Raspberry Pi

Raspberry Pi

Op deze pagina vind je alles omtrent de nieuwste ontwikkelingen, tests van Raspberry Pi modellen, praktische oplossingen en projecten.

Raspberry Pi port knocking: computers in je netwerk beveiligen met Pi

Wat doe je met een Raspberry Pi?

De Raspberry Pi is een kleine, veelzijdige mini-pc die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Je kunt er van alles op aansluiten en er zijn tal van uitbreidingen. Doordat de Raspberry Pi zo klein van formaat is, heb je het voordeel van veel rekenkracht op een formaat dat je overal kwijt kunt. Bovendien vormt de Raspberry Pi het beginpunt voor veel leuke, interessante, grappige of leerzame projecten.

Van programmeren met Python op een Raspberry Pi Pico tot het blokkeren van advertenties en het kijken van Netflix met de Raspberry Pi, de opties met een Raspberry Pi zijn zo goed als eindeloos.

https://www.youtube.com/watch?v=uXUjwk2-qx4

Welke soorten Raspberry Pi zijn er?

Sinds zijn introductie in 2012 heeft de Raspberry Pi opmerkelijke ontwikkelingen doorgemaakt. Na ruim 11 jaar zou je je kunnen afvragen: Welke Raspberry Pi zijn er en wat zijn de verschillen tussen deze modellen?

In ieder geval kunnen we veronderstellen dat alle Raspberry Pi modellen zijn ontworpen om te functioneren als kleine, energiezuinige computers voor diverse projecten en toepassingen. Hobbyisten, makers en professionals in verschillende sectoren, zoals onderwijs, wetenschap en engineering, omarmen ze vanwege hun betaalbaarheid en veelzijdigheid.

Raspberry Pi in robot

Wat heb je nodig voor een Raspberry Pi?

Om een Raspberry Pi te gebruiken heb je in ieder geval het volgende nodig:

 • Raspberry Pi board: dit is de kleine computer die je kunt programmeren en gebruiken voor verschillende projecten.
 • MicroSD-kaart: dit is de opslagruimte voor het besturingssysteem en de programma’s die je op de Raspberry Pi wilt uitvoeren.
 • Voeding: de Raspberry Pi heeft een voeding nodig om te kunnen werken. Afhankelijk van het model van de Raspberry Pi dat je gebruikt, heb je een voeding van 5V nodig.
 • Monitor: je hebt een monitor nodig om de uitvoer van de Raspberry Pi te bekijken. Dit kan een gewone monitor of televisie zijn met een HDMI-aansluiting.
 • Toetsenbord en muis: je hebt een toetsenbord en muis nodig om met de Raspberry Pi te communiceren en commando’s in te voeren.
 • Internetverbinding: als je internet nodig hebt voor je project, heb je ook een internetverbinding nodig. Dit kan bedraad of draadloos zijn, afhankelijk van het model van de Raspberry Pi.

Daarnaast zijn er verschillende accessoires beschikbaar die je kunt gebruiken om je Raspberry Pi uit te breiden of makkelijker te gebruiken, zoals een behuizing, koellichamen, sensoren en add-on boards.

Wat is de nieuwste Raspberry Pi?

Op dit moment is de nieuwste Raspberry Pi de Raspberry Pi 5. De Raspberry Pi 5 launch vond plaats in september 2023 en heeft verschillende verbeteringen ten opzichte van eerdere modellen, waaronder een krachtigere processor, meer RAM-geheugen en ondersteuning voor dual-monitorweergave.

Raspberry Pi 5 launch: dit is er al bekend én dit moet jij weten

Welke SD kaart voor Raspberry Pi?

De microSD-kaart heeft zich ontwikkeld tot hét universele opslagmedium, zowel voor smartphones en camera’s als bij minicomputers zoals de Raspberry Pi. Bij een Raspberry Pi hebben SD-kaarten echter te maken met hoge belastingen in tegenstelling tot andere apparaten. Het bliksemsnel opstarten van het besturingssysteem en de applicaties is daarbij net zo belangrijk als het snel opslaan van grote hoeveelheden gegevens. Hierbij is het ook van belang dat dit jarenlang kan zonder problemen te ervaren.

Wij hebben dit in ieder geval voor je getest zodat je een indicatie hebt van waar je naar moet kijken als je een microSD-kaart voor je Raspberry Pi aanschaft.Welke programmeertaal gebruikt Raspberry Pi?

