Windows 10 kopen – hoe zit dat met sleutels en licenties?

Marco den Teuling
5

Windows 10 kopen kan online makkelijk goedkoop als je veel geld wilt besparen. Maar krijg je dan ook echt een geldige licentie? We gaan in op vragen en geven antwoorden.

Als Windows 10 op je nieuwe pc geleverd wordt ben je klaar, maar wat als je het wilt kopen voor een zelfbouw-pc of tweedehands laptop?

Wat krijg je nou eigenlijk als je Windows 10 koopt en hoe zit het met sleutels en licenties? Lees de veel gestelde vragen en vind je antwoorden hieronder.

Windows10 kopen licentie

Windows 10 kopen, wat krijg ik?

Wat krijg ik eigenlijk als ik een versie van Win­dows koop?

Dat verschilt eigenlijk van geval tot geval. Één ding krijg je in elk geval, en dat is een licentie, oftewel het recht om Windows te mogen gebruiken. De verkoper moet daarvoor wel over het recht beschikken om jou dat te verschaffen.

Daarnaast ontvang je normaliter natuurlijk de software, dat kan geïnstalleerd op een pc, op een dvd, usb-stick, of als download om zelf te installeren. Tot slot ontvang je een productsleutel, die bij kant-en-klare pc’s vaak niet wordt bijgeleverd, maar in de firmware op het moederbord zit (in de ACPI-tabel MSDM).

Wat is een licentie?

Wat houdt de licentie (‘het gebruiksrecht’) voor mij in?

Dat hangt van de licentie af. Voor privépersonen geldt de vuistregel: een licentie geeft je het recht om een enkele Windows-installatie op een enkele pc te gebruiken – meer niet.

Er zijn grijze gebieden, zoals een parallelle installatie. Een virtuele machine is tegelijkertijd met het host-besturingssysteem actief en vergt dus sowieso een eigen licentie.

Er zijn licenties met andere gebruiks­rechten, maar die zijn voor specifieke doelgroepen (bedrijven, instanties, onderwijsinstellingen) en meestal alleen onder bepaalde voorwaarden te krijgen en in te zetten.

Windows licentie voorwaarden

Als je dit Nederlandstalige document met productvoorwaarden (Product Terms) downloadt, krijg je een document van 138 pagina’s lang dat weinig klanten helemaal zullen lezen.

Is een licentie nodig?

Wat moet ik met een licentie? Het enige dat ik bij installeren nodig heb is de productsleutel.

Dat is technisch gezien misschien wel zo, maar juridisch ligt dat anders. De programmamaker (Microsoft) beschikt standaard over alle rechten. Het gebruik van Windows zonder licentie is een inbreuk op de rechten van Microsoft en kan juridisch vervolgd worden.

Dat geldt trouwens ook voor andere software, zoals gratis software onder de GNU General Public License GPL. Ook daarbij moet je voldoen aan de bijbehorende licentievoorwaarden (zoals de broncode verstrekken of informatie over hoe die op aanvraag verkregen kan worden).

De programmamaker moet altijd toestemming verlenen voor wat je met de software doet, kortom: je hebt geen recht op zo goedkoop mogelijke of gratis software.

Is de sleutel ook een licentie?

Als ik online een productsleutel voor Windows 10 koop, koop ik daarmee dan niet automatisch een licentie?

Helaas niet. Een productsleutel dient wel als bewijs voor het bezitten van een licentie, maar niet elke sleutel is daarvoor geschikt.

Zo zijn er generieke sleutels, die wel door het set-up­programma van Windows worden geaccepteerd, maar niet door de activatieservers van Microsoft. Bovendien kan een sleutel gestolen zijn of meerdere malen gebruikt worden terwijl dat niet is toegestaan. Ook in dat geval heb je met zo’n sleutel geen gebruiksrecht.

Dat een sleutel werkt voor de activatie van Windows is ook geen bewijs dat er een geldige licentie aan gekoppeld is.

Hoe herken ik een geldige licentie?

Als zowel de productsleutel als een geslaagde activatie niet telt, hoe herken ik een geldige licentie dan?

Ook veel serieuze verkopers kunnen hun klanten niet met bovenstaande bewijzen dat ze eerlijk handelen. Daarmee lijkt het erop dat Microsoft klanten (zeker bedrijven) vooral licenties wil laten aanschaffen via Microsoft zelf of officieel geautoriseerde partners. Die zijn uiteraard duurder.

Malafide verkopers profiteren daarvan, want klanten kunnen niet met zekerheid controleren of ze betrouwbaar zijn.

Windows kopen bij Microsoft

Microsoft verkoopt Windows graag aan iedereen die dat wil, maar dan wel voor stevige prijzen. Dat is vaak de reden dat sommigen naar goedkopere aanbieders uitwijken.

Veilig Windows kopen

Hoe kan ik Windows aanschaffen zonder kans op illegale praktijken?

