Goedkope NAS kopen: wat is de beste eenvoudige NAS?

Marco den Teuling
4

Inhoudsopgave

Netwerkopslag voor het gezin, een werkgroep of een klein bedrijf hoeft niet duur te zijn.  Je kunt een goedkope NAS kopen met een terabyte aan opslagruimte met RAID-bescherming voor minder dan 300 euro. We vergelijken vier modellen en kijken wat de beste eenvoudige NAS is.

Bestandsopslag in een netwerk is niet alleen nuttig voor centraal opgeslagen bestanden en back-ups. Je kunt er ook muziek en video’s vanaf streamen of hem als cloudserver gebruiken. Dat kan met de apps en extensies uit de stores van de NAS-fabrikanten. Via een app back-ups kunnen maken van foto’s en video’s op alle smartphones in het gezin is daarbij een bonus.

goedkope NAS kopen test review netwerk opslag beste eenvoudige NAS

We bekijken de hardware-uitrusting en prestaties van goedkope NAS-behuizingen met twee bays waarin je zelf harde schijven of ssd’s kunt plaatsen. We hebben er vier getest: de Netgear ReadyNAS 212, Qnap TS-230, Synology DS220j en Western Digital (WD) My Cloud EX2 Ultra.  Een Asustor AS5202T voor ongeveer 340 euro geeft een idee van wat een duurdere NAS aan meerwaarde oplevert.

Schijven voor NAS kopen

Harde schijven kun je los kopen en meestal zonder gereedschap makkelijk in de NAS plaatsen. We hebben de lege drive-bays gevuld met twee Seagate ST4000VN008 NAS-schijven, elk van 4 terabyte. Met die capaciteit krijg je momenteel de meeste opslagruimte per euro.

goedkope NAS schijven inbouwen disk tray harde schijf ssd

Schijven zet je zonder gereedschap in verwijderbare trays of (rechts) schroef je vast in de drive bays.

In de RAID1-configuratie (mirroring, beschermt tegen het uitvallen van een harde schijf) is de netto capaciteit ook 4 terabyte. De apparaten ondersteunen ook configuraties voor een dubbele opslagcapaciteit, maar die moet je vermijden (hier gaan we verder in op RAID).

Bij het instellen via de browser hebben we de softwarewizards gevolgd – als die er waren – en indien nodig de opslagruimte gemaximaliseerd. Eventuele snapshot-opties die ruimte kosten hebben we uitgeschakeld. Een regelmatig vernieuwde offline back-up naar een usb-schijf die op de NAS wordt aangesloten werkt daar meestal net zo goed voor.

Snelheid van NAS

We hebben bepaald wat de NAS-behuizingen presteren met de gekozen schijfconfiguratie met de c’t NAS-benchmark. Normaal gesproken wordt de hoogste doorvoersnelheid bereikt bij benadering van grote bestanden, 10 × 400 MB in de test. De overdracht van veel kleine bestanden (1000 × 256 kB) wordt vertraagd door latenties in de pc- en NAS-besturingssystemen.

Gelukkig konden de geteste apparaten de maximale datasnelheid van hun gigabit-ethernetpoorten (1000 Mbit/s, wat neerkomt op ongeveer 115 MB/s op applicatieniveau) met grote bestanden zo goed als volledig benutten.

Snelheden goedkope NAS bij schrijven/lezen van bestanden (in MB per seconde)

goedkope NAS snelheid test lezen schrijven via netwerk gigabit netwerkmap benchmark

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

De duurdere AS5202T wist zich met zijn extra snelle poorten goed te onderscheiden. Welke van de bestandssystemen (EXT4 of BTRFS) je tijdens het installeren kiest maakte geen merkbaar verschil. Soms had het ene, soms het andere het voordeel. Als je versleuteling van bestanden op de NAS inschakelt, daalt de snelheid in meerdere of mindere mate.

Geluid van NAS

Als je een NAS in je woonkamer of (thuis)kantoor plaatst, hoor je het geluid van de harde schijven in het apparaat. Bovendien hoor je bij de meeste NAS-systemen een ventilator. De geteste systemen waren zo stil dat het genoeg was voor een goede (0,5 tot ­minder dan 1,0 sone) tot zeer goede (minder dan 0,5 sone) beoordeling van het geluids­niveau op een meetafstand van een halve meter.

Als de NAS de harde schijven in de slaapstand zet omdat er langere tijd geen toegang is (instelbaar), wordt hij meestal merkbaar stiller. Bij de Asustor AS5202T bleven de schijven tijdens de test nooit langere tijd inactief en was het geluidsniveau ook zonder bestandstoegang onregelmatig. Daardoor kunnen we daar alleen een bereik voor aangeven in de tabel (verderop).

