Linux

Linux

Op deze pagina vind je alles omtrent de nieuwste ontwikkelingen, tests van (opensource) software en hardware voor Linux en praktische oplossingen en projecten.

Wat is Linux?

Linux is een open-source besturingssysteem, gelijkwaardig aan Unix, dat gebaseerd is op de Linux kernel. Het wordt veel gebruikt voor servers, supercomputers, mobiele telefoons en andere embedded systemen. Ook is het een populaire keuze voor individuele gebruikers als desktopbesturingssysteem en als platform voor ontwikkeling. Linux wordt vaak geprezen om zijn stabiliteit, flexibiliteit en veiligheid. Hierdoor is het een geschikt alternatief voor Windows of MacOS.

Waarom Linux gebruiken?

Er zijn genoeg redenen en voordelen te bedenken waarom je voor Linux zou kiezen in plaats van bijvoorbeeld Windows 11.  Het feit dat Linux gebruiken gratis is, kan al een reden zijn om voor dit besturingssysteem te kiezen. Met Linux programmeren is overigens ook geen probleem. Ook het feit dat Linux wat meer gericht is op privacy in tegenstelling tot andere besturingssystemen. Bovendien is het zelfs nog mogelijk om je oude pc te hergebruiken met Linux.

Er zijn veel redenen om Linux te gebruiken, zo is het een veilig en stabiel besturingssysteem, met veel keuzevrijheid. Het is bekend om zijn stabiliteit en veiligheid, en kan worden gebruikt op een breed scala van hardware, van moderne servers tot oude computers. Bovendien is Linux vaak gratis beschikbaar, zowel voor persoonlijk als professioneel gebruik.

Wat zijn de voor- en nadelen van Linux?

Linux is een gratis en open-source besturingssysteem dat populair is geworden vanwege zijn flexibiliteit en aanpasbaarheid. Hieronder staan enkele van de voor- en nadelen van Linux:

Voordelen:

 • Open source: Linux is een open source-besturingssysteem, wat betekent dat iedereen de broncode kan bekijken, wijzigen en distribueren. Dit maakt het mogelijk voor gebruikers om het besturingssysteem aan te passen aan hun behoeften.
 • Veiligheid: Linux wordt beschouwd als een veilig besturingssysteem omdat het minder kwetsbaar is voor virussen en malware. Dit komt gedeeltelijk doordat Linux minder wordt gebruikt dan Windows, waardoor hackers zich minder op Linux richten.
 • Stabiliteit: Linux staat bekend om zijn stabiliteit en betrouwbaarheid. Het besturingssysteem kan maanden of zelfs jaren zonder herstart draaien en crasht minder vaak dan andere besturingssystemen.
 • Gratis: Linux is gratis te downloaden en te gebruiken. Dit maakt het aantrekkelijk voor gebruikers die niet willen betalen voor een besturingssysteem.

Nadelen:

 • Leercurve: Linux heeft een steile leercurve en kan moeilijk te gebruiken zijn voor gebruikers die gewend zijn aan andere besturingssystemen. Dit kan vooral gelden voor gebruikers die niet vertrouwd zijn met de command line interface (CLI) in Linux.
 • Compatibiliteit: Linux-software is niet altijd compatibel met software die is ontwikkeld voor andere besturingssystemen, waardoor sommige programma’s niet beschikbaar zijn op Linux.
 • Ondersteuning: Hoewel Linux een grote en groeiende gemeenschap heeft, is er mogelijk minder ondersteuning beschikbaar voor gebruikers dan voor andere besturingssystemen zoals Windows of Mac.
 • Hardware compatibiliteit: Linux ondersteunt niet altijd alle hardwareapparaten, zoals printers of grafische kaarten, en het kan moeilijk zijn om de juiste stuurprogramma’s te vinden en te installeren.

Al met al heeft Linux veel voordelen, vooral als het gaat om flexibiliteit en veiligheid. Het kan echter een uitdaging zijn voor gebruikers die niet gewend zijn aan de CLI en sommige software- en hardwareproblemen kunnen zich voordoen.

Heeft Linux een virusscanner nodig?

Linux is over het algemeen minder vatbaar voor virussen dan andere besturingssystemen zoals Windows. Dit komt omdat Linux een veiliger ontwerp heeft en omdat het minder gebruikt wordt dan andere besturingssystemen. Daarom hebben de meeste Linux-distributies geen standaard virusscanner.

Dat gezegd hebbende, betekent dit niet dat Linux volledig immuun is voor virussen en andere malware. Het is mogelijk voor een Linux-systeem om geïnfecteerd te raken met malware als de gebruiker onveilige software installeert of als het systeem niet up-to-date is met de laatste beveiligingspatches.

Hoewel het niet nodig is om een virusscanner te gebruiken op Linux, kan het nog steeds nuttig zijn om een te installeren als extra beveiligingslaag. Er zijn verschillende virusscanners beschikbaar voor Linux, zoals ClamAV en Bitdefender, die kunnen helpen bij het detecteren en verwijderen van malware. Het is belangrijk om te onthouden dat een virusscanner alleen effectief is als deze regelmatig wordt bijgewerkt en gescand.

