NAND-flashgeheugen is inmiddels het standaardgeheugen voor ssd’s, geheugenkaarten, usb-sticks en mobiele telefoons. In de loop der tijd is de opbouw ervan steeds complexer geworden, maar het is bijzonder dat dit juist voor dalende prijzen heeft gezorgd. We gaan in op SLQ, QLC, 3D-NAND en andere technieken voor flash geheugen en wat ze betekenen.
Er zijn slechts enkele fabrikanten van NAND-flash op de wereld: Intel, Micron, SK Hynix, Samsung en het door Toshiba en SanDisk opgezette samenwerkingsverband Kioxia-WD. Onlangs heeft de Chinese fabrikant YMTC zich daar bij aangesloten, maar die speelt internationaal nog geen grote rol.
Flashgeheugen heeft geen energie nodig om een lading te behouden als die eenmaal is opgeslagen: de elektronen krijgen daarbij een bepaald ladingsniveau, waarbij aan dat niveau een digitale waarde kan worden toegekend.
Fabrikanten moeten tijdens de ontwikkeling de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen: grotere structuren zijn robuuster en dus duurzamer, terwijl met fijnere structuren op hetzelfde oppervlak een hogere capaciteit mogelijk is. Fijnere structuren verminderen ook het energieverbruik.