Thuisbioscoop opgehelderd: wat kan een apparaat met hdmi 2.1

Alieke van Sommeren
0

Thuisbioscoop home cinema

De mogelijkheden van tv’s, AV-receivers, mediaplayers en hoe die samenwerken, is complexe materie die ook aan verandering onderhevig is. In de loop der jaren zijn er veel misverstanden over de thuisbioscoop de wereld in geslingerd. Een van die misverstanden is dat de hdmi-versie aangeeft wat de mogelijkheden zijn van een apparaat die deze versie ondersteunt.

De digitale audio/video-interface HDMI (High Definition Multimedia Interface) die medio 2002 ontwikkeld is, is tot nu toe twaalf keer voorzien van aanvullingen.

In de tabel hieronder hebben we opgesomd welke functies bij welke HDMI-versie aanwezig zijn. Het zou echter een grote fout zijn om te proberen de functies van een apparaat af te leiden uit de versie van de HDMI-poort, want bijna alle functies zijn optioneel. Als een apparaat slechts één enkele functie van een HDMI-versie ondersteunt, kan de fabrikant volgens het toonaangevende HDMI-forum al verklaren dat het apparaat aan die specificatie voldoet.

 

Overzicht van HDMI-versies en ondersteunde mogelijkheden (klik voor een grotere weergave):

HDMI versies

Hoe problematisch dat is, blijkt uit de huidige specificatie van versie 2.1, die eind 2017 werd uitgebracht en ondersteuning biedt voor 8K-video’s (met 7680 × 4320 pixels), variabele refreshrate (VRR) voor games en een verbeterd HDMI-audioretourkanaal (enhanced Audio Return Channel, eARC). Dat kanaal kan worden gebruikt om 3D-audioformaten zoals Dolby Atmos van je tv naar je AV-receiver te sturen.

VRR is al te vinden is bij tv’s van vorig jaar, maar 8K-ondersteuning zal op zijn vroegst aan het einde van dit jaar bij apparaten opduiken. De integratie van eARC was in vergelijking daarmee weer zo eenvoudig dat de fabrikant Lattice al voor de publicatie van de specificatie begon met het integreren in HDMI-chips voor AV-receivers.

Versterkers uit 2017 zijn na het vrijschakelen van eARC (via een firmwareupdate) daarmee officieel HDMI 2.1-apparaten, maar ondersteunen geen 8K en VRR.

(Nico Jurran/Alieke van Sommeren, c’t magazine 9/2020, p. 92)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer handige informatie lees je in c't magazine 4/2023

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Chat GPT werkt niet? Zo omzeil je dat Chat GPT niet bereikbaar is!

Heb je problemen met het feit dat ChatGPT niet werkt of niet bereikbaar is? Wij geven je in dit artikel een aantal tips om dit probleem op te lossen.

Windows 11 processor niet ondersteund of wel? Check de lijst

Windows 11 werkt niet op alle processors. Kijk hier of Windows 11 je Intel of AMD processor ondersteunt of niet. En wat je eraan kunt doen.

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er