PC samenstellen

PC samenstellen

Als IT-liefhebber is er niets leuker dan zelf je pc samenstellen. Je kiest zelf de hardware die je nodig hebt, past je pc helemaal naar je eigen wensen en voorkeuren aan, en vaak ben je onder de streep beter én goedkoper uit dan met hetgeen je in de winkel kunt kopen. Bovendien is zelf een pc bouwen veel leuker dan een kant-en-klaar product bestellen.

Waar kan ik het beste mijn pc samenstellen?

Voordat je je pc gaat samenstellen, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de compatibiliteit van de componenten en ervoor te zorgen dat ze aan je behoeften voldoen. Op deze pagina vind je verschillende bouwvoorstellen (zoals een bouwvoorstel voor een mini-pc van circa 450 euro) en reviews van diverse pc-onderdelen, zodat je de pc kunt bouwen die perfect aansluit bij jouw wensen.

Mocht je je afvragen waar je het beste kunt kijken om onderdelen te bestellen dan zou je het beste terecht kunnen bij de volgende websites:


Blijf op de hoogte van onze bouwvoorstellen voor het samenstellen van je eigen pc

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Optimale pc bouwvoorstellen

Elk jaar besteden we de derde editie van c’t magazine aan de optimale pc. Hieronder vind je enkele bouwvoorstellen voor een optimale pc van de afgelopen jaren.

Hoeveel kost een pc in elkaar zetten?

Het bouwen van een pc kan sterk variëren in kosten, afhankelijk van de specificaties die je wilt en de prijzen van de onderdelen op het moment van aankoop. Je kunt bijvoorbeeld al een mini-pc bouwen voor ongeveer 450 euro, maar ook een pc voor muziekproductie samenstellen waarbij je al tegen minimaal 1000 euro aankijkt.

Al met al zou je dus kunnen zeggen dat jij zelf bepaalt hoeveel de pc gaat kosten om te bouwen. Houd daarbij in gedachten dat de kosten hoger kunnen uitvallen als je een videokaart wilt aanschaffen voor bijvoorbeeld gaming.

Hoeveel kost een pc in elkaar zetten?

Hoelang gaat een pc gemiddeld mee?

De meeste computers gaan zo’n vier tot acht jaar mee, afhankelijk van verschillende factoren zoals het merk, besturingssysteem, grootte van de harde schijf en het type processor. Zelfs de meest geavanceerde pc’s hebben uiteindelijk een beperkte levensduur. Het kan soms lastig zijn om te bepalen of je pc bijna het einde van zijn levensduur heeft bereikt, of dat een reparatie nog jarenlang gebruik mogelijk maakt. Wanneer meerdere onderdelen vervangen moeten worden, kunnen compatibiliteitsproblemen ontstaan. In dergelijke gevallen is een dure reparatie vaak geen optimale oplossing. Het is dan wellicht tijd om een nieuwe pc te bouwen.

Hoelang gaat een pc gemiddeld mee?

Wat heb je nodig om een pc te bouwen?

Om een pc te bouwen, heb je verschillende hardwareonderdelen nodig. Hier is een lijst van essentiële onderdelen waarmee je een pc kunt samenstellen:

  • Moederbord: Het moederbord fungeert als het hoofdcircuit van de pc waarop alle onderdelen worden aangesloten.
  • Processor (CPU): De processor, het brein van de computer, voert alle berekeningen uit.
  • Geheugen (RAM): Dit tijdelijke geheugen slaat programma’s en gegevens op terwijl de computer in gebruik is.
  • Opslag (hdd en/of ssd): Hier worden het besturingssysteem, programma’s en gegevens bewaard. Je kunt kiezen tussen traditionele harde schijven (HDD) of snellere solid-state drives (SSD).
  • Voeding (Power Supply Unit – PSU): Deze voorziet alle onderdelen van stroom. Het is belangrijk dat de voeding voldoende vermogen levert voor alle componenten.
  • Grafische kaart (Graphics Card/GPU): Als je wilt gamen of grafisch intensieve taken wilt uitvoeren, heb je een aparte grafische kaart nodig. Sommige processors hebben geïntegreerde grafische mogelijkheden, wat voldoende kan zijn voor basisgebruik.
  • Behuizing (Case): Dit is de omhulling waarin alle onderdelen worden gemonteerd. Zorg ervoor dat de behuizing groot genoeg is en voldoende ventilatie biedt voor alle componenten.
  • Koeling: Processorkoeling en systeemventilatoren zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur van de onderdelen binnen veilige grenzen blijft. Wat betreft de processerkoeling heb je een keuze uit waterkoeling of luchtkoeling.
  • Besturingssysteem: Een besturingssysteem zoals Windows of Linux is essentieel om de computer te laten draaien.

