Windows 11 download – manieren om Windows 11 te downloaden

Marco den Teuling
0

Zoek je een Windows 11 download? Er zijn verschillende manieren om (gratis) Windows 11 te downloaden en op je pc te zetten. Bekijk de opties en kies wat je de beste vindt.

Je kunt Windows 11 downloaden voor een pc met Windows 10, voor een pc zonder Windows of als testversie. Je kunt zelfs gratis Windows 11 uitproberen binnen Windows 10.

Downloaden via Windows Update

De makkelijkste Windows 11 download methode is op een pc met Windows 10 via Windows Update. Dat gaat als het goed is automatisch, anders kun je met de volgende stappen Windows Update een zetje geven:

 1. Klik op de startknop of in het zoekvak op de taakbalk en typ ‘updates’.
 2. Klik op ‘Naar updates zoeken’.
  Windows Update openen
 3. Zie je ‘Updates onderbroken’ klik dan op ‘Updates hervatten’.
  Windows Update hervatten
 4. Windows 10 zoekt naar updates en als Windows 11 wordt aangeboden klik je op ‘Downloaden en installeren’.

Als je pc niet geschikt is voor Windows 11, kun je dat misschien omzeilen.

Windows Update venster pc niet geschikt voor Windows 11

Microsoft bepaalt wanneer Windows 11 wordt aangeboden voor je pc. De einddatum van de gratis upgrade is volgens Microsoft in elk geval niet eerder dan 5 oktober 2022.

Herhaal bovenstaande stappen op een later tijdstip als je nu nog geen Windows 11 download krijgt aangeboden of probeer een van de andere opties hieronder.


Ontvang gratis tips voor Windows 11, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Windows 11 via hulpprogramma nu ophalen

Als je niet wilt wachten op een automatische download via Windows Update, kun je de Media Creation Tool van Microsoft gebruiken. Je kunt met dat hulpprogramma:

Met het hulpprogramma kun je ook een ISO-bestand downloaden voor Windows 11, maar dat kan met de stappen hieronder rechtstreeks.

Een ISO-bestand van Windows 11 downloaden

Via de website van Microsoft kun je Windows 11 als ISO-bestand downloaden en dat gebruiken voor een installatie.

 • Windows 11 ISO downloaden

Na op Downloaden klikken voor de ISO moet je nog de juiste taal kiezen in de lijst en op Bevestigen klikken. Daarna zie je pas de knop (’64-bit Download’) voor de download.

Windows 11 ISO downloaden na taal

Het ISO-bestand van ruim 5 GB naar een dvd schrijven kan bijvoorbeeld met Imgburn of via Verkenner van Windows 10 (rechtsklik op het bestand en kies ‘Schijfkopiebestand branden’). Je kunt van zo’n dvd opstarten om Windows 11 te installeren. Je kunt de ISO ook gebruiken als installatiemedium voor een virtuele machine, bijvoorbeeld in VirtualBox.

Proefversie automatisch installeren (in virtuele machine)

Wil je Windows 11 eerst uitproberen? In Windows 10 Pro en hoger zit Hyper-V waarin je virtuele machines kunt maken en draaien. Je kunt in Hyper-V met een paar klikken een Windows 11-ontwikkelaarsomgeving downloaden:

 1. Kies in Hyper-V via de menubalk ‘Actie / Snel maken’ en selecteer de ‘Windows 11-ontwikkelaarsomgeving’.
  Windows 11 proefversie in Hyper-V
 2. Klik op ‘Virtuele machine maken’. Windows 11 wordt gedownload, compleet met extra software voor ontwikkelaars, en geïnstalleerd in de virtuele machine.

Deze Windows 11 download is door de extra software erg groot (circa 18 GB). De proefversie verloopt na een bepaalde tijd. Daarna kun je bovenstaande stappen herhalen om opnieuw te beginnen.

Windows 11 testversie

Je kunt een testversie downloaden van Windows 11 Enterprise (in de vorm van een ISO-bestand) die 90 dagen geldig is. Die is bedoeld voor IT-professionals: je moet bedrijfsgegevens invullen en als na die termijn het systeem niet is geactiveerd met een geldige licentie, schakelt de computer steeds na een uur uit. Teruggaan naar een eerder geïnstalleerde Windows-versie is niet mogelijk, je kunt die hooguit opnieuw installeren.

Tip: een nagemaakte interface van Windows 11 (Engelstalig) uitproberen zonder iets te downloaden, kan in je browser op deze site.

Met de special ben je snel thuis in het nieuwe Windows 11

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Van Linux naar Windows en terug – werken met Linux én Windows

Je hoeft niet te kiezen tussen Linux en Windows. Je kunt beide gebruiken en van Linux naar Windows en terug gaan. Zo pak je dat handig aan.

Maak een Raspberry Pi weerstation

Een weerstation maken is met een Raspberry Pi makkelijk en leuk om te doen. Als voorbeeld gaan we aan de slag met sensors voor de temperatuur, luchtvo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er