MicroSD-kaart op Raspberry Pi, smartphone en pc getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

De microSD-kaart heeft zich ontwikkeld tot hét universele opslagmedium, zowel voor smartphones en camera’s als bij minicomputers zoals de Raspberry Pi. We testen 12 geheugenkaarten, met benchmarks onder Windows, Android en de Raspberry Pi. Negen van de 12 geteste kaarten gaan lang mee, drie bieden heel veel opslagruimte.

Bij het kiezen van een geheugenkaart moet je er op letten dat die betrouwbaar en snel is. Een goedkope no-name kaart uit de aanbiedingenbak is dan zeker niet de beste keuze.

Vooral bij een Raspberry Pi hebben geheugenkaarten te maken met hoge belastingen. Het bliksemsnel opstarten van het besturingssysteem en de applicaties is daarbij net zo belangrijk als het snel opslaan van grote hoeveelheden gegevens – en dat jarenlang zonder ­problemen. Een kaart die voor de Pi geschikt is kan ook voor andere systemen zoals een smartphone of pc een goede kaart zijn.

microSD-kaart test review benchmarks Raspberry Pi Raspbian smartphone Windows

Goede microSD-kaart

Op Pi-forums wordt vaak gevraagd wat goede microSD-­kaarten zijn. We hebben een aantal fabrikanten gevraagd welke van hun kaarten ze voor dat doel aanbevelen – tenslotte kennen zij hun producten toch het beste. Uit de eerste antwoorden bleek al dat ze de voorkeur geven aan modellen met een hoge ‘endurance’. Die worden op de markt gebracht als bijzonder robuust en tolereren daarom veel schrijfbenaderingen.

Voor de test hebben we een Adata High Endurance, Integral High Speed microSD Card, Kingston High Endurance, Kioxia (Toshiba) Exceria M303, PNY micro SDHC Elite, Samsung Pro Endurance, SanDisk High Endurance en Transcend High Endurance in huis gehaald. We hebben ook een industriële kaart van de Zwitserse fabrikant Swissbit op de proef gesteld, de S-45u. De capaciteit van de testexemplaren is 32 GB, met één uitzondering: van de Kioxia-kaart konden we alleen een 64GB-versie bemachtigen, een 32 GB-versie was niet beschikbaar. 32 GB is genoeg voor een eenvoudig Pi-systeem, kleinere modellen zijn niet veel goedkoper.

Grote microSD-kaart

Daarnaast hebben we drie microSD-kaarten gekocht met een bijzonder hoge capaciteit van 512 GB per stuk: een Kingston Canvas Select Plus, Lexar High-­Performance en PNY Pro Elite. Dergelijke kaarten zijn zowel geschikt voor het opslaan van uitgebreide muziekverzamelingen op je smartphone als bestandsopslag in een kleine zelfbouw-NAS.

Bij de keuze voor die kaarten hebben we ons voornamelijk laten leiden door de prijs. Ten tijde van de test waren die kaarten de goedkoopste microSD-kaarten met 512 GB. Bij een eerdere test hebben we zes grote geheugenkaarten vergeleken.

geheugenkaart test benchmarks smartphone Android Windows download

Klik op de tabel voor een vergroting en aanvullende gegevens (in pdf-formaat).

Verschillende eisen

Bij sequentiële transfers is een extreem hoge snelheid niet belangrijk voor de Pi. Hoewel de snelheid van de sd-kaartverbinding bij de huidige Pi 4B is verbeterd, is 50 MB/s het maximaal haalbare – veel microSD-kaarten kunnen dat aan. Hoge IOPS-waarden beloven wel een snelle start van het systeem en de programma’s.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van microSD-kaarten in smartphones: hoe sneller de kaarten reageren op verzoeken om willekeurige adressen, des te sneller de op de kaart opgeslagen apps opstarten. De SD Card Asso­ciation, die verantwoordelijk is voor de sd-standaard, heeft daar haar eigen eisen voor geformuleerd. De app-klassen A1 en A2 definiëren de minimumwaarden voor sequentiële transfers en benaderingen van willekeurige adressen (random access). Terwijl aan de A1-snelheid van 10 MB/s nog steeds makkelijk te voldoen is, vergen de andere eisen meer. De A1-specificatie vergt 1500 IOPS voor het lezen en 500 voor het schrijven, A2 verhoogt die waarden tot respectievelijk 4000 en 2000 IOPS.

