Chromecast met Google TV – beter dan Chromecast (Ultra)?

Marco den Teuling
3

Googles nieuwe Chromecast heeft een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening. Het apparaat is niet alleen geschikt als 4K-streamingbox voor Netflix en consorten, maar biedt ook nog andere mogelijkheden. Is hij handiger dan de gewone Chromecast (Ultra)?De nieuwe Chromecast heeft net als zijn voorganger de vorm van een puck, maar dan wat langwerpiger. Met de vaste hdmi-kabel plug je hem makkelijk in. Ook een diep verzonken hdmi-poort vormt daardoor geen probleem. De voeding komt van een bijgeleverde usb-lader.

Update: de Chromecast met Google TV (4K) is nu ook via Google zelf leverbaar, net als de goedkopere Chromecast met Google TV (HD) die maximaal full-hd biedt. Bij slechte wifi is ook een LAN-adapter verkrijgbaar.

Naast de overeenkomsten zijn er ook grote verschillen met de voorganger. De Chromecast heeft nu een eigen gebruikersinterface waar je met de bijgeleverde afstandsbediening doorheen bladert. Je ­smart­­phone als afstandsbediening gebruiken om content vanaf internet te streamen (casten) blijft mogelijk. Verder dient de Chrome­cast niet alleen meer als doorgeefluik voor media, maar kun je er ook apps op installeren. Met de afstandsbediening en apps is de nieuwe Chromecast vergelijkbaar met andere streaming-boxen of -sticks.

Chromecast met Google TV

De interface lijkt op Android TV, zoals je dat bijvoorbeeld op sommige tv’s aantreft. Het is daarop gebaseerd, ook al heet het hier Google TV. Bij het inschakelen zie je de geïnstalleerde apps en aanbevolen en populaire content.

De content is afkomstig van verschillende aanbieders zoals Netflix, Disney+ en ViaPlay, afhankelijk van welke apps je geïnstalleerd hebt. Google dringt het eigen Play Films niet zo op als bijvoorbeeld Amazon dat doet met Amazon Prime Video op Fire TV-apparaten. Ook als je gericht content zoekt, krijg je netjes opties bij verschillende diensten te zien. Daarbij moet je dan wel zelf opletten dat je niet een betaalde optie kiest als de content ook beschikbaar is bij een dienst waarop je geabonneerd bent en diezelfde content gratis kunt kijken.

Lokale diensten zoals TV Vlaanderen, Video­land en NPO zijn ook beschikbaar, maar het aanbod is nog verre van compleet. Bovendien lijken die nog niet geïntegreerd in de suggesties voor ‘verder kijken’ of het zoeken naar content. Dat kan verbeteren nu de Chromecast met Google TV door Google ook in onze regio officieel is uitgebracht.

Chromecast met Google TV startscherm

Wat er op de startpagina verschijnt is afgestemd op je kijkgedrag en afhankelijk van de geïnstalleerde apps. Een minpunt daarbij is dat de Chromecast uitgaat van een ‘hoofd’ Google-account en geen gebruikersprofielen of een speciaal kinderprofiel biedt. Je kunt wel extra accounts toevoegen voor gebruik binnen apps, maar de startschermen zijn gekoppeld aan het hoofdaccount. Kinderen krijgen daardoor misschien een horrorfilm voorgeschoteld, terwijl de ouders ’s avonds eerst langs Pokemon moeten bladeren om hun favoriete series te zien. Ben je de enige gebruiker, dan zak je juist steeds verder weg in je eigen bubbel en zie je geen andere content meer.

Je kunt natuurlijk via het scherm Apps een specifieke app zoals Netflix openen en gericht daarin gaan bladeren. Daarbij kun je dan wel gebruikmaken van de in die app aanwezige gebruikersprofielen.

