Het is nog een tijdje wachten tot oktober 2025, en Microsoft zal Windows 10 blijven onderhouden tot die tijd. Dit wordt mogelijk gemaakt door het concept dat Microsoft Windows as a Service (WaaS) noemt. Met WaaS worden nieuwe functies zo snel mogelijk bij de gebruikers geïntroduceerd, zonder te wachten op de release van een volgend besturingssysteem, zoals vroeger het geval was. Het doel hiervan is om gebruikers sneller toegang te geven tot nieuwe mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld ChatGPT en andere vormen van AI, en om de inkomsten voor Microsoft te verhogen doordat gebruikers eerder geneigd zijn de nieuwe functies te gebruiken.
Microsoft verspreidt nieuwe functies in de vorm van nieuwe versies van Windows 10. Tot nu toe zijn er veertien versies van Windows 10 uitgebracht, waarvan de huidige versie 22H2 is (22 verwijst naar het releasejaar 2022 en H2 naar de tweede helft van het jaar). Zodra een nieuwe versie beschikbaar is, wordt deze gratis geïnstalleerd via automatische updates. Men zou kunnen denken dat Microsoft geen nieuwe versies van Windows 10 zal uitbrengen nu het einde van de ondersteuning in zicht is. Dit is echter waarschijnlijk niet het geval.
Elke versie van Windows 10 heeft namelijk een eigen ondersteuningsperiode, die varieert afhankelijk van de specifieke editie van Windows 10. Een overzicht van de verschillende edities en hun ondersteuningsduur is te vinden in [2]. De ondersteuning voor de Home, Pro, Pro for Workstation en Pro Education edities bedraagt standaard 18 maanden. Dit geldt ook voor Enterprise, Education en andere edities, maar alleen als ze zijn uitgebracht in de eerste helft van een jaar, zoals de 21H1-versie. Als een editie wordt uitgebracht in de tweede helft van het jaar, zoals bijvoorbeeld 20H2, 21H2 en 22H2, krijgt deze 24 maanden ondersteuning.
De ondersteuningsperiode begint op de releasedatum van een versie. Op basis hiervan kan worden afgeleid waarom er tussen nu en oktober 2025 nog iets moet gebeuren. De ondersteuning voor de huidige 22H2-versie loopt, afhankelijk van de editie, maximaal tot mei 2025. Maar wat gebeurt er daarna?
Er waren geruchten dat er nog een andere versie of zelfs meerdere versies van Windows 10 zouden verschijnen, omdat zelfs de 18 maanden ondersteuning voor de Home- en Pro-edities van een hypothetische 23H2-versie niet tot oktober 2025 zouden reiken. Volgens deze logica was het niet ondenkbaar dat Microsoft in de eerste helft van 2024 een laatste versie van Windows 10 zou uitbrengen, genaamd 24H1, zodat de ondersteuning voor alle edities gelijk zou lopen tot oktober 2025.
Echter, Microsoft heeft recentelijk een blogpost gepubliceerd die een einde maakt aan deze geruchten. In de bijgewerkte roadmap verklaart Microsoft dat dehuidige versie 22H2 de laatste versie van Windows 10 zal zijn en dat de ondersteuning ervan wordt verlengd tot oktober 2025. Dit is vergelijkbaar met wat er is gebeurd met Windows XP. Dit betekent dat Windows 10 tot oktober 2025 alleen nog maar nieuwe beveiligingsupdates zal ontvangen en dat er geen nieuwe functies meer zullen worden toegevoegd, wat eigenlijk in tegenspraak is met het basisidee van WaaS.
Onlangs heeft Microsoft echter een blogpost gepubliceerd waarin deze geruchten worden ontkracht. In de bijgewerkte Windows roadmap verklaart Microsoft dat de huidige versie 22H2 de laatste versie van Windows 10 is, en de ondersteuning ervan wordt verlengd tot oktober 2025. Een vergelijkbare situatie heeft zich eerder voorgedaan met Windows XP. Dit betekent dat Windows 10 tot oktober 2025 alleen nog nieuwe beveiligingsupdates ontvangt en dat er geen nieuwe functies meer worden toegevoegd, wat eigenlijk in strijd is met het basisidee van WaaS.
De vervangende PC behoeft geen nieuwe te zijn. Globaal kun je stellen dat vanaf 2018-2019 iedere PC voldoet voor Windows 11.
Door het kopen van een tweedehands/refurbished PC, die meestal nog prima voldoen, word dan wel weer het milieu gespaard 😉.
Misschien een idee voor een serie: Wat te doen met W10 machines die formeel geen W11 kunnen draaien:
– Toch W11, hoe dan? kan dat? mag dat? en blijft dat werken?
– Linux: Welke? en hoe zit het met mijn applicaties?
– CromiumOS: Hoe? Voordelen? Nadelen?
En misschien ook terug kijken: We hebben ooit bewust een W10 laptop gekozen (bijvoorbeeld een laptop die ooit de C’T heeft gehaald) en die blijkt nu niet meer mee te kunnen. Wat als we toen voor wat anders hadden gekozen? Zoals een apple mac-book, een chromeOS systeem. Of een tablet-met-toetsenbord. Had dat nog steeds ondersteund geweest?