Linux

Linux

Linux vind je op de desktop, op servers, op een NAS of router en op allerlei andere apparaten. Er zijn distributies voor uiteenlopende doelen en je kunt ze zelf naar wens aanpassen. We belichten de nieuwste ontwikkelingen, testen (opensource) software en hardware voor Linux en gaan aan de slag met praktische oplossingen en projecten.


Linux Mint Tara: Ubuntu-basis, snapshots en meer

De nieuwe Linux Mint Tara biedt een duidelijk recenter softwarepakket en diepere integratie van systeemsnapshots. We bekijken kort deze Linux-distributie.

Suse Linux Enterprise, versie 15 bekeken

Versie 15 van Suse Linux Enterprise is een grote stap voorwaarts. De installer kan dankzij de modules nu met alle varianten van de distributie overweg. We bekijken kort deze versie van Suse Linux.

Netwerk en server monitor software: aan de slag met Check_MK

Server monitor software Check_MK begon als Nagios-uitbreiding, maar is nu zelfstandig en makkelijk te installeren en beheren. Zo zet je de eerste stappen.

Ubuntu 18.04 LTS: Linux met vijf jaar ondersteuning

Ubuntu 18.04 LTS is de huidige LTS-versie. Vanaf 18.04.1 kun je ook hiernaar upgraden met 16.04 LTS. Er zijn nogal wat veranderingen. We bekijken wat een upgrade oplevert.

Lichte e-bookreader voor Linux

Bookworm is een eenvoudige e-bookreader voor Linux die alle basismogelijkheden biedt die je van een e-bookreader mag verwachten.

Webinterface voor Linux-beheer met SSH: Cockpit

Met Cockpit kun je een browser gebruiken om te kijken wat de status van je Linux-server is. Servers kunnen veilig via SSH worden verbonden. Je kunt het systeem meteen ook aanpassen als dat nodig is. ...

Googelen zonder browser in Linux met googler en ddgr

Googelen kan ook zonder browser. Met de tools googler en ddgr kun je via de commandline bliksemsnel zoekopdrachten uitvoeren op het internet via Google of DuckDuckGo. En je hebt geen last van irritant...

Systeeminformatie bekijken in Linux met I-Nex

Onder Windows heb je tools zoals cpu-z en gpu-z om systeeminformatie op te vragen, maar hoe zit het met Linux? De tool I-Nex levert onder Linux veel nuttige informatie over het draaiende systeem en de...

Meest gelezen

    c't Magazine dec/2018

    Bestel nu