De beste streaming box voor Netflix, HBO en meer – welke tv-stick kies je?

Alieke van Sommeren
0

Wil je lekker Netflix, Disney+ of nieuwe diensten zoals ViaPlay streamen, maar heeft je tv geen (goede) apps? Sluit een losse streaming player aan en je bent niet afhankelijk van de beperkte apps op je tv.  Maar wat is de beste streaming box?

We testen 7 populaire modellen, van kleinere tv-stick tot grotere streaming box en kijken hoe goed ze Netflix, Disney+ en meer afspelen. Uit deze test blijkt dat ze ook zwakke punten hebben. Bekijk de review en kies de beste streaming box.

Waarom een losse streaming box of tv-stick?

Een losse streaming box of tv-stick heeft een aantal voordelen:

  • Zelfs recente tv-modellen hebben vaak (nog) geen apps voor nieuwe streaming diensten zoals ViaPlay (voor Formule 1) of HBO.
  • Zelfs als er een tv-app beschikbaar komt, is dat meestal niet voor alle tv-modellen van die fabrikant.
    Oudere modeljaren worden vaak uitgesloten om technische redenen (zoals het ontbreken van kopieerbeveiliging) of om economische motieven (aankoopstimulans voor nieuwe tv’s).
  • Oudere tv’s bieden misschien wel apps, maar kunnen bij sommige diensten geen 3D-geluid weergeven via het HDMI-retourkanaal. In dat geval kan een streaming box die op je AV-receiver of soundbar is aangesloten een oplossing bieden.
  • Een streaming box of tv-stick is nodig voor beeldschermen en beamers die geen apps hebben.
  • Je kunt hem meenemen op vakantie of op (zaken)reis en daar gebruiken.

Streaming box – testresultaten

We hebben een aantal populaire modellen getest, van kleinere tv-stick tot grotere streaming box. Prijzen variëren van een paar tientjes tot ruim 200 euro. Hieronder eerst de testresultaten, daarna vind je nog extra informatie.


Ontvang gratis informatie over streaming opties, schrijf je in voor de nieuwsbrief:


Apple TV 4K – goed maar prijzig

Apple levert het 2021-model met een nieuwe (oplaadbare) afstandsbediening die nu ook over bedieningsknoppen beschikt: dat biedt echte toegevoegde waarde. Technisch verschilt het nieuwe model vooral van de oude door de ondersteuning van 4K-refreshrates tot 60 hertz, maar het praktische nut daarvan is (nog) gering door het beperkte aanbod.

Apple TV 4K review

Interessanter is dat de Apple TV de refreshrate variabel kan aanpassen – als de betreffende app dat ook ondersteunt. Zelfs een kalibratiefunctie is aanwezig. Naast het grote dienstenaanbod en de volledige ondersteuning van formaten, zijn de nette interface en de integratie in het Apple-ecosysteem prettig als je al Apple-apparaten hebt (inclusief games en Apple-fitnessverbinding met getoonde waarden van de Watch).

De Apple TV is prima als mediaspeler inzetbaar met bijvoorbeeld Kodi of Plex. Hij decodeert de audiotracks die door de diensten zelf worden aangeleverd en voert de verwerkte audiogegevens uit in PCM-formaat en met Dolby Atmos inclusief hoogte-informatie (Dolby MAT-­formaat). Bij sommige AV-receivers leidt dat tot (aanvaardbare) beperkingen, bij andere (van Yamaha) kunnen daardoor upmixers worden opgeroepen die bij Dolby Digital Plus geblokkeerd zijn.

Plus-/minpunten

+ breed aanbod diensten
+alle formaten ondersteund
+vrij geschikt als mediaspeler
prijzig

Bekijk dit product


Google Chromecast met Google TV – goede prijs-prestatie

De eerste Chromecasts waren nog ‘onzichtbare’ (achterop de tv geparkeerde) doorgeefluiken van videostreams van andere bronnen naar je tv. De huidige uitvoering heeft echter een interface met de naam Google TV, met Android TV versie 10 als besturingssysteem.

Google Chromecast met Google TV vergelijkende review

Positief is dat hoewel Google een eigen videodienst runt, die niet irritant wordt gepusht. Wat ondersteunde diensten betreft, fungeert de Chromecast als een goed voorbeeld van hoe het hoort. En wat betreft de formaatondersteuning ziet het er ook goed uit: de Chromecast stuurt video’s door van streamingdiensten met een resolutie tot 4K, inclusief Dolby Vision en Dolby Atmos, en zelfs filmpjes kijken op YouTube kan met 5.1-geluid en HDR.

