Windows

Windows

Windows is het meest populaire besturingssysteem voor op de desktop. Er is veel software voor te krijgen, maar stiekem biedt het zelf ook een flinke set prima tools waar je goed mee uit de voeten kunt. Wij laten je er alles uithalen, en nemen diverse softwarepakketten onder de loep.Wat is Windows?

Windows is een besturingssysteem ontwikkeld door Microsoft. Het is een van de meest populaire besturingssystemen ter wereld en wordt gebruikt op een breed scala aan apparaten, waaronder desktopcomputers, laptops, tablets en smartphones.

Het doel van Windows is om een gebruikersvriendelijke en intuïtieve omgeving te bieden waarin gebruikers kunnen werken, communiceren, bestanden beheren en applicaties uitvoeren. Windows biedt een grafische interface met vensters, pictogrammen en menu’s, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren en taken kunnen uitvoeren met behulp van een muis, toetsenbord of aanraakscherm.

Windows biedt een breed scala aan functionaliteiten, zoals het openen en bewerken van documenten, het afspelen van media, internetbrowsing, e-mailen, gamen en nog veel meer. Het ondersteunt ook een uitgebreide bibliotheek van softwaretoepassingen die speciaal zijn ontwikkeld voor Windows, waaronder productiviteitssuites, grafische programma’s, webbrowsers, spelletjes en zakelijke toepassingen.

Elke versie van Windows kan verschillende functies en mogelijkheden hebben, en Microsoft brengt regelmatig updates en nieuwe versies uit om de beveiliging, prestaties en functionaliteit te verbeteren.

Hoeveel versies van Windows zijn er?

Er zijn verschillende versies van Windows uitgebracht. Hier is een overzicht van enkele belangrijke versies van Windows:

 • Windows 1.0
 • Windows 2.0
 • Windows 3.0
 • Windows 3.1
 • Windows 95
 • Windows 98
 • Windows ME
 • Windows 2000
 • Windows XP
 • Windows Vista
 • Windows 7
 • Windows 8
 • Windows 8.1
 • Windows 10
 • Windows 11

Dit zijn enkele van de meest prominente versies van Windows die in de loop der jaren zijn uitgebracht. Het is belangrijk op te merken dat er binnen sommige van deze versies ook verschillende edities en servicepacks beschikbaar zijn geweest.

Hoeveel versies van Windows zijn er

Welke Windows versie is de beste?

De vraag welke Windows-versie de beste is, is afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Elke Windows-versie heeft zijn eigen kenmerken, functionaliteit en doelgroep.

Bij het kiezen van de beste Windows-versie is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals compatibiliteit met hardware en software, beveiligingsupdates, systeemvereisten en persoonlijke voorkeuren. Het wordt aanbevolen om de meest recente versie te gebruiken die compatibel is met jouw systeem en voldoet aan jouw behoeften.Welke Windows moet ik kiezen?

Bij het kiezen van een Windows-versie is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder je specifieke behoeften, systeemvereisten en compatibiliteit. Hier zijn enkele overwegingen die je kunnen helpen bij het maken van een keuze:

 • Overweeg altijd om de meest recente versie van Windows te gebruiken, zoals Windows 10 of Windows 11 (indien compatibel met je systeem). Nieuwere versies bieden over het algemeen verbeterde prestaties, functies en beveiligingsupdates.
 • Controleer of je systeem voldoet aan de systeemvereisten van de Windows-versie die je overweegt. Niet alle oudere apparaten kunnen mogelijk de nieuwste Windows-versie ondersteunen. Raadpleeg de website van Microsoft voor de exacte systeemvereisten.
 • Bedenk waarvoor je je computer hoofdzakelijk gebruikt. Als je de computer voornamelijk gebruikt voor basisactiviteiten zoals internetbrowsen, e-mailen en documentverwerking, is een standaardversie van Windows, zoals Windows 10 Home, wellicht voldoende. Als je echter geavanceerdere functies en beheermogelijkheden nodig hebt, kun je overwegen om te upgraden naar Windows 10 Pro.
 • Controleer of de software en applicaties die je regelmatig gebruikt, compatibel zijn met de Windows-versie die je wilt kiezen. Sommige oudere software of nicheprogramma’s kunnen mogelijk beter werken op oudere Windows-versies.
 • Houd rekening met de ondersteuning en levensduur van de Windows-versie. Microsoft biedt regelmatige updates en technische ondersteuning voor hun besturingssystemen, maar oudere versies worden uiteindelijk stopgezet. Zorg ervoor dat je kiest voor een versie waarvoor nog voldoende ondersteuning beschikbaar is.

Op deze pagina kun je bovendien meer inzicht krijgen in de verschillende Windows-versies en hun functies maar uiteindelijk hangt de keuze af van jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Hoeveel GB heb je nodig voor Windows?

De benodigde opslagruimte voor Windows kan variëren afhankelijk van de versie en de specifieke configuratie van het systeem. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen voor de minimale opslagruimte die nodig is voor Windows:

Windows 10: Voor de 32-bits versie van Windows 10 wordt minimaal 16 GB vrije ruimte aanbevolen, terwijl voor de 64-bits versie minimaal 20 GB vrije ruimte wordt aanbevolen.