Naast deze onderdelen zijn diverse kabels en schroeven vereist om alles aan te sluiten en te monteren. Het is ook handig om gereedschap bij de hand te hebben, zoals een schroevendraaier.

Wat heb je nodig om een pc te bouwen?


De beste tips & tricks ontvangen omtrent je eigen pc samenstellen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Is een pc bouwen moeilijk?

Het bouwen van een pc is geen lastige klus, vooral als je onze tips voor een zelfbouw-pc opvolgt.

Zorg ervoor dat je bij het bestellen van de onderdelen nauwlettend let op de precieze productaanduidingen, zoals vermeld in de tabel, om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Een klein verschil in de productaanduiding van de processor kan namelijk bepalen of je al dan niet een losse grafische kaart nodig hebt.

Wij raden aan om een hele middag te plannen voor het in elkaar zetten, aangezien het monteren wordt gevolgd door het installeren van het besturingssysteem, de drivers en de software.

Is een pc bouwen moeilijk?

Hoeveel opslagruimte heb je nodig in je pc?

Als je een pc gaat samenstellen, is het belangrijk om jezelf af te vragen hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Als je voornamelijk tekstbestanden en foto’s opslaat, volstaat 1 TB aan opslagruimte.

Heb je echter veel films, games en andere grote bestanden die je wilt bewaren, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren voor je computer. Op die manier ben je voorlopig verzekerd van voldoende ruimte zonder dat je op korte termijn extra opslag hoeft bij te kopen.

Als je bovendien snelle bestandsoverdracht wilt ervaren, kies dan voor een ssd zoals de Samsung 990 Pro in plaats van een harde schijf.

Hoe weet ik welke ssd ik nodig heb?

Als je je afvraagt welke ssd je nodig hebt, is het goed om te weten dat ssd’s harde schijven ver overtreffen in snelheid, vooral vanwege hun aanzienlijk hogere snelheid bij willekeurige toegang, gemeten in IOPS (Input/Output Operations per Second). Maar ssd’s hebben ook tal van andere belangrijke eigenschappen

Hoe weet ik welke ssd ik nodig heb?


Wil je meer weten over het samenstellen van je eigen pc?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


De optimale pc 2024

Pc doe-het-zelvers kunnen momenteel kiezen uit een enorm aanbod aan snelle processors, ssd’s en grafische kaarten. Onze tips helpen je de juiste onderdelen te vinden voor jouw optimale pc.

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens verwerkt. De temperatuur van de cpu kan aanzienlijk...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het belangrijk om je af te vragen: waar moet je op letten...

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Wil je binnenkort een nieuwe pc samenstellen of je huidige pc/laptop voorzien van een werkgeheugen upgrade? Wij laten je in dit artikel zien hoeveel werkgeheugen voldoende is of dat je wellicht meer n...

AMD meldt talloze beveiligingslekken in verschillende processors

AMD heeft verschillende berichten gepubliceerd om beveiligingslekken in cpu's en firmware aan te pakken. Kwaadwillenden krijgen door deze lekken de mogelijkheid om met hoge rechten kwaadaardige code i...

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algemeen presteert flash-gebaseerde dataopslag aanzienli...

Zo kun je de geïntegreerde grafische kaart uitschakelen

De geïntegreerde grafische kaarten in processors zijn over het algemeen niet bijzonder krachtig. Het kan voorkomen dat je een (nieuwe) grafische kaart hebt geinstalleerd maar dat Windows nog de geïnte...

Nieuwe Intel Processor 300 voor LGA1700-socket gelanceerd

Naast een reeks van nieuwe Intel Core i 14000-processors voor desktop-pc's komt er ook een "Processor 300" met twee P-cores.

c't 04/2024

Bestel nu