Sinds 2012 heeft de Raspberry Pi opmerkelijke ontwikkelingen doorgemaakt. Na ruim 11 jaar zou je je kunnen afvragen: Welke soorten Raspberry Pi zijn er en wat onderscheidt deze modellen van elkaar?
In dit artikel bekijken we de diverse modellen van de Raspberry Pi en leggen we uit wat de verschillen tussen hen zijn.
Raspberry Pi Model A
Het avontuur van de Raspberry Pi begon in 2012 met de lancering van de Raspberry Pi Model A. Dit model had slechts 256 MB RAM, één enkele USB-poort en miste een Ethernet-poort. Ondanks zijn beperkte connectiviteit wekte het de opwinding op bij hobbyisten en ontwikkelaars over de hele wereld.
Raspberry Pi Model B
In hetzelfde jaar als de onthulling van de Raspberry Pi Model A, presenteerde de Raspberry Pi Foundation ook de Raspberry Pi Model B. Deze versie bracht een upgrade ten opzichte van zijn voorganger met zich mee, waarbij 512 MB RAM-geheugen werd toegevoegd en een Ethernet-poort werd geïntroduceerd. Model B verbeterde de connectiviteitsopties en prestaties met zijn twee USB-poorten.
Raspberry Pi Model A+
In 2014 bracht de Raspberry Pi het Raspberry Pi Model A+ op de markt, waarmee ze hun ontwikkeling voortzetten. Dit model verbeterde de efficiëntie en draagbaarheid dankzij zijn 512 MB RAM-geheugen en compacte afmetingen. Al snel bleek dit nieuwe model de ideale keuze te zijn voor projecten met beperkte beschikbare ruimte en bood het snel een oplossing.
Raspberry Pi 1 Model B+
In hetzelfde jaar bracht men verrassend genoeg ook de Raspberry Pi Model B+ op de markt. Deze versie behield 512 MB RAM-geheugen, maar voegde vier USB-poorten en een geoptimaliseerde stroomvoorziening toe. Dit verbeterde de algehele gebruikerservaring en vergrootte de flexibiliteit bij het aansluiten van randapparatuur.
Raspberry Pi 2 Model B
In 2015 werd de Raspberry Pi 2 Model B gelanceerd, die aanzienlijke verbeteringen met zich meebracht. Dit model bracht aanzienlijk meer kracht met zich mee dan zijn voorgangers, met 1 GB RAM-geheugen en een quad-core processor. Dankzij deze nieuwe specificaties werden meer veeleisende projecten en taken mogelijk met een Raspberry Pi.
Raspberry Pi Zero
In datzelfde jaar introduceerde men ook de Raspberry Pi Zero als de kleinste en meest budgetvriendelijke optie tot op dat moment. De Raspberry Pi Zero is half zo groot als een Model A+ en biedt dubbel zoveel functionaliteit. Dit model had 512 MB RAM-geheugen en slechts één micro-USB-poort, wat het bij uitstek geschikt maakte voor compacte en kostenefficiënte toepassingen.
Raspberry Pi 3 Model B
In 2016 werd de Raspberry Pi 3 Model B geïntroduceerd. Dit model verbeterde prestaties en bood diverse connectiviteitsopties voor verschillende projecten. Met 1 GB RAM-geheugen, een quad-core processor en ingebouwde ondersteuning voor draadloze netwerken was het een krachtpatser in zijn categorie.
Wil je op de hoogte blijven van Raspberry Pi nieuws of zoek je meer informatie over Raspberry Pi? Houd deze pagina in de gaten, bekijk de Raspberry Pi artikelen hieronder of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ontvang gratis info over alles wat met Raspberry Pi te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Raspberry Pi Zero W
In 2017 werd de Raspberry Pi Zero W uitgebracht als een verbeterde versie van de Raspberry Pi Zero. Hoewel de basis specificaties onveranderd bleven, voegden ze draadloze connectiviteit toe, wat de mogelijkheden aanzienlijk verbeterde. Hierdoor konden gebruikers eenvoudig draadloos verbinding maken met netwerken en apparaten, waardoor de Raspberry Pi Zero W een handiger en veelzijdiger optie werd voor verschillende projecten en toepassingen. Deze toevoeging opende de deur naar een breder scala aan IoT- en draadloze projecten, waardoor de populariteit van de Raspberry Pi-familie verder groeide.
