Linux
Op deze pagina vind je alles omtrent de nieuwste ontwikkelingen, tests van (opensource) software en hardware voor Linux en praktische oplossingen en projecten.
Wat is Linux?
Linux is een open-source besturingssysteem, gelijkwaardig aan Unix, dat gebaseerd is op de Linux kernel. Het wordt veel gebruikt voor servers, supercomputers, mobiele telefoons en andere embedded systemen. Ook is het een populaire keuze voor individuele gebruikers als desktopbesturingssysteem en als platform voor ontwikkeling. Linux wordt vaak geprezen om zijn stabiliteit, flexibiliteit en veiligheid. Hierdoor is het een geschikt alternatief voor Windows of MacOS.
Waarom Linux gebruiken?
Er zijn genoeg redenen en voordelen te bedenken waarom je voor Linux zou kiezen in plaats van bijvoorbeeld Windows 11. Het feit dat Linux gebruiken gratis is, kan al een reden zijn om voor dit besturingssysteem te kiezen. Met Linux programmeren is overigens ook geen probleem. Ook het feit dat Linux wat meer gericht is op privacy in tegenstelling tot andere besturingssystemen. Bovendien is het zelfs nog mogelijk om je oude pc te hergebruiken met Linux.
Er zijn veel redenen om Linux te gebruiken, zo is het een veilig en stabiel besturingssysteem, met veel keuzevrijheid. Het is bekend om zijn stabiliteit en veiligheid, en kan worden gebruikt op een breed scala van hardware, van moderne servers tot oude computers. Bovendien is Linux vaak gratis beschikbaar, zowel voor persoonlijk als professioneel gebruik.
Wat zijn de voor- en nadelen van Linux?
Linux is een gratis en open-source besturingssysteem dat populair is geworden vanwege zijn flexibiliteit en aanpasbaarheid. Hieronder staan enkele van de voor- en nadelen van Linux:
Voordelen:
- Open source: Linux is een open source-besturingssysteem, wat betekent dat iedereen de broncode kan bekijken, wijzigen en distribueren. Dit maakt het mogelijk voor gebruikers om het besturingssysteem aan te passen aan hun behoeften.
- Veiligheid: Linux wordt beschouwd als een veilig besturingssysteem omdat het minder kwetsbaar is voor virussen en malware. Dit komt gedeeltelijk doordat Linux minder wordt gebruikt dan Windows, waardoor hackers zich minder op Linux richten.
- Stabiliteit: Linux staat bekend om zijn stabiliteit en betrouwbaarheid. Het besturingssysteem kan maanden of zelfs jaren zonder herstart draaien en crasht minder vaak dan andere besturingssystemen.
- Gratis: Linux is gratis te downloaden en te gebruiken. Dit maakt het aantrekkelijk voor gebruikers die niet willen betalen voor een besturingssysteem.
Nadelen:
- Leercurve: Linux heeft een steile leercurve en kan moeilijk te gebruiken zijn voor gebruikers die gewend zijn aan andere besturingssystemen. Dit kan vooral gelden voor gebruikers die niet vertrouwd zijn met de command line interface (CLI) in Linux.
- Compatibiliteit: Linux-software is niet altijd compatibel met software die is ontwikkeld voor andere besturingssystemen, waardoor sommige programma’s niet beschikbaar zijn op Linux.
- Ondersteuning: Hoewel Linux een grote en groeiende gemeenschap heeft, is er mogelijk minder ondersteuning beschikbaar voor gebruikers dan voor andere besturingssystemen zoals Windows of Mac.
- Hardware compatibiliteit: Linux ondersteunt niet altijd alle hardwareapparaten, zoals printers of grafische kaarten, en het kan moeilijk zijn om de juiste stuurprogramma’s te vinden en te installeren.
Al met al heeft Linux veel voordelen, vooral als het gaat om flexibiliteit en veiligheid. Het kan echter een uitdaging zijn voor gebruikers die niet gewend zijn aan de CLI en sommige software- en hardwareproblemen kunnen zich voordoen.
Heeft Linux een virusscanner nodig?
Linux is over het algemeen minder vatbaar voor virussen dan andere besturingssystemen zoals Windows. Dit komt omdat Linux een veiliger ontwerp heeft en omdat het minder gebruikt wordt dan andere besturingssystemen. Daarom hebben de meeste Linux-distributies geen standaard virusscanner.
Dat gezegd hebbende, betekent dit niet dat Linux volledig immuun is voor virussen en andere malware. Het is mogelijk voor een Linux-systeem om geïnfecteerd te raken met malware als de gebruiker onveilige software installeert of als het systeem niet up-to-date is met de laatste beveiligingspatches.
