Security

Security

Van een simpele desktop, tot je uitgebreide homeserver: veiligheid staat (als het goed is) hoog op je prioriteitenlijst. Het kost vaak even wat werk, maar het is geen overbodige luxe. We laten zien hoe je je apparatuur en netwerk veilig dichttimmert en welke tools je daarbij kunnen helpen.

Wat is cyber security?

Cybersecurity of cyberbeveiliging is het beschermen van computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en data tegen digitale aanvallen, misbruik en andere vormen van cybercriminaliteit. Dit omvat het gebruik van technologie, processen en beleid om de integriteit, vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van informatiesystemen te waarborgen. Het doel is om de privacy en het welzijn van gebruikers te beschermen, evenals het voorkomen van financiële en reputatieschade voor organisaties.

Waarom kiezen voor cyber security?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om te kiezen voor cybersecurity. Een belangrijke reden is om te voorkomen dat gegevens worden gestolen of gekopieerd door hackers of cybercriminelen. Als dit gebeurt, kan dit leiden tot financiële verliezen voor een organisatie en kan het ook leiden tot reputatieschade. Cybersecurity kan ook helpen om de beschikbaarheid van informatiesystemen te waarborgen. Als een systeem wordt aangevallen en uitgeschakeld, kan dit leiden tot productiviteitsverlies en mogelijk zelfs tot financiële verliezen. Ten slotte kan cybersecurity ook helpen om de privacy van gebruikers te beschermen. Als persoonlijke gegevens in handen vallen van onbevoegde partijen, kan dit leiden tot identiteitsdiefstal en andere vormen van misbruik.

Wat kun je met cyber security?

Met cybersecurity kun je verschillende dingen doen om je te beschermen tegen digitale aanvallen en andere vormen van cybercriminaliteit. Hieronder staan enkele voorbeelden:

 • Het gebruik van antivirussoftware om malware te detecteren en te verwijderen
 • Het beveiligen van je wachtwoorden door het gebruik van unieke, sterke wachtwoorden en het gebruik van een wachtwoordbeheerder
 • Het beperken van toegang tot bepaalde systemen of gegevens tot alleen geautoriseerde gebruikers
 • Het regelmatig bijwerken van software en apps om te voorkomen dat ze kwetsbaar zijn voor aanvallen
 • Het opzetten van een firewall om ongeoorloofde toegang tot een netwerk te blokkeren
 • Het maken van back-ups van belangrijke gegevens om te voorkomen dat ze verloren gaan in geval van een aanval

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat je met cybersecurity kunt doen. Het is belangrijk om te onthouden dat het beveiligen van je systemen en gegevens een continu proces is en dat het belangrijk is om regelmatig maatregelen te nemen om je te beschermen tegen digitale bedreigingen.

Hoe werkt een cyberaanval?

Er zijn veel verschillende manieren waarop cyberaanvallen kunnen plaatsvinden en de methoden die worden gebruikt, evolueren voortdurend. Sommige veelvoorkomende manieren waarop cyberaanvallen plaatsvinden, zijn:

 • Phishing: Dit is een vorm van social engineering waarbij een aanvaller probeert persoonlijke gegevens te stelen door middel van een vervalste e-mail of website die lijkt op een legitieme bron zoals een van de bedrijven uit de phishing top 10. De aanvaller probeert de gebruiker ertoe te verleiden om in te loggen op de vervalste site of om persoonlijke gegevens te verstrekken.
 • Malware: Dit is software die is ontworpen om kwaadwillig te functioneren, zoals het stelen van gegevens of het beschadigen van een systeem. Malware kan worden geïnstalleerd op een apparaat door middel van een kwaadaardige link of bijlage in een e-mail, of door het downloaden van kwaadaardige software van het internet.
 • DDoS-aanval: Dit is een aanval waarbij een groot aantal verzoeken naar een server of website wordt gestuurd met als doel het systeem te overbelasten en te laten crashen. Dit kan leiden tot onbeschikbaarheid van de website of dienst voor legitieme gebruikers.
 • Ransomware: Dit is malware die het systeem blokkeert of de toegang tot bepaalde gegevens ontneemt, en een losgeld eist om de toegang te herstellen.

Er zijn veel andere vormen van cyberaanvallen, en aanvallers kunnen allerlei methoden gebruiken om toegang te krijgen tot systemen en gegevens. Het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen om je te beschermen tegen deze aanvallen, zoals het gebruik van antivirussoftware en het beveiligen van wachtwoorden.

