Met een messenger kun je met vrijwel iedereen makkelijk en snel bijkletsen. Maar dat je dat doet, en wat je elkaar allemaal toevertrouwt, blijft niet altijd privé. De keuze van de gebruikte messenger is daarbij van cruciaal belang.
Via WhatsApp maak je afspraken om samen te gaan wandelen of sporten en komen de foto’s van de nieuwste telg in de familie met een simpele tik op een knop bij iedereen terecht. Dat is bijzonder handig, en de end-to-end encryptie van die messenger kun je zien als garantie voor geheimhouding – maar dat is toch echt te kort door de bocht.
Bij het versturen van berichten via instant-messages zijn er drie risico’s waar je je bewust van moet zijn. Slechts één van die drie (dat iemand stiekem meeleest) kan worden ingeperkt met end-to-end-encryptie. Wat je aan wie vertelt is alleen betrouwbaar beschermd als dat op jouw apparaat wordt versleuteld voordat het naar internet wordt gestuurd en pas wordt ontsleuteld op de apparaten van je chatpartners nadat ze via internet zijn aangekomen.
Bij de populaire Telegram-dienst geldt dat principe bijvoorbeeld alleen voor specifieke geheime chats met beperkte opties. Met Microsoft Teams, dat alle berichten op de server ontsleutelt en alleen voor aflevering opnieuw versleutelt, is gegevensbescherming altijd een ondergeschoven kindje.
Bij WhatsApp en vooral de opensource-concurrenten Signal en Threema wordt inhoud als veilig afgeschermd beschouwd.
Element / Matrix gewoon helemaal niet meegenomen in het vergelijk…?