PCI Express-lanes op de Athlon 3000G

Daniel Dupré
0

Ik wil graag een betaalbaar systeem samenstellen met een dualcore Athlon 3000G-processor. Ik heb gehoord dat die cpu over minder PCIe-lanes beschikt dan een Ryzen-processor. Zou dat een significante beperking zijn voor zo’n pc?

AMD Athlon 3000G

(Bron: AMD)

De Athlon 3000G van AMD beschikt inderdaad over slechts acht PCIe 3.0-lanes. Ter vergelijking: de Ryzen 2000G en 3000G combiprocessors met geïntegreerde graphics hebben 16 PCIe Express-lanes en de Ryzen 1000, 2000 en 3000 zonder gpu hebben er 24. Van de acht lanes van de Athlon 3000G gaan er vier naar het PEG-slot voor de grafische kaart. De overige vier worden paarsgewijs verdeeld over de M.2-poort voor PCIe-ssd’s en de chipset.

Kies het juiste moederbord

Hoe de lijnen in de praktijk worden gebruikt, is echter afhankelijk van het betreffende AM4-moederbord. In de pc-barebone Asrock Deskmini A300, die we voor ons 7 watt mini-bouwvoorstel in c’t 3/2020 hebben gebruikt, zit geen chipset. Daarom kan een M.2- ssd daar alle vier PCIe-lanes gebruiken. Op sommige moederborden, zoals de Gigabyte B450M DS3H met een Athlon 3000G, werkt een ssd in het M.2-slot alleen met de SATA-interface. Raadpleeg daarom de specificaties op de website van de fabrikant voordat je tot een aankoop overgaat.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

 

Meer handige tips lees je in c't magazine nov/2021

Deel dit artikel

Lees ook

UEFI BIOS instellen – via een snelkoppeling vanuit Windows

Heb je problemen met het UEFI BIOS instellen omdat je er niet in komt? Met deze tips of een snelkoppeling vanuit Windows lukt het wel.

Wachtwoord van pdf halen – zonder omwegen met Linux

Soms krijg je een pdf met belangrijke ge­gevens die beveiligd is met een wachtwoord. Als je bang bent dat je het wachtwoord vergeet, kun je dat snel v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er