Externe harde schijf van 4 TB: drie opslagmonsters getest

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Als je kijkt naar snelheid of degelijkheid, dan neem je onderweg liever een portable ssd mee dan een externe harde schijf. Maar als je kijkt naar de prijs per terabyte, winnen de magneetschijven het nog steeds. We hebben drie modellen externe harde schijf van 4 TB getest die net iets meer dan 100 euro kosten.

Als het gaat om het opslaan van grote hoeveelheden data, zijn harde schijven nog steeds ongekend populair. Ze zijn gewoonweg veel goedkoper dan ssd’s. Een externe 4TB-ssd heeft een prijskaartje waar je het benauwd van krijgt, maar een externe harde schijf van hetzelfde formaat haal je al voor iets meer dan 100 euro in huis.

externe harde schijf 4TB back-up veel opslagruimte grote schijf test

Er zijn nog maar drie fabrikanten van harde schijven overgebleven: Seagate, Toshiba en Western Digital (WD). Ze bieden allemaal 2,5”- en 3,5”-schijven voor desktops, laptops en servers. De 2,5”-schijven zijn wat robuuster en veel zuiniger. Aan stroomvoorziening via een usb-poort hebben ze genoeg. Op die manier zijn ze erg handig voor gebruik onderweg, omdat je geen extra adapter (en dus stopcontact) hoeft mee te slepen. Maar er zijn ook nadelen aan de platte schijfjes. De traditionele 2,5”-schijven zijn maximaal 9,5 millimeter hoog. Daardoor passen er wel slechts twee platters in, waardoor de capaciteit beperkt is tot ongeveer 2 TB. Bij schijven met een hoogte van 15 millimeter gaat dat tot 5 TB, maar die passen niet meer in de gebruike­lijke 2,5″-bays van desktops en NAS-­systemen, alleen in speciale usb-behuizingen. Een ander nadeel is de lagere snelheid van 2,5″- ten opzichte van 3,5”-schijven: met een snelheid van iets minder dan 150 MB/s zijn ze vrij traag vergeleken met de grotere broers die tot 260 MB/s halen.

Geteste modellen

We hebben drie modellen geselecteerd voor deze test: de Seagate Backup Plus Portable, Toshiba Canvio Advance en WD My Passport, elk met 4 TB aan opslagcapaciteit om ze beter met elkaar te kunnen vergelijken. Enkele andere fabrikanten hebben ook mobiele harde schijven in hun aanbod, maar die hebben we om twee redenen achterwege gelaten. Ten eerste zit er uiteindelijk toch een harde schijf van Seagate, Toshiba of WD in, die in een andere usb-behuizing nauwelijks sneller zou moeten zijn.

Ten tweede zijn de modellen van de andere fabrikanten meestal duurder dan onze testexemplaren. Het gebruik van een mobiele harde schijf van een andere fabrikant kan echter nuttig zijn, bijvoorbeeld omdat deze een specifiek design heeft of in een bijzonder robuuste behuizing is ingebouwd die tegen vocht en een stootje kan.

Zelfbouw duurder

Een ander alternatief is doe-het-zelf: koop een usb-­behuizing en een 2,5-inch harde schijf, open de externe behuizing, stop de harde schijf erin en klaar. Usb-behuizingen voor de dikkere mobiele harde schijven zijn al te koop voor minder dan 20 euro.

Bij het zoeken naar een geschikte harde schijf is er eigenlijk maar één model om uit te kiezen: de Seagate Barracuda Compute met 4 TB voor de flinke prijs van minimaal 135 euro. Samen met de behuizing zit je dus al duidelijk boven de prijs van de externe harde schijven uit deze test. De harde schijven van Toshiba en WD die bij de testexemplaren zijn ingebouwd, zijn niet verkrijgbaar in de losse verkoop.

externe harde schijf 4TB back-up veel opslagruimte grote schijf test montage connector

SATA-schijf zonder SATA-aansluiting: Toshiba integreert de usb-aansluiting direct op de printplaat van de schijf.

Western Digital gebruikt al jaren speciale versies van zijn ­2,5-inch schijven in externe schijven die onder de eigen naam worden verkocht. De usb-converter en connector zijn daarbij geïntegreerd op de printplaat van de schijf. Toshiba bewandelt dezelfde route, dus de WD My Passport en Canvio Advance-disks zijn even lang. Seagate maakt gebruik van een usb-converter die op de SATA-poort is aangesloten; de behuizing van de Backup Plus Portable is daarom ook zo’n 6 milli­meter langer.

