Externe behuizing voor ssd of harde schijf: 8 modellen getest

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

Als je een harde schijf of ssd door een nieuwe hebt vervangen, dan kun je de oude opslag in een usb-behuizing stoppen en als extern opslagmedium gebruiken. We hebben een aantal modellen externe behuizing voor ssd en harde schijf in huis gehaald en die eens nader bekeken.

De pc-kast openschroeven, dan de harde schuif eruit, ssd erin, de kast weer dicht en Windows opnieuw installeren. Dat is eigenlijk de beste manier om een oude pc met een kleine investering weer wat vlot te trekken. Die oude schijf kun je het beste bewaren, want wie weet of er nog gegevens op staan die je mogelijk nog een keer nodig hebt. Als je de schijf niet in de pc-kast kunt of wilt bewaren, dan kan een externe usb-behuizing uitkomst bieden. Als alternatief kun je de oude schijf of een andere schijf daarmee ook nog als back-upmedium gebruiken.

externe behuizing harde schijf ssd test review M.2 usb SATA

Inmiddels worden niet alleen oude harde schijven vervangen, maar zijn ssd’s soms ook al aan vervanging toe. De ssd’s zijn de laatste jaren daarbij flink in prijs gedaald, terwijl de capaciteit en snelheid zijn toegenomen – dat geldt voor alle varianten, van 2,5″-SATA-ssd’s en mSATA-kaarten tot M.2-varianten.

Voor de meeste soorten schijven zijn er wel passende behuizingen te vinden. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, zoals gesoldeerde ssd’s, speciale mini-PCIe-ssd’s uit een oude Asus eeePC of de eerste PCIe-exemplaren die met het AHCI-protocol werken.

Modellen externe behuizing

We hebben uit het enorme en onoverzichtelijke aanbod aan usb-behuizingen er een aantal gekozen om te testen die oftewel zeer goedkoop zijn of bijzonder hoog gewaardeerd worden door gebruikers. Daarbij hebben we gekeken naar de beoordelingen die we op Amazon tegenkwamen.

We hebben de volgende behuizingen geselecteerd voor deze test: de Salcar mSATA-adapter 201603301, de M.2-SATA-behuizing CSL 23031632, een eenvoudige behuizing voor 2,5-inch-drives van LogiLink (UA0256), de snelle behuizing van Ugreen met het modelnummer 50743 en de Orico HDD Enclosure voor harde schijven van het 3,5″-formaat. Bovendien hebben we voor PCIe-ssd’s de LM-902 gebruikt, die ook onder andere merknamen verkrijgbaar is.

Daarnaast hebben we nog naar twee adapters gekeken waar we op de redactie goede ervaringen mee hebben: de Sharkoon Quickport Combo dockingstation, waarmee je snel tussen een paar schijven kunt wisselen, en een eenvoudige SATA-adapter van Sabrent waarop je 2,5″-drives kunt aansluiten, en dan zowel harde schijven als ssd’s.

Harde schijven zijn gevoelige mechanische apparaten. De eenvoudigste behuizing biedt al wel enige bescherming tegen beschadigingen, maar dat slechts in beperkte mate. Als je een oude harde schijf echt als mobiele opslag wilt gebruiken, moet je op zoek naar een behuizing met schokdemping. De adapter van Sabrent is puur een tijdelijke oplossing, omdat een aangesloten schijf daarbij open en bloot op tafel ligt.

In dit artikel beperken we ons tot behuizingen voor een enkele drive. Er zijn ook externe behuizingen voor twee of meer drives, maar die zijn over het algemeen bedoeld om stationair in te zetten en te voldoen aan een grotere opslag­behoefte met schijven met een hogere capaciteit.

Verder beschikken alle behuizingen in deze test over een moderne usb-poort. De verouderde eSATA- en de nieuwe, maar nog nauwelijks verkrijgbare Thunderbolt 3-poort hebben we hier buiten beschouwing gelaten.

Problemen met 4Kn

Er kunnen problemen optreden bij schijven die met sectoren van 4 KB werken (4Kn). Intern doen ze dit al jaren bijna allemaal, maar naar buiten toe tonen ze meestal nog een sectorgrootte van 512 bytes. We zijn weliswaar maar een enkele 4Kn-schijf tegengekomen, maar die zorgt bij sommige adapters voor problemen. De schijf wordt niet herkend of met de verkeerde capaciteit.