De meest populaire en gangbare programmeertaal voor de Raspberry Pi is Python. Dit is een programmeertaal die gemakkelijk te gebruiken, gemakkelijk te lezen en te schrijven is, en met Raspberry Pi kun je je project verbinden met de echte wereld. De Python-syntaxis is schoon, met de nadruk op leesbaarheid, en gebruikt standaard Engelse trefwoorden in de code.

Welke besturingssystemen werken op Raspberry Pi?

Er zijn meerdere besturingssystemen beschikbaar voor de Raspberry Pi.  Het officiële besturingssysteem, Raspberry Pi OS, is gebaseerd op versie 12 van Debian dat een opensource Linux-besturingssysteem is. Dit besturingssysteem wordt overigens voortdurend bijgewerkt met verbeteringen op het gebied van veiligheid en functionaliteit. Zo is een Raspberry Pi OS 32-bit versie en een Raspberry Pi OS 64-bit versie beschikbaar.

Raspberry Pi OS Lite

Raspberry Pi OS Lite is een uitgeklede & compacte variant van het besturingssysteem Raspberry Pi OS. Deze variant heeft geen gebruikersomgeving en werkt volledig via commando’s in de opdrachtregel.  Deze compacte versie heeft een grootte van ongeveer 300MB.

Raspberry Pi OS

Raspberry Pi OS is een volledige en uitgebreide variant van het besturingssysteem die Raspberry Pi aanbiedt. Deze variant is in tegenstelling tot Raspberry Pi OS Lite uitgerust met een gebruikersomgeving. De meest uitgebreide versie is de Raspberry Pi OS with desktop and recommended software die zich onderscheidt door de hoeveelheid aanvullende apps die wordt mee-geïnstalleerd. Deze uitgebreide versie heeft een grootte van ongeveer 2,8GB.Raspberry Pi Upcycling

Wist je dat een Raspberry Pi best milieuvriendelijk kan zijn? Zo kun je in plaats van je oude apparaten te recyclen met de Raspberry Pi je oude apparaten recyclen: scanners waar geen drivers meer voor zijn, printers die geen netwerkaansluiting hebben, apparatuur die alleen met oude en onveilige protocollen communiceert en audio-apparaten die nog geen streams aankunnen. 

Raspberry Pi Projects

De Raspberry Pi is ideaal voor leuke projecten. Dit kan variëren van een weer­station (met of zonder eigen sensors) en het aansturen van ledjes, via een honeypot, een informatie­display en je Pi als Chromecast tot het monitoren van je netwerk en je eigen chat­server –
en hoe je de Pi met je stem kunt besturen. En tussendoor kun je kijken of je planten water nodig hebben en waar het International Space Station zich bevindt.

Bekijk alle Raspberry Pi Projects!

Maak een Raspberry Pi weerstation

Raspberry Pi 5 release date en meer

De Raspberry Pi Foundation heeft onlangs het nieuwste model, de Raspberry Pi 5, uitgebracht. Dit model is beschikbaar sinds 23 oktober en kan worden besteld via verschillende retailers

Raspberry Pi 4

De Raspberry Pi 4 is het een na meest recente model wat je tegenwoordig kunt aanschaffen. Ten opzichte van zijn voorganger heeft zo’n beetje iedere component van de Raspberry Pi 4 een upgrade gekregen. Zo kun je een Raspberry Pi 4 aanschaffen met 1, 2, 4 of zelfs een Raspberry Pi 4 met 8GB aan werkgeheugen. De Raspberry Pi 4 heeft een 1,5 GHz quadcore 64-bit AMR Cortex-A72 als processor, die zo’n drie keer sneller moet zijn dan de voorheen gebruikte Broadcomm-versies.

Raspberry Pi Camera Module 3

De Raspberry Pi Foundation heeft vier nieuwe camera-modules uitgebracht voor de Raspberry Pi onder de naam Raspberry Pi Camera Module 3. Deze nieuwe modules maken gebruik van een Sony-sensor met een hogere resolutie in termen van megapixels. Daarnaast bieden de camera’s nu ook ondersteuning voor autofocus en HDR-beelden.

Raspberry Pi Camera Module 3 aangekondigd met vier modellen

Waarom is de Raspberry Pi niet leverbaar?

De afgelopen twee jaren waren Raspberry Pi’s nauwelijks te verkrijgen voor fatsoenlijke prijzen. De grote boosdoener was het was het wereldwijde gebrek aan chips als gevolg van de plotseling stijgende vraag naar halfgeleidercomponenten.