Wat kun je doen tegen een hacker?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je te beschermen tegen hackers:

 • Gebruik sterk en uniek wachtwoordbeleid: Gebruik sterke wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en verander ze regelmatig. Gebruik ook een wachtwoordbeheerder om al je wachtwoorden op te slaan.
 • Installeer antivirussoftware: Antivirussoftware kan helpen om malware te detecteren en te verwijderen voordat het je apparaat kan beschadigen. Zorg ervoor dat je antivirussoftware up-to-date is.
 • Wees voorzichtig met links en bijlagen in e-mails: Klik niet op links of download bijlagen van onbekende afzenders, aangezien dit een manier is waarop malware kan worden geïnstalleerd op je apparaat.
 • Zorg ervoor dat je software up-to-date is: Hackers kunnen gebruikmaken van bekende kwetsbaarheden in oude softwareversies. Zorg ervoor dat je alle software en apps op je apparaat regelmatig bijwerkt om te voorkomen dat je kwetsbaar bent voor aanvallen.
 • Gebruik een firewall: Een firewall kan helpen om ongeoorloofde toegang tot je apparaat of netwerk te blokkeren.
 • Maak regelmatig back-ups: Door regelmatig back-ups te maken van je belangrijke gegevens, kun je ervoor zorgen dat je ze niet verliest in geval van een aanval of andere vorm van dataverlies.

Het is belangrijk om te onthouden dat het beveiligen van je apparaat en gegevens een continu proces is. Zorg ervoor dat je maatregelen blijft nemen om je te beschermen tegen hackers en andere vormen van cybercriminaliteit.

(Cyber) security nieuws en meer

Wil je op de hoogte blijven van (cyber) security nieuws of zoek je meer informatie over dit onderwerp? Houd deze pagina in de gaten, bekijk de (cyber) security artikelen hieronder of schrijf je in voor de nieuwsbrief.


Ontvang informatie en tips over (cyber) security, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Windows Defender: gratis virusscanner Windows die prima werkt

De gratis virusscanner in Windows 11, Microsoft Defender Antivirus, is onderdeel van een volwaardige antivirus- en anti-malwareoplossing.

Android & beveiliging: is Android goed beveiligd?

In dit artikel geven we je een overzicht van beveiligingskenmerken van Android-smartphones. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Titan M-chip in de Pixel-smartphones, TrustZone en Private Compute Core.

ICS-security redt mensenlevens

Aanvallen op Industrial Control Systems (ICS) nemen toe. Organisaties binnen kritieke infrastructuursectoren moeten zich beschermen tegen deze aanvallen.

Cybersecurity training gestimuleerd door wereldwijde bedreigingen

SANS Institute intensiveert zijn aanbod omtrent cybersecurity training om te zorgen dat IT security professionals een stap voor blijven op cybercriminelen.  De wereldwijde impact van cyberdreigingen o...

c’t testpanel: Foscam S41 review door de lezers van c’t magazine

Vier leden van het c't testpanel hebben de Foscam S41 4MP-camera (een buiten bullet-camera met spotlight) getest en een review geschreven over de camera. In dit artikel hebben we hun bevindingen verza...

Raspberry Pi als Password Manager met Bitwarden & zo doe je het!

Het bedenken en onthouden van een uniek en veilig wachtwoord voor elk account is een vrijwel onmogelijke taak, maar in deze workshop laten we zien hoe je een Raspberry Pi als Password Manager (& serve...

KeePass update lost eindelijk een controversiële kwetsbaarheid op

Met een nieuwe update heeft Keepass een veelbesproken beveiligingslek verholpen, waardoor het voor hackers niet meer eenvoudig is om wachtwoorden te exporteren uit het systeem.

Google ads: malware campagnes in overvloed te vinden op Google

Tegenwoordig proberen steeds meer hackers je apparaten te infecteren met malware. Zo zien onderzoekers een enorme stijging van malware-advertenties wanneer je zoekt naar software om te downloaden.

Safer Internet Day: vijf tips om je kinderen online veilig te houden

Vandaag is het Safer Internet Day. Het doel van dit initiatief is om internetgebruikers te beschermen tegen kwade online praktijken. Hoewel het internet veel leerzame en interessante inhoud biedt, is ...

Smart App Control: Windows 11 beveiligingsfunctie met beperkingen

De beveiligingsfunctie Smart App Control die bij de 2022-update geïntroduceerd is, moet Windows 11 eindelijk veilig maken. Het concept kan werken, maar als je van de nieuwe bescherming wilt profiteren...

Flipper Zero review: krachtige hacking-gadget

In deze review werpen we een blik op de Flipper Zero. Dit apparaat ziet eruit als kinderspeelgoed, maar het combineert meer hack- en pentestingfuncties dan welk apparaat ook. We hebben onderzocht wat ...

Blaas de verouderde cybersecurity cultuur nieuw leven in

We zijn er aan gewend geraakt om technologie te beveiligen met technologie. We zijn daarbij echter vergeten om technologie in te zetten voor de bescherming van mensen. Wij stervelingen vormen – meer d...

Meest gelezen

  c't magazine 4/2023

  Bestel nu