Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

Marco den Teuling
23

Inhoudsopgave

  In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, handiger is dan de gewone Chromecast (Ultra). Het apparaat is niet alleen geschikt voor 4K-streaming van Netflix en soortgelijke diensten, maar biedt ook allerlei andere mogelijkheden.

  Chromecast met Google TV bestellen

  Chromecast met Google TV 4K bestellen


  Chromecast met Google TV review: beter dan Chromecast (Ultra)?


  Wat is het verschil tussen Chromecast en Chromecast met Google TV?

  De nieuwe Chromecast heeft net als zijn voorganger de vorm van een puck, maar dan wat langwerpiger. Met de vaste hdmi-kabel plug je hem makkelijk in. Ook een diep verzonken hdmi-poort vormt daardoor geen probleem. De voeding komt van een bijgeleverde usb-lader.

  Naast de overeenkomsten zijn er ook grote verschillen met de voorganger. De Chromecast heeft nu een eigen gebruikersinterface waar je met de bijgeleverde afstandsbediening doorheen bladert. Je ­smart­­phone als afstandsbediening gebruiken om content vanaf internet te streamen (casten) blijft mogelijk. Verder dient de Chrome­cast niet alleen meer als doorgeefluik voor media, maar kun je er ook apps op installeren. Met de afstandsbediening en apps is de nieuwe Chromecast vergelijkbaar met andere streaming-boxen of -sticks.

  Wat kun je allemaal doen met een Chromecast?

  De interface lijkt op Android TV, zoals je dat bijvoorbeeld op sommige tv’s aantreft. Het is daarop gebaseerd, ook al heet het hier Google TV. Bij het inschakelen zie je de geïnstalleerde apps en aanbevolen en populaire content.  De content is afkomstig van verschillende aanbieders zoals Netflix, Disney+ en ViaPlay, afhankelijk van welke apps je geïnstalleerd hebt. Google dringt het eigen Play Films niet zo op als bijvoorbeeld Amazon dat doet met Amazon Prime Video op Fire TV-apparaten. Ook als je gericht content zoekt, krijg je netjes opties bij verschillende diensten te zien. Daarbij moet je dan wel zelf opletten dat je niet een betaalde optie kiest als de content ook beschikbaar is bij een dienst waarop je geabonneerd bent en diezelfde content gratis kunt kijken.

  Lokale diensten zoals TV Vlaanderen, Video­land en NPO zijn ook beschikbaar, maar het aanbod is nog verre van compleet. Bovendien lijken die nog niet geïntegreerd in de suggesties voor ‘verder kijken’ of het zoeken naar content. Dat kan verbeteren nu de Chromecast met Google TV door Google ook in onze regio officieel is uitgebracht.

  Chromecast met Google TV startscherm

  Wat er op de startpagina verschijnt is afgestemd op je kijkgedrag en afhankelijk van de geïnstalleerde apps. Een minpunt daarbij is dat de Chromecast uitgaat van een ‘hoofd’ Google-account en geen gebruikersprofielen of een speciaal kinderprofiel biedt. Je kunt wel extra accounts toevoegen voor gebruik binnen apps, maar de startschermen zijn gekoppeld aan het hoofdaccount. Kinderen krijgen daardoor misschien een horrorfilm voorgeschoteld, terwijl de ouders ’s avonds eerst langs Pokemon moeten bladeren om hun favoriete series te zien. Ben je de enige gebruiker, dan zak je juist steeds verder weg in je eigen bubbel en zie je geen andere content meer.

  Je kunt natuurlijk via het scherm Apps een specifieke app zoals Netflix openen en gericht daarin gaan bladeren. Daarbij kun je dan wel gebruikmaken van de in die app aanwezige gebruikersprofielen.

  Hoe werkt Chromecast met Google TV?

  De afstandsbediening, met een volumeregelaar in de zijrand, werkt goed. Hij heeft een vierwegknop en andere navigatieknoppen voor Google TV en aparte knoppen voor Netflix, YouTube en Google Assistent. Instellen gaat snel via de Google Home-app, die ook regelt dat de Chromecast in je wifinetwerk komt (via Wi-Fi 5). Dankzij HDMI-CEC kun je ook de tv of av-receiver ermee bedienen. Als alternatief is infrarood beschikbaar en bij de instellingen is dat zelfs voor aan/uit en volume apart te kiezen.