Kodi rechtstreeks vanuit de Google Play Store kunnen installeren is erg fijn – maar dat leuke feit werd snel gevolgd door wat minder goed nieuws: het appa­raat bood niet meer dan een resolutie van 1080p aan in Kodi, en vloeiende AV1-video’s waren helaas ook niet mogelijk. Dolby Atmos wordt in het alge­meen wel doorgegeven, maar alleen met Dolby Digital Plus en niet met Dolby TrueHD als basis, aangezien onder­steuning voor HD-audio ontbreekt.

+ breed aanbod diensten
+ alle formaten ondersteund
+ laag energieverbruik
Kodi alleen full-hd

Bekijk dit product


Nokia Streaming Box 8000 – met S/PDIF

De Streaming Box heeft dan wel een bekende merknaam, maar daarachter zit het bedrijf StreamView. Hij draait op Android TV, net als veel andere mediaspelers. Maar het model onderscheidt zich van de rest, onder andere met de afstandsbediening met zijn vele knoppen. Positief: na het indrukken van de infotoets worden de resolutie en de datarate van Netflix-content weergegeven.

Nokia Streaming Box 8000 review

Het is het enige apparaat in de test met een S/PDIF-uitgang om oudere AV-systemen te voorzien van digitaal meerkanaalsgeluid. Er is ook een USB-A-poort voor massaopslag, een toetsenbord of een usb-netwerkadapter, en een USB-C-aansluiting die alleen bedoeld is als oplaadpoort voor een telefoon.

Het aanbod aan diensten is netjes, maar de Box biedt geen Dolby Vision en voor Disney+-geluid biedt hij, in plaats van Dolby Atmos, maar maximaal 5.1-­geluid. Hij gaf ook geen 3D-geluid weer onder Kodi. Net als bij de Chromecast is het afspelen daarmee beperkt tot een resolutie van 1080p. Een lichtpuntje was echter YouTube met HDR en 5.1-­geluid. De Box biedt een diepe stand-by waarin alleen essentiële diensten mogen draaien, maar het verbruik daalde tijdens de test slechts tot 2,2 watt.

+ breed aanbod diensten
+ extra aansluitingen
geen 3D-audio Disney+ en Kodi
hoog verbruik op stand-by

Bekijk dit product


Nvidia Shield TV / Shield TV Pro – kan (bijna) alles

De Shield TV Pro is de herziene versie van de gelijknamige populaire mediaspeler uit 2017. Nieuw is de ondersteuning van het dynamische HDR-formaat Dolby ­Vision, en er is nu ook een variant zonder Pro in de naam. Die is uitgevoerd in de vorm van een cilinder, maar dat levert geen echte voordelen op.

Nvidia Shield TV Shield TV Pro vergelijkende review

Beide varianten van de Shield TV bieden een functie om HD-inhoud te up­scalen naar 4K. Een variabele refresh­rate (mits ondersteund door de app) is officieel nog een bètafunctie.
Ondanks zijn kleinere formaat heeft de cilindervormige Shield TV zowel een geïntegreerde voeding als een netwerkpoort. Er is ook een sleuf voor micro­SD-kaarten, maar geen usb-aansluiting voor bijvoorbeeld een externe schijf.

De TV Pro heeft daar twee USB 3.0-poorten voor beschikbaar. Nvidia maakt gebruik van Android TV, waardoor het dienstenaanbod hetzelfde is als dat van Chromecast e.a., wat prima is.
De Nvidia-spelers zijn de enige die niet alleen alle streaming­diensten maar ook eigen 4K-video’s met HDR en 3D/HD-geluid in alle formaten weer­geven. De Shield TV haperde echter soms met 4K-video’s onder Kodi, maar bij de streaming­diensten draaide alles soepel.

+ breed aanbod diensten
+ alle formaten ondersteund
+ zeer geschikt als mediaspeler
hoog verbruik op stand-by

Bekijk dit product


Meer testresultaten streaming players

We hebben ook de Amazon Fire TV Cube / Fire TV Stick 4K Max, Roku Express 4K / Streaming Stick 4K en Xiaomi Mi Box S getest. Meer testresultaten vind je in de rest van deze review, in onderstaande tabel en in c’t 5 / 2022.

4K-streamingplayers voor video streaming

Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

tabel-download

Streaming box kiezen – extra informatie

Alle streaming apparaten worden geleverd met een afstandsbediening en hebben op de tv een vergelijkbare interface. Je krijgt een overzicht van geinstalleerde apps en aanbevelingen voor de verschillende diensten. Bij Amazon zit daar ook wat (vrij subtiele) reclame tussen.

streaming box voor tv startscherm interface Google TV

Apps en diensten – van ViaPlay en HBO Max tot NAS

De streaming boxen ondersteunen populaire abonnements­diensten zoals Amazon Prime Video, Apple TV+, Disney+, ViaPlay en Netflix, maar ook VoD-aanbiedingen waarbij je films huurt. Dat zijn bijvoorbeeld Amazon Video, iTunes en Rakuten.tv. Bovendien kun je veel grote tv-zenders via hun eigen tv-apps bekijken (achteraf of live).

