Bouw een back-up-pc onder Linux met Resilio Sync

Alieke van Sommeren
2

Inhoudsopgave

Het installeren van Resilio Sync onder Linux is niet moeilijk. In het simpelste geval is een Raspberry Pi voldoende. Er zijn zelfs eigen repo­sitory’s voor Raspbian en andere Linux-distributies in het DEB- of RPM-pakketformaat.

Het belangrijkste is het importeren van de signature-key, vervolgens het toevoegen van de Resilio Sync-repository en tenslotte het installeren van Re­silio Sync via het pakketbeheer. Je kunt de DEB- en RPM-pakketten ook rechtstreeks downloaden.

Van Pi naar back-up-pc

Onder Raspbian Buster heb je genoeg aan vier commando’s om Resilio Sync te installeren en je Raspberry Pi om te toveren in een back-up-pc:

curl -LO http://linux-packages.resilio.com/resilio-sync/key.asc && sudo apt-key add ./key.asc
echo “deb http://linux-packages. resilio.com/resilio-sync/deb  resilio-sync non-free” | sudo tee etc/apt/sources.list.d/resilio-sync.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install resilio-sync

Om ervoor te zorgen dat de web­interface van Sync alleen lokaal op je Raspberry Pi kan worden aangeroepen, moet je het IP-adres 0.0.0.0 in het bestand /etc/resilio-sync/config. json wijzigen in 127.0.0.1. In hetzelfde bestand kun je ook het pad naar de datastorage van Sync aanpassen, omdat daar nauwelijks genoeg ruimte voor is op de microSD-kaart van de Raspberry Pi. Voer in plaats daarvan in hoe je usb-disk wordt gemount zodra je hem aansluit en start Resilio Sync opnieuw op met het commando:

sudo systemctl restart resilio-sync


Ontvang gratis meer tips om je Pi nuttig te gebruiken, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Verdere configuratie

De eerste stappen van het configureren van Resilio Sync kun je regelen met de browser op het bureaublad van de Raspberry Pi door naar 127.0.0.1:8888 te gaan. Als je de SSH-toegang voor je Pi hebt aangezet, bijvoorbeeld bij andere Raspberry Pi projects, deactiveer die dan weer met raspi-config, zodat inloggen op afstand niet mogelijk is.

Om ervoor te zorgen dat Resilio Sync toegang heeft tot de bestanden van de gebruikers op Linux-clients, moet je ook de groepsinstellingen en rechten aanpassen. Tijdens het installeren worden dan de gebruiker rslsync en een groep met dezelfde naam automatisch aangemaakt voor Resilio Sync.

Om de Sync-user toegang te geven tot de bestanden van de gebruikers van Sync, moet je elk van die gebruikers toevoegen aan de Sync-groep en de Sync-user ook toevoegen aan de groep gebruikers. Daarna geef je de groep lees- en schrijfrechten. In het volgende voorbeeld wordt de directory sync in de home-­directory van de gebruiker daniel vrijgegeven voor Sync:

sudo usermod -aG daniel rslsync
sudo usermod -aG rslsync daniel
sudo chmod g+rw /home/daniel/sync

Dat is hoe Resilio Sync dan werkt op Linux-­clients zonder rootrechten.

De tools met grafische interface Déjà Dup en Duplicati zijn zeer geschikt om een back-up te maken van de bestanden die door de Linux-clients gesynchroniseerd zijn – bijvoorbeeld naar een externe harde schijf. Op de commandline raden we duplicity aan, die gebaseerd is op rsync en ook door Déjà Dup gebruikt wordt.

(de informatie in dit artikel komt uit c’t 10/2020, p.116, geschreven door Axel Vahldiek en Alieke van Sommeren)

Meer handige workshops in c't 05/2024

Meer over

Back-upsLinux

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Back-up met encryptie: review Duplicati 2.0

Met Duplicati wordt het maken van een back-up met encryptie een eitje. Versie 2 draait als server in je lokale netwerk. Een korte review.

Usb-dockingstations voor harde schijven en ssd’s

Vaak worden te klein geworden schijven nog wel een tijdje bewaard, voordat ze definitief opgeruimd worden. Met een usb-dockingstation kun je snel cont...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
C. Beerse
Lezer
C. Beerse

Op zich een goed artiekel, ook al in de C’T op papier. Zou het artikel hier online kunnen worden uitgebreid met ShareThing? Dat is namelijk redelijk vergelijkbaar met Resilio maar geheel opensource. Technisch net zo goed maar gevoelsmatig beter.

Dirk Giglot
Lezer
Dirk Giglot

Waarom zou dit mij boeien? Even uitleggen wat Resilio Sync is en waarvoor het dient was wel nuttig geweest.