  Via de ingebouwde microfoon heb je nog meer bedieningsopties met Google Assistent, ook voor dingen als slimme verlichting. Dat werkt in het Nederlands echter nog niet echt lekker. Als alternatief kun je Engels­talige opdrachten geven. Zo kun je bijvoorbeeld ‘show nest cam’ roepen om het beeld van je slimme camera op de tv te zien.

  Voor het geven van spraakcommando’s moet je eerst de Assistent-knop indrukken en die ingedrukt houden tot je commando compleet is. Als je de knop te vroeg loslaat, stopt het luisteren en zal de opdracht niet goed begrepen worden. Een wit oplichtende led (tussen de onderste knoppen) brandt terwijl de microfoon actief is. Die gaat ook branden als de microfoon vanuit een app wordt geactiveerd, bijvoorbeeld als je op de microfoonknop klikt van het onscreen toetsen­bord.

  Chromecast Google TV apps installeren Kodi VLC

  Google Chromecast met Google TV specs

  Met zijn quadcore-cpu en 2 GB RAM is het afspelen van H.265-streams met 4K-resolutie geen probleem. Er is bovendien ondersteuning voor HDR10, Dolby Vision en HDR10+ en voor surroundgeluid met Dolby, Dolby Plus en Dolby Atmos. De 4 GB aan flash­geheugen biedt (beperkt) ruimte voor games en apps uit het Android TV-aanbod, waaronder Spotify en weer-apps.

  De krachtigere hardware vraagt wel echt om een usb-lader, de Chromecast aansluiten op een usb-poort van de tv is niet genoeg. Doordat het apparaat nu een USB-C-aansluiting heeft in plaats van micro-­USB, kun je de lader met geïntegreerde ethernetaansluiting van de oude Chromecast niet gebruiken.


  Op de hoogte van Chromecast en streaming nieuws blijven?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Chromecast met Google TV: apps installeren zoals Kodi of AirScreen

  Voor wie dat wil, biedt de nieuwe Chromecast de mogelijkheid om allerlei apps zoals Kodi of AirScreen (Apple Airplay ondersteuning) te installeren. Kodi werkte snel en kon media van een NAS zonder haperen afspelen. Ook Plex is standaard in de store beschikbaar.

  Via de instellingen van de Chromecast kun je zelfs de ontwikkelaarsmodus activeren en apps sideloaden. Met een app zoals Send Files to TV stuur je makkelijk apk- of andere bestanden van smartphone of pc naar de Chromecast.

  De Chromecast met Google TV beschikt bovendien over bluetooth en via de instellingen kun je andere apparaten dan de afstandsbediening koppelen. Een bluetooth-koptelefoon aansluiten is zo gebeurd. Stel daarna nog een afspeelvertraging in een geschikte app in (zoals VLC), en je kunt daarmee prima draadloos films kijken.

  Een Xbox- of andere controller met bluetooth aansluiten is een andere optie. De controller kun je gebruiken om Android-games te spelen, maar hij is ook bruikbaar voor de app Steam Link. Daarmee kun je draadloos pc-games spelen uit de Steam-bibliotheek van een pc in je lokale netwerk. Emulators zijn met een bluetooth-controller ook goed speelbaar op de Chromecast.

  Een minpunt bij het experimenteren is wel de beperkte opslagruimte van de Chrome­cast. Van de karige 4 GB opslagruimte is ook nog de helft al bezet door het systeem. Eventueel kun je hem wel op een USB-C-hub die stroom levert aansluiten. Dan kun je daar een of meer usb-schijven aan koppelen. Maar in plaats van de makkelijk achter de tv te hangen Chromecast wordt het dan een hele verzameling hardware.

  Conclusie Google Chromecast met Google TV review

  De nieuwe Chromecast met Google TV is al met al een interessante 4K-mediaspeler, zeker gezien de prijs die niet veel hoger is dan die van de Chromecast Ultra. We verwachten betere lokale ondersteuning en een lagere prijs nu het apparaat officieel hier uit is en het is zeker interessant als je met apps aan de gang wilt.