Hoewel het niet nodig is om een virusscanner te gebruiken op Linux, kan het nog steeds nuttig zijn om een te installeren als extra beveiligingslaag. Er zijn verschillende virusscanners beschikbaar voor Linux, zoals ClamAV en Bitdefender, die kunnen helpen bij het detecteren en verwijderen van malware. Het is belangrijk om te onthouden dat een virusscanner alleen effectief is als deze regelmatig wordt bijgewerkt en gescand.
Linux drivers
Er zijn genoeg Linux drivers oftewel stuurprogramma’s om hardware zoals je processor, wifi-adapter of zelfs je Nvidia videokaart te laten werken. Bovendien wordt de meeste randapparatuur zoals printers en scanners ondersteund door Linux.
Linux wordt geleverd met een scala aan programma’s zoals een webbrowser, en er is veel extra (gratis) software beschikbaar, van productiviteitssoftware tot Linux games.
Wat is beter Linux of Windows?
Als het over Linux gaat, wordt bijna onvermijdelijk gekeken naar Linux vs Windows. Veel mensen hebben het beeld dat Linux ingewikkelder is en dat je er minder mee kunt dan met Windows, maar dat beeld is achterhaald.
Beide platforms hebben voor- en nadelen, maar veel oude nadelen van Linux zijn verdwenen. Zo zijn veel Linux-varianten net zo makkelijk te installeren of te gebruiken als Windows en is het aanbod aan software tegenwoordig groot (inclusief games).
Linux heeft wel duidelijke voordelen, zoals dat het standaard veiliger is dan Windows en minder strenge eisen stelt aan de hardware. Maar zoals je verderop leest, kun je Linux en Windows ook naast elkaar gebruiken als je wilt.
Welke Linux voor beginners?
Wil je Linux gaan gebruiken, dan is het fijn als je goed voorbereid bent. Zo kun je eerst de beste Linux-variant, oftewel Linux-distributie kiezen die bij jou past. Misschien vind je stabiliteit het belangrijkst of wil je de meest gebruikersvriendelijke Linux of een waarop je goed kunt gamen.
Meestal kun je een Linux-distributie testen met een live-systeem om te kijken of het werkt op je pc of laptop voordat je de distributie definitief installeert.
Je kunt meestal zonder installeren Linux testen en eerst kijken of het werkt op je pc of laptop.
Linux Mint
Linux Mint is een geschikte Linux distributie voor beginners, speciaal gericht op gebruikers die bekend zijn met Windows of op zoek zijn naar een eenvoudige Linux distributie voor hun desktop PC. Zo zijn er een aantal handige voordelen die Linux Mint biedt voor Windows gebruikers, zoals een vergelijkbare bureaubladindeling en menu’s.
Windows Linux live-systeem gebruiken
Met een live-systeem kun je verschillende Linux-distributies uitproberen voordat je een definitieve keuze maakt, zonder dat je deze hoeft te installeren op je computer. Houd er wel rekening mee dat een geïnstalleerde Linux-distributie vaak sneller zal werken dan een live-systeem.
Linux download: waar en hoe?
De meeste versies van Linux, zoals Ubuntu en Linux Mint, kun je gratis downloaden en gebruiken. Let erop dat je de juiste versie voor jouw systeem downloadt en installeert.Voor systemen met een recente Intel- of AMD-processor is dat meestal degene met x86 of x86_64 in de naam. Voor oudere (32-bit) processors zie je doorgaans x86 of i386 in de naam als er een versie beschikbaar is.
Andere aanduidingen zoals ARM of MPC zijn alleen geschikt voor heel specifieke systemen. Voor normaal gebruik op een pc of laptop kun je kijken naar de ‘desktop’, ‘personal’ of ‘home’ versie, niet naar de server-versies. Soms zijn er ook speciale downloads beschikbaar voor bijvoorbeeld gebruik in een virtuele machine of als live-systeem.
Hoe moet je Linux installeren?
Als je Linux gaat installeren zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de computer waarop je het wilt gebruiken en hoeveel je ermee wilt doen. Zo zou je dus eigenlijk eerst moeten nadenken over het volgende:
- Wil je alleen af en toe iets met Linux doen, dan kun je met een live systeem opstarten.
- Wil je het af en toe gebruiken vanuit Windows, zonder je pc ermee op te starten, dan kun je het gebruiken in een virtuele machine.
- Je kunt Linux naast Windows installeren en Linux en Windows beide gebruiken.
- Installeer Linux als enige systeem op je pc of laptop.
Kan ik Linux naast Windows installeren?
Je kunt Linux naast Windows installeren om bijvoorbeeld Windows 10 of 11 én Ubuntu te kunnen gebruiken. Zo is het installeren van Linux naast Windows niet moeilijk, maar er zijn wel wat mogelijke struikelblokken waar je op moet letten.
