Linux Mint is een gebruiksvriendelijke Linux voor gebruikers die bijvoorbeeld van Windows overstappen of op zoek zijn naar een eenvoudig te gebruiken desktopomgeving. Mint biedt diverse handige opties. Hier kun je je downloaden vinden en enkele voordelen bekijken.
Linux Mint: dit zijn de voordelen voor Windows-gebruikers
Linux Mint download en pluspunten
Linux Mint bevat een collectie handige opensource programma’s van LibreOffice tot Thunderbird, en maakt het installeren van commerciële software zoals Skype, Spotify en Google Earth eenvoudiger. De ontwikkelaars garanderen lange tijd updates.
Linux Mint download je snel en gemakkelijk via de officiële site van de ontwikkelaars. Via deze site kan je ook altijd gegarandeerd de nieuwste versie verkrijgen. De Linux Mint Cinnamon Edition die te verkrijgen is op die pagina is voor beginners misschien het meest geschikt.
Uitgangspunten en voordelen van Linux Mint
De groep ontwikkelaars rond Clement Lefebvre heeft centrale elementen van Linux Ubuntu aangepast aan hun eigen ideeën. Dit komt met name tot uiting in de Cinnamon-desktop, die is voorzien van een klassieke lay-out met een startmenu en een taakbalk.
Linux Mint geniet grote populariteit vanwege hun aanpak. De meeste software wordt echter niet door Linux Mint zelf ontwikkeld, maar wordt rechtstreeks van de Ubuntu-servers gehaald, inclusief de updates. Mint maakt altijd gebruik van de meest recente versie van Ubuntu met langdurige ondersteuning (LTS). Zo is Linux Mint 20 gebaseerd op Ubuntu 20.04 LTS en Linux Mint 21 op Ubuntu 22.04 LTS.
Ontvang gratis info over Linux Mint en andere Linux-versies, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Drie versies van Linux Mint
Linux Mint heeft drie verschillende versies, elk met een eigen grafische gebruikersinterface:
- Cinnamon
- MATE
- Xfce
Cinnamon en MATE baseren zich op Gnome, terwijl Xfce bekend staat als een desktopomgeving die weinig systeembronnen verbruikt. De verschillen tussen deze drie Linux Mint-interfaces worden pas duidelijk wanneer je dieper in hun functionaliteit duikt. Ze hebben allemaal een klassieke lay-out met een taakbalk onderaan het scherm en een startmenu dat lijkt op dat van Windows 7.
Bediening en gebruik van Linux Mint
De bediening van de Cinnamon-desktop is intuïtief en je kunt er direct mee aan de slag. Mint bevat veel programma’s die je nodig hebt voor het dagelijks gebruik thuis of in het onderwijs. Mocht een applicatie ontbreken, dan heb je die in een mum van tijd geïnstalleerd.
Cinnamon wordt vaak aanbevolen voor Linux-beginners – zoals wij ook doen – en biedt veel uitbreidings- en configuratiemogelijkheden. Naar wens kun je widgets toevoegen aan de vrij te configureren besturingspanelen. Je kunt instellingen en bestanden overzetten van Windows.
Instellingen
Dergelijke kleine extra programma’s zijn er ook voor de bureaubladachtergrond. Bij de systeeminstellingen kun je talrijke details configureren. Dat biedt veel vrijheid, maar soms zijn de wizards wel wat onoverzichtelijk.
De lichte Xfce-desktop is geschikt voor oudere systemen, maar doet het ook goed op een nieuwer systeem.
Verse Cinnamon desktop
Een jaar na de release van Linux Mint 21 heeft het team onder leiding van hoofdontwikkelaar Clement Lefebvre hun tweede tussenversie uitgebracht, die de codenaam Victoria draagt.
Desktopomgeving updates
In de Victoria-release heeft het Mint-team Xfce geüpdatet naar versie 4.18, terwijl MATE op versie 1.26 blijft. De meest opvallende veranderingen worden door het team bij Mint doorgevoerd in Cinnamon 5.8, dat ook door Lefebvre en zijn team wordt ontwikkeld.
Het team heeft veel desktopverbeteringen geïmplementeerd. Zo kun je nu de grootte van het hoofdmenu aanpassen door met de muis op de rand te klikken en deze breder te slepen. Bovendien kun je nu in één keer stijlen kiezen voor applicaties, muisaanwijzers, pictogrammen en het bureaublad.
Touchpad en gebarenondersteuning
Linux Mint Cinnamon 5.8-gebruikers met een touchpad, touchscreen of tablet kunnen nu gebaren activeren, zoals het verplaatsen van vensters, wisselen tussen werkbladen of het bedienen van een mediaspeler. Hiervoor heeft de Muffin-windowmanager aanpassingen ondergaan om te kunnen samenwerken met de Touchégg-service.
XDG Desktop Portal-ondersteuning
Linux Mint 21.2 ondersteunt nu actief de XDG Desktop Portal-interface, wat de communicatie tussen sandbox-programma’s zoals Flatpak-apps en de desktopomgeving aanzienlijk verbetert. Deze ondersteuning is beschikbaar voor alle desktopomgevingen, waaronder Cinnamon, MATE en Xfce.
Wayland-ondersteuning
Het is echter belangrijk op te merken dat Linux Mint nog steeds geen ondersteuning biedt voor de moderne Linux grafische architectuur Wayland. Sinds deze release begrijpt alleen het inlogscherm het Wayland-protocol.
