Usb-hub voor Raspberry Pi: actieve hub nodig voor harde schijf?

Marco den Teuling
0

Ik wil graag een externe harde schijf op mijn Raspberry Pi (versie 3B) aansluiten en de inhoud ervan op het web delen. De Raspberry Pi 3 ondersteunt alleen USB 2.0. Krijgt de externe harde schijf dan wel genoeg stroom? Of kan ik beter een actieve usb-hub voor Raspberry Pi gebruiken?

USB 2.0 levert 500 mA, oftewel 2,5 watt. Bij onze harddisktests sluiten we externe schijven ook op een USB 2.0-poort aan. Tot nu toe werkte elke harde schijf, hoewel een Maxtor-schijf van 5 TB met 3 watt vermogen de usb-poort eigenlijk zou moeten overbelasten. De Raspberry Pi levert vanaf versie 3 op alle usb-poorten samen tot 1200 mA (6 watt). Voor een enkele harde schijf is dat meer dan voldoende, mits de voeding van de Pi voldoende levert. Een actieve usb-hub voor Raspberry Pi is dus niet nodig, tenzij je andere hardware hebt aangesloten die veel energie vreet.

actieve usb hub voor Raspberry Pi nodig of niet?

De netwerkschijf zal echter niet echt snel zijn met een Raspberry Pi 3: de dataoverdracht van USB 2.0 gaat tot ongeveer 40 MB/s maximaal. Indien mogelijk, kun je beter een Raspberry Pi 4B gebruiken als ­mini-NAS. Die is voorzien van twee USB 3.0-poorten. De snelheid neemt daarmee toe tot 100 MB/s. Hoewel het energieverbruik ook toeneemt door de hogere snelheid, hebben we nog nooit meer dan 4 watt gemeten bij dergelijke harde schijven.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Hoe je een Raspberry Pi 4 als NAS gebruikt (en of dat überhaupt wel zinvol is) hebben we al uitgebreid bekeken. Als het je puur om meer opslagruimte gaat en er niet veel data geschreven hoeft te worden kun je ook een grotere SD-kaart voor de Pi overwegen. De snelheid van de SD-kaartlezer in je Pi 3 is echter nog lager dan die van de USB 2.0-poort.

Lees meer tips en uitgebreide reviews op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Wil je binnenkort een nieuwe pc samenstellen of je huidige pc/laptop voorzien van een werkgeheugen upgrade? Wij laten je in dit artikel zien hoeveel w...

Is mijn pc geschikt voor Windows 11? Zo kom je daar achter!

Wil je graag je laptop en/of pc upgraden naar Windows 11 vanaf bijvoorbeeld Windows 10? Hiervoor kun je eerst een controle uitvoeren met de PC Health ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er