Raspberry Pi 3 Model B+
In 2018 werd de Raspberry Pi 3 Model B+ geïntroduceerd met een krachtigere processor, verbeterde warmtebeheersing en ondersteuning voor Gigabit Ethernet. Deze verbeteringen maakten dit model bijzonder geschikt voor geavanceerdere projecten en taken. Met dit model konden complexere en veeleisendere computertaken worden uitgevoerd met de populaire minicomputer.
De nieuwe processor heeft de Raspberry Pi 3 Model B+ aanzienlijk meer rekenkracht gegeven, waardoor hij taken zoals het afspelen van multimedia, gegevensverwerking en zelfs het hosten van eenvoudige webservers veel soepeler kon verwerken. Dankzij de verbeterde thermische beheersing bleef de minicomputer koel en stabiel, zelfs onder zware belasting, wat de betrouwbaarheid van het systeem aanzienlijk heeft verbeterd. Daarnaast heeft de ondersteuning voor Gigabit Ethernet de mogelijkheid geopend voor snellere netwerkverbindingen, wat het gebruik van de Raspberry Pi 3 Model B+ in netwerkintensieve toepassingen mogelijk heeft gemaakt.
Raspberry Pi 3 Model A+
In hetzelfde jaar dat de Raspberry Pi 3 Model B+ werd geïntroduceerd, lanceerde men ook de Raspberry Pi 3 Model A+. De ontwerpers richtten zich specifiek op compacte toepassingen waar ruimte beperkt was. Met 512 MB RAM-geheugen bleek dit model uitermate geschikt voor talloze projecten waar geheugencapaciteit van essentieel belang was. Bovendien onderscheidde de kleinere omvang van de Raspberry Pi 3 Model A+ het van andere modellen, waardoor het een handige keuze werd in situaties waar compactheid cruciaal was. Dit kleine maar krachtige apparaat vond al snel zijn weg naar diverse projecten en toepassingen over de hele wereld.
Raspberry Pi 4 Model B
In 2019 maakte de Raspberry Pi 4 Model B zijn debuut. Dit model bracht aanzienlijke prestatieverbeteringen met zich mee, dankzij 1 tot 8 GB RAM, een quad-core processor en de mogelijkheid om twee 4K-schermen te ondersteunen. Hierdoor openden zich talloze nieuwe mogelijkheden voor diverse toepassingen.
Dankzij deze verbeteringen kon de Raspberry Pi 4 Model B taken uitvoeren die eerder buiten bereik lagen van eerdere modellen. Of je nu interesse had in het bouwen van een krachtige mini-pc, het opzetten van een mediacenter, het creëren van een thuisserver of het leren programmeren, de Raspberry Pi 4 Model B bood de ideale basis voor uiteenlopende projecten. Bovendien stimuleerde het de creativiteit van makers en ontwikkelaars wereldwijd, waardoor het een belangrijk onderdeel werd van de maker-beweging en de technologische revolutie in de thuisomgeving.
Raspberry Pi 5
Op 28 september 2023 lanceerde de Raspberry Pi 5 en is sinds eind oktober beschikbaar. Met een prijs van ongeveer 70 euro voor de 4GB variant en ongeveer 90 euro voor de 8GB versie, heeft het platform vrijwel elk aspect geüpgraded om een compromisloze gebruikerservaring te bieden. De Raspberry Pi 5 heeft nieuwe functies, is meer dan twee keer zo snel als zijn voorganger, en is de eerste Raspberry Pi-computer met in-house ontworpen silicium in Cambridge, VK. De specificaties omvatten een 2.4GHz quad-core 64-bit Arm Cortex-A76 CPU, VideoCore VII GPU met ondersteuning voor OpenGL ES 3.1 en Vulkan 1.2, dual 4Kp60 HDMI-display-uitgang, en meer.