Ook de adapters zelf kunnen daarbij voor problemen zorgen: de LM-902 met de JMicron JMS583-chip formatteert de ssd ook met 4Kn-sectoren. Dat veroorzaakte bij ons in de praktijk nog geen problemen, maar dat kan er bij bepaalde ssd’s voor zorgen dat een PCIe-ssd die in een pc werd geformatteerd wellicht niet gelezen kan worden in de adapter. En dat kan ook andersom het geval zijn.

Er zijn inmiddels weliswaar ook nieuwere behuizingen voor PCIe-ssd’s verkrijgbaar, maar zover wij weten werken die allemaal met dezelfde JMicron-chip.

Sommige usb-controllerchips herkennen alleen drives tot een bepaalde capaciteit. Daarom hebben we met verschillende en ook grotere drives getest: vier 3,5-inch harde schijven (een WD Blue van 1 TB, een Toshiba MG04ACA500A van 5 TB met 4Kn, een Seagate Archive HDD van 8 TB en Shingled Magnetic Recording, en een Seagate Ironwolf van 10 TB), twee 2,5″-harde schijven (een WD Blue van 500 GB en een Seagate Barracuda Compute van 5 TB) en twee 2,5″-ssd’s (een Crucial MX500 van 1 TB en een Samsung 860 Evo van 4 TB).

Voor de tests met de M.2- en mSATA-behuizingen hebben we een Samsung 860 Evo ssd (250 GB, M.2-SATA) en een 960 Pro (512 GB, M.2-PCIe) ssd gebruikt, en daarbij ook nog een Intel 310 (70 GB, mSATA).

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Inbouwen en aansluiten

Als je een 2,5″- of 3,5″-drive wilt hergebruiken, heb je bij de geteste apparaten niet eens een schroevendraaier nodig. De behuizingen kun je eenvoudig openklikken of -schuiven, waarna je de drives zonder schroeven in de behuizing plaatst. Bij de behuizingen voor M.2- en mSATA-ssd’s is het een ander verhaal. Daar heb je een kleine kruiskopschroevendraaier voor nodig, maar die wordt bij de behuizingen meegeleverd. Desondanks is het inbouwen in de meeste gevallen een beetje een priegelwerkje.

Dat is bij de adapter van Sabrent en het dockingstation van Sharkoon geen probleem: daarbij hoef je helemaal geen behuizing te openen. Bij de Quickport Combo stop je een schijf gewoon van bovenaf erin en druk je op de knop aan de achterkant. Daarbij is het bovendien handig dat je de usb-kabel niet hoeft te verwijderen.

We hebben geen geluidsmetingen uitgevoerd. De 3,5-inch behuizingen hebben geen ventilator, dus de geluidsproductie hangt af van de harde schijf die je er in plaatst. Ssd’s maken sowieso geen geluid, de grotere 3,5-inch harde schijven maken meer geluid dan de kleinere 2,5-inch modellen.

Testresultaten

aplic WDP 303163

aplic WDP 303163

M.2-ssd’s met een SATA-interface tref je voornamelijk in notebooks aan, maar ook bij desktop-pc’s kom je ze steeds vaker tegen. Inmiddels kosten ze ongeveer evenveel als de versies met een 2,5-inch behuizing.

In de WDP 303163 kun je deze hele kleine schijven inbouwen Het is een beetje een onopvallend ding en lijkt op zich meer op een zeer groot uitgevallen usb-stick. Maar de maximale snelheid van meer dan 450 MB/s overtreft de meeste andere sticks.

Pluspunten

  • snel
  • klein en licht

Minpunten

  • inbouw priegelig

Bekijk deze behuizing

Logilink UA0256

Logilink UA0256

De Logilink UA0256 is een goedkope behuizing voor 2,5-inch schijven. Hij is al verkrijgbaar voor zo’n 15 euro, de goedkoopste in deze test. Met een snelle ssd haalt hij dankzij ondersteuning voor UASP ook snelheden van rond de 430 MB/s, maar tijdens het klonen traden er problemen op.

Daarbij maakte het niet uit welk programma we gebruikten: het kloonproces bleef eindeloos doorgaan. Daarom kunnen we de UA0256 niet voor alle doeleinden adviseren.

Pluspunten

  • goedkoop
  • snel

Minpunten

  • problemen tijdens het klonen

Bekijk deze behuizing

Sharkoon Quickport Combo

Sharkoon Quickport Combo

In de Quickport Combo kun je niet alleen 2,5- en 3,5-inch schijven inbouwen, maar zowaar ook oude IDE-schijven. Geschikte kabels worden meegeleverd. Als je de pc uitschakelt, verbruikt de Quickport idle 2,6 watt.

