Linux

Linux

Linux vind je op de desktop, op servers, op een NAS of router en op allerlei andere apparaten. Er zijn distributies voor uiteenlopende doelen en je kunt ze zelf naar wens aanpassen. We belichten de nieuwste ontwikkelingen, testen (opensource) software en hardware voor Linux en gaan aan de slag met praktische oplossingen en projecten.


TerraMaster F2-221 NAS review

De TerraMaster F2-221 is meer dan een voordelige NAS. Naar wens kun je een eigen NAS-besturingssysteem, een complete Linux-versie of zelfs Windows 10 erop installeren. We hebben het getest.

Transparante video in Firefox onder Gnome

Als ik onder Linux video’s volledig op het scherm bekijk, dan zie ik de achtergrond altijd nog door het beeld heen schijnen. Is er een manier om het uit te schakelen?

Router statusinformatie monitoren

Router statusinformatie is vaak alleen realtime of over korte tijd. Met een Raspberry Pi en het monitoringsysteem MRTG kun je statusinformatie van je Fritzbox router monitoren en de data langer beware...

Bestandsbeheer in de console

Ranger is een makkelijk te bedienen filemanager die je vanuit de console bediend en die supersimpel is uit te breiden.

AMD verwijdert fout uit Ryzen 3000 via bios-updates

Veel Linux-distributies draaien niet op de nieuwe Ryzen 3000 processorserie van AMD. Ook de game Destiny 2 werkte er niet mee. Een bios-update moet er voor zorgen dat dit euvel wordt verholpen.

Ryzen 3000: verkrijgbaarheid en Linux-problemen

AMD heeft onlangs zijn nieuwe Ryzen 3000 processor-serie geïntroduceerd. Veel Linux-distributies struikelen over de nieuwe processors bij het booten.

Linux firewall vernieuwd: nftables vervangt iptables

In Linux wordt iptables in alle stilte en grotendeels ongemerkt vervangen door nftables. Daarmee wordt de Linux firewall vernieuwd.

Netdata realtime systeemmonitoring voor *nix

Netdata biedt voor typische Unix-programma's als top, ntop en dergelijke een moderne interface via de browser.

Meest gelezen

    c't okt/2019

    Bestel nu