Mint Linux is een beginnersvriendelijke Linux voor gebruikers die de voorkeur hebben voor een klassieke desktoplay-out. Een nieuwe tool maakt het overzetten van bestanden binnen je lokale netwerk erg eenvoudig.
Eind juni is de nieuwste versie van Linux Mint verschenen met de codenaam Ulyana. De groep ontwikkelaars rond Clement Lefebvre heeft centrale elementen van Ubuntu aangepast aan eigen ideeën, wat zich met name uit in de Cinnamon-desktop, die een klassieke lay-out met startmenu en taakbalk heeft.
De distributie bevat een collectie handige opensource programma’s van LibreOffice tot Thunderbird, en maakt het installeren van commerciële software zoals Skype, Spotify en Google Earth eenvoudiger. De ontwikkelaars garanderen updates tot april 2025.
Door zijn aanpak geniet Linux Mint grote populariteit. De meeste software komt echter niet van Linux Mint, maar rechtstreeks van de Ubuntu-servers, net als de updates. Mint gebruikt altijd de actuele Ubuntu-versie met langdurige ondersteuning (LTS). Zo is Linux Mint 20 gebaseerd op Ubuntu 20.04 LTS.
Er zijn drie versies van Linux Mint met een verschillende grafische gebruikersinterface: Cinnamon, MATE en Xfce. Cinnamon en MATE zijn variaties op Gnome. Xfce is een resourcebesparende desktop. De drie interfaces van Linux Mint zijn zo geconfigureerd dat de verschillen pas duidelijk worden als je er wat dieper induikt. Ze hebben allemaal de klassieke lay-out met een taakbalk onder in het scherm en een startmenu zoals Windows 7.
De bediening van de Cinnamon-desktop is intuïtief en je kunt er direct mee aan de slag. Mint bevat veel programma’s die je nodig hebt voor het dagelijks gebruik thuis of in het onderwijs. Mocht een applicatie ontbreken, dan heb je die in een mum van tijd geïnstalleerd.
Cinnamon wordt vaak aanbevolen voor Linux-beginners – zoals wij ook doen – en biedt veel uitbreidings- en configuratiemogelijkheden. Naar wens kun je widgets toevoegen aan de vrij te configureren besturingspanelen.

De MATE-Desktop heeft een beetje de oude Gnome-2-look, maar volgt in Mint de klassieke Windows-lay-out.
Dergelijke kleine extra programma’s zijn er ook voor de bureaubladachtergrond. Bij de systeeminstellingen kun je talrijke details configureren. Dat biedt veel vrijheid, maar soms zijn de wizards wel wat onoverzichtelijk.
De lichte Xfce-desktop is geschikt voor oudere systemen, maar doet het ook goed op een nieuwer systeem.