Bediening Chromecast

De afstandsbediening, met een volumeregelaar in de zijrand, werkt goed. Hij heeft een vierwegknop en andere navigatieknoppen voor Google TV en aparte knoppen voor Netflix, YouTube en Google Assistent. Instellen gaat snel via de Google Home-app, die ook regelt dat de Chromecast in je wifinetwerk komt (via Wi-Fi 5). Dankzij HDMI-CEC kun je ook de tv of av-receiver ermee bedienen. Als alternatief is infrarood beschikbaar en bij de instellingen is dat zelfs voor aan/uit en volume apart te kiezen.

Via de ingebouwde microfoon heb je nog meer bedieningsopties met Google Assistent, ook voor dingen als slimme verlichting. Dat werkt in het Nederlands echter nog niet echt lekker. Als alternatief kun je Engels­talige opdrachten geven. Zo kun je bijvoorbeeld ‘show nest cam’ roepen om het beeld van je slimme camera op de tv te zien.

Voor het geven van spraakcommando’s moet je eerst de Assistent-knop indrukken en die ingedrukt houden tot je commando compleet is. Als je de knop te vroeg loslaat, stopt het luisteren en zal de opdracht niet goed begrepen worden. Een wit oplichtende led (tussen de onderste knoppen) brandt terwijl de microfoon actief is. Die gaat ook branden als de microfoon vanuit een app wordt geactiveerd, bijvoorbeeld als je op de microfoonknop klikt van het onscreen toetsen­bord.

Chromecast Google TV apps installeren Kodi VLC

Hardware

Met zijn quadcore-cpu en 2 GB RAM is het afspelen van H.265-streams met 4K-resolutie geen probleem. Er is bovendien ondersteuning voor HDR10, Dolby Vision en HDR10+ en voor surroundgeluid met Dolby, Dolby Plus en Dolby Atmos. De 4 GB aan flash­geheugen biedt (beperkt) ruimte voor games en apps uit het Android TV-aanbod, waaronder Spotify en weer-apps. Er is ook ondersteuning voor Google Stadia om games te streamen.

De krachtigere hardware vraagt wel echt om een usb-lader, de Chromecast aansluiten op een usb-poort van de tv is niet genoeg. Doordat het apparaat nu een USB-C-aansluiting heeft in plaats van micro-­USB, kun je de lader met geïntegreerde ethernetaansluiting van de oude Chromecast niet gebruiken.

 


Blijf op de hoogte van Chromecast en streaming nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Extra mogelijkheden

Voor wie dat wil, biedt de nieuwe Chromecast de mogelijkheid om allerlei apps zoals Kodi of AirScreen (Apple Airplay ondersteuning) te installeren. Kodi werkte snel en kon media van een NAS zonder haperen afspelen. Ook Plex is standaard in de store beschikbaar.

Via de instellingen van de Chromecast kun je zelfs de ontwikkelaarsmodus activeren en apps sideloaden. Met een app zoals Send Files to TV stuur je makkelijk apk- of andere bestanden van smartphone of pc naar de Chromecast.

De Chromecast met Google TV beschikt bovendien over bluetooth en via de instellingen kun je andere apparaten dan de afstandsbediening koppelen. Een bluetooth-koptelefoon aansluiten is zo gebeurd. Stel daarna nog een afspeelvertraging in een geschikte app in (zoals VLC), en je kunt daarmee prima draadloos films kijken.

Een Xbox- of andere controller met bluetooth aansluiten is een andere optie. De controller kun je gebruiken om Android-games te spelen, maar hij is ook bruikbaar voor de app Steam Link. Daarmee kun je draadloos pc-games spelen uit de Steam-bibliotheek van een pc in je lokale netwerk. Emulators zijn met een bluetooth-controller ook goed speelbaar op de Chromecast. Daarnaast is Googles eigen game-streamingdienst Stadia beschikbaar voor de Chromecast met Google TV.

