Als een foto van iOS of macOS wordt gedeeld met iemand anders, wordt normaliter automatisch een compatibel afbeeldingsformaat gebruikt. Maar soms kom ik een HEIF-afbeelding tegen. Ik las ergens dat er geen gangbare programma’s voor Windows en nauwelijks programma’s voor macOS zijn die met HEIF-bestanden overweg kunnen. Wat moet ik doen als ik toch zo’n bestand ontvang?
De Apple-systemen macOS High Sierra en iOS 11 gebruiken voor afbeeldingen intern het bestandsformaat HEIF (High Efficiency Image Format). Als ze via die systemen gedeeld worden met andere systemen, worden ze normaliter automatisch omgezet naar jpeg-formaat. Ondersteuning van het heif-formaat in andere applicaties is normaliter dan ook niet nodig.
Als je op de een of andere manier toch een heif-bestand ontvangt, kan de iMazing HEIC Converter het converteren naar een jpeg-bestand.
De Zwitserse producent DigiDNA biedt die converteertool gratis aan voor Windows en (oudere versies van) macOS. De volledige versie van iMazing kost 40 euro en beheert iOS-apparaten op Mac- of Windows-pc’s. Je sleept bestanden met de extensie .heic eenvoudigweg naar het programmavenster van de tool. Je moet dan de gewenste jpeg-kwaliteit kiezen, waarna het betreffende bestand naar de gewenste map geëxporteerd wordt. Voor Windows is ook een extensie beschikbaar voor de Foto’s-app die heic-bestanden opent en previews toont in Windows Verkenner.