Voor video’s vanaf een NAS of andere lokale opslag kun je geschikte software zoals Kodi of VLC Player op de box installeren. Die moet dan wel toegang krijgen tot de hardware van de speler voor goede resultaten: sommige spelers kunnen audio-datastromen niet 1:1 via HDMI (passthrough) weergeven of de grafische chip niet volledig benutten, waardoor maximaal full-hd mogelijk is. Meer info vind je in de tabel.

Nieuwe diensten en apps verschijnen meestal snel, zeker voor Apple TV (tvOS) en de spelers die op Android TV zijn gebaseerd. Zo zijn ViaPlay en HBO Max op beide platforms beschikbaar.

Voor Amazons FireOS en zeker voor RokuOS is het aanbod in Nederland en België veel beperkter. HBO Max is hier nog niet beschikbaar voor FireOS en RokuOS. ViaPlay biedt voor alle geteste platforms een app, behalve voor RokuOS. Voor Disney+ of Amazon Prime Video moet je bij het aanmaken van een Roku-account zelfs gebruikmaken van een VPN-server in het VK of de VS, aangezien Roku-diensten nog niet in Nederland beschikbaar zijn.

Toekomstbestendigheid – video

Bij streaming video is AV1 als codec steeds meer in gebruik, hoewel diensten voor elk model streaming box een afzonderlijke stream kunnen bieden. Vaak wordt content in nieuwe codecs geleverd aan nieuwe apparaten met de juiste decoderchips, terwijl oudere apparaten nog streams krijgen die op de oude manier zijn gecomprimeerd.

AV1-video in lagere resoluties kan softwarematig worden gedecodeerd, maar voor content in 4K is meestal een speciale decoderchip nodig. Volgens de fabrikant hebben de Amazon Fire TV Stick 4K Max en Roku Streaming Stick er al een geïntegreerd. We keken of het decoderen van AV1-video in 4K vanaf de NAS werkt. Dat lukte alleen bij de Roku Stick 4K en de Apple TV 4K via VLC Media Player, waarbij de Apple TV dat blijkbaar puur softwarematig regelt. Bij alle anderen was het meer een slideshow, zelfs bij de Fire TV Stick 4K Max, waarbij VLC Player waarschijnlijk geen gebruik maakt van de decoderchip.

Energieverbruik mediaspelers

De meeste streamers gaan als je ze niet gebruikt in een energiebesparende diepe slaapstand waarin ze alleen de meest noodzakelijke functies bieden. Om via de afstandsbediening weer gewekt te kunnen worden, ­maken de meeste spelers gebruik van bluetooth. Alleen Amazons Cube gaat niet op stand-by, omdat de microfoons continu luisteren naar spraakopdrachten.

Het is ook gebruikelijk dat de apparaten via streaming­protocollen op stand-by kunnen worden aangesproken om aan het werk te gaan wanneer ze video’s van een smartphone ontvangen.

Helaas hebben de energie­besparende maatregelen van ­sommige ­fabrikanten weinig succes gehad: uit de metingen bleek dat de spelers van Nvidia, Nokia en Roku op stand-by nog steeds meer dan 2 watt verbruiken. Amazon (met de stick) en Google halen daarentegen waarden van minder dan één watt.

Welke streaming box of tv-stick kies je?

  • Amazon en Roku bieden voor zeer aantrekkelijke prijzen apparaten die streamingdiensten bieden in de beste beeld- en geluidskwaliteit. Maar de ondersteuning van diensten in Nederland en België is beperkt.
  • Met Android TV als basis zit het goed met het aanbod aan diensten, maar de weer­gave verschilt per apparaat en dienst (zie de tabel). De huidige Chromecast- en Nvidia-­spelers doen dat goed, de Nvidia-spelers zijn onovertroffen als mediaspeler.
  • De Apple TV blijft een fijn apparaat voor thuiskijkers en dient ook als toegangspunt tot de diensten van Apple. Net als Nvidia’s Shield TV zit hij qua prijs duidelijk aan de bovenkant bij de geteste apparaten.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 5, 2022, pagina 102, van Nico Jurran en Alieke van Sommeren)

Lees uitgebreidere reviews op je gemak in c't magazine 11/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Rescuezilla review: software die misschien je redder in nood kan zijn

Het live-systeem Rescuezilla maakt met slechts enkele muisklikken een back-up van partities of kloont een bestaand systeem naar een nieuwe schijf. Bov...

Toshiba MG09 18TB review: lekker vlot met flinke capaciteit

Als je je NAS of server van meer opslag wilt voorzien, is de Toshiba MG09 18 TB wellicht wel wat voor jou. Kom erachter in deze Toshiba MG09 18TB revi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er