HEIF-afbeelding van iOS en macOS converteren

Marco den Teuling
0

Als een foto van iOS of macOS wordt gedeeld met iemand anders, wordt normaliter automatisch een compatibel afbeeldingsformaat gebruikt. Maar soms kom ik een HEIF-afbeelding tegen. Ik las ergens dat er geen gangbare programma’s voor Windows en nauwelijks programma’s voor macOS zijn die met HEIF-bestanden overweg kunnen. Wat moet ik doen als ik toch zo’n bestand ontvang?

HEIF-afbeelding-heif-bestand-converteren-iOS-macOS-Windows-foto

De iMazing HEIC Converter zet onder Windows en macOS afbeeldingen in HEIF-codering om naar jpeg-bestanden.

De Apple-systemen macOS High Sierra en iOS 11 gebruiken voor afbeeldingen intern het bestandsformaat HEIF (High Efficiency Image Format). Als ze via die systemen gedeeld worden met andere systemen, worden ze normaliter automatisch omgezet naar jpeg-formaat. Ondersteuning van het heif-formaat in andere applicaties is normaliter dan ook niet nodig.

Als je op de een of andere manier toch een heif-bestand ontvangt, kan de iMazing HEIC Converter het converteren naar een jpeg-bestand.

De Zwitserse producent DigiDNA biedt die converteertool gratis aan voor Windows en (oudere versies van) macOS. De volledige versie van iMazing kost 40 euro en beheert iOS-apparaten op Mac- of Windows-pc’s. Je sleept bestanden met de extensie .heic eenvoudigweg naar het programmavenster van de tool. Je moet dan de gewenste jpeg-kwaliteit kiezen, waarna het betreffende bestand naar de gewenste map geëxporteerd wordt. Voor Windows is ook een extensie beschikbaar voor de Foto’s-app die heic-bestanden opent en previews toont in Windows Verkenner.

Meer tips en oplossingen in c't magazine 8-9/2022

Deel dit artikel

Lees ook

FAQ: wachtwoorden, FIDO2 en TOTP

In theorie zijn tweede factoren om je accounts te beveiligen makkelijk te gebruiken: naast het wachtwoord moet je bewijzen dat je iets hebt dat een ge...

Windows bootmenu ontbreekt

Heb je Windows 10 en 11 naast elkaar geïnstalleerd, maar verschijnt er geen bootmenu na het herstarten? Dan kan het zijn dat je timer verkeerd staat i...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er