Raspberry Pi 5 launch: dit is er al bekend én dit moet jij weten

Elwin Hodžić
0

Na lang wachten en veel speculaties is het dan eindelijk zover: de Raspberry Pi 5 launch. Vandaag is het nieuws naar buiten gebracht over de specificties van het product en de latere Raspberry Pi 5 release die later plaats zal moeten vinden dit jaar.

De verrassende vijfde generatie van de populaire Raspberry Pi komt met een snellere processor en meer interfaces, waaronder PCI Express. Op verschillende aspecten weet de Raspberry Pi 5 zijn voorganger te overtreffen.

Innovaties van de Raspberry Pi 5

De nieuwe Broadcom BCM2712 SoC brengt de belangrijkste innovaties naar de Raspberry Pi 5. Deze SoC heeft snellere cpu-kernen, een krachtigere gpu en introduceert de nieuwe I/O-module RP1. Opvallend is de toevoeging van een aan/uit-knop, iets waar veel Raspberry Pi-gebruikers naar verlangden.

Andere verbeteringen omvatten een PCI Express-poort, een ingebouwde real-time klok, snellere MIPI-poorten, HDMI met HDR en zelfs een ventilatoraansluiting. Er zijn echter ook enkele nadelen, waaronder een hogere prijs, hogere eisen aan de voeding, het ontbreken van een audio-jackaansluiting en de noodzaak voor nieuwe behuizingen.

Dankzij modernere technologie (waaronder krachtiger ARM-cores) levert de BCM2712-processor aanzienlijk meer rekenkracht dan de BCM2711. De grafische processor, VideoCore VII (VC7), is ook aanzienlijk verbeterd.


Op de hoogte blijven omtrent de nieuwe Raspberry Pi 5?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Uitbreidingsmogelijkheden

Met de toevoeging van een PCI Express-poort biedt de Raspberry Pi 5 extra mogelijkheden, maar vereist het een adapter genaamd M.2 HAT voor het aansluiten van een M.2-ssd. Ook is de MicroSD-kaartlezer sneller geworden.

Stroomvoorziening en vereisten

Wat betreft de stroomvoorziening heeft de Raspberry Pi 5 een USB-C-voeding nodig die 5 ampère levert, wat resulteert in een maximaal energieverbruik van 25 watt. Het is belangrijk op te merken dat ondanks de ondersteuning voor USB Power Delivery, de Raspberry Pi 5 op 5 volt blijft werken, wat vereist dat je bij het kiezen van een voeding goed op de specificaties let.

Oververhitting voorkomen

Vanwege de hogere rekenkracht en energieverbruik raden de ontwikkelaars aan om de Raspberry Pi 5 niet te gebruiken in kleine behuizingen zonder luchtcirculatie en bieden ze een koellichaam met ventilator aan om oververhitting te voorkomen. De nieuwe Pi heeft een ventilatoraansluiting op de printplaat zitten.

Conclusie

Al met al biedt de Raspberry Pi 5 behoorlijk wat verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Echter zijn voor veel Raspberry Pi Projects de oudere versies van de Raspberry Pi ook nog meer dan voldoende. Wil je toch een Raspberry Pi 5 kopen? Dan zul je moeten wachten tot 23 oktober aangezien de verwachting is dat hij vanaf dan leverbaar zal zijn. De nieuwe Raspberry Pi 5 is te verkrijgen vanaf 70 euro via bijvoorbeeld Kiwi Electronics.


Op de hoogte blijven omtrent de nieuwe Raspberry Pi 5?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er