Raspberry Pi

Raspberry Pi

Op deze pagina vind je alles omtrent de nieuwste ontwikkelingen, tests van Raspberry Pi modellen, praktische oplossingen en projecten.

Wat doe je met een Raspberry Pi?

De Raspberry Pi is een kleine, veelzijdige mini-pc die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Je kunt er van alles op aansluiten en er zijn tal van uitbreidingen. Doordat de Raspberry Pi zo klein van formaat is, heb je het voordeel van veel rekenkracht op een formaat dat je overal kwijt kunt. Bovendien vormt de Raspberry Pi het beginpunt voor veel leuke, interessante, grappige of leerzame projecten.

Van programmeren met Python op een Raspberry Pi Pico tot het blokkeren van advertenties en het kijken van Netflix met de Raspberry Pi, de opties met een Raspberry Pi zijn zo goed als eindeloos.

Raspberry Pi port knocking: computers in je netwerk beveiligen met Pi

Welke SD kaart voor Raspberry Pi?

De microSD-kaart heeft zich ontwikkeld tot hét universele opslagmedium, zowel voor smartphones en camera’s als bij minicomputers zoals de Raspberry Pi. Bij een Raspberry Pi hebben SD-kaarten echter te maken met hoge belastingen in tegenstelling tot andere apparaten. Het bliksemsnel opstarten van het besturingssysteem en de applicaties is daarbij net zo belangrijk als het snel opslaan van grote hoeveelheden gegevens. Hierbij is het ook van belang dat dit jarenlang kan zonder problemen te ervaren.

Wij hebben dit in ieder geval voor je getest zodat je een indicatie hebt van waar je naar moet kijken als je een microSD-kaart voor je Raspberry Pi aanschaft.

Welke programmeertaal gebruikt Raspberry Pi?

De meest populaire en gangbare programmeertaal voor de Raspberry Pi is Python. Dit is een programmeertaal die gemakkelijk te gebruiken, gemakkelijk te lezen en te schrijven is, en met Raspberry Pi kun je je project verbinden met de echte wereld. De Python-syntaxis is schoon, met de nadruk op leesbaarheid, en gebruikt standaard Engelse trefwoorden in de code.

Welke besturingssystemen werken op Raspberry Pi?

Er zijn meerdere besturingssystemen beschikbaar voor de Raspberry Pi.  Het officiële besturingssysteem, Raspberry Pi OS, is gebaseerd op versie 10 van Debian dat een opensource Linux-besturingssysteem is. Dit besturingssysteem wordt overigens voortdurend bijgewerkt met verbeteringen op het gebied van veiligheid en functionaliteit. Zo is een Raspberry Pi OS 32-bit versie en een Raspberry Pi OS 64-bit versie beschikbaar.

Raspberry Pi OS Lite

Raspberry Pi OS Lite is een uitgeklede & compacte variant van het besturingssysteem Raspberry Pi OS. Deze variant heeft geen gebruikersomgeving en werkt volledig via commando’s in de opdrachtregel.  Deze compacte versie heeft een grootte van ongeveer 300MB.

Raspberry Pi OS

Raspberry Pi OS is een volledige en uitgebreide variant van het besturingssysteem die Raspberry Pi aanbiedt. Deze variant is in tegenstelling tot Raspberry Pi OS Lite uitgerust met een gebruikersomgeving. De meest uitgebreide versie is de Raspberry Pi OS with desktop and recommended software die zich onderscheidt door de hoeveelheid aanvullende apps die wordt mee-geïnstalleerd. Deze uitgebreide versie heeft een grootte van ongeveer 2,8GB.

Raspberry Pi Upcycling

Wist je dat een Raspberry Pi best milieuvriendelijk kan zijn? Zo kun je in plaats van je oude apparaten te recyclen met de Raspberry Pi je oude apparaten recyclen: scanners waar geen drivers meer voor zijn, printers die geen netwerkaansluiting hebben, apparatuur die alleen met oude en onveilige protocollen communiceert en audio-apparaten die nog geen streams aankunnen.

Raspberry Pi Projects

De Raspberry Pi is ideaal voor leuke projecten. Dit kan variëren van een weer­station (met of zonder eigen sensors) en het aansturen van ledjes, via een honeypot, een informatie­display en je Pi als Chromecast tot het monitoren van je netwerk en je eigen chat­server –
en hoe je de Pi met je stem kunt besturen. En tussendoor kun je kijken of je planten water nodig hebben en waar het International Space Station zich bevindt.

Bekijk alle Raspberry Pi Projects!

Raspberry Pi 5 release date en meer

De Raspberry Pi 5 is nog niet op de markt verkrijgbaar. In een recent interview van Eben Upton met MicroCenter komt naar voren dat er nog niet aan de Raspberry Pi 5 gewerkt wordt door chiptekorten. Gezien deze informatie en de huidige beperkingen in de toeleveringsketen, is het zeer onwaarschijnlijk dat er in de komende maanden een Raspberry Pi 5 zal worden uitgebracht.