Testresultaten

Netgear ReadyNAS 212

Netgear ReadyNAS 212

De ReadyNAS-serie van Netgear is al een geruime tijd op de markt. Dat blijkt onder meer ook uit het relatief grote aanbod van add-ons in de repository van de ­fabrikant (zie apps.readynas.com). Wat energiezuinigheid betreft is de RN212 niet helemaal up-to-date, maar hij heeft in elk geval twee LAN-poorten voor het verhogen van de doorvoer via linkaggregatie – als de rest van het netwerk daarop ingericht in tenminste.

Qua constructie ziet de ReadyNAS er met zijn metalen behuizing en de robuuste harde-schijf-trays steviger uit dan de andere apparaten in deze test, die meestal in plastic uitgevoerd zijn. Hij houdt de rest qua prestaties goed bij, maar haalt het niveau van de snelste ­modellen niet.

Pluspunten

 • ruim aanbod add-ons
 • goede snelheden

Minpunten

 • hoog verbruik

Bekijk deze NAS

Qnap TS-230

Qnap TS-230

Voor de relatief lage prijs van deze Qnap kun je nauwelijks meer verlangen: de TS-230 is stil, energiezuinig, presteert goed en kan via add-ons flexibel worden uitgebreid met veel functies. Door de moge­lijkheid Docker te gebruiken is hij ook fabrikant­onafhankelijk. Als het geheugen uit te breiden was en het apparaat encryptie op basis van individuele mappen zou bieden, zou het voor NAS-hobbyisten een perfecte basis zijn.

Net als bij Synology is er een breed scala aan software voor clients (pc’s, mobiele apparaten), maar als je voor toegang via internet niet wilt vertrouwen op Qnaps DynDNS-service heb je pech. Er is standaard in elk geval wel een DLNA-­server voor het streamen van lokaal opgeslagen media.

Pluspunten

 • erg stil en snel
 • ruim aanbod add-ons

Minpunten

 • encryptie alleen per volume

Bekijk deze NAS

Synology DS220j

Synology DS220j

Synology heeft bij de DS220j op alle punten zo veel mogelijk proberen te besparen. De harde schijven moeten worden gemonteerd in een houder ­– een beetje onhandig, maar hoef je zelden te doen – en het geheugen is het kleinste in deze test met 0,5 GB (512 MB). Maar dat weerhoudt deze NAS er niet van om zeer goede prestaties te leveren, zelfs bij toegang tot versleutelde mappen.

De ventilator was beter te horen dan bij de Qnap (0,4 sone met de schijven in rust), maar zou de hardware koeler moeten houden – wat de betrouwbaarheid ten goede komt. Aan de softwarekant blijft er niets te wensen over: er zijn add-ons voor het toevoegen van allerlei functies en er is software voor tal van clientbesturingssystemen.

Pluspunten

 • snel ondanks weinig RAM
 • groot software-aanbod

Minpunten

 • geen Docker-ondersteuning

Bekijk deze NAS

WD My Cloud EX2 Ultra

WD My Cloud EX2 Ultra

Western Digital (WD) verkoopt zijn My-Cloud-NAS meestal met harde schijven van eigen fabricaat. De My Cloud EX2 Ultra, die we als een lege behuizing hebben aangeschaft, werkte bij de test prima met Seagate-schijven. Hij voldoet aan de basisvereisten van een NAS, maar het ziet er qua uitbreidbaarheid wat mager uit.

WD heeft het opzetten van de online verbinding voor beginners bijzonder makkelijk gemaakt: als het apparaat niet in staat is om zelf via UPnP auto­matisch een poort op de router te openen, kun je het ook bereiken via een server van de fabrikant die na registratie als proxy fungeert. We zouden willen dat de ventilator, die binnenin verborgen zit en soms op toeren komt, wat stiller is.

Pluspunten

 • eenvoudige installatie

Minpunten

 • weinig uitbreidingsopties
 • hoorbare ventilator

Bekijk deze NAS

Asustor AS5202T (Nimbustor 2)

Asustor AS5202T (Nimbustor 2)

De AS5202T bevindt zich qua prijs in een andere klasse. Dat is te zien aan de hardware: een x86-processor en Docker-­ondersteuning maken de weg vrij voor een enorme keuze aan functie-uitbreidingen die verder gaan dan het app-aanbod van de fabrikant. Het geheugen is uit te breiden, de NBase-T-poorten bieden een meer dan dubbele datasnelheid en de hdmi-uitgang maakt het apparaat geschikt als mediaspeler.

Asustor komt qua software ook steeds dichter bij de NAS-marktleiders Qnap en Synology, maar laat nog wat liggen op de details. Bij de test gingen de harde schijven niet betrouwbaar in de slaapstand. Als je die optie niet gebruikt vanwege snellere toegang tot de NAS is dat echter geen bezwaar.

Pluspunten

 • snelle LAN-poorten
 • geheugen uit te breiden

Minpunten

 • idle time-out onbetrouwbaar

Bekijk deze NAS

Aansluitingen en mogelijkheden

Veel eenvoudige NAS-systemen hebben slechts één gigabit-ethernetpoort, maar Netgears ReadyNAS 212 heeft er twee. De doorvoer kan worden verhoogd via linkaggregatie, maar alleen als twee pc’s tegelijkertijd toegang zoeken tot de NAS en de netwerkswitch die functie ondersteunt. Dat zal bij de meeste kleine netwerken niet van toepassing zijn. De AS5202T biedt multigigabit tot 2500 Mbit/s. Maar alleen als je ook de rest van je netwerk upgradet kun je profiteren van die snelheid.

