Linux

Linux

Linux vind je op de desktop, op servers, op een NAS of router en op allerlei andere apparaten. Er zijn distributies voor uiteenlopende doelen en je kunt ze zelf naar wens aanpassen. We belichten de nieuwste ontwikkelingen, testen (opensource) software en hardware voor Linux en gaan aan de slag met praktische oplossingen en projecten.


Voorloper – Linux Fedora 34 PipeWire

Bij Linux Fedora 34 start PipeWire door die eindelijk zorgt voor een uniforme audio-interface. Gnome en de Waylandmode maken belangrijke ontwikkelingsstappen.

De optimale pc: Linux crasht met Kingston-ssd

Bij onze optimale pc kan er een probleem met de ssd optreden waardoor Linux soms blijft hangen. Een wijziging die we voor de kernel-code hebben ingebracht verhelpt het probleem.

Linux en Secure Boot: Linux Mint struikelt over Secure Boot

Linux en Secure Boot gaat niet altijd goed samen. Secure Boot kan problemen opleveren bij starten van het besturingssysteem. Dat kun je verhelpen.

Rootrechten gericht toekennen met sudo

Alweer een wachtwoord invullen? Dat hoeft niet altijd. Wat zinvol is op een server, is irritant op een thuis-pc. Met sudo kun je wachtwoordverzoeken en shares aan je eigen wensen aanpassen, op een man...

Linux op je iPhone met iSH Shell

De gratis app iSH Shell breidt de functionaliteit van de iPhones en iPads van Apple uit met een geëmuleerde Linux-omgeving. Dat is vooral nuttig voor ontwikkelaars en beheerders.

Grote bestanden met Linux-tools opsporen

Is je harde schijf weer vol en geen idee hoe dat komt? Linux-tools als Filelight of Boabab helpen om oude ISO-images, gedownloade games, films en andere grote bestanden op te sporen die de schijf vull...

KDE Plasma 5.20 review – vooruitgang bij Wayland

KDE Plasma 5.20 heeft onder meer vooruitgang geboekt bij de integratie van Wayland. Lees de korte review van deze elegante gebruikersinterface voor Linux.

Een website downloaden of kopie maken van een webpagina

Een webpagina of hele website downloaden kan met wget. Zó maak je een goede kopie en probeert je pc niet het hele internet te downloaden.

Meest gelezen

    c't magazine jul/2021

    Bestel nu