Raspberry Pi OS 64-bit versie is klaar

Redactie
0

Het Raspberry Pi OS 64-bit besturingssysteem is klaar. De 64-bits versie van het Linux-besturingssysteem Raspberry Pi OS bevindt zich niet langer in de bètafase. Veel Raspberry Pi’s krijgen er nieuwe functies bij.


Raspberry Pi OS 64-bit


Raspberry Pi OS 64-bit versie

Het officiële Raspberry besturingssysteem Raspberry Pi OS is nu beschikbaar als een afgeronde 64-bit versie.

Na enkele jaren ontwikkeling laat het besturingssysteem de beta-status achter zich en is het beschikbaar als download via de Raspberry Pi Imager setup tool.

Een SD-kaart voor verschillende Raspi single-board computers kan worden ingesteld op een PC met Windows, Linux of macOS.

Ontwikkeling 64-bit al sinds 2019

De ontwikkeling van een 64-bits kernel voor nieuwere Raspis is al sinds 2019 aan de gang – in september 2019 heeft de Raspberry Pi Foundation een eerste bèta beschikbaar gesteld.

In mei 2020 vond de hernoeming van Raspbian naar Raspberry Pi OS plaats. De huidige versie is gebaseerd op de Linux-basis Debian Bullseye.De 64-bits versie van het Raspberry Pi OS werkt op de Raspberry Pi Zero 2 en alle versies van de Raspberry Pi 3 en Raspberry Pi 4.

Alle voorgaande versies gebruiken alleen 32-bits processors zonder 64-bits ondersteuning. Om compatibiliteitsredenen heeft de Raspberry Pi Foundation lang gewacht met het aanbieden van een 64-bit besturingssysteem.

Raspberry Pi 4 profiteert

Vooral de Raspberry Pi 4 met 8 GB RAM profiteert van de verandering, omdat geheugenadressering daar werkt zonder de Large Physical Address Extension (LPAE) en een enkel proces meer dan 3 GB in beslag kan nemen.

ARMv8 functies worden wakker

Wie overschakelt op de nieuwe versie kan ook enkele ARMv8-specifieke instructies gebruiken die voorheen niet werden gebruikt, waaronder snelle SIMD-functies.

Enige probleem voor 64-bit versie van het Raspberry Pi OS

De 64-bit versie van het Raspberry Pi OS heeft echter nog één probleem: de standaard voorgeïnstalleerde Chromium-versie mist de kopieerbeveiligingsbibliotheek WidevineCDM, die bijvoorbeeld Netflix of Disney+ nodig hebben voor streams in de browser.

In de terminal kunt u echter overschakelen naar de 32-bit versie met het commando

sudo apt install chromium-browser:armhf libwidevinecdm0

Met het commando

sudo apt install chromium-browser:arm64 libwidevinecdm0-

kan je terugschakelen naar de 64-bit versie.


Door Mark Mantel, Nick Muijs


 

c't magazine 10/2023

Meer over

Zelfbouw

Deel dit artikel

Lees ook

De Philips Hue Matter-ondersteuning is dan eindelijk uitgerold

Enige tijd geleden schreven we nog over waarom de smarthome-standaard Matter niet van de grond komt, maar nu begint het balletje eindelijk te rollen. ...

Met deze Odido aanbieding kun je flink besparen op internet en tv

Ben je op zoek naar een goede deal voor je internet en tv abonnement omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op internet en tv of omdat je gaat verhuizen?...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er