Als particulier kom je het goedkoopst en makkelijkst aan Windows 10 Pro of Home door te kiezen voor een nieuwe pc waarop Windows al geïnstalleerd is.

Zonder nieuwe pc kun je kiezen voor een System Builder-licentie, die je vindt bij serieuze aanbieders die ook zelfbouw-pc’s op bestelling leveren. Gangbare prijzen zijn daarbij circa 100 euro voor Home en 145 voor Pro.

De (zakelijke) Enterprise-licenties kun je alleen als pakket kopen en via speciale contracten met Microsoft of Microsoft-partners.

Bij 2e-hands pc’s zijn er aanbieders die toestemming van Microsoft hebben om gebruikte pc’s te verkopen met een kant-en-klaar geïnstalleerde Windows (Mi­crosoft Author­ized Refurbi­sher, MAR, ook wel Mi­crosoft Regi­stered Refurbi­sher).

Tot slot

Er is vaak geen makkelijk antwoord op vragen rond licenties en sleutels, niet voor niets heeft Microsoft er een berg documenten en trainingen over. Hopelijk vind je hierboven antwoorden die je zoekt, anders lees je hier nog meer over goedkoop of gratis Windows 10, activatie en andere punten.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees meer tips en info op je gemak in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Dit is hoe Wi-Fi 7 werkt en wat je moet weten over deze nieuwe standaard

Wi-Fi 7 biedt een breed scala aan slimme verbeteringen en mogelijkheden. Deze nieuwe standaard stelt fabrikanten in staat om apparaten nog beter af te...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

5 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Michel Schuurman
Lezer
Michel Schuurman

Het bericht op twitter vertoont een aanbieding die we allemaal kennen, een Windows 10 Pro licentie voor een, redelijkerwijs, veel te lage prijs.

Deze kunnen worden gebruikt voor installatie en activatie maar het was interessant geweest als CT in dit artikel antwoord had gegeven op de vraag of dit een legale licentie is.

Het bericht op social media wekt de verwachting dat deze vraag beantwoord wordt namelijk wel.

Jonathan van den Berg
Lezer
Jonathan van den Berg

Overigens is de regel dat Windows 10 legaal is als je hem voor een gangbare prijs koopt ook niet zeker, zelfs niet als je het bij grote bedrijven koopt. Je moet altijd maar afwachten of hij niet na een tijd ineens ingetrokken wordt. Eigenlijk zorgt Microsoft dat je alleen keys kunt vertrouwen die ze zelf verkopen. Dat is natuurlijk niet netjes, zo moeilijk zou het voor Microsoft niet hoeven zijn om een tooltje te bouwen waarbij je de key kunt controleren of deze wel legaal is. Het lijkt me dat ze wel wat mensen in dienst hebben die zoiets kunnen… Lees verder »

C. Beerse
Lezer
C. Beerse

Los van wat microsoft verteld over licenties zijn er nog de landelijke regels rond software, abonnementen, licenties en dergelijke. Tussen de zakelijke licenties die al dan niet legaal worden doorverkocht zijn er nog licentie constructies via stichtingen, verenigingen en andere organisaties. Voor organisaties van algemeen nut en organisaties in het onderwijs zijn er bij microsoft (en anderen) ook speciale licenties te verkrijgen. Daar kan/mag je dan gebruik van maken zolang je voor/bij die organisatie werkt. Uiteindelijk heeft microsoft ooit uitgesproken dat ze consumenten en/of particuliere klanten niet actief zullen benaderen en controleren op licenties voor eigen gebruik. Dit was toen… Lees verder »

Windowslicenties
Lezer
Windowslicenties

Net artikel. Uit eigen ervaring blijkt dat de ‘grijze gebieden’ niet worden getolereerd door Microsoft. Verkoop van Windows 10 wordt zogezegd als een ‘Licentie’ verkocht, terwijl deze goedkope licenties enkel een sleutel zijn. Bij een Sleutel hoort een licentie, deze krijg je niet bij een goedkope sleutel. Dat is enkel een sleutel, geen licentie.

Pas op met de koop en verkoop van dit soort licenties. Goedkoop is duurkoop.
Koop een Windows 10 licentie die aan de prijs is, bij een van de gevestigde shops. De in het artikel aangegeven richtprijs komt wel overeen. Dit voorkomt problemen.

Petra Derk
Lezer
Petra Derk

Een paar dagen geleden kocht ik een Windows 11 pro-licentie voor minder dan € 15, de activering verliep zonder enig probleem, loop ik enig risico om dat te doen? hoe kan ik controleren of mijn licentiecode legaal is? en wat zijn de risico’s? Ik wil mijn gegevens op deze computer echt niet kwijtraken. ik heb trouwens gekocht bij directlicensie.nl Alvast bedankt voor jullie reacties