Raspberry Pi als Chromecast alternatief: zo krijg je het voor elkaar

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  De Google Chromecast is erg handig om media van je telefoon op je tv af te spelen. Helaas werkt het in sommige gevallen niet ideaal. Zo werken bepaalde routers niet zonder meer met een eerste generatie Chromecast. Bovendien is de Chromecast in veel opzichten beperkt.

  Gelukkig is er de Raspberry Pi om op terug te vallen. In combinatie met een speciale mobiele app kan hij een Chromecast-achtige ervaring bieden. Met slechts een paar commando’s in de terminal kun je de Raspberry Pi zo inrichten dat hij video, muziek en audiocontent die door je Android-telefoon of -tablet gestreamd wordt accepteert. En dat ook nog aankleedt met een gelikt startscherm.

  Terwijl dit zou moeten werken met verschillende Pi-modellen, gebruikten we een Raspberry Pi 3 B+, die een snelle, stabiele streaming van high-definition video vanaf de Android-telefoon leverde.

  Raspberry Pi als mediaspeler gebruiken om video's te streamen op tv

  Disclaimer: de informatie uit de Raspberry Pi Projects uit c’t magazine is alleen bedoeld als leidraad. Het gebruik is op eigen risico. Verantwoordelijkheid voor verliezen, schade of problemen wordt niet aanvaard door de auteur of c’t magazine. Onze intentie is om alles zo up-to-date mogelijk te houden maar (tussentijdse) software-updates kunnen wijzigingen veroorzaken in de werking van het project.

  Iets om rekening mee te houden

  Het is belangrijk om te benadrukken dat een combinatie van een Raspberry Pi en Raspicast geen volledige vervanging is voor een Chromecast. Er is bijvoorbeeld geen VR-ondersteuning en Google Home. Er is geen ambient mode, al is het makkelijk genoeg om een soortgelijk startscherm te maken, zoals we ook zullen laten zien.

  Kortom, mediastreaming is aanwezig, al het andere moet je zelf toevoegen, of vertrouwen op bestaande streaming-opties.

  SSH activeren voor Raspberry Pi als Chromecast alternatief

  Zorg er om te beginnen voor dat de Raspberry Pi is verbonden met een beeldscherm, en dat je een muis en toetsenbord hebt ­aangesloten. Als dit niet mogelijk is, moet je alles op afstand installeren, waarbij je je Raspberry Pi bedient via ssh.

  Om dit te doen, moet je ssh activeren op de Raspberry Pi. Als dit nog niet is gebeurd, heb je in principe twee opties. De eerste is om een toetsenbord, muis en monitor aan te sluiten en het de Raspberry Pi Configuratie programma te openen (via het menu en Voorkeuren). Klik op Interfaces en zet ssh op aan, klik op OK om te bevestigen. Een herstart kan nodig zijn.

  De tweede optie is om de microSD-kaart van de Raspberry Pi in je pc te plaatsen, naar de partitie (of directory in Linux) boot te gaan en daar een leeg tekstbestand met de naam ssh aan te maken, zonder bestandsextensie. Werp de kaart uit, stop hem weer in de Raspberry Pi en start de Pi op. Dan zal ssh meteen actief zijn, klaar voor toegang op afstand.

  Let erop dat je de hostnaam of het ip-adres van je Raspberry Pi nodig hebt voor toegang via ssh. Je kunt de hostnaam vinden door hostname op de Pi uit te voeren als commando. Het ip-adres kun je vinden door in te loggen op je router en daar de lijst van verbonden apparaten te bekijken, of voer op de terminal van de Pi ifconfig uit. Zoek naar een vermelding voor eth0 (ethernet) of wlan0 (draadloos), en je vindt het ip-adres achter de aanduiding inet.

  Updaten van je Raspberry Pi

  Het is tijd om je Raspberry Pi te updaten. We gaan ervan uit dat je hiervoor de laatste versie van Raspbian gebruikt, hoewel andere Pi-­distributies hiervoor ook prima geschikt zijn. Open de terminal (of maak verbinding via ssh) en voer deze commando’s uit:

  sudo apt-get update
  sudo apt-get upgrade

  Nu de repository’s van de Pi zijn ververst en eventuele upgrades zijn gedownload, is het tijd om de benodigde pakketten te installeren:

  sudo apt-get install libjpeg9-dev libpng12-dev

  De twee pakketten libjpeg9-dev en libpng12-dev maken het mogelijk om JPEG- en PNG-afbeeldingen te streamen van je Android-­apparaat naar je Raspberry Pi, en weer te geven op je tv.