Linux drivers

Er zijn genoeg Linux drivers oftewel stuurprogramma’s om hardware zoals je processor, wifi-adapter of zelfs je Nvidia videokaart te laten werken. Bovendien wordt de meeste randapparatuur zoals printers en scanners ondersteund door Linux.

Linux wordt geleverd met een scala aan programma’s zoals een webbrowser, en er is veel extra (gratis) software beschikbaar, van productiviteitssoftware tot Linux games.

Wat is beter Linux of Windows?

Als het over Linux gaat, wordt bijna onvermijdelijk gekeken naar Linux vs Windows. Veel mensen hebben het beeld dat Linux ingewikkelder is en dat je er minder mee kunt dan met Windows, maar dat beeld is achterhaald.

Beide platforms hebben voor- en nadelen, maar veel oude nadelen van Linux zijn verdwenen. Zo zijn veel Linux-varianten net zo makkelijk te installeren of te gebruiken als Windows en is het aanbod aan software tegenwoordig groot (inclusief games).

Linux heeft wel duidelijke voordelen, zoals dat het standaard veiliger is dan Windows en minder strenge eisen stelt aan de hardware. Maar zoals je verderop leest, kun je Linux en Windows ook naast elkaar gebruiken als je wilt.

Welke Linux voor beginners?

Wil je Linux gaan gebruiken, dan is het fijn als je goed voorbereid bent. Zo kun je eerst de beste Linux-variant, oftewel Linux-distributie kiezen die bij jou past. Misschien vind je stabiliteit het belangrijkst of wil je de meest gebruikersvriendelijke Linux of een waarop je goed kunt gamen.

Meestal kun je een Linux-distributie testen met een live-systeem om te kijken of het werkt op je pc of laptop voordat je de distributie definitief installeert.

Je kunt meestal zonder installeren Linux testen en eerst kijken of het werkt op je pc of laptop.

Linux Mint

Linux Mint is een geschikte Linux distributie voor beginners, speciaal gericht op gebruikers die bekend zijn met Windows of op zoek zijn naar een eenvoudige Linux distributie voor hun desktop PC. Zo zijn er een aantal handige voordelen die Linux Mint biedt voor Windows gebruikers, zoals een vergelijkbare bureaubladindeling en menu’s.

Windows Linux live-systeem gebruiken

Met een live-systeem kun je verschillende Linux-distributies uitproberen voordat je een definitieve keuze maakt, zonder dat je deze hoeft te installeren op je computer. Houd er wel rekening mee dat een geïnstalleerde Linux-distributie vaak sneller zal werken dan een live-systeem.

Linux download: waar en hoe?

De meeste versies van Linux zoals Ubuntu en Linux Mint kun je gratis downloaden en gebruiken. Hierbij moet je wel opletten dat je de juiste versie voor jouw systeem downloadt.

voor systemen met een recente Intel- of AMD-processor zal dat meestal die met x86 of x86_64 in de naam zijn.

Let erop dat je de juiste versie voor jouw systeem downloadt. Voor systemen met een recente Intel- of AMD-processor zal dat meestal die met x86 of x86_64 in de naam zijn.

Als er een versie is voor oudere (32-bit) processors zie je doorgaans x86 of i386 in de naam.

Andere aanduidingen zoals ARM of MPC zijn alleen voor heel specifieke systemen geschikt.

Voor normaal gebruik op een pc of laptop kijk je verder naar een ‘desktop’, ‘personal’ of ‘home’ versie, niet de server-versies. Soms zijn er ook speciale downloads voor bijvoorbeeld in een virtuele machine of gebruik als live-systeem.

Hoe moet je Linux installeren?

Als je Linux gaat installeren zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de computer waarop je het wilt gebruiken en hoeveel je ermee wilt doen. Zo zou je dus eigenlijk eerst moeten nadenken over het volgende:

Kan ik Linux naast Windows installeren?

Je kunt Linux naast Windows installeren om bijvoorbeeld Windows 10 of 11 én Ubuntu te kunnen gebruiken. Zo is het installeren van Linux naast Windows niet moeilijk, maar er zijn wel wat mogelijke struikelblokken waar je op moet letten.

Wel is het hierbij belangrijk dat je van tevoren een back-up maakt van eventuele belangrijke gegevens die al op het systeem staan.

Linux workshops

Je kunt met Linux (bijna) alles, van foto- en videobewerking en programmeren, tot een NAS opzetten, virtuele machines en Android-apps draaien op Linux of gamen. Veel populaire tools zoals Docker werken onder Linux beter dan onder Windows. Dit kun je bijvoorbeeld met Linux:

Er is ontzettend veel mogelijk met Linux, maar niet elke Linux is gelijk. Zo heeft het op security gerichte Kali Linux veel bijbehorende tools al ingebouwd en staat Linux Manjaro bekend om de goede hardware-ondersteuning. Daar kun je bij je keuze voor een Linux-distributie (zie hierboven) al rekening mee houden.