Dankzij de hdmi-video-uitgang van de AS5202T kun je hem ook als 4K-mediaspeler gebruiken (Qnap biedt zoiets op duurdere NAS-modellen).

We beoordelen de mogelijkheden in de tabel als ‘voldoende’ als essentiële functies aanwezig zijn (Windows bestandsdeling via SMB/CIFS, SMART-­bewaking van de gezondheid van schijven, admin-­waarschuwingen voor problemen, minstens via e-mail, ondersteuning voor externe usb-schijven voor back-ups, etc.). De waardering is hoger als de apparaten ook het meer flexibele versleutelen per map bieden of als de fabrikant een synchronisatietool biedt voor andere besturingssystemen dan Windows.

Als de bijzonder nuttige Docker-extensie beschikbaar is, waarmee de NAS verandert in een universele server, stijgt de score nog verder. De waardering valt lager uit als versleuteling van de opgeslagen bestanden niet op volumeniveau én niet per gedeelde map mogelijk is. Versleuteling beschermt je vertrouwelijke bestanden als de NAS of de harde schijven bij bijvoorbeeld een inbraak worden meegenomen.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie over NAS en netwerken!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Tabel goedkope NAS test

In onderstaande tabel zie je de gegevens en beoordelingen van de geteste goedkope NAS modellen.

download goedkope NAS kopen test review netwerk opslag beste eenvoudige NAS tabel

Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

We gaan dieper in op bepaalde kenmerken in c’t 3/2021, waar we ook kijken naar de besturingssystemen, duurdere NAS-modellen en bijvoorbeeld het gebruik van ssd’s in plaats van harde schijven.

Conclusie

Geen van de geteste modellen goedkope NAS had grote minpunten. De goedkoopste NAS in de test, WD’s My Cloud EX2 Ultra, voldoet aan de basisvereisten. Door de hoorbaar zoemende ventilator, al is het dan sporadisch, is het echter beter om dat apparaat uit de buurt van woon- en werkruimtes te zetten.

Netgears ReadyNAS 212 is iets beter uitgerust en maakt een solide indruk, maar is relatief duur. Hij zal waarschijnlijk ook hogere energiekosten hebben dan de rest door het bovengemiddelde stationaire energieverbruik.

Zoals gewoonlijk vechten Qnap en Syno­logy in dit segment om de bovenste plekken. Wat betreft prestaties en energie-efficiëntie geven de TS-230 en DS220j elkaar dan ook niets toe. Het Qnap-model biedt echter vier keer zoveel geheugen en heeft Docker-­ondersteuning. De Qnap is ook wat stiller, maar niet eens duurder dan de concurrent van Synology.

De AS5202T laat zien wat er mogelijk is als je wat meer uitgeeft: een hogere doorvoersnelheid dankzij multigigabit-ethernet, een mediaspelermogelijkheid via de hdmi-­uitgang, en geheugen dat uitbreidbaar is voor grote Docker-containers. Als Asustor de details nog wat verbetert, kan dat apparaat zomaar je volgende NAS worden.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Ernst Ahlers en Marco den Teuling, c’t magazine 3/2021, p. 116)

Lees uitgebreide reviews op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

4 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
j4ck1nthebox
Lezer
j4ck1nthebox

Laat QNAP maar even links liggen met Qlocker nog vers in het geheugen, 6 maanden weet QNAP al dat er een zwakheid zit in één van de apps voor “remote execution met root rechten”, maar het pas patchen als het kwaad geschied is.

Martien van Ee
Lezer
Martien van Ee

Ik maak al meer dan 10 jaar gebruik van kleine QNAP servertjes. Mijn ervaring is zonder meer zeer positief. Technisch zeer betrouwbaar en de software wordt zeer regelmatig bijgewerkt. In wezen koop je een kleine Linux server met alle bijbehorende mogelijkheden en kwetsbaarheden. Uitermate geschikt als thuis NAS dus.

C. Beerse
Lezer
C. Beerse

Een jaar of 8 geleden heb ik mij een nas aangeschaft. Toen was de shortlist Qnap of Synology. Voor zover ik die markt heb bijgehouden is die shortlist voor mij nog steeds niet veel veranderd.

Nota: Vooral de software updates van deze systemen heeft zich bewezen: Mijn qnap ts 419 van toen heeft begin dit jaar nog updates gehad. De basis functionaliteit is er nog steeds.

Koenraad
Lezer
Koenraad

WD is een ramp voor ondersteuning en software wijzigingen gebeuren door kleuters.
Vandaar een hackdrame. WD oplossing ipv software herstellen is product end of life zetten.