Usb-hub voor Raspberry Pi: actieve hub nodig voor harde schijf?

Marco den Teuling
0

Ik wil graag een externe harde schijf op mijn Raspberry Pi (versie 3B) aansluiten en de inhoud ervan op het web delen. De Raspberry Pi 3 ondersteunt alleen USB 2.0. Krijgt de externe harde schijf dan wel genoeg stroom? Of kan ik beter een actieve usb-hub voor Raspberry Pi gebruiken?

USB 2.0 levert 500 mA, oftewel 2,5 watt. Bij onze harddisktests sluiten we externe schijven ook op een USB 2.0-poort aan. Tot nu toe werkte elke harde schijf, hoewel een Maxtor-schijf van 5 TB met 3 watt vermogen de usb-poort eigenlijk zou moeten overbelasten. De Raspberry Pi levert vanaf versie 3 op alle usb-poorten samen tot 1200 mA (6 watt). Voor een enkele harde schijf is dat meer dan voldoende, mits de voeding van de Pi voldoende levert. Een actieve usb-hub voor Raspberry Pi is dus niet nodig, tenzij je andere hardware hebt aangesloten die veel energie vreet.

actieve usb hub voor Raspberry Pi nodig of niet?

De netwerkschijf zal echter niet echt snel zijn met een Raspberry Pi 3: de dataoverdracht van USB 2.0 gaat tot ongeveer 40 MB/s maximaal. Indien mogelijk, kun je beter een Raspberry Pi 4B gebruiken als ­mini-NAS. Die is voorzien van twee USB 3.0-poorten. De snelheid neemt daarmee toe tot 100 MB/s. Hoewel het energieverbruik ook toeneemt door de hogere snelheid, hebben we nog nooit meer dan 4 watt gemeten bij dergelijke harde schijven.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Hoe je een Raspberry Pi 4 als NAS gebruikt (en of dat überhaupt wel zinvol is) hebben we al uitgebreid bekeken. Als het je puur om meer opslagruimte gaat en er niet veel data geschreven hoeft te worden kun je ook een grotere SD-kaart voor de Pi overwegen. De snelheid van de SD-kaartlezer in je Pi 3 is echter nog lager dan die van de USB 2.0-poort.

Lees meer tips en uitgebreide reviews op je gemak in c't magazine dec/2021

Deel dit artikel

Lees ook

Gevaarlijke sms ontvangen (Android trojan) – kan dat kwaad?

Ontvang je nep-sms'jes over een pakket bezorging of andere berichten? Als je een gevaarlijke sms ontvangen hebt, is er meestal nog niets aan de hand. ...

UEFI BIOS instellen – via een snelkoppeling vanuit Windows

Heb je problemen met het UEFI BIOS instellen omdat je er niet in komt? Met deze tips of een snelkoppeling vanuit Windows lukt het wel.

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er