Bestanden overzetten met Warpinator
Linux Mint 21.2 brengt geen innovaties met zich mee zoals zijn voorgangers. Een van de hoogtepunten van Linux Mint 20 was de Warpinator. Dit is een programma voor het eenvoudig verplaatsen van bestanden tussen computers binnen hetzelfde netwerk zonder tussenkomst van een NAS, Samba of externe cloudservice. Zodra het programma op beide computers wordt opgestart, kun je bestanden of hele mappen zonder verdere configuratie kopiëren. Dat doe je door de doelcomputer uit een lijst te kiezen en de bestanden te selecteren. Aan de andere kant bevestig je de ontvangst en de bestanden worden naar de Warpinator-directory gekopieerd. Die procedure is vergelijkbaar met Bluetooth.
Warpinator kopieert de bestanden bijzonder snel en versleuteld ze daarbij bovendien. Het is jammer dat Warpinator niet wordt aangeboden als flatpak voor andere Linuxdistributies. Onder Ubuntu kun je wel het deb-pakket van de Mint-servers downloaden en handmatig installeren.
Software makkelijk installeren - Flatpack vs. Snap
Terwijl Ubuntu 20.04 steeds meer gebruikmaakt van het eigen pakketformaat Snap, weigeren de Linux-Mint-ontwikkelaars dat over te nemen. Clement Lefebvre noemde het zelfs een ‘Canonical backdoor’, omdat in Ubuntu de Chromium-browser ook als Snap in het systeem terechtkomt, zelfs als je hem met apt installeert.
De grootste kritiek van Lefebvre is dat de Snaptool weliswaar opensource is, maar dat de bijbehorende serverdiensten dat niet zijn. Daardoor kan alleen de Snapcraft Store van Canonical worden gebruikt. Daarom verhindert het Mint-team rigoureus het installeren van het snapd-pakket via APT-pinning.
Als je Snap desondanks wilt gebruiken, moet je het bestand /etc/apt/preferences.d/nosnap.pref met systeembeheerderrechten openen en de entry’s met een hash (#) voor aan de regel deactiveren of het hele bestand verwijderen.
Los van de ontbrekende browser Chromium heeft de blokkade geen nadelige effecten bij Linux Mint. Alleen is het installeren van Chromium zonder Snap wel lastig, omdat het Mint-team op dit moment geen middelen heeft om de opensource versie van Google Chrome zelf aan te bieden. Op navraag zei Lefebvre dat ze een standpunt wilden innemen over Snap, maar dat ze op dit moment niet wilden ingaan op het onderhouden van een Chromium-pakket.
Bovendien is Firefox de standaard browser. Als je desondanks Chromium wilt gebruiken, zijn de stappen beschreven in de Linux Mint User Guide.
Linux Mint gebruikt Flatpak, dat vergelijkbare mogelijkheden biedt als Snap. De populaire semi-standaard Flathub zit al in Mint als pakketbron. Als je bij het applicatiebeheer zoekt naar nieuwe programma’s levert dat hits op uit de klassieke Mint- en Ubuntubronnen, en apps van Flathub.
Installatie en upgrade van Mint
Het installeren van Linux Mint is net zo eenvoudig als die van Ubuntu, wat geen wonder is omdat beide gebruik maken van de Ubiquity-installer. Na enkele basisvragen over de gewenste taal, je locatie en een aantal gebruikersgegevens is Mint snel geïnstalleerd. Hoe je de instellingen en bestanden overzet als je van Windows overstapt op Linux Mint, hebben we in een eerder item uitgelegd.
Linux Mint 20 en Linux Mint 21 zijn alleen beschikbaar als 64-bit systeem. Als je niet om 32-bit heen kunt, zul je versie 19.3 moeten gebruiken, die tot april 2023 up-to-date gehouden wordt. Een andere optie is natuurlijk om over te schakelen naar Linux Mint Debian Edition (LMDE).
Conclusie
Linux Mint is in alle edities een prettig voorgeconfigureerd Linux-systeem voor gebruikers die een voorkeur hebben voor een klassieke desktoplay-out. Vooral de welkomwizard is handig. Die helpt je niet alleen om de interface aan je wensen aan te passen, maar toont ook belangrijke instellingen zoals systeem-snapshots en het driver- en updatebeheer. De datatransfer-tool Warpinator is bijzonder handig, en zou een welkome toevoeging zijn in andere distributies.
Los van de Warpinator en het fractioneel schalen is er niet veel nieuws, maar wellicht is de (klassieke) desktop uitontwikkeld en concentreert het werk zich met name op het uiterlijk en de stabiliteit.
Lees ook
Surfshark VPN review: VPN gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten
Surfshark VPN, dat werd gelanceerd in 2018, blijft een van de relatief jonge commerciële VPN-diensten. Toch wil de VPN-dienst indruk maken met moderne...
ASUS Zenbook S14 (UX5406) review: draagbaar en veelzijdig
De Asus Zenbook S14 (UX5406) , die we in deze review onder de loep nemen, is dun en erg licht, maar biedt toch alle moderne aansluitingen die je nodig...
Linux Mint en Ubuntu en Zorin zijn betrouwbare systemen en eens je dat goed kent wil je geen windows 10 en 11 meer die doen niets anders dan updaten en doen dit iedere dag voor lange tijd , ik werk reeds 5 jaar zonder Microsoft producten ,printers die niet werken in windouws 10 en 11 werken wel op Linux vesies , aan de gebruiker de keuze , nog veel succes met de Linux varianten