Een van de interessante punten bij deze grote ssd’s is of ze hun snelheid kunnen behouden – zelfs als ze vol zijn of wanneer er langdurige kopieeracties zijn, zoals bij het overzetten van je hele fotocollectie naar een nieuwe ssd. We gebruikten om te beginnen ons testprogramma H2testw (download) voor het testen, dat de hele schijf vult met 1 GB grote bestanden. Ssd’s met SLC-cache worden daarbij afgeremd tot hun echte snelheid. Daarna hebben we met IOmeter de schrijfsnelheid bepaald. Als die aanzienlijk lager was dan bij een lege schijf, hebben we 5 procent van de H2testw-bestanden gewist en opnieuw gemeten.
Terwijl de meeste ssd’s bij de eerste test met H2testw een schrijfsnelheid haalden van ongeveer 400 MB/s over de gehele capaciteit, kwamen de Intel- en Samsung-ssd’s bij het schrijven bijvoorbeeld niet verder dan 150 tot 160 MB/s, en kroop Kingston daar nog onder met minder dan 70 MB/s. De SU800 en Source haalden in deze test ongeveer 300 MB/s.
De ssd’s van Samsung vielen ook weer op in de IOmeter-test daarna: beide ssd’s haalden slechts zo’n 240 (2TB-ssd) respectievelijk 300 MB/s (4TB-ssd) tijdens een minuut lang schrijven. Dat veranderde ook nauwelijks na het verwijderen van in totaal 20 procent van de H2testw-bestanden. Die twee ssd’s hebben meer vrije ruimte nodig dan de andere voor hoge schrijfprestaties.
Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).
Bij de verdere benchmarks horen metingen met IOmeter bij een lege ssd. We hebben de metingen van de schrijfsnelheid wat uitgebreid: de schijven moesten niet alleen één minuut lang data ontvangen, maar ook vijf minuten lang. Bijna allemaal konden ze hun aanvankelijke snelheid daarbij behouden, alleen de Barracuda moest ongeveer 50 MB/s inleveren. Daarbij moet je wel bedenken dat de ssd in die vijf minuten al ongeveer 125 GB heeft opgeslagen. Toch lijkt de SLC-cache van de Barracuda iets kleiner dan die van de concurrentie.
Als een praktische benchmark hebben we weer de uitgebreide storage-benchmark van PCMark 8 gebruikt. Die belast de ssd’s ongeveer 24 uur lang en meet tussendoor verschillende waarden. Daarbij vielen de Ultimate SU800 en BX500 op met gemiddelde waarden van slechts zo’n 40 MB/s. Positieve resultaten zijn dat de Source, de twee modellen Ultra 3D en de Blue waarden haalden van rond 230 MB/s. Je moet je daarbij niet verkijken op de ongewoon lage waarden bij die benchmark: zelfs een PCIe 4.0-ssd als de Seagate Firecuda 5200 haalt slechts 285 MB/s met die benchmark.