Windows update: optionele updates wel of niet installeren?

Elwin Hodžić
0

Bij de updates voor Windows 10 of Windows 11 zie je soms ook optionele updates. Waarom zou je die updates installeren – of waarom niet?

Op de pagina ‘Bijwerken en beveiliging / Windows Update’ bij de instellingen van Windows 10 verschijnen af en toe ‘Optionele kwaliteits­updates’. Ook bij Windows 11 zie je in de Instellingen bij Windows Update soms optionele updates. Maar wat moet je met die updates?

optionele updates Windows, moet je die installeren

 

Wat zijn optionele updates Windows?

Een beschrijving van wat zo’n optionele update inhoudt, ontbreekt meestal. Maar je kunt wel uitzoeken wat ze doen.

Wat een update precies inhoudt, kun je opzoeken op de ondersteuningswebsite van Microsoft.

Het adres dat je voor een bepaalde update moet bezoeken is

https://support.microsoft.com/help/<KB-nummer> ,

waarbij je <KB-nummer>, moet vervangen door het uit zes of zeven cijfers bestaande nummer dat Windows Update toont achter de letterafkorting KB in de naamsvermelding van de patch.

Voorbeeld van een optionele update met beschrijving

De omschrijving van de optionele update ‘2021-12 Cumulatieve update voor op Windows 10 Version 21H2 for x64 gebaseerde systemen (KB5008212)’ is bijvoorbeeld te vinden op https://support.microsoft.com/help/5008212.


Wanneer optionele updates installeren?

Als in de beschrijving van de optionele update geen bug wordt beschreven waar je last van ondervindt, kun je de optionele update beter met rust laten. Installeer een optionele update alleen als je echt last hebt van de beschreven bug. Of het probleem daarmee wordt verholpen is overigens niet zeker.


Ontvang gratis informatie en tips over Windows en updates, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

De wijzigingen zitten gewoonlijk sowieso in de volgende ‘officiële’ cumulatieve (beveiligings)update die uiterlijk de volgende patchdag wordt aangeboden.

Microsoft gebruikt graag optionele updates om patches te testen voordat ze in de verplichte updates terechtkomen.

Redenen om optionele updates niet te installeren

Er zijn eigenlijk genoeg redenen te bedenken waarom je niet per se de optionele updates in Windows 10 of Windows 11 hoeft te installeren. Hieronder hebben een paar redenen voor je benoemd met een toelichting erbij.

Mogelijk risico op bugs of compatibiliteitsproblemen

Hoewel optionele updates over het algemeen veilig zijn om te installeren, kunnen ze soms bugs of compatibiliteitsproblemen veroorzaken, vooral als je een oudere of minder gangbare hardware- of softwareconfiguratie hebt. Als je niet zeker weet of een update compatibel is met jouw systeem, is het beter om deze niet te installeren.

Geen dringende noodzaak

Optionele updates zijn niet zo belangrijk als de essentiële beveiligingsupdates, en in sommige gevallen is er geen dringende noodzaak om ze te installeren. Als je systeem goed werkt en je geen last hebt van de problemen die de update oplost, kun je ervoor kiezen om deze over te slaan.

Gebrek aan vrije schijfruimte

Sommige optionele updates zijn vrij groot en hebben veel schijfruimte nodig om te installeren. Als je systeem al bijna vol is en je geen extra schijfruimte hebt, kan het installeren van een optionele update problemen veroorzaken.

Persoonlijke voorkeur

Sommige gebruikers geven er de voorkeur aan om alleen essentiële updates te installeren en niet overladen te worden met onnodige updates en functies. Als je een meer minimalistische benadering van je systeem hebt, kun je ervoor kiezen om optionele updates niet te installeren.

Onthoud dat het altijd belangrijk is om de update-informatie te lezen en eventuele beoordelingen of opmerkingen van andere gebruikers te bekijken voordat je besluit een optionele update te installeren of niet. Als je twijfelt, kun je altijd contact opnemen met de ondersteuningswebsite van Microsoft voor advies.

Meer over Windows-updates

Meer over Windows-updates lees je ook hier:


Ontvang gratis informatie en tips over Windows en updates, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


 

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er