Na het installeren van NextCloudPi sluit je de Pi aan op de router en een voeding. Zodra het opstarten is voltooid, heb je toegang tot NextCloudPi via de browser van een pc of Mac op hetzelfde netwerk. Hiervoor kun je in de browser van je keuze óf het IP-adres van de Pi (die je bijvoorbeeld in het routermenu kunt vinden) of het adres
https://nextcloudpi.local:4443
invoeren. Dit adres kun je later gebruiken om toegang te krijgen tot het beheer van je Nextcloud-installatie, bijvoorbeeld om updates te installeren. Als je browser een beveiligingsfoutmelding weergeeft, kun je deze gerust negeren. Dit komt simpelweg omdat Nextcloud af fabriek geen eigen TLS-certificaat levert. Wanneer je het voor de eerste keer opstart, toont het systeem nu de standaard gebruikersnaam “ncp” en een complex wachtwoord dat je zeker moet kopiëren.
Zodra dit is gebeurd, klik je op “Activeren”. De volgende keer dat je NextcloudPi opent, word je begroet met een installatiewizard. Als deze niet standaard wordt geopend, ga dan naar het adres
https://ipadresdesNextcloudpi:4443/wizard/
In het item “USB-configuratie” stel je een aangesloten usb-stick of harde schijf in voor gegevensopslag met Nextcloud. Klik op “Ja”, vervolgens op “Doorgaan” en ten slotte op “USB formatteren” om het formatteren te starten. Logischerwijs worden eventuele bestaande gegevens van het medium verwijderd. Klik ten slotte op de knop “Gegevens naar USB verplaatsen” om de gegevensmap te verplaatsen.
In de volgende stap, “Externe toegang”, probeert NextCloudPi nu de Pi zo in te stellen dat deze ook onderweg via internet toegankelijk is. Hiervoor is naast een DNS-service (de makers adviseren de gratis diensten NoIp of FreeDNS) ook port sharing in je router nodig. Helaas werkte de toegang op afstand in onze tests niet betrouwbaar, hoewel dit ook te wijten kan zijn aan lokale veiligheidsvoorschriften. Informatie over het instellen van externe toegang tot de NextCloudPi vind je hier .
Nu heb je toegang tot de Nextcloud-gebruikersinterface via het IP-adres van NextCloudPi of het adres “https://nextcloudpi”. Om in te loggen, gebruik je “ncp” en het wachtwoord dat je tijdens de activering hebt opgegeven. Je kunt dit later wijzigen in het menu “Gebruikers” rechtsboven. Het is nu ook mogelijk om clients op te zetten die data synchroniseren met de Pi-cloud. Installeer de juiste clients, geef het IP-adres van de Pi op en log in met de gebruikersinstellingen.
Het beheer van de NextCloudPi-installatie zelf wordt uitgevoerd door
https://ipadresvanNextcloudpi:4443/wizard/
te openen. Hier kun je onder andere de toegangswachtwoorden voor de webinterface en de beheerconsole vervangen door je eigen wachtwoorden onder “nc- admin” of “NCP-wachtwoord”. Het instellen van certificaten, toegang op afstand of het installeren van Nextcloud-updates gebeurt ook via de console. Omdat de mogelijkheden zeer uitgebreid zijn, raden we aan ook de projectdocumentatie te raadplegen. Die vind je via deze link: https://help.nextcloud.com/t/staying-up-to-date/126259.
Gratis tips & informatie over Raspberry Pi ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Zelf zou ik geen data op de rpi zetten. De betrouwbaarheid is twijfelachtig, zeker met waardevollebestanden.
Een externe harde schijf is al beter.
Maar zelf heb ik ene mount gemaakt naar een nas.
Nextcloud denkt dat de data folder lokaal staat, maar die folder staat ergens anders, en word daar ook gebackupt.
De mount maak je met sshfs.
Ik heb al bijna 10 jaar Nextcloudpi draaien op een raspberry pi 3B+. Naar volle tevredenheid. Het systeem draait super stabiel. De mogelijkheden zijn uitgebreider dan de bekende commerciele clouddiensten. Het delen van bestanden met derden gaat super makkelijk met een link, er zit een agenda functie op die ik sync met mijn android agenda, Ik upload mijn gps data direct met de plug-in Phonetrack, en kan ook van anderen de gps data ontvangen. Superleuk tijdens maratons en speurtochten. Uitbreiden van de opslag gaat super makkelijk door er een SSD bij te prikken. Ik geef familie ook tijdelijk wel eens… Lees verder »
Tja, , het draait Maar nu wil een externe usb als opslag gebruiken. Hoe ? ik kom er niet uit
Het lukt mij niet om dit te installeren. Welke loginnaam en wachtwoord Ik zou graag een goede stap voor stap tutorial willen volgen. Maar hier lukt het in ieder geval niet mee ( allebei de methodes geprobeerd)
Gelukt