De Quickport herkende helaas maar de helft van de capaciteit van de 4Kn-harde schijf van Toshiba. En dat terwijl we een nieuw model van de Quickport gebruikten. Met onze vijf jaar oude Quickport Combo werkte de schijf zonder enig probleem.

Pluspunten

  • aansluiting voor IDE-schijven

Minpunten

  • geen UASP, problemen met 4Kn
  • hoog energieverbruik stand-by

Bekijk deze behuizing

Ugreen 50743

Ugreen 50743

Ssd’s en harde schijven zitten behoorlijk strak in deze behuizing. Door de open constructie passen er ook iets hogere schijven in, bijvoorbeeld de Seagate Barracuda Compute van 5 TB.

De Ugreen onderscheid zich van andere behuizingen met name wat betreft de snelheid. Hij haalt niet de maximale snelheid die je met SuperSpeedPlus kunt halen, maar 500 MB/s is sneller dan alle andere. Het zou nog iets sneller kunnen, maar via de SATA-poort halen ssd’s maximaal 560 MB/s.

Pluspunten

  • snel
  • USB 3.1 Gen2
  • USB-C-poort

Bekijk deze behuizing

De testresultaten van de andere modellen vind je in uitgave 5 van c’t magazine. Klik op de afbeelding hieronder om de overzichtstabel met de beoordelingen te bekijken (pdf-bestand).

externe behuizing harde schijf ssd test review M.2 usb SATA testresultaten tabel

Lees meer over externe behuizingen in c't mei/2019

Snelheid externe behuizing

De maximale snelheid van USB 3.0 zit op 450 MB/s, mits de adapterchips het UASP-protocol ondersteunen. Met uitzondering van de Quickport Combo doen ze dat allemaal. De Ugreen ondersteunt zelfs SuperSpeedPlus (USB 3.1 Gen 2) met 10 Gbit/s. Daardoor worden sata-ssd’s niet meer afgeremd. Voor PCIe-ssd’s is ook SuperSpeedPlus niet snel genoeg, deze worden ook door de LM-902 afgeremd. Bij harde schijven speelt de UASP-modus geen rol, zelfs de snelste drives halen maximaal 260 MB/s.

De behuizingen die we getest hebben, werken ook op USB 2.0. De snelheid lag daarmee op maximaal 44 MB/s. De behuizing van Ugreen bereikte bij het schrijven naar de harde schijf van Western Digital niet meer dan 33 MB/s, de adapter van Sabrent haalde dezelfde snelheid bij het lezen.

Schijf klonen

Usb-behuizingen zijn ook handig om een besturingssysteem naar een nieuwe ssd te verhuizen. We hebben getest met het geheel kopiëren van een actief Windows test­systeem naar een lege ssd in een behuizing. Die test hebben we uitgevoerd met de kloon-software MiniTool Partition Wizard Free 11. Het klonen van een Windows-installatie naar een PCIe-ssd lukte alleen met het programma Macrium Reflect 7, waarvan ook een gratis versie verkrijgbaar is.

Bij de 2,5″-behuizing van Logilink hebben we het opgegeven: zowel met Minitool als met Macrium Reflect traden er fouten op tijdens het schrijven. Verscheidene pogingen om het systeem te klonen hebben we na een half uur gestaakt.

Conclusie

Een externe behuizing voor een oude schijf of ssd is prima betaalbaar, best handig en in bijna alle gevallen goed bruikbaar om in te zetten als back-up-drive. In principe zijn alle behuizingen en adapters die we getest hebben geschikt om een interne drive via usb te kunnen gebruiken, enkele exotische uitzonderingen wel daargelaten.

Als je met enige regelmaat een interne drive wilt aansluiten, kan het docking­station van Sharkoon interessant zijn. Als je uitsluitend kleinere schijven in huis hebt, is de adapter van Sabrent eerder een (goedkopere) mogelijkheid.

Je moet opletten als je het besturingssysteem via usb op een nieuwe ssd wilt klonen. De behuizing van Logilink is daarvoor niet geschikt en voor het klonen van een PCIe-ssd moet je passende software gebruiken.

(Lutz Labs en Daniel Dupré, c’t magazine)

Lees meer uitgebreide reviews en achtergrondinfo in c’t 12/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Fairphone Fairbuds review: repareerbare draadloze oortjes

De meeste in-ears kunnen de prullenbak in als de accu kapot gaat. Maar het kan echt wel anders, zoals Fairphone laat zien met de Fairbuds en hun verwi...

Acer Predator Z57 review: meer dan alleen voor gamen

De Predator Z57 die we in deze review onder de loep nemen is volgens Acer een monitor met een dikke nadruk op gaming: en daar is hij (met wat kantteke...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er