Windows 11 downloaden: dit zijn de beste manieren om het te doen

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  Je zult je vast afvragen: Hoe download je Windows 11? En hoe krijg ik Windows 11 op mijn computer? Er zijn verschillende manieren om Windows 11 te downloaden en te installeren. Bekijk de opties in dit artikel en kies wat je de beste optie vindt voor jou.

  Je kunt bijvoorbeeld Windows 11 op je pc krijgen door gebruik te maken van een Windows 11 ISO-download. Deze Windows 11 ISO-bestand kun je gebruiken voor een pc die al Linux of Windows heeft of voor een pc zonder een geïnstalleerde besturingssysteem.  Je kunt bovendien ook zelfs gratis Windows 11 uitproberen binnen Windows 10.

  Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

  Windows 11 downloaden via Windows Update

  De makkelijkste Windows 11 download methode is op een pc met Windows 10 via Windows Update. Dat gaat als het goed is automatisch, anders kun je met de volgende stappen Windows Update een zetje geven:

  1. Klik op de startknop of in het zoekvak op de taakbalk en typ ‘updates’.
  2. Klik op ‘Naar updates zoeken’.
   Windows Update openen
  3. Zie je ‘Updates onderbroken’ klik dan op ‘Updates hervatten’.
   Windows Update hervatten
  4. Windows 10 zoekt naar updates en als Windows 11 wordt aangeboden klik je op ‘Downloaden en installeren’.

  Als je pc niet geschikt is voor Windows 11, kun je dat misschien omzeilen.

  Windows Update venster pc niet geschikt voor Windows 11

  Microsoft bepaalt wanneer Windows 11 wordt aangeboden voor je pc. De einddatum van de gratis upgrade is volgens Microsoft in elk geval niet eerder dan 5 oktober 2022.

  Herhaal bovenstaande stappen op een later tijdstip als je nu nog geen Windows 11 download krijgt aangeboden of probeer een van de andere opties hieronder.

  Windows 11 hulpprogramma gebruiken

  Als je niet wilt wachten op een automatische download via Windows Update, kun je de Media Creation Tool van Microsoft gebruiken. Je kunt met dat hulpprogramma:

  Met het hulpprogramma is het ook mogelijk om een Windows 11 ISO download uit te voeren, maar dat kun je met de stappen hieronder een stuk sneller doen dan via het hulpprogramma.

  Windows 11 ISO download via de site van Microsoft

  Via de website van Microsoft kun je een Windows 11 ISO download uitvoeren. Deze Windows 11 ISO-bestand kun je gebruiken om Windows te installeren op je apparaat.

  • Windows 11 ISO downloaden

  Na op Downloaden klikken voor de Windows 11 ISO moet je nog de juiste taal kiezen in de lijst en op Bevestigen klikken. Daarna zie je pas de knop (’64-bit Download’) voor de download.

  Windows 11 ISO downloaden na taal

  Het Windows 11 ISO-bestand van ruim 5 GB naar een dvd schrijven kan bijvoorbeeld met Imgburn of via Verkenner van Windows 10 (rechtsklik op het bestand en kies ‘Schijfkopiebestand branden’). Je kunt van zo’n dvd opstarten om Windows 11 te installeren. Je kunt de Windows 11 ISO ook gebruiken als installatiemedium voor een virtuele machine, bijvoorbeeld in VirtualBox.

  Proefversie automatisch installeren (in virtuele machine)

  Wil je Windows 11 eerst uitproberen? In Windows 10 Pro en hoger zit Hyper-V waarin je virtuele machines kunt maken en draaien. Je kunt in Hyper-V met een paar klikken een Windows 11-ontwikkelaarsomgeving downloaden:

  1. Kies in Hyper-V via de menubalk ‘Actie / Snel maken’ en selecteer de ‘Windows 11-ontwikkelaarsomgeving’.
   Windows 11 proefversie in Hyper-V
  2. Klik op ‘Virtuele machine maken’. Windows 11 wordt gedownload, compleet met extra software voor ontwikkelaars, en geïnstalleerd in de virtuele machine.

  Deze Windows 11 download is door de extra software erg groot (circa 18 GB). De proefversie verloopt na een bepaalde tijd. Daarna kun je bovenstaande stappen herhalen om opnieuw te beginnen.

  Windows 11 testversie

  Je kunt een testversie downloaden van Windows 11 Enterprise (in de vorm van een ISO-bestand) die 90 dagen geldig is. Die is bedoeld voor IT-professionals: je moet bedrijfsgegevens invullen en als na die termijn het systeem niet is geactiveerd met een geldige licentie, schakelt de computer steeds na een uur uit. Teruggaan naar een eerder geïnstalleerde Windows-versie is niet mogelijk, je kunt die hooguit opnieuw installeren.

  Tip: een nagemaakte interface van Windows 11 (Engelstalig) uitproberen zonder iets te downloaden, kan in je browser op deze site.

     Meer van dit soort handige Windows tips & tricks? Schrijf je in voor de gratis nieuwbrief: 
  Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Smartphone levensduur verlengen? Deze tips & tricks helpen je!

  Hoe zorg je ervoor dat je telefoon langer meegaat? In dit artikel geven we je tips om de levensduur van je smartphone te verlengen en hem dus langer t...

  Windows Defender: gratis virusscanner Windows 11 die prima werkt

  De gratis virusscanner in Windows 11, Microsoft Defender Antivirus, is onderdeel van een volwaardige antivirus- en anti-malwareoplossing.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er