Hoe kan ik mijn grafische kaart updaten? Zo kan het snel én gemakkelijk!

Elwin Hodžić
0

Moeten de stuurprogramma’s voor je grafische kaart onder Windows worden bijgewerkt, of heb je zojuist een nieuwe pc samengesteld en moeten de drivers nog geüpdatet worden? In dit artikel laten we je zien hoe je nieuwe stuurprogramma’s kunt installeren en je grafische kaart kunt updaten, zodat deze mooi up-to-date is.

Wat is de functie van een videokaart?

Een grafische kaart, ook wel bekend als een videokaart, verwerkt grafische prestaties op je computer. De GPU (Graphics Processing Unit) vormt het hart van de videokaart en berekent de beeldopbouw, waardoor 3D-beelden sneller worden weergegeven.

Het is van essentieel belang om de stuurprogramma’s van de grafische kaart altijd up-to-date te houden. Als dit niet wordt gedaan, kunnen sommige games niet correct werken. Bovendien worden soms bugfixes geïmplementeerd via de GPU-stuurprogramma’s.


Meer van dit soort handige tips?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Grafische kaart updaten via apparaatbeheer

De handigste manier om de stuurprogramma’s in Windows bij te werken is door gebruik te maken van het ingebouwde Apparaatbeheer. Volg deze stappen:

  1. Open Apparaatbeheer door op [Windows] + [R] te drukken en typ “devmgmt.msc” in of gebruik Windows Search.
  2. Klik met de rechtermuisknop op je grafische kaart in de categorie ‘Beeldschermadapters’ en selecteer ‘Stuurprogramma bijwerken’.
  3. Kies de optie “Automatisch zoeken naar stuurprogramma’s”. Hiermee worden de nieuwste stuurprogramma’s automatisch van internet gedownload en geïnstalleerd.

Grafische kaart updaten via de fabrikant

Je kunt ook de nieuwste stuurprogramma’s rechtstreeks van de fabrikant downloaden als alternatief. Zowel AMD als Nvidia en Intel bieden op hun websites een handmatige zoekoptie voor stuurprogramma’s aan.

Download de juiste drivers voor jouw producttype / serie / familie, open het bestand en start het setup-programma. Behalve de stuurprogramma’s worden vaak ook (optionele) hulpprogramma’s geïnstalleerd.

Bekijk de Nvidia stuurprogramma’s

Bekijk de AMD stuurprogramma’s

Bekijk de Intel stuurprogramma’s

Als alternatief kun je na downloaden en uitpakken van de drivers ernaar laten zoeken via Apparaatbeheer bij stap 3 ‘Op mijn computer …’ (zie hierboven). Daarbij worden niet de optionele hulpprogramma’s geïnstalleerd


Meer van dit soort handige tips?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

MSI Suprim Liquid X RTX 4090 review: prijzig maar wel heel koel & stil

In deze review werpen we een blik op de Suprim Liquid X RTX 4090 van MSI. Dit is het beste model van het merk en is tegelijkertijd ook de meest compac...

ASUS TUF Gaming RX Radeon 7900 XT OC review: krachtig én stil

In deze review werpen we een blik op de ASUS TUF Gaming RX Radeon 7900 XT OC Edition 20GB GDDR6. Deze grafische kaart levert flinke prestaties en houd...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er