Windows 11: Voor de 64-bits versie van Windows 11 wordt minimaal 64 GB vrije ruimte aanbevolen. Houd er echter rekening mee dat dit de minimale vereiste is en dat extra ruimte kan worden aanbevolen voor het installeren van updates, toepassingen en het opslaan van persoonlijke bestanden.

Het is belangrijk op te merken dat deze aanbevelingen betrekking hebben op de opslagruimte die nodig is voor het besturingssysteem zelf. Extra opslagruimte kan nodig zijn voor het installeren van programma’s, games, persoonlijke bestanden en andere gegevens.

Het is raadzaam om te zorgen voor voldoende vrije ruimte op je harde schijf of ssd om soepel te kunnen werken met Windows en om ruimte te hebben voor toekomstige updates en uitbreidingen.Wat is het verschil tussen Windows 10 en 11?

Windows 10 en Windows 11 zijn beide besturingssystemen van Microsoft, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen:

 • Ontwerp: Windows 11 heeft een vernieuwd ontwerp ten opzichte van Windows 10. Het heeft een modernere en meer gestroomlijnde uitstraling, met een nieuw Start-menu dat in het midden is uitgelijnd en taakbalkpictogrammen aan de onderkant van het scherm.
 • Start-menu: Het Start-menu van Windows 11 is opnieuw ontworpen en biedt een meer gepersonaliseerde en aanpasbare ervaring. Het bevat ook aanbevolen apps en recente bestanden, waardoor gebruikers snel toegang hebben tot hun meest gebruikte inhoud.
 • Systeemvereisten: Windows 11 heeft strengere systeemvereisten dan Windows 10. Het vereist bijvoorbeeld een compatibele 64-bits processor, 4 GB RAM, 64 GB opslagruimte en een DirectX 12-compatibele grafische kaart. Niet alle oudere apparaten kunnen mogelijk worden geüpgraded naar Windows 11.
 • Gaming: Windows 11 legt meer nadruk op gaming en biedt verbeteringen op het gebied van prestaties, grafische mogelijkheden en ondersteuning voor nieuwe technologieën zoals DirectX 12 Ultimate en DirectStorage. Het introduceert ook de mogelijkheid om Xbox-games direct op Windows 11 te spelen met Xbox Game Pass.
 • Microsoft Store: Windows 11 introduceert een vernieuwde Microsoft Store met een bredere selectie van apps, waaronder zowel traditionele Win32-apps als moderne Universal Windows Platform (UWP)-apps. De nieuwe Microsoft Store biedt ook betere prestaties en een verbeterde gebruikerservaring.

Het is belangrijk op te merken dat Windows 11 nog relatief nieuw is en mogelijk niet op alle systemen direct beschikbaar is. Het is raadzaam om de systeemvereisten te controleren en te overwegen of een upgrade naar Windows 11 geschikt is voor jouw specifieke behoeften en compatibiliteit.

Wat is het verschil tussen Windows 10 en 11

Windows 11 overzicht

Op deze pagina kun je terecht voor alles wat met Windows 11 te maken heeft. Denk hierbij aan onder andere installatie, versies, problemen en meer.


Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

Windows 11 is de opvolger van Microsofts Windows 10 besturingssysteem. Je vindt hier alle informatie en antwoorden over deze Windows-versie.

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algemeen presteert flash-gebaseerde dataopslag aanzienli...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies voor de opdrachtregeltool, waaronder Buffer Restore...

Bestand verwijderen lukt niet? Zo wis je vergrendelde bestanden en mappen!

Windows wil soms niet een bepaald bestand verwijderen of weigert een map te wissen. Met de juiste aanpak lukt het toch. Lees meer over de tools, mogelijkheden en risico's.

Smart App Control: Windows 11 beveiligingsfunctie met beperkingen

De beveiligingsfunctie Smart App Control die bij de 2022-update geïntroduceerd is, moet Windows 11 eindelijk veilig maken. Het concept kan werken, maar als je van de nieuwe bescherming wilt profiteren...

Windows 11 zonder reclame? Advertenties uitschakelen doe je zo

Net als Windows 10 ontkomt Windows 11 niet aan de neiging van Microsoft om advertenties rechtstreeks in de kern van het besturingssysteem te integreren. Advertenties en "suggesties, aanbevelingen, tip...

Heb ik UEFI of BIOS? Zo kun je de Windows-bootmodus herkennen!

Is Windows net opgestart via UEFI of via legacy-BIOS? Om die vraag te beantwoorden, circuleren er verschillende tips op internet. In dit artikel leggen we uit welke betrouwbaar werken en welke niet.

Windows slaapstand werkt niet? Zo los je dit probleem op

Je laptop of pc kan plotseling stoppen met het overschakelen naar de energiebesparende modus en bijvoorbeeld het scherm permanent actief houden. Maar wat moet je doen als Windows het scherm actief hou...

c't 05/2024

Bestel nu