Raspberry Pi Projects

Raspberry Pi Projects

Dankzij de vele aansluitingen, opensource software en relatief lage prijs kan iedereen met Raspberry Pi projecten aan de slag. Je hoeft niet handig te zijn met een soldeerbout: voor allerlei Raspberry Pi projects heb je alleen software of kant-en-klare uitbreidingen nodig.

Voor Raspberry Pi projects heb je soms al genoeg aan een Pi Zero van 15 euro en de software is meestal gratis. Meer over de hardware lees je bij onze speciale Raspberry Pi pagina. Op deze pagina kun je terecht als het gaat om de leukste Raspberry Pi projecten.

Ga aan de slag met Raspberry Pi projects

De mogelijkheden van Raspberry Pi Projects zijn eindeloos: van het hergebruiken van oude apparaten die Windows niet meer ondersteunt, tot het energieverbruik van je slimme meter bijhouden, Spotify streamen naar een oude versterker of een privé-wachtwoordkluis opzetten.

Er zijn ook Raspberry Pi projecten in het Nederlands en voor beginners. Kies hieronder een van de Raspberry Pi Projects of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Energie meten met Raspberry Pi

Met een Raspberry Pi en een geïnstalleerde slimme meter kun je het energieverbruik meten. Hierdoor krijg je inzicht in je energieverbruik via gratis software die je kunt downloaden.

Benieuwd naar hoe energie meten met een Raspberry Pi mogelijk is? Wij laten het je zien!

Raspberry Pi als adblocker gebruiken

Wist je dat je een Raspberry Pi kunt gebruiken als adblocker voor je eigen netwerk? Wij vertellen je hoe je dit voor elkaar krijgt:

Raspberry Pi als NAS gebruiken

Door de Gigabit-netwerkpoort en USB 3.0 is het mogelijk om je Raspberry Pi als NAS te gebruiken en er een snelle netwerkopslag van te maken. Afhankelijk van je wensen kun je daarbij verschillende wegen bewandelen.

Raspberry Pi als weerstation

Een Raspberry Pi als weerstation maken is makkelijk en leuk om te doen. Wij laten je zien hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Als voorbeeld gaan we aan de slag met sensors voor de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. De data daarvan zetten we in een grafiek geven die via het netwerk toegankelijk moet zijn.

Raspberry Pi kiosk systeem installeren en gebruiken

Een kiosk systeem vind je meestal in een openbare ruimte als terminal met maar één doel: passief informatie weergeven (digital-signage). Zo moet dit systeem stil, betrouwbaar en zo onzichtbaar mogelijk zijn. In onze workshop Raspberry Pi kiosk systeem installeren en gebruiken leggen we stap voor stap uit hoe je dit voor elkaar krijgt.

USB over IP met een Raspberry Pi

Wil je een usb-apparaat zo ver weg zetten dat een usb-kabel geen optie is? Met een Raspberry Pi en USB over IP kun je usb-apparaten aansluiten via wifi of een ethernetkabel. Dat is goedkoper dan speciale ethernet-usb-adapters maar kost wat inspanning.

Upcycling: oude apparaten nieuw leven inblazen met de Raspberry Pi

Wist je dat je met een Raspberry Pi oude apparatuur weer bij de tijd kan brengen? Zo kun je weer je oude scanners waar geen drivers meer voor zijn, oude printers die geen netwerkaansluiting hebben, apparatuur die alleen met oude en onveilige protocollen communiceert en audio-apparaten die nog geen streams aankunnen nieuw leven inblazen.

Kortom: Je kunt door middel van upcycling oude apparaten nieuw leven inblazen met de Raspberry Pi

Raspberry Pi als wekkerradio met internetradio en eigen muziek

Opstaan in de ochtend wordt wat leuker als je in ieder geval met aangename muziek wordt gewekt. Wij laten je zien hoe je een Raspberry Pi als wekkerradio kunt gebruiken om je favoriete podcasts, radiostreams, muziek van streamingdiensten en natuurlijk je eigen muziekbibliotheek te luisteren om de ochtend heerlijk te beginnen!

