Weekdagen bij Windows datum

Daniel Dupré
1

Windows toont op mijn taakbalk helemaal rechts onderin de tijd met daaronder de datum. Ik zou graag ook de dag van de week willen zien, maar ik kan daar nergens een optie voor vinden.

Dat kan op twee manieren. De eenvoudigste: vergroot je taakbalk tot ten minste twee regels, dan verschijnt de dag van de week als een lijn tussen de tijd en de datum. Klik daarvoor met de rechter muisknop op een leeg gedeelte van de taakbalk en zorg dat de optie ‘Taakbalk vergrendelen’ niet is geselecteerd in het snelmenu. Plaats vervolgens de muisaanwijzer aan de bovenrand van de balk zodat het een dubbele pijl wordt. Dan kun je de hoogte van de balk veranderen door de linker muisknop ingedrukt te houden en de balk omhoog te slepen.

Windows taakbalk

De eenvoudigste manier om de dag van de week in de taakbalk te tonen, is door hem hoger te maken.

Minder hoog

Als je zo’n hogere taakbalk niet prettig vindt, is de tweede optie misschien meer iets voor jou: open met Windows+R het Uitvoeren-scherm en typ intl.cpl in het Openen-veld in. Een dialoogvenster met de naam ‘Land/regio’ opent. Klik onderaan op het tabblad Notaties op ‘Meer instellingen’. Klik in het dialoogvenster dat verschijnt op het tabblad Datum, en zet bij Datumnotaties de muis in het vak achter ‘Korte datumnotatie’. Typ voor in het vak dddd (vergeet de spatie erachter niet).

Als je op Toepassen klikt, dan verschijnt de weekdag op de taakbalk naast de datum. Als je de weekdag alleen afgekort wilt weergeven (‘do’ in plaats van ‘donderdag’), zet dan gewoon ddd in plaats van dddd aan het begin.

Windows taakbalk; datumnotatie

Om de dag van de week te tonen zonder hem hoger te maken, kun je de ‘korte datumnotatie’ wijzigen.

 

Opmerking: die wijziging wordt toegepast op alle plaatsen in het systeem waar het korte datumformaat wordt gebruikt, bijvoorbeeld ook bij de datumweergaven in de detailweergave van Verkenner.

(Deze tekst is verschenen in c’t 4/2021, p.143)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

 

 

Meer handige tips lees je in c't 08-09/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen

Bij het updaten van Windows via Windows Update verschijnt vaak foutcode 0x80070643. Deze fout kent verschillende oorzaken en oplossingen, en wij zulle...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Roald
Lezer
Roald

Hoi Daniel,
dit is een mooie aanvulling maar ik zou er ook nog graag het weeknummer bij willen hebben staan kan dat ook nog op een slimme manier? b.v.d. groeten Roald