Spotify streamen naar versterker – zo doe je het met Raspberry Pi

Noud van Kruysbergen
0

Om Spotify te kunnen streamen naar een niet-smarte AV-receiver of analoge versterker die geen muziek-streaming­mogelijkheden heeft, heb je met een Raspberry Pi Zero alles wat je nodig hebt. Met Raspotify en Shair-port Sync kost het weinig moeite.


Spotify streamen versterker Raspberry


Spotify streamen naar de versterker met Raspberry

Als je AV-receiver nog steeds ­prima werkt maar alleen geen audiostreaming ondersteunt, hoef je hem niet te vervangen door een nieuwe. Zelfs de performance van een Raspberry Pi Zero W van zo’n 15 euro is voldoende om een AV-­receiver of stereoversterker op te waarderen en muziek te streamen via wifi.


Blijf op de hoogte van tips voor Raspberry Pi!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Voorbereidingen: Raspberry Pi als Spotify Connect-client

Als basis is het besturingssysteem Rasp­berry Pi OS Lite voldoende. Om smartphones in staat te stellen de Raspberry Pi als Spotify Connect-client in het netwerk te herkennen, is het opensourceprogramma Raspotify beschikbaar. Daar heb je een Spotify Premium-­account voor nodig.

Raspotify en de repository

Raspotify kun je installeren met:

curl -sL https://dtcooper.github.io/raspotify/install.sh | sh

Het script installeert niet alleen Raspotify, maar voegt ook de repository van de ontwikkelaar toe. Dat heeft als voordeel dat het pakketbeheer behalve het besturings­systeem ook de Spotify-client bijwerkt.

In de Spotify-app verschijnt de Pi direct na installatie als ‘raspotify(raspberrypi)’ en is dan te selecteren als afspeelbestemming.

Raspberry Pi streamen – voor Airplay

Om de Pi als AirPlay-client Raspberrypi in het netwerk te laten verschijnen, moet je Shairport Sync installeren. Dat is iets ingewikkelder, omdat de benodigde pakketten in Raspberry Pi OS verouderd zijn. Op GitHub legt de ontwikkelaar duidelijk uit hoe je stap voor stap compileert en installeert.

Geluidskwaliteit voor Spotify streamen optimaliseren

Om de geluidskwaliteit voor Spotify te optimaliseren, moet je het configuratiebestand /etc/default/raspotify aanpassen. Activeer de volgende regels door het hekje aan het begin van de regel te verwijderen. Verander in de regel

BITRATE=

de waarde 160 in 320. Dan pas zal Raspotify muziek streamen in de best mogelijke kwaliteit met een bitrate van 320 kbit/s.

Volume bij Spotify streamen naar versterker met Raspberry

Standaard speelt Raspotify alle liedjes af op een constant volume (normalisatie). Dat betekent dat je niet steeds naar de volumeknop hoeft te grijpen. Helaas heeft dat een negatief effect op de dynamiek van een liedje zoals die door de artiest bedoeld is.

Om dat uit te schakelen, moet je op de regel

VOLUME_ARGS= de optie enable-volume-normalisation verwijderen.

Bovendien is het beter om op dezelfde regel de digitale volumeregeling te deactiveren, door

volume-ctrl ­linear te vervangen door fixed

Dat heeft het nadeel dat je het volume alleen op de AV-­receiver kunt regelen en niet meer op je smartphone, maar het muzieksignaal komt dan wel met een volledig dynamisch bereik bij de receiver aan.

Dat moet je voor AirPlay ook doen in /etc/shairport-sync.conf met de optie

ignore_volume_control=”yes”

Daar hoef je op de regel alleen de tekens // aan het begin voor te verwijderen. Dankzij gapless playback, dat op beide clients standaard actief is, lopen live-albums zonder onderbreking tussen de nummers door.

Om de naam van de Spotify-client aan te passen, typ je de gewenste naam in achter

DEVICE_NAME=

Bij AirPlay doe je dat achter name=.

Aansluiten van Raspberry Pi op de versterker

Om het audiosignaal van de Raspberry Pi Zero en de Pi 1 tot en met 4 digitaal naar een AV-receiver te sturen, heb je alleen een hdmi-­kabel nodig. Heb je in de woon­kamer nog een analoge stereoversterker, dan gaat het audiosignaal van de Pi 1 tot en met 4 via een 3,5mm-jackplug na een digitaal-naar-analoog-conversie (DAC) naar de versterker.

De audiokwaliteit daarvan is echter niet erg goed en voor veeleisende oren kun je ­beter een externe DAC gebruiken. Aangezien de Pi Zero geen analoge audio-uitgang heeft, is een DAC daar sowieso onvermijdelijk.

Audiokwaliteit verbeteren met andere DAC’s

Het upgraden kan goedkoop voor ongeveer 30 euro met de HifiBerry DAC+, die via een 40-pins GPIO-connector op een Raspberry Pi wordt aangesloten. Als je geluid van nog hogere kwaliteit wilt, ben je meer geld kwijt. We hebben het uitgeprobeerd met de Qudelix 5K (95 euro) en de RME ADI-2 DAC FS (960 euro).

Aangezien veel DAC’s USB Class Compliant zijn, herkent een Pi ze zonder drivers te installeren. Om dat te laten werken, sluit je de DAC via usb aan als een externe geluidskaart en wijzig je het uitvoerapparaat in
/usr/share/alsa/alsa.conf. Pas de instel­lingen als volgt aan:

defaults.ctl.card 1, defaults.pcm.card 1

Als je niets uit de luidsprekers hoort komen, koppel je de hdmi-­kabel los en probeer je het opnieuw. Met de Qudelix 5K werkte het afspelen zonder problemen. Met de RME ADI-2 DACFS verstoorde allerlei gekraak het luistergenot met een Pi Zero. (Maar als je bereid bent dit apparaat aan te schaffen kun je in plaats daarvan ook een moderne receiver kopen.)

Een Raspberry Pi kan die DAC slechts met 32-bit aansturen. Dat leidt blijkbaar tot overbelasting van de Pi Zero. Zelfs een zelf-gecompileerde Raspotify-­versie met verbeterde 32-bit compatibiliteit kon het probleem niet oplossen.

Conclusie – Spotify streamen naar versterker met Raspberry Pi

Afgezien van die specifieke problematiek, draaiden de Spotify- en AirPlay-client op een Raspberry Pi Zero W tijdens het testen gedurende meerdere weken absoluut stabiel.

Muziekweergave via wifi verliep altijd zonder drop-outs. Je hoeft dus niet altijd meteen een nieuwe AV-receiver te kopen als je slimme functies mist.


Installatiehandleiding Shairport Sync


Dennis Schirrmacher en Noud van Kruysbergen; c’t 1-2; 2022; p85

Lees meer over de mogelijkheden met Raspberry Pi c't magazine 12/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Raspberry Pi als NAS

Door de gigabit-netwerkpoort en USB 3.0 kun je de Raspberry Pi als NAS gebruiken. Afhankelijk van je wensen kun je verschillende wegen bewandelen om m...

Aan de slag met de Raspberry Pi – Raspbian installeren

Handleiding voor het installeren van het besturingssysteem Raspbian op de Raspberry Pi.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er