Raspberry Pi Projects: dé pagina vol inspiratie en ideeën voor projecten
Dankzij de vele aansluitingen, opensource software en relatief lage prijs kan iedereen met Raspberry Pi projecten aan de slag. Je hoeft niet handig te zijn met een soldeerbout: voor allerlei Raspberry Pi projects heb je alleen software of kant-en-klare uitbreidingen nodig.
Voor Raspberry Pi projects heb je soms al genoeg aan een Pi Zero van 15 euro en de software is meestal gratis. Meer over de hardware lees je bij onze speciale Raspberry Pi pagina. Op deze pagina kun je terecht als het gaat om de leukste Raspberry Pi projecten.
Ga aan de slag met Raspberry Pi projects
De mogelijkheden van Raspberry Pi Projects zijn eindeloos: van het hergebruiken van oude apparaten die Windows niet meer ondersteunt, tot het energieverbruik van je slimme meter bijhouden, Spotify streamen naar een oude versterker of een privé-wachtwoordkluis opzetten.
Er zijn ook Raspberry Pi projecten in het Nederlands en voor beginners. Kies hieronder een van de Raspberry Pi Projects of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven:
Energie meten met Raspberry Pi
Met een Raspberry Pi en een geïnstalleerde slimme meter kun je het energieverbruik meten. Hierdoor krijg je inzicht in je energieverbruik via gratis software die je kunt downloaden.
Benieuwd naar hoe energie meten met een Raspberry Pi mogelijk is? Wij laten het je zien!
Raspberry Pi als adblocker gebruiken
Wist je dat je een Raspberry Pi kunt gebruiken als adblocker voor je eigen netwerk? Wij vertellen je hoe je dit voor elkaar krijgt:
- Pi-Hole: Raspberry Pi als adblocker gebruiken & zo installeer je het!
- Pi-Hole: Raspberry Pi als adblocker gebruiken & zo configureer je het!
Raspberry Pi als Password Manager
Veel internetgebruikers stapelen toegangsgegevens op voor portals en diensten, wat een gevaarlijk scenario kan veroorzaken. Het bedenken en onthouden van een uniek en veilig wachtwoord voor elk account is bijna onmogelijk.
In deze workshop tonen we hoe je een Raspberry Pi als Password Manager en server kunt gebruiken door middel van Bitwarden. Hierdoor kun je toegangsgegevens synchroniseren tussen verschillende apparaten zonder de database in vreemde handen te geven.
Met een Raspberry Pi wifi bewaken door gebruik te maken van Nzyme
Iedereen die toegang heeft tot je wifinetwerk kan de router, computers en andere apparaten in je netwerk aanvallen zonder dat je dit merkt. Met de oplossing in deze workshop kun je met een Raspberry Pi wifi bewaken door gebruik te maken van Nzyme een alarm laten afgaan bij verdachte activiteit.
Raspberry Pi als NAS gebruiken
Door de Gigabit-netwerkpoort en USB 3.0 is het mogelijk om je Raspberry Pi als NAS te gebruiken en er een snelle netwerkopslag van te maken. Afhankelijk van je wensen kun je daarbij verschillende wegen bewandelen.
Raspberry Pi als weerstation
Een Raspberry Pi als weerstation maken is makkelijk en leuk om te doen. Wij laten je zien hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Als voorbeeld gaan we aan de slag met sensors voor de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. De data daarvan zetten we in een grafiek geven die via het netwerk toegankelijk moet zijn.
Raspberry Pi kiosk systeem installeren en gebruiken
Een kiosk systeem vind je meestal in een openbare ruimte als terminal met maar één doel: passief informatie weergeven (digital-signage). Zo moet dit systeem stil, betrouwbaar en zo onzichtbaar mogelijk zijn.
In onze workshop Raspberry Pi kiosk systeem installeren en gebruiken leggen we stap voor stap uit hoe je dit voor elkaar krijgt.
USB over IP met een Raspberry Pi
Wil je een usb-apparaat zo ver weg zetten dat een usb-kabel geen optie is? Met een Raspberry Pi en USB over IP kun je usb-apparaten aansluiten via wifi of een ethernetkabel. Dat is goedkoper dan speciale ethernet-usb-adapters maar kost wat inspanning.
Upcycling: oude apparaten nieuw leven inblazen met de Raspberry Pi
Wist je dat je met een Raspberry Pi oude apparatuur weer bij de tijd kan brengen? Zo kun je weer je oude scanners waar geen drivers meer voor zijn, oude printers die geen netwerkaansluiting hebben, apparatuur die alleen met oude en onveilige protocollen communiceert en audio-apparaten die nog geen streams aankunnen nieuw leven inblazen.
Kortom: Je kunt door middel van upcycling oude apparaten nieuw leven inblazen met de Raspberry Pi
Raspberry Pi als wekkerradio met internetradio en eigen muziek
Opstaan in de ochtend wordt wat leuker als je in ieder geval met aangename muziek wordt gewekt. Wij laten je zien hoe je een Raspberry Pi als wekkerradio kunt gebruiken om je favoriete podcasts, radiostreams, muziek van streamingdiensten en natuurlijk je eigen muziekbibliotheek te luisteren om de ochtend heerlijk te beginnen!
