Linux

Linux

Linux vind je op de desktop, op servers, op een NAS of router en op allerlei andere apparaten. Er zijn distributies voor uiteenlopende doelen en je kunt ze zelf naar wens aanpassen. We belichten de nieuwste ontwikkelingen, testen (opensource) software en hardware voor Linux en gaan aan de slag met praktische oplossingen en projecten.


Steam Deck review – draagbare game-pc met Linux

De Steam Deck is meer dan een draagbare gameconsole, het is ook een Linux-pc, waarop je zelf software kunt installeren. Bekijk de review.

Linux Debian worstelt met vraag of free firmware kan blijven bestaan

Linux distributie Debian worstelt met firmware-blobs; kunnen de installation-packages free blijven of moet non-free een onderdeel van het pakket worden?

Naast Linux Windows 11 installeren – geschiktheid pc controleren

Controleer bij naast Linux Windows 11 installeren vooraf of de pc geschikt is. Zo lukt het zonder dat je al Windows hebt. Ook handig bij een pc zonder (werkende) Windows.

Windows Subsystem for Linux – netwerk en bestand delen in WSL

Er is een essentieel verschil tussen de manieren waarop Windows Subsystem for Linux -WSL 1 en 2- een bestand kan delen en een netwerk kan vormen. We laten zien wanneer welk systeem de voorkeur heeft.

Windows Subsystem for Linux installeren met commandline

Tijdens de ontwikkeling varieerden de tips om Windows Subsystem for Linux (2) te installeren. Nu is de commandline de handigste manier. We beschrijven de te gebruiken commandos.

Arch Linux – het systeem uitbreiden na installeren basisversie

Nadat je de eerste hindernis met de archinstall hebt genomen kun je Arch Linux uitbreiden door extra profielen te installeren. De leercurve om Arch Linux zelf te installeren is steil, je moet alle val...

Windows Subsystem for Linux – een kijkje in de virtuele machine

De Linux-omgevingen in Windows Subsystem for Linux (WSL), zijn anders dan met een gewone distributie zoals die op pc of een virtuele machine. Met enkele commandos kun je de processen bekijken.

Arch Linux zelf installeren – bereik je doel snel en veilig

De leercurve om Arch Linux zelf te installeren is steil, je moet alle valkuilen en hindernissen via de commandline overwinnen, maar als je de nieuwe installer als leidraad gebruikt, bereik je je doel ...

Meest gelezen

    c't magazine 6/2022

    Bestel nu