20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

Elwin Hodžić
6

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando’s die je kunt gebruiken in de opdrachtprompt van Windows op een rij gezet die je moet kennen.

20 handige commando's in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

Wat is de Windows-opdrachtprompt?

De Windows-opdrachtprompt kan een uiterst nuttig en krachtig hulpmiddel zijn, mits je weet hoe je het moet gebruiken. Er zijn talloze commando’s die onmogelijk allemaal te onthouden zijn. Daarom hebben we de 20 belangrijkste commando’s voor je opgesomd in ons tips en trucs artikel.



Meer van dit soort tips & tricks voor Windows?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Hoe kom ik in de opdrachtprompt?

Om opdrachten in te voeren, dien je eerst de opdrachtprompt te openen. Dit doe je eenvoudigweg door tegelijkertijd op de toetsen [Windows] + [R] te drukken en “cmd” in te voeren. Druk vervolgens op [Enter] en je bent klaar om aan de slag te gaan.

Overzicht 20 handige commando’s

/?Dit commando toont een lijst met alle commando’s. Je kunt het ook na een opdracht invoeren om meer informatie over die opdracht te krijgen.
&Hierdoor kun je meerdere opdrachten tegelijkertijd typen. Typ & tussen twee opdrachten om ze achter elkaar uit te voeren. Als je in plaats daarvan && typt, wordt het tweede commando alleen uitgevoerd als de eerste succesvol was.
colorMet deze opdracht kun je de kleuren van de tekst en de achtergrond in het opdrachtpromptvenster wijzigen.
clipMet deze opdracht kopieer je de uitvoer van een opdracht naar het klembord.
doskey /historyNa het typen zie je alle opdrachten die je in de huidige opdrachtpromptsessie hebt gebruikt.
tasklistDit commando toont een lijst met applicaties, services en proces-ID’s die momenteel op je computer worden uitgevoerd.
taskkillMet deze opdracht wordt een actieve taak beëindigd. Het is het equivalent van het beëindigen van een proces in Taakbeheer.
assocDe opdracht assoc wordt gebruikt om het bestandstype dat aan een specifieke bestandsextensie is gekoppeld, te bekijken of te wijzigen.
driverqueryMet de driverquery-opdracht wordt een lijst met alle geïnstalleerde stuurprogramma’s weergegeven.
ipconfigDe opdracht ipconfig geeft gedetailleerde IP-informatie weer voor elke netwerkadapter die TCP/IP gebruikt. Het kan ook worden gebruikt om IP-adressen vrij te geven en te vernieuwen op systemen die zijn geconfigureerd om deze via een DHCP-server te ontvangen.
pingEenmaal ingevoerd, wordt een ICMMP Echo Request-pakket naar een gespecificeerd netwerkapparaat gestuurd om de connectiviteit op IP-niveau te verifiëren.
netstatDe opdracht netstat wordt gebruikt om alle open netwerkverbindingen weer te geven.
systeminfoDe opdracht systeminfo geeft basisinformatie over de Windows-configuratie weer voor de lokale computer of een extern bureaublad.
powercfgDe opdracht powercfg wordt gebruikt om de energie-instellingen van Windows te beheren vanaf de opdrachtregel.
sfcDe opdracht sfc controleert en vervangt belangrijke Windows-systeembestanden. De sfc-opdracht wordt ook wel ‘Systeembestandscontrole’ genoemd, afhankelijk van het besturingssysteem.
chkdskDe opdracht chkdsk, ook wel ‘check disk’ genoemd, wordt gebruikt om bepaalde fouten op de harde schijf te detecteren en op te lossen.
regeditMet deze opdracht wordt het register geopend, dat je vervolgens kunt bewerken en wijzigen.
schtasksMet de opdracht schtasks worden specifieke programma’s of opdrachten op specifieke tijden uitgevoerd. Bovendien kunnen geplande taken worden gemaakt, verwijderd, opgevraagd, gewijzigd, uitgevoerd en beëindigd.
del /q /f /s %temp%\*Eenmaal ingevoerd, worden alle tijdelijke bestanden van de huidige gebruiker verwijderd.
exitMet deze opdracht wordt de opdrachtprompt beëindigd.

Tot slot

Mocht je zelf nog handige commando’s weten voor in de opdrachtprompt van Windows, vergeet ze dan zeker niet te delen in de reacties onderaan dit artikel.


Meer van dit soort tips & tricks voor Windows?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Wat is DirectX en wat doet het?

Microsoft ontwikkelde DirectX, wat verklaart waarom het zich op vrijwel alle Windows-besturingssystemen bevindt. De software beperkt zich niet alleen ...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

6 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Peter
Lezer
Peter

Msdos commando’s attrib: verandert bestandsattributen backup: maakt een reservekopie van bestanden chdir of cd: ga naar de directory chkdsk: controleert de schijf cls: maakt het scherm leeg color: verandert de kleur van de letters of de achtergrond copy: kopieert een bestand date: toont de datum, mogelijkheid tot verzetten ervan debug: dient om de inhoud van werkgeheugen en binaire bestanden te tonen en te wijzigen del: verwijdert een bestand deltree: mappen en onderliggende mappen en bestanden verwijderen dir: toont alle bestanden diskcomp: vergelijkt twee schijven met elkaar diskcopy: kopieert een hele schijf (floppydisk) naar een andere schijf doskey: opdrachtregel bewerken, opdrachten… Lees verder »

Hendrik
Lezer
Hendrik

Hartelijk dank voor die mooie opsomming

Danny
Lezer
Danny

Als je een Linux gebruiker bent en veel grep gebruikt, dan is findstr het alternatief voor windows. Je kan ook Regex gebruiken. findstr /? om alle opties te bekijken.

Eriks
Lezer
Eriks

dir /s /b /a C:\myfile.txt – zo doorzoek je een hele drive relatief snel op bestanden. Met /s zoek je recursive, met /b toon je alleen de basic info, met /a krijg je alle files, ook de hidden en system files.

Dirk N
Lezer
Dirk N

Snel lijstje maken met inhoud van map? dir * > lijst.txt

Kris Declercq
Lezer
Kris Declercq

ik gebruik veel systeminfo, staat boordevol informatie gaande van installatiedatum, opstartdatum, hotfixes e.d. Bevat enkele handige formaatopties