Windows

Windows

Windows is het meest populaire besturingssysteem voor op de desktop. Er is veel software voor te krijgen, maar stiekem biedt het zelf ook een flinke set prima tools waar je goed mee uit de voeten kunt. Wij laten je er alles uithalen, en nemen diverse softwarepakketten onder de loep.Wat is Windows?

Windows is een besturingssysteem ontwikkeld door Microsoft. Het is een van de meest populaire besturingssystemen ter wereld en wordt gebruikt op een breed scala aan apparaten, waaronder desktopcomputers, laptops, tablets en smartphones.

Het doel van Windows is om een gebruikersvriendelijke en intuïtieve omgeving te bieden waarin gebruikers kunnen werken, communiceren, bestanden beheren en applicaties uitvoeren. Windows biedt een grafische interface met vensters, pictogrammen en menu’s, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren en taken kunnen uitvoeren met behulp van een muis, toetsenbord of aanraakscherm.

Windows biedt een breed scala aan functionaliteiten, zoals het openen en bewerken van documenten, het afspelen van media, internetbrowsing, e-mailen, gamen en nog veel meer. Het ondersteunt ook een uitgebreide bibliotheek van softwaretoepassingen die speciaal zijn ontwikkeld voor Windows, waaronder productiviteitssuites, grafische programma’s, webbrowsers, spelletjes en zakelijke toepassingen.

Elke versie van Windows kan verschillende functies en mogelijkheden hebben, en Microsoft brengt regelmatig updates en nieuwe versies uit om de beveiliging, prestaties en functionaliteit te verbeteren.

Hoeveel versies van Windows zijn er?

Er zijn verschillende versies van Windows uitgebracht. Hier is een overzicht van enkele belangrijke versies van Windows:

 • Windows 1.0
 • Windows 2.0
 • Windows 3.0
 • Windows 3.1
 • Windows 95
 • Windows 98
 • Windows ME
 • Windows 2000
 • Windows XP
 • Windows Vista
 • Windows 7
 • Windows 8
 • Windows 8.1
 • Windows 10
 • Windows 11

Dit zijn enkele van de meest prominente versies van Windows die in de loop der jaren zijn uitgebracht. Het is belangrijk op te merken dat er binnen sommige van deze versies ook verschillende edities en servicepacks beschikbaar zijn geweest.

Hoeveel versies van Windows zijn er

Welke Windows versie is de beste?

De vraag welke Windows-versie de beste is, is afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Elke Windows-versie heeft zijn eigen kenmerken, functionaliteit en doelgroep.

Bij het kiezen van de beste Windows-versie is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals compatibiliteit met hardware en software, beveiligingsupdates, systeemvereisten en persoonlijke voorkeuren. Het wordt aanbevolen om de meest recente versie te gebruiken die compatibel is met jouw systeem en voldoet aan jouw behoeften.Welke Windows moet ik kiezen?

Bij het kiezen van een Windows-versie is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder je specifieke behoeften, systeemvereisten en compatibiliteit.

Houd ook rekening met de ondersteuning van het besturingssysteem, zo loopt de Windows 10 ondersteuning bijvoorbeeld niet héél lang meer.

Hoeveel GB heb je nodig voor Windows?

De benodigde opslagruimte voor Windows varieert afhankelijk van de versie en de specifieke configuratie van het systeem. Over het algemeen moet je rekening houden met de volgende minimale opslagruimte voor Windows:

 • Voor Windows 10 heb je minimaal 16 GB vrije ruimte nodig voor de 32-bits versie. Voor de 64-bits versie heb je minimaal 20 GB vrije ruimte nodig.
 • Om Windows 11 te installeren, heb je minimaal 64 GB vrije ruimte nodig voor de 64-bits versie. Dit is echter de minimale vereiste, en je hebt extra ruimte nodig voor het installeren van updates, toepassingen en het opslaan van persoonlijke bestanden.


Wat is het verschil tussen Windows 10 en 11?

Windows 10 en Windows 11 zijn beide besturingssystemen van Microsoft, maar er zijn wel enkele belangrijke verschillen tussen  Windows 10 en 11.

Wat is het verschil tussen Windows 10 en 11

Windows 11 overzicht

Op deze pagina kun je terecht voor alles wat met Windows 11 te maken heeft. Denk hierbij aan onder andere installatie, versies, problemen, Windows 11 downloaden en meer.


Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je het op!

Soms wordt een externe usb-schijf niet (meer) door Windows gezien. Probeer de volgende stappen om het probleem te verhelpen.

Tien superhandige Microsoft PowerToys tools die Windows verbeteren

In dit artikel lees je meer over wat je met Microsoft PowerToys kunt doen, hoe je het installeert en welke tools echt superhandig zijn om te gebruiken.

Windows 11 herstelpunt maken: waarom het belangrijk is en hoe het moet

Je kunt later je computer terugzetten naar een eerdere, goed werkende situatie door een herstelpunt te maken in Windows 11. Wij laten je zien hoe je dat doet.

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algemeen presteert flash-gebaseerde dataopslag aanzienli...

Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

Windows 11 is de opvolger van Microsofts Windows 10 besturingssysteem. Je vindt hier alle informatie en antwoorden over deze Windows-versie.

Windows update: optionele updates wel of niet installeren?

In Windows 11 en Windows 10 verschijnen af en toe ‘Optionele ­updates’. Maar wat moet je met die updates? Zo check je dat.

Sandboxie-Plus: sluit je programma’s in Windows op in een sandbox

Programma's onder Windows maken vaak schaamteloos misbruik van hun uitgebreide bevoegdheden. Sandboxie-Plus beperkt deze bevoegdheden tot het absolute minimum om zo cryptotrojans te blokkeren en datav...

Verschil Windows 10 en 11: dit moet je weten over de twee versies

Wat is het verschil tussen Windows 10 en Windows 11? In dit artikel geven we je een overzicht van enkele functionele verschillen tussen de menu's, hoeken en pictogrammen van Windows 10 en Windows 11.

c't 07/2024

Bestel nu