Linux

Linux

Linux vind je op de desktop, op servers, op een NAS of router en op allerlei andere apparaten. Er zijn distributies voor uiteenlopende doelen en je kunt ze zelf naar wens aanpassen. We belichten de nieuwste ontwikkelingen, testen (opensource) software en hardware voor Linux en gaan aan de slag met praktische oplossingen en projecten.


Linus Torvalds wijst ZFS in de Linux-kernel weer af

Linux-gebruikers blijven de wens uiten om het ZFS-bestandssysteem te integreren in de Linux-kernel. Linus Torvalds zei nu ook weer: vergeet het maar.

NTP: belasting NTP-server meten met Wireshark

Het Network Time Protocol (NTP) is een onderbelicht maar belangrijk internetprotocol. Wireshark biedt een nieuwe functie om de latentie van een NTP-server te achterhalen.

Instellingen en bestanden overzetten van Windows naar Linux Mint

Bij instellingen en bestanden overzetten naar Linux vanaf Windows moet je weten wat je precies waar naartoe moet kopiëren. We laten zien hoe je je gegevens en Windows-instellingen meeneemt bij een ove...

Router met OpenWrt firmware nieuw leven inblazen

Voor een (oude) router kun je OpenWrt naar wens aanpassen. Als voorbeeld stellen we een aangepaste OpenWrt-image samen met het bijzonder efficiënte VPN-protocol WireGuard.

Wireshark netwerk analysetool vernieuwd: Npcap en meer

Wireshark is ongetwijfeld de meest gebruikte netwerk analysetool. We laten de belangrijkste vernieuwingen zien door de overstap naar Npcap en gaan in op andere functies en mogelijkheden van Wireshark.

Solus 4 Fortitude review: allround desktop-Linux

Solus 4 concentreert zich op het wezenlijke en biedt een solide Linux-systeem met een moderne desktop. Het ­systeem is ook zonder al te veel kennis van Linux toch prima te gebruiken.

TerraMaster F2-221 NAS review

De TerraMaster F2-221 is meer dan een voordelige NAS. Naar wens kun je een eigen NAS-besturingssysteem, een complete Linux-versie of zelfs Windows 10 erop installeren. We hebben het getest.

Transparante video in Firefox onder Gnome

Als ik onder Linux video’s volledig op het scherm bekijk, dan zie ik de achtergrond altijd nog door het beeld heen schijnen. Is er een manier om het uit te schakelen?

Meest gelezen

    c't jan-feb/2020

    Bestel nu