Generieke installatiesleutel voor Windows

Daniel Dupré
0

Dit FAQ-item heeft betrekking op Windows geautomatiseerd installeren met antwoordbestandenHoe een Windowsinstallatie verloopt – en waar je kunt ingrijpen uit c’t 3 / 2019, vanaf pagina 60.

Als ik een bepaalde editie wil voorselecteren, moet ik een bijpassende sleutel opgeven in het antwoordbestand. Maar ik ben er een beetje bang voor dat Microsoft die sleutel bij herhaald gebruik uiteindelijk een keer zal gaan blokkeren. En daar kan ik me ook niet eens over gaan beklagen, omdat ik mijn sleutel natuurlijk sowieso eigenlijk niet mag gebruiken voor meerdere installaties. Wat zijn dan de mogelijkheden?

Je moet de sleutel na het installeren van Windows inderdaad vervangen. Maar je kunt je wel beschermen tegen het blokkeren van een bepaalde sleutel. Gebruik gewoon een generieke installatiesleutel in plaats van een sleutel die je zelf hebt aangeschaft.

Microsoft stelt dergelijke sleutels zelf ter beschikking (zie voor een overzicht de tabel hieronder). Daarmee kun je Windows vervolgens gaan installeren, maar dan (uiteraard) niet activeren. Wil je de Windows-installatie langer gaan gebruiken, dan moet je de sleutel later vervangen door een eigen sleutel en Windows op de officiële manier activeren. De sleutels hieronder werken zowel voor de 32- als de 64-bit varianten.

Generieke sleutels

EditieSleutel
HomeYTMG3-N6DKC-DKB77-7M9GH-8HVX7
Home N4CPRK-NM3K3-X6XXQ-RXX86-WXCHW
ProVK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T
Pro N2B87N-8KFHP-DKV6R-Y2C8J-PKCKT
Pro for WorkstationsDXG7C-N36C4-C4HTG-X4T3X-2YV77
Pro N for WorkstationsWYPNQ-8C467-V2W6J-TX4WX-WT2RQ
Enterprise Eval7HBDQ-QNKVG-K4RBF-HMBY6-YG9R6

 

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er