Linux

Linux

Op deze pagina vind je alles omtrent de nieuwste ontwikkelingen, tests van (opensource) software en hardware voor Linux en praktische oplossingen en projecten.

Wat is Linux?

Linux is een open-source besturingssysteem, gelijkwaardig aan Unix, dat gebaseerd is op de Linux kernel. Het wordt veel gebruikt voor servers, supercomputers, mobiele telefoons en andere embedded systemen. Ook is het een populaire keuze voor individuele gebruikers als desktopbesturingssysteem en als platform voor ontwikkeling. Linux wordt vaak geprezen om zijn stabiliteit, flexibiliteit en veiligheid. Hierdoor is het een geschikt alternatief voor Windows of MacOS.

Waarom Linux gebruiken?

Er zijn genoeg redenen en voordelen te bedenken waarom je voor Linux zou kiezen in plaats van bijvoorbeeld Windows 11.  Het feit dat Linux gebruiken gratis is, kan al een reden zijn om voor dit besturingssysteem te kiezen. Met Linux programmeren is overigens ook geen probleem. Ook het feit dat Linux wat meer gericht is op privacy in tegenstelling tot andere besturingssystemen. Bovendien is het zelfs nog mogelijk om je oude pc te hergebruiken met Linux.

Er zijn veel redenen om Linux te gebruiken, zo is het een veilig en stabiel besturingssysteem, met veel keuzevrijheid. Het is bekend om zijn stabiliteit en veiligheid, en kan worden gebruikt op een breed scala van hardware, van moderne servers tot oude computers. Bovendien is Linux vaak gratis beschikbaar, zowel voor persoonlijk als professioneel gebruik.

Linux drivers

Er zijn genoeg Linux drivers oftewel stuurprogramma’s om hardware zoals je processor, wifi-adapter of zelfs je Nvidia videokaart te laten werken. Bovendien wordt de meeste randapparatuur zoals printers en scanners ondersteund door Linux.

Linux wordt geleverd met een scala aan programma’s zoals een webbrowser, en er is veel extra (gratis) software beschikbaar, van productiviteitssoftware tot Linux games.

Wat is beter Linux of Windows?

Als het over Linux gaat, wordt bijna onvermijdelijk gekeken naar Linux vs Windows. Veel mensen hebben het beeld dat Linux ingewikkelder is en dat je er minder mee kunt dan met Windows, maar dat beeld is achterhaald.

Beide platforms hebben voor- en nadelen, maar veel oude nadelen van Linux zijn verdwenen. Zo zijn veel Linux-varianten net zo makkelijk te installeren of te gebruiken als Windows en is het aanbod aan software tegenwoordig groot (inclusief games).

Linux heeft wel duidelijke voordelen, zoals dat het standaard veiliger is dan Windows en minder strenge eisen stelt aan de hardware. Maar zoals je verderop leest, kun je Linux en Windows ook naast elkaar gebruiken als je wilt.

Welke Linux voor beginners?

Wil je Linux gaan gebruiken, dan is het fijn als je goed voorbereid bent. Zo kun je eerst de beste Linux-variant, oftewel Linux-distributie kiezen die bij jou past. Misschien vind je stabiliteit het belangrijkst of wil je de meest gebruikersvriendelijke Linux of een waarop je goed kunt gamen.

Meestal kun je een Linux-distributie testen met een live-systeem om te kijken of het werkt op je pc of laptop voordat je de distributie definitief installeert.

Je kunt meestal zonder installeren Linux testen en eerst kijken of het werkt op je pc of laptop.

Linux Mint

Linux Mint is een geschikte Linux distributie voor beginners, speciaal gericht op gebruikers die bekend zijn met Windows of op zoek zijn naar een eenvoudige Linux distributie voor hun desktop PC. Zo zijn er een aantal handige voordelen die Linux Mint biedt voor Windows gebruikers, zoals een vergelijkbare bureaubladindeling en menu’s.

Windows Linux live-systeem gebruiken

Met een live-systeem kun je verschillende Linux-distributies uitproberen voordat je een definitieve keuze maakt, zonder dat je deze hoeft te installeren op je computer. Houd er wel rekening mee dat een geïnstalleerde Linux-distributie vaak sneller zal werken dan een live-systeem.

Linux download: waar en hoe?

De meeste versies van Linux zoals Ubuntu en Linux Mint kun je gratis downloaden en gebruiken. Hierbij moet je wel opletten dat je de juiste versie voor jouw systeem downloadt.

voor systemen met een recente Intel- of AMD-processor zal dat meestal die met x86 of x86_64 in de naam zijn.

Let erop dat je de juiste versie voor jouw systeem downloadt. Voor systemen met een recente Intel- of AMD-processor zal dat meestal die met x86 of x86_64 in de naam zijn.

Als er een versie is voor oudere (32-bit) processors zie je doorgaans x86 of i386 in de naam.

Andere aanduidingen zoals ARM of MPC zijn alleen voor heel specifieke systemen geschikt.

Voor normaal gebruik op een pc of laptop kijk je verder naar een ‘desktop’, ‘personal’ of ‘home’ versie, niet de server-versies. Soms zijn er ook speciale downloads voor bijvoorbeeld in een virtuele machine of gebruik als live-systeem.

Hoe moet je Linux installeren?

Als je Linux gaat installeren zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de computer waarop je het wilt gebruiken en hoeveel je ermee wilt doen. Zo zou je dus eigenlijk eerst moeten nadenken over het volgende:

Kan ik Linux naast Windows installeren?