  In een vergelijking met andere 4K streamingplayers komt het apparaat goed uit de test, zeker gezien de prijs. Heb je genoeg aan full-hd, dan is de goedkopere HD-versie een optie.

  Met de Google Chromecast met Google TV krijg je een lekker compacte streamingbox met een overzichtelijke interface. Streamen via je smartphone naar deze nieuwe Chromecast kan ook nog steeds, maar dankzij de afstandsbediening hoef je de smartphone er niet bij te pakken om het beeld op pauze te zetten.

  Mocht je toch nog op zoek zijn naar een alternatief voor de Google Chromecast met Google TV, dan is wellicht de Xiaomi TV Stick 4K wel een alternatief om te overwegen gezien het prijsverschil.

  Google Chromecast met Google TV review – plus- en minpunten

  + handige afstandsbediening
  + HDR/surround-ondersteuning
  integratie lokale diensten

  Chromecast met Google TV specificaties

  FabrikantGoogle
  Processor, geheugenARM Cortex-A55 (4 cores, 1908 MHz), 2 GB RAM, 4 GB flash
  AansluitingenHDMI, USB-C (voeding), Wi-Fi 5
  Afmetingen162 × 61 × 13 mm
  Gewicht55 g
  PrijsMediaMarkt: 4K-versie circa 70 euro
  Bol.com: HD-versie circa 40 euro


  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

  Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

  Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

  Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus...

  23 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Peter
  Lezer
  Peter

  Chromecast met Google TV 4k firmware:1.61.329909
  Android 12, build: STTE. 221215.004.A1.9716989
  Sinds de update, werkt Bluetooth pairing met gamecontrollers en keyboards niet meer.

  Kas
  Lezer
  Kas

  Waardeloos apparaat. Wifi slecht, hdmi connectie slecht, veel storingen. 80 euro weggegooid, inmiddels vervangen dit xiaomi box, die is stukken beter, naar nog steeds niet perfect

  Clemens
  Lezer
  Clemens

  Ik heb de Chromecast sinds een week in gebruik en ondervind hele andere ervaringen.
  Speelt probleemloos 4K bestanden af en de WiFi kwaliteit is gelijk aan de snelheid (200 mbps) van mijn Internet abonnement. Daarnaast heb ik ook een Nokia Streaming box in gebruik en die 2 doen echt niet voor elkaar onder.
  Ik vermoed dat de instellingen van je WiFi de moeite waard zijn om tegen het licht te houden.

  Ostar
  Lezer
  Ostar

  Ik heb het idee dat er nog allerlei softwareproblemen zijn. Op de hoogste kwaliteit streamen met Google TV (4K, 60 Hz, HDR) loopt vast, hakkelt, of start helemaal niet. Terwijl casten vanaf een ander device wel werkt.

  Richard
  Lezer
  Richard

  Ik heb dus wel het gestorter en zeker in het geluid !

  Richard
  Lezer
  Richard

  4k 30 Hz is de max

  Serge
  Lezer
  Serge

  HDR en ondersteuning van Dolby Atmos en meer werken prima, maar ik heb een hekel aan de (bewust veroorzaakte) vertragingen en haperingen bij concurrerende streamingdiensten (vnl. Prime Video), terwijl de Google apps nooit problemen hebben. Ook de HDMI-CEC dienst uitschakelen (want Google probeert echt wel je installatie te domineren) helpen niet volledig. Durf je via je tv je PS5 opstarten op een andere HDMI connectie, gegarandeert zet de Chromecast je tv terug op zijn “kanaal” zelfs terwijl CEC uitgeschakelt staat. Erg vervelend.

  Clemens
  Lezer
  Clemens

  Ik heb goed een jaar geleden de Chromecast met Google TV 4K aan mij voorbij laten gaan. Gekozen voor een Nokia Streamingbox (SB 8000). Ethernet aansluiting (maar 100mbs) , USB en afslandsbediening spraken in het voordeel van de Android TV Box.
  Om nog meer het het zicht bij de TV te halen en de bekabeling te beperken voor in de woonkamer niet voor een 2e Android box gekozen, maar voor deze Chromecast. Geen moment spijt.
  De Ethernetaansluiting en USB heb je in de praktijk achteraf niet nodig.

