Spotify streamen naar versterker? Zo doe je het met een Raspberry Pi!

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  Om Spotify te kunnen streamen naar een niet-smart AV-receiver of analoge versterker die geen muziek-streaming­mogelijkheden heeft, heb je met een Raspberry Pi Zero alles wat je nodig hebt. Met Raspotify en Shair-port Sync kost het weinig moeite om met een Raspberry Pi Spotify naar je versterker te streamen.


  Spotify streamen versterker Raspberry


  Op de hoogte blijven van tips & tricks voor de Raspberry Pi?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


  Spotify streamen naar versterker met Raspberry Pi

  Als je AV-receiver nog steeds ­prima werkt maar alleen geen audiostreaming ondersteunt, hoef je hem niet te vervangen door een nieuwe. Zelfs de performance van een Raspberry Pi Zero W van zo’n 15 euro is voldoende voor deze Raspberry Pi project om een AV-­receiver of stereoversterker op te waarderen en muziek te streamen via wifi.

  Voorbereidingen: Raspberry Pi als Spotify Connect-client

  Je hebt het besturingssysteem Raspberry Pi OS Lite als basis nodig. Om de Raspberry Pi te gebruiken als Spotify Connect-client in het netwerk en herkenbaar te maken voor smartphones, kun je het opensourceprogramma Raspotify gebruiken. Hiervoor is wel een Spotify Premium-account vereist.

  Raspotify en de repository

  Je kunt Raspotify installeren met het volgende commando:

  curl -sL https://dtcooper.github.io/raspotify/install.sh | sh

  Dit script voegt niet alleen Raspotify toe, maar ook de repository van de ontwikkelaar. Het voordeel hiervan is dat het pakketbeheer zowel het besturingssysteem als de Spotify-client bijwerkt. Na de installatie verschijnt de Raspberry Pi direct als ‘raspotify (raspberrypi)’ in de Spotify-app en kan worden geselecteerd als afspeelbestemming.

  Raspberry Pi streamen - voor Airplay

  Je moet Shairport Sync installeren om de Raspberry Pi in het netwerk te laten verschijnen als AirPlay-client met de naam ‘Raspberrypi’. Dit is iets ingewikkelder omdat de benodigde pakketten verouderd zijn in Raspberry Pi OS. De ontwikkelaar legt duidelijk uit hoe je stap voor stap kunt compileren en installeren op GitHub.


  Op de hoogte blijven van tips & tricks voor de Raspberry Pi?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


  Geluidskwaliteit voor Spotify streamen optimaliseren

  Om de geluidskwaliteit voor Spotify te optimaliseren, moet je het configuratiebestand /etc/default/raspotify aanpassen. Activeer de volgende regels door het hekje aan het begin van de regel te verwijderen. Verander in de regel

  BITRATE=

  de waarde 160 in 320. Dan pas zal Raspotify muziek streamen in de best mogelijke kwaliteit met een bitrate van 320 kbit/s.

  Volume bij Spotify streamen naar versterker met Raspberry

  Standaard speelt Raspotify alle liedjes af op een constant volume (normalisatie). Dat betekent dat je niet steeds naar de volumeknop hoeft te grijpen. Helaas heeft dat een negatief effect op de dynamiek van een liedje zoals die door de artiest bedoeld is.

  Om dat uit te schakelen, moet je op de regel

  VOLUME_ARGS= de optie enable-volume-normalisation verwijderen.

  Bovendien is het beter om op dezelfde regel de digitale volumeregeling te deactiveren, door

  volume-ctrl ­linear te vervangen door fixed

  Dat heeft het nadeel dat je het volume alleen op de AV-­receiver kunt regelen en niet meer op je smartphone, maar het muzieksignaal komt dan wel met een volledig dynamisch bereik bij de receiver aan.

  Dat moet je voor AirPlay ook doen in /etc/shairport-sync.conf met de optie

  ignore_volume_control=”yes”

  Daar hoef je op de regel alleen de tekens // aan het begin voor te verwijderen. Dankzij gapless playback, dat op beide clients standaard actief is, lopen live-albums zonder onderbreking tussen de nummers door.

  Om de naam van de Spotify-client aan te passen, typ je de gewenste naam in achter

  DEVICE_NAME=

  Bij AirPlay doe je dat achter name=.

  Aansluiten van Raspberry Pi op de versterker

  Om het audiosignaal van de Raspberry Pi Zero en de Pi 1 tot en met 4 digitaal naar een AV-receiver te sturen, heb je alleen een hdmi-­kabel nodig. Heb je in de woon­kamer nog een analoge stereoversterker, dan gaat het audiosignaal van de Pi 1 tot en met 4 via een 3,5mm-jackplug na een digitaal-naar-analoog-conversie (DAC) naar de versterker.

  De audiokwaliteit daarvan is echter niet erg goed en voor veeleisende oren kun je ­beter een externe DAC gebruiken. Aangezien de Pi Zero geen analoge audio-uitgang heeft, is een DAC daar sowieso onvermijdelijk.

  Audiokwaliteit verbeteren met andere DAC's

  Het upgraden kan goedkoop voor ongeveer 30 euro met de HifiBerry DAC+, die via een 40-pins GPIO-connector op een Raspberry Pi wordt aangesloten. Als je geluid van nog hogere kwaliteit wilt, ben je meer geld kwijt. We hebben het uitgeprobeerd met de Qudelix 5K (95 euro) en de RME ADI-2 DAC FS (960 euro).

  Aangezien veel DAC’s USB Class Compliant zijn, herkent een Pi ze zonder drivers te installeren. Om dat te laten werken, sluit je de DAC via usb aan als een externe geluidskaart en wijzig je het uitvoerapparaat in
  /usr/share/alsa/alsa.conf. Pas de instel­lingen als volgt aan:

  defaults.ctl.card 1, defaults.pcm.card 1

  Als je niets uit de luidsprekers hoort komen, koppel je de hdmi-­kabel los en probeer je het opnieuw. Met de Qudelix 5K werkte het afspelen zonder problemen. Met de RME ADI-2 DACFS verstoorde allerlei gekraak het luistergenot met een Pi Zero. (Maar als je bereid bent dit apparaat aan te schaffen kun je in plaats daarvan ook een moderne receiver kopen.)

  Een Raspberry Pi kan die DAC slechts met 32-bit aansturen. Dat leidt blijkbaar tot overbelasting van de Pi Zero. Zelfs een zelf-gecompileerde Raspotify-­versie met verbeterde 32-bit compatibiliteit kon het probleem niet oplossen.

  Conclusie - Spotify streamen naar versterker met Raspberry Pi

  Tijdens de testperiode draaiden de Spotify- en AirPlay-client op een Raspberry Pi Zero W gedurende meerdere weken stabiel zonder problemen.

  De muziekweergave via wifi was altijd consistent zonder onderbrekingen. Het is dus niet nodig om meteen een nieuwe AV-receiver te kopen als je bepaalde slimme functies mist.


  Installatiehandleiding Shairport Sync


  Meer van zulke Raspberry Pi Projects?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


   

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Raspberry Pi als NAS-systeem gebruiken? Dit moet je weten!

  Wist je dat je een Raspberry Pi als Network Attached Storage (NAS) kunt gebruiken? Zo voldoet de Raspberry Pi 4 aan de belangrijkste eisen om dit te k...

  Aan de slag met de Raspberry Pi – Raspbian installeren

  Handleiding voor het installeren van het besturingssysteem Raspbian op de Raspberry Pi.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er