  OpenMax software voor Raspberry Pi als Chromecast alternatief

  Andere software die je nodig hebt is OpenMax, door de ontwikkelaar beschreven als “een gpu-versnelde fotoviewer voor de Raspberry Pi”. Deze bevat ook grafische bibliotheken voor GIF- en BMP-plaatjes. Download OpenMax door de GitHub-directory te klonen:

  git clone https://github.com/HaarigerHarald/omxiv

  Eenmaal gedownload, verander je van directory:

  cd omxiv

  Gebruik het commando make om de software te bouwen.

  make ilclient
  make

  Je zult even geduld moeten hebben voordat dit klaar is. Zodra OpenMax gereed is om te installeren, gebruik je

  sudo make install

  Wacht tot het installeren van de OpenMax software klaar is. Ondertussen kun je wel verder met de volgende stap.

  Raspicast installeren op je smartphone

  Om je Raspberry Pi vanaf je Android-telefoon of -tablet (een betrouwbaar alternatief voor de iPhone of iPad moet nog worden uitgebracht) te streamen, heb je Raspicast uit de Google Play store nodig. Als die is geinstalleerd met alle permissies, zorg er dan voor dat je telefoon en de Raspberry Pi op hetzelfde netwerk aangesloten zijn. Anders kun je met Raspicast geen media van je telefoon naar de Raspberry Pi streamen.

  In de app vind je de standaard besturingselementen (play/pause en stop), een bestandsbrowser, een cast-knop en enkele opties om de manier waarop Raspicast je content streamt te veranderen. Als je bijvoorbeeld het huidige bestand opnieuw wilt afspelen, open je het menu en vink je het vakje Repeat aan. Tik op Audio output om ervoor te zorgen dat de audio op de juiste manier wordt gestreamd. Voor video gaat dit meestal via de hdmi-­optie, maar je kunt er de voorkeur aan geven het geluid af te spelen op je Android-apparaat (local) of zelfs via beide.

  Je kunt ook de ALSA-optie gebruiken om de audio van het bestand door de TRRS A/V-poort van de Pi te leiden. Er zijn ook verschillende geavanceerde tools. Gebruik het scherm met Advanced options om deze in te stellen, waaronder de mogelijkheid om de videokwaliteit van een YouTube-video te wijzigen (schakelen tussen alleen HD, SD en zelfs audio).

  Je kunt ook het thema van de Raspicast-app wijzigen, een directory voor de playlists instellen, de weergave van ondertitels aanpassen en zelfs de vertraging in diavoorstellingen tweaken.

  BIjna tijd om te beginnen met streamen

  Nu alles gereed is op de Pi en de Raspicast-app geïnstalleerd is op je telefoon, is het bijna tijd om te beginnen met streamen. Open eerst de app en tik op het menu om de ssh-instellingen te vinden. Voer hier de hostnaam of het ip-adres van je Raspberry Pi in. Je moet ook de gebruikersnaam en het wachtwoord opgeven. Klik op OK en je kunt beginnen met het streamen van media vanaf je telefoon.

  Een diashow instellen op je Raspberry Pi als Chromecast

  Je hebt nu wel een Raspberry Pi die op de manier van Chromecast media kan ontvangen van je Android-apparaat, maar dat is nog niet genoeg. De echte Chromecast heeft ook een diashow, die je bijvoorbeeld samen met het weer en de datum- en tijdinformatie op de tv kunt bekijken.

  Wil je je Raspberry Pi nog meer op een Chromecast laten lijken? Dan heb je een kiosk-applicatie nodig – een waarmee je de geselecteerde foto’s als diashow kunt bekijken. Hiervoor bestaan er veel oplossingen, maar de eenvoudigste om op te zetten is de ‘Python slideshow with time and weather’ van Andrew Delph die op GitHub staat.

