Als er bij jou thuis een slimme meter geïnstalleerd is, heb je met een Raspberry Pi en P1monitor een simpele mogelijkheid om het verbruik aan gas en stroom realtime te monitoren.
Een slimme meter heeft het voordeel dat het verbruik automatisch geregistreerd wordt, en je dus geen meterstanden meer door hoeft te geven aan je energieleverancier. Omdat zo’n beetje iedere slimme meter een P1-poort heeft, al dan niet verborgen achter een klepje, kun je data over je energieverbruik makkelijk monitoren. Daar heb je niet meer voor nodig dan een Raspberry Pi, de software P1monitor en een kabeltje van P1 naar USB.
Om met dat laatste te beginnen, die zijn te koop voor zo’n twintig euro. Verder vallen de kosten mee: een oudere Pi heb je wellicht nog in de la liggen voor je Raspberry Pi Projects, en de software P1 Monitor is gratis te downloaden. De P1-software is ook geschikt voor een Raspbery Pi 4. Na het downloaden – onthoud ook even het bijbehorende wachtwoord – zet je de image op een sd-kaart van minimaal 8 GB, sluit je de Pi met een netwerkkabel op je netwerk aan en maak je bijvoorbeeld via SSH contact met het account p1mon en het wachtwoord verandermij. Maar je kunt ook naar de webinterface van P1monitor gaan op het adres http://<ip-adres-van-je-pi>. Als je inlogt, kun je via het het steeksleuteltje linksonder in het menu naar de instellingen.
De snelheid van de P1-poort staat standaard op 9600-7E1, dat moet je bij het menu ‘P1-poort’ aanpassen afhankelijk van de meter die je hebt – bij ons was dat 115200- 8N1. Je kunt bij de instelling ook je verbruiks- en vastrechttarieven opgeven, dan wordt ook automatisch berekend hoeveel je energieverbruik kost.
https://slimmemeterportal.nl/
Online portals zijn een optie, maar meestal niet realtime (data loopt bijvoorbeeld een dag achter). Je data komt bij (nog) een partij terecht en voor bepaalde functionaliteit moet je soms (extra) betalen.
Online portals zijn wel een makkelijke optie waar je zelf geen omkijken naar hebt, hoewel de hierboven beschreven mogelijkheid met P1 Monitor en een Pi ook vrij makkelijk is.
Meer mogelijkheden komen ook geregeld in c’t magazine aan bod.
https://metern.org/