Hotline: Management Engine (ME) updaten onder Linux?

Alieke van Sommeren
0

vraagtekenOp mijn pc draait Ubuntu 17.0, dat boot in UEFI-modus. Ik wil daarop eigenlijk een firmware-update voor de Management Engine installeren voor het Asus Z170-A moederbord. Die heeft namelijk een veiligheidslek. Maar als ik naar de downloadpagina van Asus ga, vind ik alleen een Windows-installer.

 

uitroeptekenDat is vervelend. De firmware-update voor de Intel Management Engine (ME) is bij dit moederbord alleen via Windows-software te installeren. Bij navraag gaf Asus aan dat op dit moment geen andere tool gepland is. Op de downloadpagina van Asus staat wel een nieuwer BIOS voor de Z170-A (versie 3703), dat onafhankelijk van het besturingssysteem kan worden geïnstalleerd via de updatefunctie die in het BIOS is geïntegreerd. Maar die versie bevat niet de bijgewerkte ME-firmware.

Intel Management Engine (IME) updaten onder Linux

Veiligheidslekken in de Management Engine kun je bij sommige moederborden alleen verhelpen met een Windows-tool voor het updaten.

Mogelijk zit die wel in een volgende BIOS-update. Om je pc toch te kunnen voorzien van de veiligheidsupdate, moet je een omweg maken via Windows. Als je geen licentie hebt, kun je daar een evaluatie-exemplaar van Windows 10 Enterprise voor gebruiken, die je 90 dagen kunt proberen. Daar is geen productcode voor nodig. We raden je af om Wine, Windows PE of een bootable cd te gebruiken omdat die niet de volledige functionaliteit van Windows bevatten. Bij het flashen van de firmware moet je geen enkel risico nemen, want als er iets verkeerd gaat kun je met een moederbord komen te zitten dat niet meer wil booten.

De evaluatieversie vereist wel registratie. Mount het ISO-bestand onder Ubuntu en kopieer de inhoud naar een lege usb-stick van minimaal 4 GB die met FAT32 geformatteerd is. Sluit vervolgens het systeem af, trek de voedingsstekker eruit en koppel de systeem-ssd los. Je kunt Windows het beste op een lege harde schijf installeren. Vervolgens download je de update-tool voor de Management-Enginefirmware en start je hem. Na het bijwerken kun je de pc afsluiten, de harde schijf verwijderen en de ssd met Ubuntu weer aansluiten.

Deel dit artikel

Lees ook

Outlook: datum ontvangen bijlage klopt niet, hoe pas ik dat aan?

Wanneer ik vanuit Outlook een ontvangen bijlage opsla, wordt de oorspronkelijke datum vaak gewijzigd. Bij e-mails binnen het bedrijf niet. Hoe zorg ik...

Laatst gezien verbergen op Whatsapp, hoe stel je dat in?

Ik kan de gewenste optie niet zo snel vinden in WhatsApp. Hoe kan ik 'Laatst gezien' verbergen op WhatsApp, zodat anderen niet kunnen zien wanneer ik ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er