  Marc Veen
  Lezer
  Marc Veen

  De HD verse kan je gewoon voeden via een USB poort op je TV.
  Uitgeprobeerd op zowel mijn Philips als Samsung TV.

  Rosti
  Lezer
  Rosti

  Ik heb een Google tv van Philips maar ik wil op Google films zoeken die je nie via u- tube kan ontvangen lukt dat.

  Rob
  Lezer
  Rob

  Sony vind het niet belangrijk dat ik F1 app wil installeren. Hierdoor alsnog een dongle achter mijn tv met chromecast. De 4K werkt perfect met F1 en kodi, heerlijk.

  Purmer1
  Lezer
  Purmer1

  Heb zelf F1 geïnstalleerd op mijn sony.
  Perfect

  Niels
  Lezer
  Niels

  Hoe doet u dat tegenwoordig ?

  Jan
  Lezer
  Jan

  Ik heb beide de google tv hd en chromecast Netflix casten naar de de google tv chromecast wil niet langer meer met sharing. Gelukkig nog wel op de oude chromecast v2.de google tv voor kpn app en f1 tv. Mischien maar is kijken of Netflix via kodi kan streamen ,dan kamer weer een kastje chromecast weg .

  Ton
  Lezer
  Ton

  Waarom zou je willen casten naar de chromecast? Gewoon Netflix app op de Chromecast is veel minder gedoe

  Jan
  Lezer
  Jan

  Bij sharing kan je de google tv niet gebruiken,daar moet je verplicht op inloggen op de app en krijg je de melding ,dat je niet bij het netwerk van de de abbonement houder hoort. Dan moet je aangeven dat je op vakantie bent etc . Met de oude chromecast heb je daar geen last van,omdat die simpelweg je netwerk niet kan verifiëren.

  Denny
  Lezer
  Denny

  Ik heb de HD versie maar wat een prullenzooi. Wifi verbinden duurt een eeuwigheid, ben urenlang bezig geweest. Heb je eindelijk verbinding heb je problemen om Netflix te koppelen. Kreeg elke keer een foutmelding. Ik ga deze rommel retourneren. Ik vond de 1e generatie daarentegen wel goed.

  Ton
  Lezer
  Ton

  Sorry, ik begrijp deze review niet helemaal- ik dacht iets te lezen over de verwachte NIEUWE Chromecast TV, maar dit gaat over een versie die al meer dan 2 jaar staat ????? Wat is hier nieuw aan? Zelfs heb ik er overigens laatse jaren al 7 exemplaren van gekocht, voor eigen gebruik, en voor de Kids. PERFECT- niet meer afhankelijk van wat een TV kan, ook op gewone monitoren (geen TV dus) alle standaard apps te gebruiken- Plex etc Gemopper hier onder over wifi begrijp ik ook niet, dat staat los van de Chromecast- ik heb overal in huis, tot… Lees verder »

  Franky
  Lezer
  Franky

  Ik heb de Chromecast TV nu een jaar in gebruik maar erg tevreden ben ik er niet over. En waarom is dit..wanneer ik iets afspeel via de App op de Vhromecast TV zoals Netflix, npo, Prime, enz. Dan zit er constant een lichte hapering in het beeld, de persoon of auto die beweegt maakt een soort van sprongetje. Net alsop er een frame mist. Maar nu het vreemde. Stream ik het zelfde programma in bovengenoemde App’s nu met mijn telefoon of tablet naar de Chromecast TV dan speelt deze het beeld vloeiend of zonder enige (heel, heel enkele keer een… Lees verder »

  Franky
  Lezer
  Franky

  Het hier ook over de Chromecast TV 4k

  Bert
  Lezer
  Bert

  Kan ik hiermee van een 4k monitor ook een TV “maken”?

  Pim
  Lezer
  Pim

  Ja, dat kan. Mits je 4k monitor gewoon over een HDMI aansluiting beschikt wat haast wel zal moeten.