Raspberry Pi

Raspberry Pi

Op deze pagina vind je alles omtrent de nieuwste ontwikkelingen, tests van Raspberry Pi modellen, praktische oplossingen en projecten.

Wat doe je met een Raspberry Pi?

De Raspberry Pi is een kleine, veelzijdige mini-pc die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Je kunt er van alles op aansluiten en er zijn tal van uitbreidingen. Doordat de Raspberry Pi zo klein van formaat is, heb je het voordeel van veel rekenkracht op een formaat dat je overal kwijt kunt. Bovendien vormt de Raspberry Pi het beginpunt voor veel leuke, interessante, grappige of leerzame projecten. Van programmeren met Python op een Raspberry Pi Pico tot het blokkeren van advertenties en het kijken van Netflix met de Raspberry Pi, de opties met een Raspberry Pi zijn zo goed als eindeloos.

Welke SD kaart voor Raspberry Pi?

De microSD-kaart heeft zich ontwikkeld tot hét universele opslagmedium, zowel voor smartphones en camera’s als bij minicomputers zoals de Raspberry Pi. Bij een Raspberry Pi hebben SD-kaarten echter te maken met hoge belastingen in tegenstelling tot andere apparaten. Het bliksemsnel opstarten van het besturingssysteem en de applicaties is daarbij net zo belangrijk als het snel opslaan van grote hoeveelheden gegevens. Hierbij is het ook van belang dat dit jarenlang kan zonder problemen te ervaren.

Wij hebben dit in ieder geval voor je getest zodat je een indicatie hebt van waar je naar moet kijken als je een microSD-kaart voor je Raspberry Pi aanschaft.

Welke programmeertaal gebruikt Raspberry Pi?

De meest populaire en gangbare programmeertaal voor de Raspberry Pi is Python. Dit is een programmeertaal die gemakkelijk te gebruiken, gemakkelijk te lezen en te schrijven is, en met Raspberry Pi kun je je project verbinden met de echte wereld. De Python-syntaxis is schoon, met de nadruk op leesbaarheid, en gebruikt standaard Engelse trefwoorden in de code.

Welke besturingssystemen werken op Raspberry Pi?

Er zijn meerdere besturingssystemen beschikbaar voor de Raspberry Pi.  Het officiële besturingssysteem, Raspberry Pi OS, is gebaseerd op versie 10 van Debian dat een opensource Linux-besturingssysteem is. Dit besturingssysteem wordt overigens voortdurend bijgewerkt met verbeteringen op het gebied van veiligheid en functionaliteit. Zo is een Raspberry Pi OS 32-bit versie en een Raspberry Pi OS 64-bit versie beschikbaar.

Raspberry Pi OS Lite

Raspberry Pi OS Lite is een uitgeklede & compacte variant van het besturingssysteem Raspberry Pi OS. Deze variant heeft geen gebruikersomgeving en werkt volledig via commando’s in de opdrachtregel.  Deze compacte versie heeft een grootte van ongeveer 300MB.

Raspberry Pi OS

Raspberry Pi OS is een volledige en uitgebreide variant van het besturingssysteem die Raspberry Pi aanbiedt. Deze variant is in tegenstelling tot Raspberry Pi OS Lite uitgerust met een gebruikersomgeving. De meest uitgebreide versie is de Raspberry Pi OS with desktop and recommended software die zich onderscheidt door de hoeveelheid aanvullende apps die wordt mee-geïnstalleerd. Deze uitgebreide versie heeft een grootte van ongeveer 2,8GB.

Raspberry Pi Upcycling

Wist je dat een Raspberry Pi best milieuvriendelijk kan zijn? Zo kun je in plaats van je oude apparaten te recyclen met de Raspberry Pi je oude apparaten recyclen: scanners waar geen drivers meer voor zijn, printers die geen netwerkaansluiting hebben, apparatuur die alleen met oude en onveilige protocollen communiceert en audio-apparaten die nog geen streams aankunnen.

Raspberry Pi Projects

De Raspberry Pi is ideaal voor leuke projecten. Dit kan variëren van een weer­station (met of zonder eigen sensors) en het aansturen van ledjes, via een honeypot, een informatie­display en je Pi als Chromecast tot het monitoren van je netwerk en je eigen chat­server –
en hoe je de Pi met je stem kunt besturen. En tussendoor kun je kijken of je planten water nodig hebben en waar het International Space Station zich bevindt.

