PCI Express-lanes op de Athlon 3000G

Daniel Dupré
0

Ik wil graag een betaalbaar systeem samenstellen met een dualcore Athlon 3000G-processor. Ik heb gehoord dat die cpu over minder PCIe-lanes beschikt dan een Ryzen-processor. Zou dat een significante beperking zijn voor zo’n pc?

AMD Athlon 3000G

(Bron: AMD)

De Athlon 3000G van AMD beschikt inderdaad over slechts acht PCIe 3.0-lanes. Ter vergelijking: de Ryzen 2000G en 3000G combiprocessors met geïntegreerde graphics hebben 16 PCIe Express-lanes en de Ryzen 1000, 2000 en 3000 zonder gpu hebben er 24. Van de acht lanes van de Athlon 3000G gaan er vier naar het PEG-slot voor de grafische kaart. De overige vier worden paarsgewijs verdeeld over de M.2-poort voor PCIe-ssd’s en de chipset.

Kies het juiste moederbord

Hoe de lijnen in de praktijk worden gebruikt, is echter afhankelijk van het betreffende AM4-moederbord. In de pc-barebone Asrock Deskmini A300, die we voor ons 7 watt mini-bouwvoorstel in c’t 3/2020 hebben gebruikt, zit geen chipset. Daarom kan een M.2- ssd daar alle vier PCIe-lanes gebruiken. Op sommige moederborden, zoals de Gigabyte B450M DS3H met een Athlon 3000G, werkt een ssd in het M.2-slot alleen met de SATA-interface. Raadpleeg daarom de specificaties op de website van de fabrikant voordat je tot een aankoop overgaat.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

 

Meer handige tips lees je in c't mrt/2021

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 10 partitie activeren met Schijfbeheer lukt niet

Ik heb met het Schijfbeheer van Windows 10 een usb-stick opnieuw ingedeeld en geformatteerd. Om de stick bootable te maken, wilde ik de eerste primair...

Android firewall en VPN tegelijk?

Ik wil op mijn Android-smartphone graag de firewall NetGuard gebruiken, ook als ik verbonden ben met een VPN. Is dat mogelijk?

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er