Niet alle exemplaren zijn geschikt voor gebruik in camera’s. Voor snelle serieopnames of het opnemen van video’s in hoge resoluties zijn sommige te langzaam bij het schrijven. Fotografen en videomakers moeten vooral op het videologo letten. De V30-specificatie belooft bijvoorbeeld een continue opnamesnelheid van 30 MB/s. In de handleiding van de camera is meestal te vinden welke schrijfsnelheden nodig zijn bij welke resoluties.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste reviews van opslagmedia en meer!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Tests op pc, Pi en smartphone

Op de pc moesten de geheugen­kaarten niet alleen de synthetische benchmarks IOmeter en WinSat doorlopen, maar ook de toepassingsbenchmark PCMark10 met de onderdelen Data Drive en System Drive. Vooral die laatste geeft aan hoe goed de geheugen­kaarten geschikt zijn voor het gebruik als boot-drive voor een Raspberry Pi.

Op de smartphone gebruikten we AndroBench. Er zijn wel steeds minder smartphones met een micro­SD-slot, maar in Europa zijn dat toch nog meer dan 1300 modellen. We hebben getest met een Samsung Galaxy S10e. We noemen de meetgegevens alleen bij grote afwijkingen van het gemiddelde.

Speciale Pi-tests

Met de huidige Raspberry Pi 4B hebben we ook enkele tests uitgevoerd. We gebruikten het benchmarkprogramma agnostics, dat waarden levert voor het schrijven van sequentiële data en voor het lezen en schrijven naar willekeurige adressen. Aangezien de waarden echter sterk uiteenliepen, hebben we de metingen telkens tienmaal uitgevoerd. In de staafdiagrammen staan twee waarden: de gemiddelde en de maximale waarde. Het programma laat bovendien met een simpel rood-groen stoplicht zien of de kaart voldoet aan de eisen van de A1-standaard. Natuurlijk start een Raspberry Pi ook wel op van sd-kaarten die voor deze test faalden, maar dan langzamer.

Verder hebben we de opstarttijden van een actuele Raspbian-versie gemeten en de opbouw van een videodatabase met het mediaspelerprogramma Kodi. Die moest een nep-database met video’s integreren. Die kun je hier downloaden. Een netwerkverbinding is voor deze test niet nodig, zodat alleen de performance van de microSD-kaart gemeten wordt.

geheugenkaart test benchmarks Raspberry Pi Raspbian download

Klik op de tabel voor een vergroting en aanvullende gegevens (in pdf-formaat).

Testresultaten

Kingston High Endurance

Kingston High Endurance

Volgens de PCMark10-benchmark Data Drive is de Kingston High Endurance een van de snellere kaarten in deze test. Hij kan daarbij niet alleen gebruikt worden als bootschijf, maar ook voor dataopslag. Ook bij de Kodi-benchmark zat hij bij de topscoorders. Bij andere tests scoorde de kaart daarentegen echter minder goed, bij het schrijven van data zit hij eerder in het middenveld.

Pluspunten

 • snel in PCMark10
 • snel in Kodi-benchmark

Minpunten

 • schrijft erg langzaam

Bekijk deze microSD-kaart

SanDisk High Endurance

SanDisk High Endurance

SanDisk heeft zijn High Endurance-­kaart waarschijnlijk geoptimaliseerd voor sequentiële datatransfers. Terwijl die meestal zeer snel zijn op de pc, smartphones en Raspberry Pi’s, zien de prestaties bij random-access er toch wat mager uit. Dat is vooral te merken met een Raspberry Pi, daarbij bereikt de High Endurance bij het lezen niet eens 2000 IOPS.

Pluspunten

 • korte starttijd bij de Pi
 • leest snel op de smartphone

Minpunten

 • lage IOPS-prestaties

Bekijk deze microSD-kaart

PNY microSDHC Elite

PNY microSDHC Elite

De PNY microSDHC Elite laat een gemengd beeld achter. Bij het lezen haalt hij bij bijna alle tests hoge waarden, de Pi-starttijden zijn kort en de Kodi-­benchmark gaat snel, maar bij het sequentieel lezen haalt de kaart slechts een magere 20 MB/s op alle apparaten. Het irritante daarbij is dat hij bij het random schrijven op de smartphone in de topgroep zit.

Pluspunten

 • korte starttijd bij de Pi
 • voordelig

Minpunten

 • schrijft langzaam

Bekijk deze microSD-kaart

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Lexar High Performance

Lexar High Performance

De Lexar High Performance leest sequentieel snel en schrijft vlot, maar zakt in bij het random schrijven. Ondanks het A2-logo haalde de kaart met de smartphone en met de Pi geen 500 IOPS. Bij de Kodi-benchmark had de High Performance al helemaal geen zin. Met deze kaart deed de Raspberry Pi er bijna 50 procent langer over dan met de andere kaarten.

