Digitaal beeld met strepen

Alieke van Sommeren
0

Ik heb mijn oude Super 8-films gedigitaliseerd door ze af te spelen en op mijn camera op te nemen. De projector leverde scherpe en heldere beelden op het scherm, maar de digitale opname die ik ervan heb gemaakt, heeft donkere strepen die dwars door het beeld lopen en zich van boven naar beneden verplaatsen. Kan ik die strepen verwijderen?

De storende strepen ontstaan doordat de filmprojector en de videocamera slecht met elkaar synchroniseren. De projector zal de film met 18 beelden per seconde op het scherm tonen, maar de videocamera neemt ze met 25 of 50 beelden per seconde op.

Op het moment dat de projector de filmrol doorschuift van het volgende beeld, wordt er een donker beeld getoond, die de videocamera opneemt en als donkere streep laat verschijnen als je de video bekijkt. Die strepen er achteraf uitfilteren kan niet. In het ideale geval begin je opnieuw en stel je de projector in op 16 2/3 beelden per seconde, en synchroniseer je de beeldwisselingen van de projector met die van de videocamera.

Hoewel dat in principe goed kan gaan, is het in de praktijk lastig om beide goed gesynchroniseerd te krijgen. Het is dan beter om een filmscanner te kopen of huren. Voor ongeveer 450 euro is bijvoorbeeld de Reflecta-filmscanner voor Normal 8- en Super 8-films verkrijgbaar. Die heeft het grote voordeel dat je geen aparte projector of scherm nodig hebt, en de films worden meteen als mpeg4-video op een sd-kaart opgeslagen. Voor erg belangrijke films kun je eventueel ook een professionele service in de hand nemen.

Meer handige tips in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

10 Gigabit ethernet met de juiste hardware en software

Gigabit-ethernet is trager dan moderne opslag. Voor een NAS met een 10-Gigabit-aansluiting moet ook de overige infrastructuur geschikt zijn. We bekijk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er