WD heeft al enige kritiek gekregen op de integratie van de usb-poort. Het grootste probleem is dat in het geval van een defect aan de usb-converter er geen toegang meer te krijgen is tot de gegevens op de schijf. Met een externe converter kun je de disk gewoon aansluiten op een sata-kabel of in een nieuwe usb-behuizing stoppen. Hoe vaak de usb-converter echt de reden is voor een defect is onbekend, en sowieso is back-ups maken natuurlijk een must.

SMR en capaciteit

De grootste capaciteitswinst die fabrikanten van de kleine schijven kunnen behalen is het toevoegen van extra platters, maar er bestaan ook andere moge­lijkheden. Seagate en WD gebruiken bijvoorbeeld Shingled Magnetic Recording (SMR). Bij SMR worden de afzonderlijke tracks gedeeltelijk overlappend als dakpannen weg­geschreven. Bij het voor de eerste keer beschrijven van een drive is dat geen probleem. Pas nadat je een aantal bestanden hebt gewist en dat heeft geleid tot gaten, kan het opnieuw wegschrijven langzamer gaan. In de praktijk zul je daar echter vrijwel nooit iets van merken.

Met SMR behalen fabrikanten een capaciteitswinst van ongeveer 20 procent. Andere capaciteitsverhogende technologieën zoals heliumvulling of Energy Assisted Magnetic Recording (EAMR) worden voor de 2,5”-disks nog niet ingezet.

Snelheidsverschillen

De drie harde schijven zijn aardig vergelijkbaar: ze hebben acht koppen en vier platters die bij de Toshiba en WD 5400 rondjes per minuut maken, en bij de ­Seagate 5526. De drie modellen moeten dus allemaal met ongeveer dezelfde snelheid data overseinen.

Externe harde schijven van dat formaat worden waarschijnlijk vooral gebruikt voor het maken van back-ups van grote hoeveelheden gegevens, zoals foto- of videoverzamelingen. Daarom is de snelheid van het kopiëren van grote bestanden belangrijker dan de snelheid van de toegang tot random adressen, die bijvoorbeeld een rol speelt bij hoe snel programma’s opstarten.

externe harde schijf 4TB testresultaten benchmarks en kenmerken

Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

De Seagate- en Toshiba-disks behalen daarbij bijna identieke benchmarkresultaten. IOmeter en H2benchw laten zien dat de twee met sequentieel lezen en schrijven op de buitenste sporen waarden ­halen tussen 140 en 150 MB/s, H2benchw meet waarden rond de 60 MB/s op de binnenste sporen. De Backup Plus Portable is door de iets hogere hoeveelheid rondjes per minuut iets sneller dan de Canvio Advance. De My Passport daarentegen haalt slechts zo’n 110 MB/s op de buitenste sporen, en slechts 50 MB/s op de binnenste. Deze lagere performance is ook merkbaar bij het lezen en schrijven van mp3- en videobestanden. De situatie is echter anders bij kleine bestanden. Bij het schrijven van tekstbestanden van enkele kB’s gaat de My Passport aan kop met 8,8 MB/s, de Canvio Advance is met 3,2 MB/s de middenmotor en de Backup Plus Portable is een duidelijke hekkensluiter met een bijzonder magere 0,6 MB/s.

Testresultaten

Seagate Backup Plus Portable 4TB

Seagate Backup Plus Portable 4TB

De Seagate-schijf in deze test heeft niet alleen de langste naam, maar is ook de disk met de langste behuizing. De erin gebruikte USB-SATA-converter heeft nu eenmaal net wat meer ruimte nodig.

De Seagate-schijf draait iets meer rondjes per minuut dan de andere schijven (5526), maar de snelheden liggen dan ook wat hoger.

Er staat productregistratie­software op de harde schijf, maar die wilde bij de test niet meewerken. Seagate biedt een aantal tools op de website, de meeste zelfs in versies voor macOS en Windows. Seatools, de uitgebreide diagnostische software, is echter alleen beschikbaar voor Windows.

Pluspunten

  • snel bij grote bestanden
  • software macOS / Windows

Minpunten

  • flink energieverbruik

Bekijk deze externe schijf

Toshiba Canvio Advance 4TB

Toshiba Canvio Advance 4TB

Fabrikant Toshiba heeft onlangs besloten zich alleen nog met harde schijven bezig te houden. Toshiba Memory, voorheen een dochteronderneming, heeft zijn naam veranderd in Kioxia. Alle nieuwe ssd’s en geheugenkaarten ­verschijnen in het vervolg dan ook onder die naam op de markt.