Door de huidige ontwikkelingen in de economie is de vraag naar de halfgeleidercomponenten verminderd. Zo kunnen bedrijven als de Raspberry Pi Foundation meer componenten kunnen bestellen voor hun producten.

Gezien het feit dat de productie van chips doorgaans enkele maanden in beslag neemt, zal de Raspberry Pi voorraad ergens in de loop van 2023 weer leverbaar moeten worden.

Wat zijn de voordelen van een Raspberry Pi?

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een Raspberry Pi, waaronder:

 • Lage kosten: Raspberry Pi’s zijn relatief goedkoop in vergelijking met traditionele computers en kunnen worden gebruikt als een kosteneffectieve oplossing voor veel taken.
 • Flexibiliteit: Raspberry Pi’s kunnen worden aangepast voor een breed scala aan toepassingen, van het bouwen van een eenvoudige media center tot het creëren van complexe IoT-apparaten.
 • Klein formaat: Raspberry Pi’s hebben een klein formaat en kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd in andere apparaten, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen waarbij ruimte een beperkende factor is.
 • Energiezuinig: Raspberry Pi’s verbruiken relatief weinig stroom, wat ze ideaal maakt voor toepassingen waarbij energiezuinigheid belangrijk is.
 • Grote community: Er is een grote community van ontwikkelaars die werken met Raspberry Pi’s, waardoor er een schat aan informatie en hulp beschikbaar is voor iedereen die er mee aan de slag wil.
 • Ondersteuning voor meerdere besturingssystemen: Raspberry Pi’s ondersteunen verschillende besturingssystemen, waaronder populaire Linux-distributies en zelfs Windows 10 IoT, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen.

Al met al bieden Raspberry Pi’s een kosteneffectieve, flexibele en krachtige oplossing voor een breed scala aan toepassingen.

Raspberry Pi nieuws en meer

Wil je op de hoogte blijven van Raspberry Pi nieuws of zoek je meer informatie over Raspberry Pi? Houd deze pagina in de gaten, bekijk de Raspberry Pi artikelen hieronder of schrijf je in voor de nieuwsbrief.


Ontvang gratis info over alles wat met Raspberry Pi te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.Met Raspberry Pi port knocking de computers in je netwerk beveiligen

Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit dat openbare IP-adressen gemiddeld elke drie minute...

Raspberry Pi als VPN-server inrichten? Zo doe je het snel & gemakkelijk!

In deze Raspberry Pi Projects workshop zullen we je laten zien hoe je in een paar simpele stappen een Raspberry Pi als VPN-server kunt inrichten en dus van een VPN gebruik kunt maken op onder andere j...

Raspberry Pi alternatieven: dit zijn vijf goede opties om te overwegen

De constante populariteit van de Raspberry Pi heeft geleid tot een groeiende vraag naar alternatieven die meer prestaties bieden tegen een betaalbare prijs. Terwijl de Raspberry Pi Foundation zich ric...

Zo installeer je NextCloud op een Raspberry Pi met NextCloudPi

De voordelen van de cloud zonder je data weg te geven: NextcloudPi voor de Raspberry Pi maakt het mogelijk. Zo installeer je het.

Akasa introduceert behuizingen zonder ventilator voor o.a. Raspberry Pi 5

Tijdens Computex introduceert Akasa twee behuizingen die ASUS NUC mini-pc's en de Raspberry Pi geruisloos laten werken. Bovendien besteedt de fabrikant ook aandacht aan belangrijke details zoals GPIO ...

Raspberry Pi als hacking-tool: netwerk hacken met airgeddon & Kali Linux

Draadloze netwerken vormen nog steeds een geliefd doelwit voor cybercriminelen. Professionele apparatuur is niet langer noodzakelijk: met een Raspberry Pi, wifi-stick en airgeddon kun je zo een hackin...

Raspberry Pi AI Kit uitgebracht voor de Raspberry Pi 5

Als je altijd al hebt willen experimenteren met neurale netwerken, AI en machine learning op je Raspberry Pi 5, dan hebben we goed nieuws voor je. De Raspberry Pi Foundation heeft namelijk de AI Kit a...

Raspberry Pi GPIO pinnen: een overzicht van de aansluitingen

Een kleine Raspberry Pi board is zo volgepakt met alle componenten dat er geen ruimte meer over was om de 40 GPIO pinnen van informatie te voorzien. Op deze pagina zullen we uitleggen wat de 40-pins G...

c't 06/2024

Bestel nu