Waarom Linux gebruiken? – voordelen van gratis Linux op je pc

Daniel Dupré
0

Waarom Linux gebruiken? Je kunt voor Linux kiezen vanwege de Windows 11 problemen en hardware-eisen, maar er zijn meer redenen. Lees meer over kiezen voor Linux.

Misschien wil of kun je niet overstappen op Windows 11 en vraag je je af of Linux mint of een andere Linux een goed alternatief is. Maar er zijn veel meer redenen waarom Linux gebruiken voor jou een goede keuze kan zijn, zoals meer veiligheid of privacy.

We gaan hier kort in op waarom Linux gebruiken een goed idee is en wat daar bij komt kijken. Je kunt op de links in dit artikel klikken voor meer uitgebreide informatie.

waarom zou je Linux gebruiken pinguïn

De pinguïn is een bekend symbool voor Linux.

Waarom Linux gebruiken? – voordelen van Linux (en nadelen)

Er zitten verschillende voordelen aan het gebruik van Linux, zoals:

 • Je hoeft Linux niet te acti­veren, zoals bij Windows.
 • Malware gaat met een grote boog om Linux-computers heen.
 • Je hoeft niet na elke update weer allerlei browser- en privacy-instellingen opnieuw aan te passen (zoals bij Microsoft) om alles naar je eigen wensen in te stellen en te verhinderen dat er allerlei data van en over je verzameld wordt.
 • Bij de Linux-varianten bepaalt geen enkele marketingafdeling dat je computer ineens verouderd is. Sterker nog, er zijn zelfs Linux-distributies speciaal voor oudere computers.
 • Debian of openSUSE kun je nog steeds installeren op een 32-bit x86-systeem, wat de duurzaamheid ten goede komt.

Ontvang gratis informatie en tips over Linux, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Nadelen van Linux – vooral oude vooroordelen

Er hangen om Linux veel vooroordelen die al lang niet meer waar of sterk overdreven zijn. Enkele voorbeelden:

 • Je hebt geen kennis van de terminal en commando’s typen nodig om Linux te kunnen gebruiken.
  Het kan geen kwaad, maar dat geldt ook voor Opdrachtprompt van Windows. De installatie, systeem-­instellingen en de dagelijkse taken werken bij Linux vergelijkbaar met Windows en ­­macOS en bedien je gewoon met de muis en grafische tools.
 • Het softwareaanbod is zeker niet beperkt.
  Het aanbod voor Linux is tegenwoordig groot: zelfs Microsoft biedt inmiddels apps voor Linux aan.
 • Games spelen is met Linux wel mogelijk en het aanbod groeit.
  Steeds meer games, bijvoorbeeld in de Steam-winkel, hebben behalve een Windows- ook een Linux-versie. Je kunt zelfs Windows-versies onder Linux laten werken, iets waar bijvoorbeeld de populaire Steam Deck draagbare Linux-console gebruik van maakt.
Linux software aanbod extra apps installeren

Extra software installeren in Linux kan makkelijk via klikken met de muis.

Toegegeven: je moet er wel af en toe wat werk in ­steken. En als je erover denkt om Linux Mint of een andere gratis Linux distributie te gebruiken, dan heb je meer te kiezen dan bij Microsoft Windows of macOS. Zo kun je ook zelf je desktopomgeving (zie verderop) kiezen.

Linux-distributie kiezen

Hoe eenvoudig het installeren is en wat er op een com­puter geïnstalleerd wordt, hangt af van de gekozen Linux-­distributie. De ‘distributeur’ is de leverancier van het Linux-besturingssysteem. In tegenstelling tot mac­OS en Windows is er daar niet slechts één van, maar zijn er vele: Debian, Fedora, openSUSE en ­Ubuntu be­horen tot de bekendere distributies.

Bij sommige zitten daar grote bedrijven achter, andere worden onderhouden door een kleinere of grotere community. Zowel betaald personeel als vrijwilligers program­meren nieuwe functies, corrigeren fouten of vertalen de gebruikersinterfaces. De verschillende distributies benadrukken elk hun eigen specifieke punten.

Dat kan in eerste instantie verwarrend zijn. Die diver­siteit kan echter ook voordelig zijn: is stabiliteit of actualiteit belangrijk voor je? Geef je de voorkeur aan een samenhangend totaalsysteem, of wil je zoveel mogelijk instellingen zelf kunnen aanpassen? Er is een geschikte distributie voor elk type gebruiker. In c’t 5/2022 lichten we toe hoe en waar de distributies in verschillen. Een populaire Linux-distributie voor overstappers van Windows is bijvoorbeeld Linux Mint.

Desktop-omgeving kiezen

De desktopomgeving bepaalt het uiterlijk van Linux en heeft veel invloed op de bediening. Als Windows- en macOS-gebruiker ben je niet gewend aan het idee dat je bureaublad er totaal anders kan uitzien, terwijl het systeem dat erachter zit hetzelfde is. Van basaal muisgrijs met een ­onopvallende ­taakbalk en startknop tot aan allerlei kleurrijke animaties en ongebruikelijke bedieningsconcepten – het is er allemaal.

Linux desktopomgeving uiterlijk

Het uiterlijk van Linux hangt vooral af van de gebruikte desktopomgeving.

Een distributie heeft een standaard desktopomgeving, zoals Gnome of KDE, maar soms kun je bij het downloaden (of zelfs bij het inloggen) kiezen voor andere. En als je wilt kun je achteraf zelf andere desktops installeren.

Het merendeel van de desktopprojecten gebruikt modern vormgegeven knoppen, vensterversierselen en subtiele transparantie-effecten. Veel desktopindelingen volgen het traditionele besturingsconcept van Windows met een startknop en taakbalk, terwijl andere macOS imiteren met een menubalk bovenin het scherm en een dock – of ze gaan juist hun eigen weg.

Als Linux-gebruiker kun je de desktop (het bureaublad) helemaal naar eigen wens aanpassen. Daarbij kun je ­dingen naar hartenlust aanpassen: de indeling en het aantal schermbalken, de elementen die daar in zitten zoals menu’s, de kleuren en het uiterlijk – bijna alles kun je veranderen. Ontbrekende functies kun je achter­af nog toevoegen via uitbreidingen en extra programma’s.

Meer info over Linux gebruiken

In c’t 5/2022 vind je een overzicht van distributies en laten we zien hoe je het bureaublad vindt dat het beste bij je past. Er zit altijd wel iets tussen dat je zal aanspreken. Meer informatie over Linux vind je ook hier:

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 5, 2022, pagina 36, van Keywan Tonekaboni en Daniel Dupré)

Lees meer over Linux in c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Raspberry Pi alternatieven: dit zijn vijf goede opties om te overwegen

De constante populariteit van de Raspberry Pi heeft geleid tot een groeiende vraag naar alternatieven die meer prestaties bieden tegen een betaalbare ...

Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

Windows 11 is de opvolger van Microsofts Windows 10 besturingssysteem. Je vindt hier alle informatie en antwoorden over deze Windows-versie.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er