Energie meten met Raspberry Pi: snel en overzichtelijk je verbruik zien

Noud van Kruysbergen
0

Wanneer je thuis een slimme meter hebt geïnstalleerd, kan je je energie meten met Raspberry Pi. Energieverbruik is in te zien via gratis te downloaden software. In dit artikel leggen wij uit hoe je dit doet en wat je hiervoor nodig hebt.

Een Raspberry Pi als energieverbruiksmanager gebruiken

Kan ik zelf slimme meter uitlezen?

Het hebben van een slimme meter heeft als voordeel dat verbruik automatisch geregistreerd wordt. Hierdoor hoef je dus geen meterstanden meer door te geven aan je energieleverancier. Veel van deze slimme meters hebben bovendien een P1-Poort, die soms verstopt achter een klepje zit.

Met deze poort is het mogelijk om de data over je energieverbruik makkelijk uit te lezen en te monitoren. Om dit te doen met een Raspberry Pi, heb je nog twee andere dingen nodig. Dit zijn de software P1-Monitor en een kabeltje van P1 naar USB.

Wat kost energie meten met Raspberry Pi?

Energieverbruik monitoren met de Raspberry Pi kost eigenlijk niet zoveel. Zo heb je wellicht nog wel ergens een oudere Pi liggen die je voor dit project of misschien wel andere Raspberry Pi Projects kan gebruiken. Voor het P1 naar USB kabeltje ben je ongeveer zo’n twee tientjes kwijt en de software P1-Monitor is gratis te downloaden.

Het instellen van een Raspberry Pi als energieverbruiksmanager

Om een Raspberry Pi als energieverbruiksmanager te gebruiken moet je als eerste de P1-Monitor software downloaden. Hierna zet je de image op een SD-kaart van minimaal 8 GB. Vervolgens sluit je de Pi met een netwerkkabel op je netwerk aan en maak je bijvoorbeeld via SSH contact met het account p1mon en het wachtwoord verandermij.

Wil je (liever) werken via een webinterface? Dan is dit ook mogelijk met de P1-Monitor. Hiervoor dien je naar het volgende adres te gaan: http://<ip-adres-van-je-pi>. Als je inlogt, kun je via het het steeksleuteltje linksonder in het menu naar de instellingen gaan.

De snelheid van de P1-Poort aanpassen

De snelheid van de P1-poort staat standaard op 9600-7E1, dat moet je bij het menu ‘P1-poort’ aanpassen afhankelijk van de meter die je hebt – bij ons was dat 115200- 8N1. Je kunt bij de instelling ook je verbruiks- en vastrechttarieven opgeven, dan wordt ook automatisch berekend hoeveel je energieverbruik kost.


Ontvang gratis tips & informatie over Raspberry Pi, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Alles in beeld bij energie meten met Raspberry Pi

De webinterface laat je zien wat het momentane stroom en gasverbruik is. Daaronder een overzichtje van de laatste tijd. De grafieken worden iedere tien seconden bijgewerkt. Je kunt ook overzichten laten weergeven van het stroomverbruik per minuut van het laatste kwartier tot en met de laatste 24 uur, maar ook in uren, maanden, dagen en zelfs jaren – al zal dat nog een vrij lege grafiek zijn.

Het euroteken in het menu leidt tot een weergave van de kosten van bijvoorbeeld de dagen van de laatste maand. Die kosten worden netjes opgebouwd in kleuren weergegeven op basis van de ingestelde tarieven.

Als je op openweathermap.org een account aanmaakt, kun je ook de lokale weerinformatie op de webinterface van P1monitor laten zien.

Energie meten met Raspberry Pi in combinatie met zonnepanelen?

Als je zonnepanelen hebt is energie meten met Raspberry Pi geen probleem. Zo kun je met de P1-Monitor mooi zien hoeveel energie je zonnepanelen hebben opgeleverd. Op het tabblad ‘verbruik en levering’ van de Home-pagina staat naast een verbruiksmeter dan ook een groene wijzer die aangeeft hoeveel stroom er wordt en is terug geleverd

Extra instellingen

Je kunt aangeven of je wilt dat configureren via internet mogelijk is. Als je dat uitzet, kun je van buitenaf wel naar het verbruik kijken, maar krijg je de instellingenknop niet te zien.

Ook kun je een wifi instellen voor als je op de plek waar de meter hangt geen netwerkaansluiting hebt. Omdat de meter vaak in de gangkast zal zitten en daar vaak ook de router staat, is een vaste verbinding vaak betrouwbaarder.

Je kunt ook regelmatig een back-up van de verbruiksdata laten maken via FTP of naar Dropbox. Geëxporteerde bestanden kun je bij een andere P1-Monitor weer importeren.

Conclusie – Energie meten met Raspberry Pi

Al met al is een Raspberry Pi als energieverbruiksmanager met de P1-Monitor software een handige manier om inzicht in je energieverbruik te krijgen. Met behulp van deze energieverbruiksmanager kan je zien waar er nog wat te winnen valt wat betreft energiebesparing.

Wil je toch liever een kant-en-klare verbruiksmeter kopen? Geen zorgen! Wij hebben een aantal goedkope meters voor je getest!

Lees meer over Raspberry Pi en Raspberry Pi-projecten in c't magazine 4/2023

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Vliegtuigen spotten met een Raspberry Pi

Met een Raspberry Pi, de FlightAware-dongle en de PiAware-software kun je de vliegtuigen spotten die boven je huis langskomen.

Aan de slag met de Raspberry Pi – Raspbian installeren

Handleiding voor het installeren van het besturingssysteem Raspbian op de Raspberry Pi.

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er