Raspberry Pi port knocking

Wist je dat je je computers in je netwerk kunt beveiligen met een Raspberry Pi? Zo kun je gebruikmaken van Raspberry Pi port knocking om een soort digitale verstoppertje te spelen om hackers buiten de deur te houden!

Raspberry Pi als Chromecast alternatief gebruiken

De Raspberry Pi, in combinatie met een specifieke mobiele app, kan een vergelijkbare ervaring bieden als een Google Chromecast. Door enkele terminal-commando’s te gebruiken, kun je de Raspberry Pi instellen om video’s, muziek en audio-inhoud vanaf je Android-telefoon of -tablet te ontvangen en af te spelen, voorzien van een mooi startscherm.

Wij laten je zien hoe je een Raspberry Pi als Chromecast alternatief gebruikt!

Raspberry Pi nieuws en meer

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe Raspberry Pi Projects of zoek je meer informatie over Raspberry Pi? Houd deze pagina in de gaten, bekijk de Raspberry Pi Projects hieronder of schrijf je in voor de nieuwsbrief.


Ontvang gratis info over alles wat met Raspberry Pi te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Disclaimer: de informatie uit de Raspberry Pi Projects uit c’t magazine is alleen bedoeld als leidraad. Het gebruik is op eigen risico. Verantwoordelijkheid voor verliezen, schade of problemen wordt niet aanvaard door de auteur of c’t magazine. Onze intentie is om alles zo up-to-date mogelijk te houden maar (tussentijdse) software-updates kunnen wijzigingen veroorzaken in de werking van het project.


Raspberry Pi als Chromecast alternatief gebruiken & zo doe je het

De Google Chromecast is erg handig om media van je telefoon op je tv af te spelen. Helaas werkt het in sommige gevallen niet ideaal. Zo werken bepaalde routers niet zonder meer met een eerste generati...

Raspberry Pi port knocking: computers in je netwerk beveiligen met Pi

Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit dat openbare IP-adressen gemiddeld elke drie minute...

Raspberry Pi Camera Module 3 aangekondigd met vier modellen

De Raspberry Pi Foundation heeft vier nieuwe camera-modules vrijgegeven voor de Raspberry Pi. De modules maken gebruik van een Sony-sensor met een hogere resolutie in termen van megapixels. Daarnaast ...

Raspberry Pi GPIO pinnen: een overzicht van de aansluitingen

Het kleine Raspberry Pi board is voorzien van 40 GPIO pinnen zonder verdere aanduidingen, in onderstaand overzicht wordt een lay-out getoond.

Met een Raspberry Pi wifi bewaken door gebruik te maken van Nzyme

Iedereen kan computers en andere apparaten in je wifi aanvallen, vaak zonder dat je iets doorhebt. Met deze workshop kun je je wifi bewaken.

Smarthome opzetten met Raspberry Pi, Home Assistant & ESPHome

Als je een Raspberry Pi hebt, kun je met Home Assistant & ESPHome een smarthome opzetten. Met behulp van ESPHome kun je geprogram­meerde smarthome-apparaten en andere smarthome-apparaten eenvoudig aan...

Raspberry Pi als NAS-systeem gebruiken

Wist je dat je een Raspberry Pi als Network Attached Storage (NAS) kunt gebruiken? Zo voldoet de Raspberry Pi 4 aan de belangrijkste eisen om dit te kunnen doen. Zo heeft deze Raspberry Pi een zeer sn...

Raspberry Pi als wekkerradio met internetradio en eigen muziek

Met ons project voor een Pi-wekkerradio maken kun je podcasts, radiostreams of muziek van streamingdiensten en natuurlijk je eigen muziekbibliotheek horen bij het wakker worden.

Pi-Hole: Raspberry Pi als adblocker gebruiken & zo installeer je het!

Het DNS-reclame- en malwarefilter Pi-hole kan snel worden geïnstalleerd en kan de laadtijd van veel websites bijna halveren. In dit artikel leggen we je uit hoe je Pi-hole op een Raspberry Pi kunt ins...

Een Raspberry Pi als weerstation & zo doe je het!

Een weerstation maken is met een Raspberry Pi makkelijk en leuk om te doen. Als voorbeeld gaan we aan de slag met sensors voor de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. De data daarvan willen we ...

Meest gelezen

    c't magazine 3/2023

    Bestel nu