Pluspunten

 • snel

Minpunten

 • duur
 • lage 4K-performance

Bekijk deze microSD-kaart

PNY Pro Elite

PNY Pro Elite

De PNY Pro Elite is bij sommige benchmarks de topper van deze test. Hij voltooide de twee PCMark10-tests als snelste en was bij het sequentieel schrijven op de smartphone ook het snelst. Bij het random schrijven deed hij alleen onder voor de PNY micro­SDHC Elite. Hij heeft niet eens een A2-­label, maar haalde bij sommige tests meer dan 4000 IOPS bij het lezen.

Pluspunten

 • het snelst in PCMark10
 • snel bij het schrijven
 • hoge IOPS-waarden

Bekijk deze microSD-kaart

Beoordelingen van de bovenstaande en andere geteste geheugenkaarten vind je ook in de rest van deze review en in het september-nummer van c’t magazine. In onderstaande tabel hebben we gegevens verzameld van de geteste kaarten. Prijzen en specificaties onder voorbehoud.

microSD-kaart test benchmarks Raspberry Pi Raspbian Android smartphone Windows overzicht download

Klik op de tabel voor een vergroting met de gegevens en testresultaten (in pdf-formaat).

Endurance

Zoals in het begin vermeld, raden sd-kaartfabrikanten vrijwel zonder uitzondering endurance-kaarten aan voor de Raspberry Pi. Maar hoe hoog hun uithoudingsvermogen is, daarover bestaat slechts vage informatie.

Samsung belooft bijvoorbeeld 17.520 uur aan full-hd opnames. Het opnemen van video met 1920×1080 pixels leidt tot een videodatasnelheid van 26 Mbit/s. Dat komt overeen met 3,25 MB/s, oftewel ongeveer 11,7 GB per uur. De endurance van de 32GB-kaart uitgedrukt in Total Bytes Written (TBW) bedraagt dus zo’n 200 TB.

Transcend noemt 6000 opname-uren voor zijn kaart, het bedrijf berekent het uithoudingsvermogen volgens dezelfde methode – maar dat hoefden we niet te vragen: Transcend geeft die informatie al aan op zijn website. De endurance is ongeveer 170 TB.

Kingston belooft een aantal van 5000 gebruiksuren. Dat is dan omgerekend iets minder dan 60 TB. Kingston vermeldt die details echter niet.

Swissbit noemt een endurance van 14 TB, maar dan wel voor een enterprise-workload met grotendeels toevallige benaderingen onder mindere omstandigheden (van -40 tot +85 graden). Dat belast een opslagmedium veel meer dan de eenvoudige opslag van video’s.

Industriële microSD-kaart

De S-45u van Swissbit is ontworpen voor een industriële omgeving en voldoet aan extra eisen, zo moeten ook zonder voeding de data tien jaar lang op de kaarten bewaard kunnen blijven. Ze zijn ook beter bestand tegen stroomstoringen. MicroSD-kaarten worden in een Android-smart­phone vaak uit- en weer ingeschakeld om energie te besparen, wat volgens Swissbit een van de meest voorkomende oorzaken voor het uitvallen van microSD-kaarten in smartphones is. De prijzen zijn daarom hoger, maar ze zijn ook in de detailhandel moeilijk te krijgen.

Swissbit S-45u industriele kaart industrie microSD test review

De Swissbit industriële microSD-kaart is o.a. bruikbaar bij temperaturen van -40 tot +85 graden en biedt een hoge dataretentie.

Conclusie

Voor een Raspberry Pi heb je meestal genoeg aan een kaart van 32 GB. Als je alleen naar de Pi-benchmarks kijkt, springen de kaarten van Kingston en PNY eruit. Die onderscheiden zich door snelle starttijden en lage tijden voor de Kodi-benchmark. Bovendien ver­tonen ze ook hoge IOPS-waarden bij het lezen en schrijven. Voor de smartphone, waar het snel wegschrijven van cameravideo’s of foto’s belangrijker is, zijn de kaarten van Sam­sung en SanDisk meer geschikt.

Bij de grotere microSD-kaarten met 512 GB is vooral de PNY Pro Elite geschikt voor een Raspberry Pi, gevolgd door de modellen van Kingston en Lexar. Dezelfde volgorde geldt ook voor het gebruik als gegevensopslag in een smartphone. Of de bijzonder bestendige microSD-­kaarten in een smartphone of Raspberry Pi in afzonderlijke gevallen daadwerkelijk langer meegaan dan andere kaarten is niet te voorspellen. Maar de geringe meerprijs mag je er zeker niet van weerhouden om dat zelf uit te ­proberen.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Lutz Labs en Noud van Kruysbergen, c’t magazine 9/2020, p. 42)

Uitgebreide reviews en achtergrondinformatie lees je op je gemak in c't 07/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Grote geheugenkaart vanaf 512 GB: 6 modellen getest

We testen 6 modellen grote geheugenkaart vanaf 512 GB. Is zo'n grote geheugenkaart ook snel genoeg voor alledaags gebruik?

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er