Veel bestandsformaten kun je zonder problemen openen met Linux. In sommige gevallen is er echter sprake van beperkingen. Iedereen die bij Windows al LibreOffice of OpenOffice gebruikt, zit goed. LibreOffice onder Linux Mint opent alles zonder klagen, wat ook geldt onder Windows.
Gebruikers van Microsoft Office hoeven echter ook niet bang te zijn. Microsoft Office-documenten kunnen bijna altijd geopend worden. Het venijn zit echter, zoals zo vaak, in de details. Als je zo nu en dan een korte brief schrijft of eenvoudige tabellen produceert, hoef je je niet veel zorgen te maken. Misschien is een tekstkader wat verschoven, wordt een regel anders afgebroken of is een kolom te smal. Dat kun je snel corrigeren. Dergelijke wijzigingen zijn mogelijk zelfs alleen het gevolg van ontbrekende lettertypen.
Hoe je die onder Linux integreert, leggen we verderop uit onder het kopje Windows-lettertypen. De situatie wordt anders bij lange tekstdocumenten met een ingewikkelde opmaak en bij Excel-spreadsheets met complexe berekeningen of zelfs macro’s. Die veroorzaken vaak grotere problemen.
Pas na het installeren van aanvullende Microsoft-lettertypen verschijnen veel documenten en webpagina’s zoals je gewend was in Windows.
Als je de overstap kort voor een vergadering hebt gepland, kun je beter goed controleren of de pijlen en afbeeldingen in een presentatie door LibreOffice ook worden weergegeven op de plaats waar ze in PowerPoint zijn neergezet. Als er conversieproblemen zijn bij het openen van bestanden, kun je die bestanden onder Windows openen in het betreffende Microsoft Office-programma en die opslaan in de OpenDocument-indeling (ODF).
OpenDocument is het oorspronkelijke bestandsformaat voor LibreOffice. Als je een Office-document alleen nodig hebt voor archivering, kun je het onder Windows met een conversieprogramma ook opslaan in de PDF-indeling. LibreOffice heeft standaard de mogelijkheid naar PDF te exporteren. Bij Windows 10 kun je de PDF-printer gebruiken (‘Microsoft Print to PDF’). Dan heb je weliswaar een versie van het document die niet gewijzigd kan worden, maar die ziet er wel op elk platform hetzelfde uit.
Het overhuizen van foto’s zou geen grote hindernissen mogen opleveren. Je kunt de meeste afbeeldingsformaten onder Linux bekijken en bewerken. Alleen HEIF, dat wordt gebruikt op iPhones en bij enkele Android-formaten, wordt tot nu toe alleen begrepen door het beeldbewerkingsprogramma Gimp. Raw-foto’s kun je ook bewerken onder Linux, maar de resultaten halen het niet altijd bij die van professionele programma’s als Lightroom. Aanraders zijn de programma’s Darktable en Raw Therapee.
Ook met Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign kun je er niet op vertrouwen dat je onder Linux toegang hebt tot de Adobe-bestandsformaten. In het algemeen moet je accepteren dat je functionaliteit verliest. Het is beter om zolang je de Windows-programma’s nog steeds ter beschikking hebt, de bestanden te openen en ze op te slaan in een opensource of op zijn minst algemene bestandsindeling. Voor Windows en macOS zijn overigens goede alternatieven voor Photoshop, waarvan sommige een Linux-versie hebben.
Hoewel Gimp Photoshop-bestanden kan openen, ondersteunt de tool geen CMYK en ook geen PSD-bestanden met 16-bit kleurdiepte per kanaal. Gimp kan met zijn eigen bestandsformaat echter tot 32 bit per kleurkanaal verwerken. Photoshop-specialiteiten zoals niet-destructieve aanpassingslagen en 3D-objecten heeft Gimp niet. Wanneer je Photoshop-bestanden opslaat voor gebruik onder Linux, schakel dan altijd het kenmerk ‘Compatibiliteit maximaliseren’ in.