Je kunt Linux naast Windows installeren om bijvoorbeeld Windows 10 of 11 én Ubuntu te kunnen gebruiken. Zo is het installeren van Linux naast Windows niet moeilijk, maar er zijn wel wat mogelijke struikelblokken waar je op moet letten.

Wel is het hierbij belangrijk dat je van tevoren een back-up maakt van eventuele belangrijke gegevens die al op het systeem staan.

Linux workshops

Je kunt met Linux (bijna) alles, van foto- en videobewerking en programmeren, tot een NAS opzetten, virtuele machines en Android-apps draaien op Linux of gamen. Veel populaire tools zoals Docker werken onder Linux beter dan onder Windows. Dit kun je bijvoorbeeld met Linux:

Er is ontzettend veel mogelijk met Linux, maar niet elke Linux is gelijk. Zo heeft het op security gerichte Kali Linux veel bijbehorende tools al ingebouwd en staat Linux Manjaro bekend om de goede hardware-ondersteuning. Daar kun je bij je keuze voor een Linux-distributie (zie hierboven) al rekening mee houden.

Linux gaming

Er zijn tegenwoordig diverse manieren om op Linux games te spelen. Zo zijn er speciale Linux gaming distributies ontwikkeld die speciaal geoptimaliseerd zijn voor gaming. Een belangrijke rol in deze ontwikkeling is natuurlijk de Steam Deck, die draait op Steam OS wat gebaseerd is op Arch Linux.

Ook is er software aanwezig zoals de MangoHUD Linux gaming overlay.  Deze tool toont het cpu- en gpu-gebruik in procenten, het aantal FPS (frames per seconde) en framerate, en of OpenGL of Vulkan (DXVK) wordt gebruikt.

Linux problemen en oplossingen

Linux wordt steeds verder ontwikkeld en is tegenwoordig ook veel gebruikersvriendelijker dan vroeger. Maar ook in Linux zijn er bekende problemen en mogelijke oplossingen.

Vaak kun je in de (Engelstalige) forums voor jouw Linux-distributie oplossingen vinden van andere gebruikers. Ook op de support-pagina’s of bij de FAQ’s van de distributie kan jouw probleem (en de oplossing) ertussen staan.

Voor Linux geldt bij problemen trouwens hetzelfde als bij Windows of andere besturingssystemen: probeer eerst Linux te herstarten en zorg verder dat alle updates zijn geïnstalleerd.

Linux nieuws en meer

Wil je op de hoogte blijven van Linux nieuws of zoek je meer informatie over Linux? Houd deze pagina in de gaten, bekijk de Linux artikelen hieronder of schrijf je in voor de nieuwsbrief.


Ontvang informatie en tips over Linux, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

blendOS: Linux-distributie die Arch, Fedora & Ubuntu combineert

De nieuwe Linux-distributie blendOS combineert de pakketbeheerders van de populaire Linux-distributies Arch, Fedora & Ubuntu. Hierdoor wilt deze nieuwe Linux-distributie die bestaat uit een mix van ve...

Wine 8.0: ondersteuning voor Portable Executable Format afgerond

De nieuwe volledige versie van Wine (8.0) maakt de weg vrij voor Windows-applicaties naar andere besturingssysteemplatforms met het Portable Executable Format (PE).

WSL2: nieuwe versie die het beste van Linux naar Windows brengt

Windows Subsystem for Linux (WSL) is een uitstekende functie in Windows, die een handige laag voor compatibiliteit biedt voor veel Linux-taken en goed geïntegreerd is in het besturingssysteem. WSL2 is...

Linux-kernel versie 6.0 bereikt nu al einde van zijn levensduur

De Linux-kernel 6.0.19 is de laatste versie in de 6.0-ontwikkelingstak, aldus Greg Kroah-Hartman. In de aankondiging van deze bijgewerkte versie, raadt de bekende Linux-ontwikkelaar gebruikers aan om ...

Synology: Linux tools installeren en gebruiken op je NAS systeem

In deze workshop vertellen we hoe je extra Linux tools kan installeren en gebruiken op je Synology NAS.

Linux gaming distro: de mogelijkheden om op Linux games te spelen

In dit artikel gaan wij kijken naar de mogelijkheden omtrent Linux gaming en wat nou de beste Linux gaming distro is om op Linux games te spelen.

WirePlumber: naamgeving van audioapparaten op Linux wijzigen

In deze workshop laten we zien hoe je een configuratiescript kunt gebruiken voor multimediasessiemanager WirePlumber om de namen van je audioapparaten te wijzigen.

Wat is Docker en waarom zou je het gebruiken?

Wat is Docker en wat heb je eraan? Een korte uitleg en toelichting voor iedereen die nog niet met containers aan de slag is gegaan, voor wie wilde wachten tot de software volwassen was, en voor gebrui...

Qubes OS: Linux-distributie waar beveiliging op de eerste plek staat

Qubes OS is een bijzonder veilig systeem dat alles in gescheiden virtuele machines uitvoert en tools biedt zodat je daar zo min mogelijk van merkt.

Met een Raspberry Pi wifi bewaken door gebruik te maken van Nzyme

Iedereen kan computers en andere apparaten in je wifi aanvallen, vaak zonder dat je iets doorhebt. Met deze workshop kun je je wifi bewaken.

Meest gelezen

    c't magazine 3/2023

    Bestel nu