Wil je op de hoogte blijven van Raspberry Pi nieuws of zoek je meer informatie over Raspberry Pi? Houd deze pagina in de gaten, bekijk de Raspberry Pi artikelen hieronder of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ontvang gratis info over alles wat met Raspberry Pi te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Raspberry Pi Compute Module 3
In 2017 lanceerde Raspberry Pi het Compute Module 3 speciaal voor industriële toepassingen. Dit module bevatte de essentie van een Raspberry Pi 3, met inbegrip van de BCM2837-processor en 1 GB RAM, evenals een optioneel 4 GB eMMC Flash-apparaat, dat gelijkwaardig was aan de SD-kaart in de Pi. Met een processorkloksnelheid van 1,2 GHz en een quad-core CPU presteerde de Pi 3 ongeveer 10 keer sneller dan de Pi 1. Dit alles werd geïntegreerd op een klein bord van 67,6 mm x 31 mm, dat in een standaard DDR2 SODIMM-connector paste, hetzelfde type connector dat voor laptopgeheugen wordt gebruikt. Het Flash-geheugen was direct verbonden met de processor op het bord, terwijl de overige processorinterfaces beschikbaar waren voor de gebruiker via de connectorpinnen. Gebruikers kregen daardoor de volledige flexibiliteit van de BCM2837 SoC, wat betekende dat er veel meer GPIO’s en interfaces beschikbaar waren in vergelijking met de Raspberry Pi. Het ontwerpen van de Module in een aangepast systeem zou relatief eenvoudig zijn, omdat alle ingewikkelde onderdelen al op de Module zelf waren geplaatst.
De Compute Module 3 Lite bracht de SD-kaartinterface naar de Module-pinnen, zodat gebruikers deze konden verbinden met een eMMC of SD-kaart naar keuze.
Raspberry Pi Compute Module 3 Lite
In 2017 werd de Raspberry Pi Compute Module 3 Lite op de markt voor industriële toepassingen. Dit compacte en krachtige model is speciaal ontworpen voor embedded systemen. Dankzij zijn vele mogelijkheden levert het een waardevolle oplossing voor uiteenlopende industriële behoeften.
Raspberry Pi Compute Module 3+
In 2019 bracht Raspberry Pi het Compute Module 3+ uit. Deze bevat de kerncomponenten van een Raspberry Pi 3 Model B+ (de BCM2837-processor en 1GB RAM), evenals een optioneel eMMC Flash-apparaat van 8GB, 16GB of 32GB (dat overeenkomt met de SD-kaart in de Pi). Al deze onderdelen zijn geïntegreerd op een klein bord (67,6 mm × 31 mm) dat in een standaard DDR2 SODIMM-connector past. Het Flash-geheugen is direct aangesloten op de processor op het bord, maar de overige processorinterfaces zijn beschikbaar voor de gebruiker via de connectorpinnen. U krijgt de volledige flexibiliteit van de BCM2837 SoC (wat betekent dat er veel meer GPIO’s en interfaces beschikbaar zijn dan bij een standaard Raspberry Pi), en het ontwerpen van het module in een aangepast systeem zou relatief eenvoudig moeten zijn omdat we alle lastige onderdelen al op het module zelf hebben geplaatst.
Raspberry Pi Compute Module 4
In 2020 lanceerde Raspberry Pi de Compute Module 4 als hun nieuwste versie, speciaal ontworpen voor industriële doeleinden. Dit model biedt geavanceerde mogelijkheden voor ingebedde systemen, met een krachtige quad-core processor, tot wel 8 GB RAM-geheugen en ondersteuning voor twee 4K-schermen. De Compute Module 4 belichaamt de kracht van de Raspberry Pi 4, maar dan in een compacte vorm die ideaal is voor diepgaande ingebedde toepassingen. Deze module is uitgerust met een quad-core ARM Cortex-A72-processor, dubbele videouitgang en een uitgebreide selectie van andere interfaces. Er zijn 32 verschillende varianten beschikbaar, met diverse RAM- en eMMC Flash-opties, al dan niet met draadloze connectiviteit.
Raspberry Pi Compute Module 4 Lite
Ook verscheen in 2020 de Raspberry Pi Compute Module 4 Lite, de kostenefficiënte variant van de Compute Module 4 zonder ingebouwd geheugen. Het blijft een aantrekkelijke optie voor industriële projecten waarbij de opslag elders wordt verwerkt.
Conclusie welke soorten Raspberry Pi zijn er?
Al met al hopen we dat dit artikel je goed geholpen heeft door de verschillende soorten Raspberry Pi’s te bespreken, hun releasedata te vermelden en de verschillen tussen de modellen uit te leggen.
Wil je op de hoogte blijven van Raspberry Pi nieuws of zoek je meer informatie over Raspberry Pi? Houd deze pagina in de gaten, bekijk de Raspberry Pi artikelen hieronder of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ontvang gratis info over alles wat met Raspberry Pi te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Er is 1 model niet vermeld: de R.Pi model B met 256 MB RAM. Deze was korte tijd beschikbaar, totdat deze voor dezelde prijs vervangen werd door de versie met 512 MB.