Wel is het hierbij belangrijk dat je van tevoren een back-up maakt van eventuele belangrijke gegevens die al op het systeem staan.
Linux workshops
Je kunt met Linux (bijna) alles, van foto- en videobewerking en programmeren, tot een NAS opzetten, virtuele machines en Android-apps draaien op Linux of gamen. Veel populaire tools zoals Docker werken onder Linux beter dan onder Windows. Dit kun je bijvoorbeeld met Linux:
- Scannen onder Linux – oude scanner gebruiken
- Arch Linux – het systeem uitbreiden na installeren basisversie
- Virtualisatie onder Linux
- MangoHUD Linux (gaming) overlay installeren
Er is ontzettend veel mogelijk met Linux, maar niet elke Linux is gelijk. Zo heeft het op security gerichte Kali Linux veel bijbehorende tools al ingebouwd en staat Linux Manjaro bekend om de goede hardware-ondersteuning. Daar kun je bij je keuze voor een Linux-distributie (zie hierboven) al rekening mee houden.
Linux gaming
Er zijn tegenwoordig diverse manieren om op Linux games te spelen. Zo zijn er speciale Linux gaming distributies ontwikkeld die speciaal geoptimaliseerd zijn voor gaming. Een belangrijke rol in deze ontwikkeling is natuurlijk de Steam Deck, die draait op Steam OS wat gebaseerd is op Arch Linux.
Ook is er software aanwezig zoals de MangoHUD Linux gaming overlay. Deze tool toont het cpu- en gpu-gebruik in procenten, het aantal FPS (frames per seconde) en framerate, en of OpenGL of Vulkan (DXVK) wordt gebruikt.
Linux problemen en oplossingen
Linux wordt steeds verder ontwikkeld en is tegenwoordig ook veel gebruikersvriendelijker dan vroeger. Maar ook in Linux zijn er bekende problemen en mogelijke oplossingen.
Vaak kun je in de (Engelstalige) forums voor jouw Linux-distributie oplossingen vinden van andere gebruikers. Ook op de support-pagina’s of bij de FAQ’s van de distributie kan jouw probleem (en de oplossing) ertussen staan.
Voor Linux geldt bij problemen trouwens hetzelfde als bij Windows of andere besturingssystemen: probeer eerst Linux te herstarten en zorg verder dat alle updates zijn geïnstalleerd.
Linux nieuws en meer
Wil je op de hoogte blijven van Linux nieuws of zoek je meer informatie over Linux? Houd deze pagina in de gaten, bekijk de Linux artikelen hieronder of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ontvang informatie en tips over Linux, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren
Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algemeen presteert flash-gebaseerde dataopslag aanzienli...
Zo installeer je NextCloud op een Raspberry Pi met NextCloudPi
De voordelen van de cloud zonder je data weg te geven: NextcloudPi voor de Raspberry Pi maakt het mogelijk. Zo installeer je het.
Met een Raspberry Pi wifi bewaken door gebruik te maken van Nzyme
Iedereen kan computers en andere apparaten in je wifi aanvallen, vaak zonder dat je iets doorhebt. Met deze workshop kun je je wifi bewaken.
TeamViewer op Ubuntu installeren & gebruiken: zo werkt het
In dit artikel tonen we hoe je op afstand je Linux-computer met Ubuntu kunt beheren door TeamViewer te gebruiken. Voor degenen die niet bekend zijn met deze software: TeamViewer is een veelzijdig prog...
Linux NetworkManager: scripts uitvoeren bij het wisselen van netwerk
Bij veel Linux-distributies zorgt de NetworkManager-daemon meestal onopvallend op de achtergrond voor de netwerkverbindingen. Maar die service kan naar wens ook scripts uitvoeren bij het wisselen van ...
Gnome 47 release: dit moet je weten over deze nieuwe versie
Voor het eerst krijgt een Gnome-programma een uitbreiding in Rust. Daarnaast zijn niet-lineaire schaalfactoren onder Wayland en kleuraccenten nu standaardfuncties van het bureaublad. Lees meer hierove...
Blue Recorder 0.2.0 review: gebruiksvriendelijke screenrecorder voor Linux
Blue Recorder neemt het bureaublad van Linux op, evenals afzonderlijke gebieden of specifieke vensters, naar wens met commentaar via een microfoon. Meer hierover lees je in deze review van Blue Record...
Portmaster review: blokkeer verbindingen naar o.a. tracking-servers
De Portmaster firewall software die we in deze review onder de loep nemen controleert netwerkverkeer en blokkeert verbindingen naar tracking- en malware-servers. Het opensourceprogramma werkt goed ond...