Apple Arcade met Xbox controller of PS4 controller

Marco den Teuling
0

Apple Arcade heeft enkele actiegames in het aanbod die lastig te bedienen zijn met een touchscreen. Is het ook mogelijk om een controller van een Playstation 4 of Xbox One S te gebruiken? Zo’n gamepad van een console lijkt me wel handig voor Apple Arcade.

Ja, dat is mogelijk. In recente versies van zijn besturingssystemen heeft Apple ondersteuning voor console-gamepads toegevoegd. Voor het arcade-abonnement moet op de iPhone iOS 13 draaien, op de iPad iPadOS, op de Apple TV tvOS 13 en op een Mac macOS Catalina.

Apple Arcade Xbox controller PS4 gamepad spelen

Bij Xbox-controllers moet je opletten of het wel een actueel model is met bluetooth (onderste model). Alle modellen zijn in wit, zwart of andere kleuren verkrijgbaar, het gaat om de bluetooth-ondersteuning.

Om de controllers via Bluetooth te koppelen, druk je op de PS4-controller de Share en de PS-knop tegelijker­tijd in totdat het gamepad-lampje knippert. Op de Xbox One S-controller druk je kort op de grote X-knop en hou je Connect-knop aan de voorzijde ingedrukt tot de X snel gaat knipperen. Daarna kun je beide controllers via de bluetooth-instellingen van de Apple-­apparaten koppelen.

De controllers kosten zo’n 50 euro per stuk en zijn verkrijgbaar in de winkels als ‘Sony Playstation 4 – Dualshock 4 Wireless Controller’ en ‘Microsoft Xbox Wireless Controller’. Let echter wel op: oudere draadloze Xbox-controllers ondersteunen geen bluetooth en kunnen niet worden aangesloten op Apple-­apparaten! Bij die modellen zit de X-knop geïntegreerd in de plastickap die deel uitmaakt van de voorzijde van de controller. Bij de bluetooth-modellen is de X-knop geïntegreerd in de bovenkant van de behuizing (zie foto).

Alle Apple Arcade-spellen die we hebben getest, herkenden de bluetooth-controllers automatisch. Vooral actiegames als Oceanhorn 2, Hot Lava en Shinsekai into the Depths zijn beter te bedienen met een controller. Die zijn dermate goed afgesteld dat je het gevoel hebt dat je op een echte console zit te gamen. De spellen maken gebruik van beide analoge sticks, de bedieningsknoppen voor de rechterduim en de knoppen aan de voor­zijde. De vibratiemotoren en versnellingsmeters, en het touchvlak van de PS4-regelaar blijven echter ongebruikt. Voor andere games buiten Apple Arcade hangt het maar net van de betreffende titel af. Bij de spelbeschrijvingen in de App Store kun je zien of een game met een controller kan worden gespeeld.

Apple heeft (op WWDC 2020) aangekondigd dat Apple Arcade ook de Xbox Elite 2 wireless controller en Xbox Adaptive controller zal (gaan) ondersteunen. Maar met een prijs van circa 180 euro voor de Elite en 105 euro voor de Adaptive is dat misschien alleen voor erg fanatieke gamers interessant.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't nov/2020

Meer over

AppleGaming

Deel dit artikel

Lees ook

Thuisbioscoop opgehelderd: geen UHD-blu-rays op full-hd-tv’s?

Video’s op UHD-discs hebben niet alleen een hogere reso­lutie, maar bevatten ook een grotere kleurruimte en een groter contrastbereik (HDR). Dan zou d...

Glasvezel patchkabels goed bewaren

Ik gebruik lange glasvezelpatchkabels voor tijdelijke verbindingen. Het is lastig om die na gebruik weer voorzichtig op te rollen. Een kabeltrommel vo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er