Linux-distributie Zorin OS als alternatief voor Windows – review

Redactie
0

De Linux-distributie Zorin OS is wel wat aandacht waard: hij is niet alleen sterk gericht op privacy, toegankelijkheid en veiligheid, maar ook gebruiksvriendelijkheid en is vooral bedoeld voor als alternatief als je wilt overstappen van Windows naar Linux.


Linux Zorin alternatief Windows


Linux Zorin als alternatief; overstap van Windows

Zorin OS is niet bepaald een nieuwkomer, want het Linux-besturingssysteem bestaat al sinds 2009. Het voornaamste doel van de ontwikkelaars achter Zorin OS is het makkelijk maken voor gebruikers om de stap van Windows naar Linux te maken.

Linux 15.3 Zorin

De besproken releaseversie (15.3) is gebaseerd op Ubuntu 18.04.2 LTS. Het Linux-­besturingssysteem is daarbij sterk gericht op privacy, toegankelijkheid en veiligheid, plus een grote dosis gebruiksvriendelijkheid, zodat zo veel mogelijk mensen het besturingssysteem kunnen gebruiken zonder tegen een steile leercurve aan te lopen.

Linux Zorin OS 16

Inmiddels is ook Zorin OS 16 verschenen. Deze is gebaseerd op Ubuntu 20.04.2 LTS en is voorzien van de Linux 5.11 kernel. Er wordt gebruik gemaakt van een aangepaste versie van GNOME shell 3.38 voor het bureaublad-interface en is weer gevuld met vele apps, tools en programmas.

Met een prettige herkenbaarheid van de desktop-look en opbouw plus de eenvoudige installatie worden beginners omarmd, maar de uitgebreide functionaliteit zal ook de meer veeleisende en gevorderde gebruikers aanspreken.
De ontwikkelaars zouden graag willen zien dat er meer Linux in het onderwijs wordt ingezet. Daarvoor zijn de benodige educatieve programma’s in de Education-­versie inbegrepen voor onder andere het speels leren programmeren, plus handige hulpmiddelen voor het organiseren van een digitale klas.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


Linux Zorin als alternatief voor Windows

Het uiterlijk van Zorin OS is lekker strak en rustig vormgegeven. Het standaard desktop-uiterlijk doet sterk denken aan de aloude Windows 7 met zijn taakbalk onderin, een opgeruimd en overzichtelijk startmenu en een systeemvak met snelle toegang tot een aantal functies en informatie aan de rechterkant.

Verschillende versies

Er zijn verschillende versies van het besturingssysteem te downloaden en gebruiken, en het verschil ertussen zit hem met name in de keuzes qua desktopsysteem en het assortiment meegeleverde software.

  • De Lite-versie bevat alleen de lichtgewicht XFCE-­desktop-omgeving
  • De Core-variant houdt het bij Gnome
  • Education en Ultimate bieden de beide desktopomgevingen als keuze in de vorm van een eenvou­dige en meer geavanceerde optie.

Opensource Zorin OS, gratis of betaald

Je kunt zelf geheel gratis met het opensource Zorin OS aan de slag, maar voor de meest uitgebreide Ultimate-versie moet je een bedrag van net geen 50 euro neertellen. Daarmee ondersteun je dan wel de verdere ontwikkeling van het besturingssysteem en de missie om het onderwijs van meer Linux te voorzien.

Ultimate versie

De Ultimate-versie biedt naast een aantal zakelijke apps en installatie-ondersteuning ook een 20-tal games. En deze meest uitgebreide optie biedt ook nog enkele extra, meer gelikte desktop-lay-outs, waarbij er eentje bijvoorbeeld macOS nabootst.

Alhoewel de Core-versie weinig extra’s aan programma’s biedt, is het toevoegen van programma’s via het software-item in het Zorin-menu zeer eenvoudig. Losse pakketten installeren kan ook, net als bepaalde compatibele Windows-programma’s werkend krijgen via Wine.

Zorin-connect

Een handig tool is Zorin Connect, een stukje software om je smartphone aan je Zorin-OS-pc te koppelen. Op die manier synchroniseer je bestanden, blader je door de foto’s op je smartphone, deel je bestanden en links tussen je apparaten en gebruik je je smartphone als afstandsbediening voor je pc. Hou er wel rekening mee dat Zorin Connect niet is opgenomen in de Lite-editie.

Zorin-grid

Met Zorin Grid wordt Zorin OS makkelijker inzetbaar op scholen, bedrijven en organisaties. Met deze software beheer je alle pc’s met Zorin OS vanaf één plek via de cloud, van updates tot hardware-monitoring en van overzichten van alle hard- en software tot beveiligingsbeleidaanpas­singen.

Er is een aantal laptops van Clevo en Skikk die al standaard met Zorin OS geïnstalleerd worden uitgeleverd, en zelfs een Intel NUC mini-pc workstation.

Plus- en minpunten

+ opgeruimde, herkenbare interface
+ niet veeleisend
+ zeer gebruiksvriendelijk

Linux-distributie Zorin OS besturingssysteem

systeemeisen 32- of 64-bit singlecore vanaf 700 MHz, 512 MB RAM, 8 GB opslag
gebaseerd op Ubuntu 18.04 LTS

zorinos.com gratis / € 50


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Fokke Nauta en Alieke van Sommeren, en verscheen eerder in c’t 10, 2021, p25)


lees meer reviews in c't magazine dec/2021

Deel dit artikel

Lees ook

Linux-distributie Parrot Security voor pentesters en hackers

Het kleurrijke live-systeem Parrot Security heeft een zeer goed gevulde gereedschapskist voor pentesters en hackers. Het is ook beschikbaar in een onb...

Grote bestanden met Linux-tools opsporen

Is je harde schijf weer vol en geen idee hoe dat komt? Linux-tools als Filelight of Boabab helpen om oude ISO-images, gedownloade games, films en ande...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er