Een minpunt bij het experimenteren is wel de beperkte opslagruimte van de Chrome­cast. Van de karige 4 GB opslagruimte is ook nog de helft al bezet door het systeem. Eventueel kun je hem wel op een USB-C-hub die stroom levert aansluiten. Dan kun je daar een of meer usb-schijven aan koppelen. Maar in plaats van de makkelijk achter de tv te hangen Chromecast wordt het dan een hele verzameling hardware.

Conclusie

De nieuwe Chromecast met Google TV is al met al een interessante 4K-mediaspeler, zeker gezien de prijs die niet veel hoger is dan die van de Chromecast Ultra. We verwachten betere lokale ondersteuning en een lagere prijs nu het apparaat officieel hier uit is en het is zeker interessant als je met apps aan de gang wilt.

In een vergelijking met andere 4K streamingplayers komt het apparaat goed uit de test, zeker gezien de prijs. Heb je genoeg aan full-hd, dan is de goedkopere HD-versie een optie.

Wij haalden de Chromecast met Google TV al eerder (via fnac.com) in huis, bij Google zelf kost hij nu € 70. Daarvoor krijg je een lekker compacte streamingbox met een overzichtelijke interface. Streamen via je smartphone naar deze nieuwe Chromecast kan ook nog steeds, maar dankzij de afstandsbediening hoef je de smartphone er niet bij te pakken om het beeld op pauze te zetten.

Pluspunten

+ handige afstandsbediening
+ HDR/surround-ondersteuning

Minpunten

– integratie lokale diensten

 

Chromecast met Google TV

FabrikantGoogle
Processor, geheugenARM Cortex-A55 (4 cores, 1908 MHz), 2 GB RAM, 4 GB flash
AansluitingenHDMI, USB-C (voeding), Wi-Fi 5
Afmetingen162 × 61 × 13 mm
Gewicht55 g
Prijs4K-versie € 70 via de Google Store,
HD-versie € 40

(Deze tekst is verschenen in c’t 1-2/2021, p.36 met medewerking van Stefan Porteck en Marco den Teuling)

 

Lees uitgebreide reviews op je gemak in c't magazine 10/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Kingston XS2000 review: klein, snel én een IP55-rating

Kingstons snelle XS2000 is nauwelijks langer dan een luciferdoosje. Toch heeft deze ssd echter een nadeel. Dit nadeel lees je terug in deze Kingston X...

Shuttle XPC slim DH32U review:

De XPC slim DH32U van Shuttle is op zakelijk gebruik gericht, maar is ook interessant als thuis-pc. Toch is wel iets storends aan dit product. Lees hi...

3 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Roger
Lezer
Roger

Ik heb het geluk dat ik binnen 5 minuten naar de mediamarkt in Duitsland kan fietsen. Daar kost hij al een half jaar 69€. Ik heb ook goeie ervaringen met eglobal (65€). Het enige minpunt, maar wel begrijpelijk, is dat de Ziggo Go app alleen werkt icm met een Ziggo internet aansluiting (ik heb nl. de inloggegevens gekregen van mijn ouders). Ik kan hiermee wel mobiel casten natuurlijk. Maar dit zou anders super zijn geweest voor op vakanties.

henry
Lezer
henry

hallo Roger,
datje een ziggo abbo moet hebben om ziggogo te kunnen zien klopt niet
ik heb ook de gegevens van mijn schoonouders maar kan hier waar ik woon, met mijn KPN abonnement , gewoon naar bijvoorbeeld de F1 wedstrijden kijken. Ook een maatje van me die nog verder weg woont maakt er gebruik van, die heeft weer een ánder abonnement, en heeft geen problemen. Wel kunnen dat maar 3 personen doen ( te gelijk kijken) maar het gaat dus wel degelijk zonder ziggo abbonement

Mario
Lezer
Mario

Maar niemand verteld er bij dat als je afstandsbediening stuk gaat, je via je garantie een probleem hebt.
Ondertussen 30 mailtjes verder. En zit nog op antwoord te wachten. Grrrrrrrrrrrrr