Toshiba’s Canvio Advance draait 5400 rondjes per minuut en heeft de bijbehorende snelheden. Backup- en beveiligingssoftware is online beschikbaar, maar is alleen voor Windows te downloaden. De krassen op de (‘pianolak’) behuizing op de foto hierboven zijn echt: een paar dagen gebruik hebben hun sporen al achtergelaten.

Pluspunten

  • laag energieverbruik
  • snel bij grote bestanden

Minpunten

  • alleen software voor Windows

Bekijk deze externe schijf

WD My Passport 4TB

WD My Passport 4TB

De benchmarkresultaten voor de WD My Passport wijken wat af: de waarden bij de sequentiële taken zijn te laag voor het aantal toeren. De situatie is anders bij de toegang tot willekeurige adressen, daarbij loopt de My Passport voor op de andere drives uit deze test door de relatief korte toegangstijden.

Net als de Backup Plus Slim Portable maakt de My Passport gebruik van SMR voor het opslaan van data. Uit de metingen kunnen we concluderen dat WD grotere buffers gebruikt, dus de typische SMR-nadelen bij het herschrijven moeten een nog kleinere rol spelen dan bij de Backup Plus Slim Portable.

Pluspunten

  • laag energieverbruik
  • lange garantie

Minpunten

  • traag bij grote bestanden

Bekijk deze externe schijf

Ledjes en geluid

Ssd’s zijn stil, maar harde schijven niet. Toch hoor je de drie testapparaten niet op een afstand van een meter. Zelfs op een afstand van slechts 25 centimeter moet je heel goed luisteren. Op die afstand haalde de Backup Plus Portable 0,2 sone in gebruik, ruim beneden de Canvio Advance en My Passport, die meer de aandacht trekken met 0,4 tot 0,5 sone. Maar echt storend op ons rustige kantoor werd het nooit.

De drives trekken ook qua looks niet onnodig veel aandacht. De leds van de Backup Plus Portable en Canvio Advance zitten aan de bovenzijde, maar alleen de leds van de Toshiba zijn duidelijk zichtbaar. De My Passport heeft ook een statusled, maar dat zit aan de kant van de aansluitingen en geeft een vrij zwak licht.

Energieverbruik

USB 3.0 levert maximaal 4,5 watt aan aangesloten apparaten. De Backup Plus Portable maakt daar bijna volledig gebruik van. Hij verbruikte iets minder dan 4 watt voor het lezen en schrijven. De My Passport kwam tot ongeveer 3,5 watt, de Canvio Advance had genoeg aan 3 watt. De schijven werken echter ook op oude USB 2.0-poorten, die slechts 2,5 watt leveren.

De Canvio Advance en My Passport gingen na een paar minuten nietsdoen slapen en verbruikten toen minder dan 0,5 watt. De Backup Plus Portable daarentegen kent geen enkele slaapstand, het laagste idle energieverbruik was 1,4 watt. Daarom warmt de Backup Plus Portable idle ook behoorlijk op, terwijl de andere twee drives alleen maar lauwwarm worden.

Conclusie

Alle drie de modellen zijn prima geschikt voor het maken van back-ups van grote projecten en mediacollecties of het overzetten van data. Hoewel ze langzamer zijn dan externe ssd’s, zijn ze ook aanzienlijk goed­koper. Met de Seagate en of Toshiba maak je het snelst een back-up van grote bestanden, terwijl dat met kleine bestanden het snelst met het WD-model gaat. Laptop­gebruikers kunnen de Backup Plus Portable beter vermijden omdat deze die wat energie verbruikt en je laptopaccu dan sneller leegloopt.

(Lutz Labs en Alieke van Sommeren, c’t magazine)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Lees uitgebreide reviews en info op je gemak in c't magazine nov/2021

Deel dit artikel

Lees ook

Far Cry 6 review: meer van hetzelfde is niet verkeerd

Far Cry 6 borduurt voort op het bekende stramien van de Far Cry-versie: een naar vervelend figuur reageert een land of gebied met harde hand, jij gaat...

Warpinator; filetransfer voor Linux computers en Android

Warpinator is een handig tool voor filetransfer tussen Linux-computers in je lokale netwerk en Android-apparaten, zonder lastige configuratie.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er