Linux op Raspberry Pi met Pop!_OS

Noud van Kruysbergen
1

De Linux-distributie Pop!_OS van het Amerikaanse bedrijf System76 heeft een nieuwe applicatie-launcher en de Linux-kernel 5.15. Voor Linux op Raspberry Pi is er – voor het eerst – een installatie-image voor de Raspberry Pi 4 beschikbaar als preview. 

De nieuwe app-launcher opent in een venster en vervangt de applicatie-grid die meestal het hele scherm in beslag neemt op de Gnome-desktop. In een multimonitor-modus wordt de launcher geopend op het scherm met de muisfocus.

De launcher sorteert de geïnstalleerde toepassingen die via toetsenbordinvoer worden doorzocht alfabetisch. Daartoe bundelt het toepassingen in mappen zoals Office en System en vermeldt die onderaan het venster. Als de gewenste toepassing niet lokaal gevonden kan worden, toont het startprogramma geschikte installatiesuggesties.

Pop!_OS

Pop!_OS 21.10 is gebaseerd op Ubuntu 21.10, maar heeft met Linux 5.15 een nieuwere kernel die betrouwbaarder moet reageren op nieuwere hardware. Als je een grafische kaart van Nvidia hebt, levert System76 een apart installatiebestand dat de eigen Nvidia-driver bevat.

Pop!_OS-pakketten worden nu gehost door System76 in zijn eigen repository, in plaats van te blijven vertrouwen op Canonicals Launchpad. Wanneer je het installatieprogramma opstart vanaf de herstelpartitie, biedt het aan om een bestaande Pop!_OS-installatie te herstellen in een eerdere installatiestap, waarbij bestanden bewaard blijven.

Linux op Raspberry Pi

De installatie-image voor de Raspberry Pi 4 betekent het debuut van Pop!_OS op het ARM-platform. Volgens de aankondiging op de System76-blog gaat het in eerste instantie om een technische preview omdat de Raspberry-Pi-versie minder intensief onderhouden wordt.


Ontvang gratis informatie en tips over Linux op de Raspberry Pi, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Installatie-images voor Pop!_OS 21.10 zijn beschikbaar op de downloadsectie van de System76-website. Als je Pop!_OS 21.04 gebruikt en je systeem up-to-date hebt, kun je upgraden naar de nieuwe versie met het commando popupgrade release upgrade.

De meeste Raspberry Pi projects zullen prima met een andere Linux-distributie werken dan het officiële Raspbian OS, zoals dit Pop!_OS. Heb je al een werkend Pi-systeem waarop belangrijke projecten draaien, dan kun je voor testen van andere distributies een tweede Pi of een virtuele machine gebruiken.

 

Uitgebreide workshops en info over Raspberry Pi en Linux lees je in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Windows 11 update met Ryzen-patch, nog steeds met problemen

Windows 11 update KB5007215 zou de problemen van AMD's Ryzen processoren opnieuw moeten aanpakken, maar lost deze wederom niet geheel op.

Windows 11: problemen met USB-printers

Windows 11 is nog maar net uit of gebruikers merken al problemen op met printers van verschillende fabrikanten die aangesloten zijn via USB.

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Bert
Lezer
Bert

Ik heb PopOS draaien op de Pi400.
Mooiste besturingssysteem wat je voor de Pi kun bedenken !!
Helemaal prachtig is dat Hypnotix zich laat installeren waardoor je ruim 2000 Radio- en TV kanalen kan kijken en luisteren.