Linux

Linux

Linux vind je op de desktop, op servers, op een NAS of router en op allerlei andere apparaten. Er zijn distributies voor uiteenlopende doelen en je kunt ze zelf naar wens aanpassen. We belichten de nieuwste ontwikkelingen, testen (opensource) software en hardware voor Linux en gaan aan de slag met praktische oplossingen en projecten.


Let’s Encrypt en Nginx combineren

Als je niet alles wilt dockeren, kun je een kant-en-klare container­image gebruiken voor een Nginx-reverse-proxy en het automatisch verkrijgen van certificaten bij Let's Encrypt. We laten zien hoe je ...

Vermijd problemen bij Linux op een UEFI-pc installeren

UEFI is geen probleem voor Linux-­gebruikers, want het opensource besturingssysteem kan intussen goed overweg met de technologie. Er zijn echter wel valkuilen. Met onze tips omzeil je de meeste.

Irritant knipperende cursor in Gnome-terminal

Ik erger me aan de continu knipperende cursor in de Gnome-terminal. Is er een manier om ervoor te zorgen dat hij niet meer knippert? Ik kan daar geen instelling voor vinden.

Onbekend bestandstype bepalen zonder extensie

Bij een onbekend bestandstype zonder extensie, moet je trucs gebruiken om de gegevens weer leesbaar te maken. Het is handig als je toch kunt bepalen met welk programma een bestand geopend kan worden.

Configuratiebestanden Linux beheren met Etckeeper

Als je bij Linux configuratie­bestanden en wijzigingen daarin wilt bijhouden, is Etckeeper precies wat je zoekt. Een kleine fout bij bewerken van de systeemconfiguratie kun je daarmee snel verhelpen.

Toets instellen voor game-screenshot

Ik kan in lang niet al mijn Linux-games een toets definiëren voor het maken van screenshots. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik onder Linux met één druk op de knop een screenshot kan maken en met een her...

Linux sensor gegevens monitoren en configureren

Om je computer betrouwbaar te laten werken, zijn er sensoren die in de gaten houden of de hardware het goed doet. Ook onder Linux kun je de data van die sensoren in de gaten houden.

Het snellere web protocol HTTP/2 gebruiken en testen

Het nieuwe web protocol HTTP/2 versnelt het uitleveren van websites, zonder de content aan te hoeven passen. Het instellen bij nginx, Apache en IIS is zo gebeurd, zoals we hier laten zien.

Meest gelezen

    c't Magazine jun/2019

    Bestel nu