Linux

Linux

Linux vind je op de desktop, op servers, op een NAS of router en op allerlei andere apparaten. Er zijn distributies voor uiteenlopende doelen en je kunt ze zelf naar wens aanpassen. We belichten de nieuwste ontwikkelingen, testen (opensource) software en hardware voor Linux en gaan aan de slag met praktische oplossingen en projecten.


Router met OpenWrt firmware nieuw leven inblazen

Voor een (oude) router kun je OpenWrt naar wens aanpassen. Als voorbeeld stellen we een aangepaste OpenWrt-image samen met het bijzonder efficiënte VPN-protocol WireGuard.

Wireshark netwerk analysetool vernieuwd: Npcap en meer

Wireshark is ongetwijfeld de meest gebruikte netwerk analysetool. We laten de belangrijkste vernieuwingen zien door de overstap naar Npcap en gaan in op andere functies en mogelijkheden van Wireshark.

Solus 4 Fortitude review: allround desktop-Linux

Solus 4 concentreert zich op het wezenlijke en biedt een solide Linux-systeem met een moderne desktop. Het ­systeem is ook zonder al te veel kennis van Linux toch prima te gebruiken.

TerraMaster F2-221 NAS review

De TerraMaster F2-221 is meer dan een voordelige NAS. Naar wens kun je een eigen NAS-besturingssysteem, een complete Linux-versie of zelfs Windows 10 erop installeren. We hebben het getest.

Transparante video in Firefox onder Gnome

Als ik onder Linux video’s volledig op het scherm bekijk, dan zie ik de achtergrond altijd nog door het beeld heen schijnen. Is er een manier om het uit te schakelen?

Router statusinformatie monitoren

Router statusinformatie is vaak alleen realtime of over korte tijd. Met een Raspberry Pi en het monitoringsysteem MRTG kun je statusinformatie van je Fritzbox router monitoren en de data langer beware...

Bestandsbeheer in de console

Ranger is een makkelijk te bedienen filemanager die je vanuit de console bediend en die supersimpel is uit te breiden.

AMD verwijdert fout uit Ryzen 3000 via bios-updates

Veel Linux-distributies draaien niet op de nieuwe Ryzen 3000 processorserie van AMD. Ook de game Destiny 2 werkte er niet mee. Een bios-update moet er voor zorgen dat dit euvel wordt verholpen.

Meest gelezen

    Maker Magazine

    Bestel nu