  Begin met het aanpassen van het grafisch geheugen van de Raspberry Pi. Start het configuratiescript met

  sudo raspi-config

  Ga vervolgens naar ‘Advanced Options / Memory Split’. Verander de waarde in 256. Dit zorgt ervoor dat de gpu van de Pi voldoende grafisch geheugen beschikbaar heeft om de diavoorstellingen te verwerken.

  Klik op OK om verder te gaan en volg dan de instructie om te herstarten. Na het herstarten open je een terminalvenster en kloon je de slideshow-bestanden van GitHub:

  git clone https://github.com/andrewdelph/python-slideshow-with-time-and-weather.git

  Zodra dit is gedownload, geef je de directory een kortere naam, bijvoorbeeld pyss, met het mv commando:

  sudo mv python-slideshow-with-time-and-weather pyss

  In het readme-bestand (README.MD) van Andrew Delph staan de laatste instructies. Je hebt ook de tool pyowm nodig. Dit is een wrapper voor de OpenWeatherMap, die de benodigde weergegevens op de desktop van je Raspberry Pi zet:

  pip install pyowm

  Er is wat extra handwerk nodig om dit aan de praat te krijgen. Eerst moet je een API-key aanmaken bij openweathermap (https://open­weathermap.org/appid). Volg de instructies daar.

  Bewerk vervolgens het bestand ss.py:

  sudo nano ss.py

  Zoek hier naar regel 83

  owm = pyowm.OWM(‘4cc9ae1d116c7e70c145252ab605f260’)

  en zoek naar de regels 84 en 139

  observation = owm.weather_at_place(‘Ottawa,CA’)

  Verander in beide regels de stad en het land zodat deze overeenkomen met je eigen locatie. Voorbeeld: voor Amsterdam zou je het volgende kunnen invullen:

  observation = owm.weather_at_place(‘Amsterdam,NL’)

  Druk op Ctrl+X om op te slaan en af te sluiten. In de terminal start je de diashow met:

  python ss.py

  Je zult nu een diashow met prachtige beelden, de datum en tijd, en het huidige weer zien op je Raspberry Pi Chromecast-vervanger!

  Conclusie

  Er zijn twee opties beschikbaar om gebruik te maken van de Raspberry Pi als mediaspeler. Zo kun je content streamen die op je telefoon is opgeslagen vanuit de app, of door het delen van de content vanuit een andere app. Om te streamen vanaf Raspicast, tik je op de knop Cast en blader je door de media op je telefoon. Selecteer wat je wilt bekijken, tik op de Play-knop en je Raspberry Pi zal de inhoud op je tv weergeven.

  Voor het delen (bijvoorbeeld vanuit YouTube), tik je op de knop Delen en kies je Raspicast. Je ziet twee opties: één om direct af te spelen en één om later af te spelen.

  Flexibel als altijd, is de Raspberry Pi een geweldige vervanger voor Chromecast. Raspicast is echter niet de enige app waarmee je dit kunt doen. Als je Kodi hebt geïnstalleerd op je Raspberry Pi, zijn er verschillende externe apps beschikbaar voor dit mediacenter, waaronder de officiële app Kore. Dit is handig om te weten, want Raspicast werkt sowieso niet op Kodi-systemen die op de Raspberry Pi draaien.


  Ontvang meer van dit soort gratis Raspberry Pi Projects, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Raspberry Pi als mediaspeler gebruiken om video's te streamen op tv


  Disclaimer: de informatie uit de Raspberry Pi Projects uit c’t magazine is alleen bedoeld als leidraad. Het gebruik is op eigen risico. Verantwoordelijkheid voor verliezen, schade of problemen wordt niet aanvaard door de auteur of c’t magazine. Onze intentie is om alles zo up-to-date mogelijk te houden maar (tussentijdse) software-updates kunnen wijzigingen veroorzaken in de werking van het project.

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Met Raspberry Pi port knocking de computers in je netwerk beveiligen

  Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit d...

  Raspberry Pi als VPN-server inrichten? Zo doe je het snel & gemakkelijk!

  In deze Raspberry Pi Projects workshop zullen we je laten zien hoe je in een paar simpele stappen een Raspberry Pi als VPN-server kunt inrichten en du...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er