PCI Express-lanes op de Athlon 3000G

Daniel Dupré
0

Ik wil graag een betaalbaar systeem samenstellen met een dualcore Athlon 3000G-processor. Ik heb gehoord dat die cpu over minder PCIe-lanes beschikt dan een Ryzen-processor. Zou dat een significante beperking zijn voor zo’n pc?

AMD Athlon 3000G

(Bron: AMD)

De Athlon 3000G van AMD beschikt inderdaad over slechts acht PCIe 3.0-lanes. Ter vergelijking: de Ryzen 2000G en 3000G combiprocessors met geïntegreerde graphics hebben 16 PCIe Express-lanes en de Ryzen 1000, 2000 en 3000 zonder gpu hebben er 24. Van de acht lanes van de Athlon 3000G gaan er vier naar het PEG-slot voor de grafische kaart. De overige vier worden paarsgewijs verdeeld over de M.2-poort voor PCIe-ssd’s en de chipset.

Kies het juiste moederbord

Hoe de lijnen in de praktijk worden gebruikt, is echter afhankelijk van het betreffende AM4-moederbord. In de pc-barebone Asrock Deskmini A300, die we voor ons 7 watt mini-bouwvoorstel in c’t 3/2020 hebben gebruikt, zit geen chipset. Daarom kan een M.2- ssd daar alle vier PCIe-lanes gebruiken. Op sommige moederborden, zoals de Gigabyte B450M DS3H met een Athlon 3000G, werkt een ssd in het M.2-slot alleen met de SATA-interface. Raadpleeg daarom de specificaties op de website van de fabrikant voordat je tot een aankoop overgaat.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer handige tips lees je in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er