Raspberry Pi port knocking
Wist je dat je je computers in je netwerk kunt beveiligen met een Raspberry Pi? Zo kun je gebruikmaken van Raspberry Pi port knocking om een soort digitale verstoppertje te spelen om hackers buiten de deur te houden!
Raspberry Pi als Chromecast alternatief gebruiken
De Raspberry Pi, in combinatie met een specifieke mobiele app, kan een vergelijkbare ervaring bieden als een Google Chromecast. Door enkele terminal-commando’s te gebruiken, kun je de Raspberry Pi instellen om video’s, muziek en audio-inhoud vanaf je Android-telefoon of -tablet te ontvangen en af te spelen, voorzien van een mooi startscherm.
Wij laten je zien hoe je een Raspberry Pi als Chromecast alternatief gebruikt!
Raspberry Pi als mediacenter
Het gebruik van een Raspberry Pi als mediacenter met Kodi bij je tv is een geweldig idee. Met name de nieuwste modellen (Raspberry Pi 3+ of Raspberry Pi 4) zijn hier ideaal voor.
Met de Raspberry Pi als mediacenter met Kodi kun je allerlei video- en audiomedia lokaal, via het netwerk of van internet afspelen. Dit biedt veel mogelijkheden en maakt het mogelijk om gemakkelijk toegang te krijgen tot al je favoriete media.
Smarthome opzetten met Raspberry Pi, Home Assistant & ESPHome
Wist je dat een smarthome opzetten met Raspberry Pi, Home Assistant & ESPHome vrij eenvoudig is? ESPHome maakt het mogelijk om geprogrammeerde smarthome-apparaten en andere smarthome-apparaten eenvoudig aan te sturen.
Spotify streamen naar versterker? Zo doe je het met Raspberry Pi!
Je hoeft je AV-receiver niet te vervangen door een nieuwe als hij nog steeds goed werkt maar geen audiostreaming ondersteunt. In deze workshop laten we je zien hoe je Spotify streamen naar je versterker met een Raspberry Pi voor elkaar krijgt.
Raspberry Pi nieuws en meer
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe Raspberry Pi Projects of zoek je meer informatie over Raspberry Pi? Houd deze pagina in de gaten, bekijk de Raspberry Pi Projects hieronder of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ontvang gratis info over alles wat met Raspberry Pi te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Disclaimer: de informatie uit de Raspberry Pi Projects uit c’t magazine is alleen bedoeld als leidraad. Het gebruik is op eigen risico. Verantwoordelijkheid voor verliezen, schade of problemen wordt niet aanvaard door de auteur of c’t magazine. Onze intentie is om alles zo up-to-date mogelijk te houden maar (tussentijdse) software-updates kunnen wijzigingen veroorzaken in de werking van het project.
Raspberry Pi als hacking-tool: netwerk hacken met airgeddon & Kali Linux
Draadloze netwerken vormen nog steeds een geliefd doelwit voor cybercriminelen. Professionele apparatuur is niet langer noodzakelijk: met een Raspberry Pi, wifi-stick en airgeddon kun je zo een hackin...
Vijf goede Raspberry Pi alternatieven om zeker te overwegen
De constante populariteit van de Raspberry Pi heeft geleid tot een groeiende vraag naar alternatieven die meer prestaties bieden tegen een betaalbare prijs. Terwijl de Raspberry Pi Foundation zich ric...
Raspberry Pi GPIO pinnen: een overzicht van de aansluitingen
Een kleine Raspberry Pi board is zo volgepakt met alle componenten dat er geen ruimte meer over was om de 40 GPIO pinnen van informatie te voorzien. Op deze pagina zullen we uitleggen wat de 40-pins G...
Met Raspberry Pi port knocking de computers in je netwerk beveiligen
Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit dat openbare IP-adressen gemiddeld elke drie minute...
Je Raspberry Pi op afstand bedienen? Zo krijg je het voor elkaar met SSH!
De Raspberry Pi op afstand bedienen is handig en kan op verschillende manieren. Via SSH is het makkelijkste op te zetten, we laten zien hoe.
Raspberry Pi als VPN-server inrichten? Zo doe je het snel & gemakkelijk!
In deze Raspberry Pi Projects workshop zullen we je laten zien hoe je in een paar simpele stappen een Raspberry Pi als VPN-server kunt inrichten en dus van een VPN gebruik kunt maken op onder andere j...
Nieuwe versie van Raspberry Pi OS met Wayland-ondersteuning
In de recent geüpdatete versie van Raspberry Pi OS is de belangrijkste toevoeging de ondersteuning voor Wayland op alle modellen van de Raspberry Pi. Verder zijn er enkele kleine verbeteringen aangebr...
Raspberry Pi als Chromecast alternatief: zo krijg je het voor elkaar
De Google Chromecast is erg handig om media van je telefoon op je tv af te spelen. Helaas werkt het in sommige gevallen niet ideaal. Zo werken bepaalde routers niet zonder meer met een eerste generati...