Zorin OS als alternatief voor Windows – review, versies en download

Alieke van Sommeren
0

De Linux-distributie Zorin OS is sterk gericht op privacy, toegankelijkheid en veiligheid. Hij is ook gebruiksvriendelijk en geschikt als alternatief bij overstappen van Windows naar Linux. Lees in de review meer over Zorin OS Lite en andere versies en download de beste voor jou.

Zorin OS wordt goed gewaardeerd, ook in onze lezers awards viel het programma in de prijzen. Maar waarom zou je voor Zorin OS kiezen?Zorin als alternatief voor Windows

Zorin OS is niet bepaald een nieuwkomer, want het Linux-besturingssysteem bestaat al sinds 2009. Het voornaamste doel van de ontwikkelaars achter Zorin OS is het makkelijk maken voor gebruikers om de stap van Windows naar Linux te maken.

Linux Zorin OS 16 download

Inmiddels is een download voor Zorin OS 16 verschenen. Deze review is gebaseerd op een iets oudere versie (15.3), maar de uitgangspunten zijn hetzelfde gebleven bij versie 16.

Het Linux-­besturingssysteem is sterk gericht op privacy, toegankelijkheid en veiligheid, plus een grote dosis gebruiksvriendelijkheid, zodat zo veel mogelijk mensen het besturingssysteem kunnen gebruiken zonder tegen een steile leercurve aan te lopen.

Kenmerken van Zorin OS

Zorin OS 16 is gebaseerd op Ubuntu 20.04.2 LTS en is voorzien van de Linux 5.11 kernel. Er wordt gebruik gemaakt van een aangepaste versie van GNOME shell 3.38 voor het bureaublad-interface en de distributie is weer gevuld met vele apps, tools en programma’s.

Met een prettige herkenbaarheid van de desktop-look en opbouw plus de eenvoudige installatie worden beginners omarmd, maar de uitgebreide functionaliteit zal ook de meer veeleisende en gevorderde gebruikers aanspreken.

Voor het onderwijs

De ontwikkelaars zouden graag willen zien dat er meer Linux in het onderwijs wordt ingezet. Daarvoor zijn de benodigde educatieve programma’s in de Education-­versie inbegrepen voor onder andere het speels leren programmeren, plus handige hulpmiddelen voor het organiseren van een digitale klas.


Ontvang gratis info over Zorin OS en Linux, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Linux Zorin – bediening

Het uiterlijk van Zorin OS is lekker strak en rustig vormgegeven. Het standaard desktop-uiterlijk doet sterk denken aan de aloude Windows 7 met zijn taakbalk onderin, een opgeruimd en overzichtelijk startmenu en een systeemvak met snelle toegang tot een aantal functies en informatie aan de rechterkant.

Zorin OS Lite, Core en andere versies

Er zijn verschillende versies van het besturingssysteem Zorin OS te downloaden en gebruiken, en het verschil ertussen zit hem met name in de keuzes qua desktopsysteem en het assortiment meegeleverde software.

  • Zorin OS Lite bevat alleen de lichtgewicht XFCE-­desktop-omgeving. Deze versie draait ook goed op een oude pc of laptop.
  • De versie Zorin OS Core houdt het bij Gnome als desktop.
  • Zorin Education biedt de beide desktopomgevingen als keuze. In het onderwijs kan Zorin OS Grid het beheer vergemakkelijken.

Opensource, gratis of Pro

Je kunt zelf geheel gratis met het opensource Zorin OS aan de slag, maar voor de meest uitgebreide Pro-versie moet je betalen. Daarmee ondersteun je dan wel de verdere ontwikkeling van het besturingssysteem en de missie om het onderwijs van meer Linux te voorzien.

Pro-versie

De Pro-versie biedt onder andere zakelijke en creatieve apps. En deze meest uitgebreide optie biedt ook nog enkele extra, meer gelikte desktop-lay-outs, waarbij er eentje bijvoorbeeld macOS nabootst en een andere Windows 11.

Alhoewel de Core-versie weinig extra’s aan programma’s biedt, is het toevoegen van programma’s via het software-item in het Zorin-menu zeer eenvoudig. Losse pakketten installeren kan ook, net als bepaalde compatibele Windows-programma’s werkend krijgen via Wine.

Zorin-connect

Een handig tool is Zorin Connect, een stukje software om je smartphone aan je Zorin-OS-pc te koppelen. Op die manier synchroniseer je bestanden, blader je door de foto’s op je smartphone, deel je bestanden en links tussen je apparaten en gebruik je je smartphone als afstandsbediening voor je pc. Hou er wel rekening mee dat Zorin Connect niet is opgenomen in de Lite-editie.

Zorin-grid

Met Zorin Grid wordt Zorin OS makkelijker inzetbaar op scholen, bedrijven en organisaties. Met deze software beheer je alle pc’s met Zorin OS vanaf één plek via de cloud, van updates tot hardware-monitoring en van overzichten van alle hard- en software tot beveiligingsbeleidaanpas­singen.

Niet op de Raspberry Pi

Er is geen ARM-versie van Zorin OS, voor de Raspberry Pi kun je uitwijken naar een alternatief zoals PopOS!

Er is wel een aantal laptops van Clevo en Skikk die al standaard met Zorin OS geïnstalleerd worden uitgeleverd, en zelfs een Intel NUC mini-pc workstation.

Plus- en minpunten

+ opgeruimde, herkenbare interface
+ niet veeleisend
+ zeer gebruiksvriendelijk

Linux-distributie Zorin OS besturingssysteem

systeemeisen 32- of 64-bit singlecore vanaf 700 MHz, 512 MB RAM, 8 GB opslag
gebaseerd op Ubuntu 18.04 LTS

zorinos.com gratis / € 39


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Fokke Nauta en Alieke van Sommeren, en verscheen eerder in c’t 10, 2021, p25)


Lees meer reviews in c't 05/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Linux-distributie Parrot Security voor pentesters en hackers

Het kleurrijke live-systeem Parrot Security heeft een zeer goed gevulde gereedschapskist voor pentesters en hackers. Het is ook beschikbaar in een onb...

Grote bestanden met Linux-tools opsporen

Is je harde schijf weer vol en geen idee hoe dat komt? Linux-tools als Filelight of Boabab helpen om oude ISO-images, gedownloade games, films en ande...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er