Linux gaming

Er zijn tegenwoordig diverse manieren om op Linux games te spelen. Zo zijn er speciale Linux gaming distributies ontwikkeld die speciaal geoptimaliseerd zijn voor gaming. Een belangrijke rol in deze ontwikkeling is natuurlijk de Steam Deck, die draait op Steam OS wat gebaseerd is op Arch Linux.

Ook is er software aanwezig zoals de MangoHUD Linux gaming overlay.  Deze tool toont het cpu- en gpu-gebruik in procenten, het aantal FPS (frames per seconde) en framerate, en of OpenGL of Vulkan (DXVK) wordt gebruikt.

Linux problemen en oplossingen

Linux wordt steeds verder ontwikkeld en is tegenwoordig ook veel gebruikersvriendelijker dan vroeger. Maar ook in Linux zijn er bekende problemen en mogelijke oplossingen.

Vaak kun je in de (Engelstalige) forums voor jouw Linux-distributie oplossingen vinden van andere gebruikers. Ook op de support-pagina’s of bij de FAQ’s van de distributie kan jouw probleem (en de oplossing) ertussen staan.

Voor Linux geldt bij problemen trouwens hetzelfde als bij Windows of andere besturingssystemen: probeer eerst Linux te herstarten en zorg verder dat alle updates zijn geïnstalleerd.

Linux nieuws en meer

Wil je op de hoogte blijven van Linux nieuws of zoek je meer informatie over Linux? Houd deze pagina in de gaten, bekijk de Linux artikelen hieronder of schrijf je in voor de nieuwsbrief.


Ontvang informatie en tips over Linux, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Nobara Linux review: zeer gebruiksvriendelijke Linux-distributie

In deze review werpen we een blik op een Nobara Linux 37. Deze Linux-distributie is gericht op gamers, content-creators en mensen die nog maar net beginnen met het gebruiken van Linux. Wij hebben de n...

Chat GPT gebruiken? Deze tips & tricks helpen je met de AI-chatbot!

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om antwoorden op vragen te krijgen en opdrachten uit...

Wat is de beste Linux distributie? Zo kies je zelf een geschikte Linux!

Een Linux-distributie biedt een gebruiksklaar en samenhangend totaalpakket voor je pc. Maar hoe kies je de beste Linux distributie voor jou?

Vanilla OS review: een beginnersvriendelijke Linux-distributie

In deze review gaan we kijken naar een nieuwe Linux-distributie genaamd Vanilla OS. Deze nieuwe Linux heeft ons bij de test verrast met spannende functies zoals een kogelvrij bestandssysteem en een ve...

Ubuntu Studio 22.10 review: Linux-distributie voor creatievelingen

In deze review gaan we kijken naar een Linux-distributie die speciaal is ontwikkeld voor de creatievelingen onder ons, namelijk: Ubuntu Studio 22.10. Zo zijn zijn relevante Linux-toepassingen voor aud...

Elementary OS 7 review: goed uitziende Linux & makkelijk in gebruik

We bekijken de Linux-distributie Elementary OS 7 in deze review. Elementary OS 7 heeft de prestaties, veiligheid en bediening verbeterd door het gebruik van actuele programma's op een stabiele softwar...

Wine 8 review: makkelijk Windows-applicaties op Linux draaien

In deze review bekijken we Wine 8, een programma dat bedoeld is voor Linux. Deze software is misschien niet meer zo relevant als dat het voorheen was, maar het blijft de moeite waard  om het programma...

Qubes OS: Linux-distributie waar beveiliging op de eerste plek staat

Qubes OS is een bijzonder veilig systeem dat alles in gescheiden virtuele machines uitvoert en tools biedt zodat je daar zo min mogelijk van merkt.

Flatseal 1.8.1 review: handige Linux-tool die distributie-onafhankelijk is

Toepassingen op Linux in Flatpak-formaat werken in alle distributies. Als de programma’s dan geen toegangsrechten hebben, helpt Flatseal daar een handje bij. Meer over deze handige tool vertellen we j...

Debian 12.0 ”Bookworm” release is officieel aangekondigd

De ontwikkelaars van de Linux-distributie Debian hebben aangekondigd dat Debian 12.0, ook wel bekend als Bookworm, op 10 juni zal worden uitgebracht. Zoals gebruikelijk volgt Debian een cyclus van twe...

Ubuntu 23.04 release: dit moet je weten over deze nieuwe Ubuntu-versie

Eindelijk is het zover: de release van Ubuntu 23.04. Deze nieuwe versie van Ubuntu die door Canonical is uitgebracht onder de codenaam "Lunar Lobster" draait op Linux-kernel 6.2 en beschikt over de Gn...

De ontwikkelingen in de pc-markt & chipindustrie

Op 24 maart 2023 overleed Gordon Moore, mede-oprichter van Intel en pionier op het gebied van chips, op 94-jarige leeftijd. Zijn wet, die de vooruitgang van halfgeleiderproductie beschrijft, draagt zi...

Meest gelezen

  c't magazine 6/2023

  Bestel nu