Raspberry Pi Camera Module 3 aangekondigd met vier modellen

Elwin Hodžić
0

De Raspberry Pi Foundation heeft vier nieuwe camera-modules uitgebracht voor de Raspberry Pi onder de naam Camera Module 3. Deze nieuwe modules maken gebruik van een Sony-sensor met een hogere resolutie in termen van megapixels. Daarnaast bieden de camera’s nu ook ondersteuning voor autofocus en HDR-beelden.

Raspberry Pi Camera Module 3 aangekondigd met vier modellen


Ontvang gratis info over alles wat met Raspberry Pi te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Raspberry Pi Camera Module 3-serie modellen

De Camera Module 3-serie bestaat uit een aantal verschillende modellen:

  • Een variant met een Sony IMX708-sensor en een normale lens
  • Een variant met een Sony IMX708-sensor en een groothoeklens
  • Een variant met een NoIR-infraroodsensor en een normale lens
  • Een variant met een NoIR-infraroodsensor en een groothoeklens

Raspberry Pi Camera Module 2 vs Raspberry Pi Camera Module 3

De Sony IMX708-sensor heeft met zijn 11,9 megapixels een hogere resolutie dan de IMX219-sensor met 8,1 megapixels die in de Camera Module 2 wordt gebruikt. Dankzij deze verbeterde sensor presteren de camera’s ook beter in omgevingen met weinig licht.

In tegenstelling tot eerdere camera-modules, bieden de nieuwe modellen de mogelijkheid voor scherpstelling. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van de phase detection autofocus van de IMX708-sensor. Daarnaast heeft de Raspberry Pi Foundation ook een Contrast Detection Autofocus (CDAF) algoritme ontwikkeld om te zorgen dat de sensor in staat is om scherp te stellen wanneer het anders niet kan. Verder kan de module tijdens het opnemen continu scherp blijven stellen.

Raspberry Pi Camera Module 3 compatibiliteit

De nieuwe modellen zijn compatibel met alle Raspberry Pi-borden die zijn voorzien van een CSI-aansluiting, met uitzondering van de Raspberry Pi 400 en de 2016-versie van de Zero. De afmetingen van de module en de locatie van de montagegaten zijn gelijk aan die van de eerdere modules. Echter, de sensor heeft andere afmetingen en zit op een andere plaats op de module, waardoor die niet volledig compatibel is met bijvoorbeeld de Raspberry Pi Zero Case. Deze nieuwe camera module wordt alleen ondersteund door libcamera en Picamera 2.

Raspberry Pi Camera Module 3 kopen

De vier camera-modules zijn onmiddellijk verkrijgbaar tegen een prijs van $25 voor de reguliere lensmodellen of $35 voor de groothoekversies. Dit is inclusief btw gelijk aan ongeveer  €28,16 voor de reguliere lensmodellen en ongeveer €39,41  voor de groothoek modellen. Naast de nieuwe camera-modules heeft de Raspberry Pi Foundation ook aangekondigd dat er een verbeterde versie van de High Quality Camera zal zijn met een IMX477-sensor die nu M12-lenzen ondersteunt. Deze camera zal verkrijgbaar zijn voor ongeveer  €56,31 inclusief btw.

Al met al maken de nieuwe camera modules weer nieuwe Raspberry Pi Projects mogelijk!

 

Lees meer over Raspberry Pi in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Hackers misbruiken o.a. Hyper-V beveiligingslekken in Windows

Momenteel maken hackers gebruik van twee beveiligingslekken in verschillende versies van Windows en Windows Server. Daarnaast zijn nog twee andere kwe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er