Raspberry Pi 4

De Raspberry Pi 4 is het meest recente model wat je tegenwoordig kunt aanschaffen. Ten opzichte van zijn voorganger heeft zo’n beetje iedere component van de Raspberry Pi 4 een upgrade gekregen. Zo kun je een Raspberry Pi 4 aanschaffen met 1, 2, 4 of zelfs een Raspberry Pi 4 met 8GB aan werkgeheugen. De Raspberry Pi 4 heeft een 1,5 GHz quadcore 64-bit AMR Cortex-A72 als processor, die zo’n drie keer sneller moet zijn dan de voorheen gebruikte Broadcomm-versies.

Raspberry Pi Camera Module 3

De Raspberry Pi Foundation heeft vier nieuwe camera-modules uitgebracht voor de Raspberry Pi onder de naam Raspberry Pi Camera Module 3. Deze nieuwe modules maken gebruik van een Sony-sensor met een hogere resolutie in termen van megapixels. Daarnaast bieden de camera’s nu ook ondersteuning voor autofocus en HDR-beelden.

Raspberry Pi nieuws en meer

Wil je op de hoogte blijven van Raspberry Pi nieuws of zoek je meer informatie over Raspberry Pi? Houd deze pagina in de gaten, bekijk de Raspberry Pi artikelen hieronder of schrijf je in voor de nieuwsbrief.


Ontvang gratis info over alles wat met Raspberry Pi te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Raspberry Pi als VPN-server inrichten? Zo doe je het!

In deze Raspberry Pi Projects workshop zullen we je laten zien hoe je in een paar simpele stappen een Raspberry Pi als VPN-server kunt inrichten en dus van een VPN gebruik kunt maken op onder andere j...

Raspberry Pi als Password Manager met Bitwarden & zo doe je het!

Het bedenken en onthouden van een uniek en veilig wachtwoord voor elk account is een vrijwel onmogelijke taak, maar in deze workshop laten we zien hoe je een Raspberry Pi als Password Manager (& serve...

Spotify streamen naar versterker? Zo doe je het met Raspberry Pi!

Om Spotify te kunnen streamen naar een niet-smarte AV-receiver of analoge versterker heb je met de Raspberry Pi Zero alles wat je nodig hebt.

Elecrow CrowTail Starter Kit for Raspberry Pi review

In deze review bekijken we de Elecrow CrowTail Starter Kit voor Raspberry Pi. Met deze kit kun je experimenteren met de Raspberry Pi zonder soldeerbout. Deze kit bevat sensoren, knoppen, leds, een dis...

Raspberry Pi Debug Probe geïntroduceerd voor foutopsporingen

De Raspberry Pi Foundation heeft de Raspberry Pi Debug Probe geïntroduceerd. Deze module, uitgerust met een RP2040-microcontroller, biedt een hardwarematige oplossing voor het debuggen van op Arm geba...

Raspberry Pi als mediacenter met Kodi & zo krijg je het voor elkaar

In dit Raspberry Pi Project laten we je zien hoe je een Raspberry Pi als mediacenter met Kodi kunt gebruiken. Je kunt hiermee allerlei video- en audiomedia lokaal, via het netwerk of van internet afsp...

Smarthome opzetten met Raspberry Pi, Home Assistant & ESPHome

Als je een Raspberry Pi hebt, kun je met Home Assistant & ESPHome een smarthome opzetten. Met behulp van ESPHome kun je geprogram­meerde smarthome-apparaten en andere smarthome-apparaten eenvoudig aan...

Raspberry Pi als Chromecast alternatief gebruiken & zo doe je het

De Google Chromecast is erg handig om media van je telefoon op je tv af te spelen. Helaas werkt het in sommige gevallen niet ideaal. Zo werken bepaalde routers niet zonder meer met een eerste generati...

Raspberry Pi port knocking: computers in je netwerk beveiligen met Pi

Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit dat openbare IP-adressen gemiddeld elke drie minute...

Raspberry Pi Camera Module 3 aangekondigd met vier modellen

De Raspberry Pi Foundation heeft vier nieuwe camera-modules vrijgegeven voor de Raspberry Pi. De modules maken gebruik van een Sony-sensor met een hogere resolutie in termen van megapixels. Daarnaast ...

Raspberry Pi GPIO pinnen: een overzicht van de aansluitingen

Het kleine Raspberry Pi board is voorzien van 40 GPIO pinnen zonder verdere aanduidingen, in onderstaand overzicht wordt een lay-out getoond.

Met een Raspberry Pi wifi bewaken door gebruik te maken van Nzyme

Iedereen kan computers en andere apparaten in je wifi aanvallen, vaak zonder dat je iets doorhebt. Met deze workshop kun je je wifi bewaken.

Meest gelezen

    c't magazine 4/2023

    Bestel nu