Bekijk alle Raspberry Pi Projects!

Raspberry Pi 5 release date en meer

De Raspberry Pi 5 is nog niet op de markt verkrijgbaar. In een recent interview van Eben Upton met MicroCenter komt naar voren dat er nog niet aan de Raspberry Pi 5 gewerkt wordt door chiptekorten. Gezien deze informatie en de huidige beperkingen in de toeleveringsketen, is het zeer onwaarschijnlijk dat er in de komende maanden een Raspberry Pi 5 zal worden uitgebracht.

Raspberry Pi 4

De Raspberry Pi 4 is het meest recente model wat je tegenwoordig kunt aanschaffen. Ten opzichte van zijn voorganger heeft zo’n beetje iedere component van de Raspberry Pi 4 een upgrade gekregen. Zo kun je een Raspberry Pi 4 aanschaffen met 1, 2, 4 of zelfs een Raspberry Pi 4 met 8GB aan werkgeheugen. De Raspberry Pi 4 heeft een 1,5 GHz quadcore 64-bit AMR Cortex-A72 als processor, die zo’n drie keer sneller moet zijn dan de voorheen gebruikte Broadcomm-versies.

Raspberry Pi nieuws en meer

Wil je op de hoogte blijven van Raspberry Pi nieuws of zoek je meer informatie over Raspberry Pi? Houd deze pagina in de gaten, bekijk de Raspberry Pi artikelen hieronder of schrijf je in voor de nieuwsbrief.


Ontvang gratis info over alles wat met Raspberry Pi te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Maak een Raspberry Pi weerstation

Een weerstation maken is met een Raspberry Pi makkelijk en leuk om te doen. Als voorbeeld gaan we aan de slag met sensors voor de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. De data daarvan willen we ...

Odroid H3: single-board computer met Intel CPU

De relatief goedkope Odroid-H3 met een Intel Celeron quadcore-cpu met maximaal 64 GB RAM en SATA- en M.2-aansluitingen kan worden gebruikt als pc, server of NAS-station.

Raspberry Pi kiosk systeem installeren en gebruiken

Een kiosk systeem vind je meestal in een openbare ruimte als terminal met maar één doel: passief informatie weergeven (digital-signage). Zo moet zo'n kiosk systeem stil, betrouwbaar en zo onzichtbaar ...

Syncosync: back-ups maken door twee Pi’s met elkaar te verbinden

Met de tool syncosync is het mogelijk om twee Raspberry Pi’s via het internet met elkaar te verbinden om back-ups te maken.

Energie meten met Raspberry Pi: snel en overzichtelijk je verbruik zien

Als er bij jou thuis een slimme meter geïnstalleerd is, heb je met een Raspberry Pi een simpele mogelijkheid om het verbruik aan gas en stroom realtime te monitoren.

Programmeren met Python op een Raspberry Pi Pico: hoe en wat?

Als gadget voor eenvoudige taken is de goedkopere microcontrollerboard Raspberry Pi Pico interessanter dan de gewone Raspberry Pi. In dit artikel vertellen wij hoe je op de Pi Pico kan programmeren me...

USB over IP met een Raspberry Pi – usb verlengen via wifi of ethernet

Met een Raspberry Pi en USB over IP kun je usb-apparaten aansluiten via wifi of een ethernetkabel. We hebben hier aparte software voor.

GPi Case – review – Je Raspberry Pi omtoveren tot een replica ”Game boy”

Wist je dat je je Raspberry Pi Zero of Zero 2 kunt omtoveren in een replica Game Boy? Lees meer hierover in deze review!

Darknet, censuur en anonimiteit – c’t magazine 10/2022 staat voor je klaar

C't magazine 10/2022 staat voor je klaar, met o.a. Darknet, en software-optimalisatie. Je kunt de nieuwe editie nu bestellen en lezen.

Raspberry Pi traag? – maak je Pi sneller en geef hem een boost met deze tips

Als je Raspberry Pi traag is, verbeter je met deze tips de prestaties én vergroot je de betrouwbaarheid. Maak je Pi sneller.

Meest gelezen

    c't magazine 12/2022

    Bestel nu