Linux

Linux

Linux vind je op de desktop, op servers, op een NAS of router en op allerlei andere apparaten.

Linux is een prima alternatief als je geen Windows 11 wilt. Er zijn distributies voor uiteenlopende doelen en je kunt ze zelf naar wens aanpassen. Er zijn talloze redenen te noemen waarom je voor Linux zou willen kiezen. Zo zou meer veiligheid of privacy een goede reden kunnen zijn om voor dit besturingssysteem te kiezen.

Op deze pagina vind je alles omtrent de nieuwste ontwikkelingen, tests van (opensource) software en hardware voor Linux en praktische oplossingen en projecten.


Gnome 42 review: donkere modus en een nieuwe screenshottool

Versie 42 van Gnome biedt een systeembrede donkere modus, gestroomlijnde apps en een nieuwe screenshottool. De grafische bibliotheken GTK4 en libadwaita beginnen te laten zien wat ze in huis hebben.

bpytop – review – Tool voor makkelijke status inzage van je systeem

Mag het een beetje meer zijn? Met de tool bpytop zie je in één oogopslag de status van je systeem en kun je weerbarstige processen beëindigen

lolcat – review – Je terminal veranderen in een kleurrijke regenboog

Met het programma Lolcat verandert de terminal in een regenboog. In dit artikel werpen wij een blik op een programma dat niet helemaal serieus bedoeld is, maar wel leuk is om naar te kijken.

Wat is de beste Linux distributie? – zo kies je zelf een geschikte Linux

Een Linux-distributie biedt een gebruiksklaar en samenhangend totaalpakket voor je pc. Maar hoe kies je de beste Linux distributie voor jou?

Linux nu ook voor de nieuwste Chinese en Apple-processors

De nieuwste Linux-kernel kan overweg met de MacBook Air met M2-processor en de Chinese LoongArch-architectuur. Er er is meer nieuws.

MX Linux: distributie om mee te spelen

MX Linux vult met goede uitleg, kleine tools, 32-bit varianten en keuzevrijheid voor systemd een gat dat andere distributies open laten. We hebben verschillende varianten van MX-21 nader bekeken.

Het op security gerichte Qubes OS

Qubes OS is een bijzonder veilig systeem dat alles in gescheiden virtuele machines uitvoert en tools biedt zodat je daar zo min mogelijk van merkt.

Linux naast Windows installeren – zo krijg je dual boot met Windows 10 of 11

Linux naast Windows installeren is niet moeilijk. Lees deze workshop om problemen te omzeilen en Linux én Windows te gebruiken op je pc.

Meest gelezen

    c't magazine 11/2022

    Bestel nu