Windows-versie op het bureaublad – foute versie

Marco den Teuling
0

Ik heb de register-aanpassing gebruikt om de huidige Windows-versie op het bureaublad te laten weergeven. Maar volgens mij klopt het nummer van de getoonde versie niet?

Als je bij Windows met de Register-editor bij de sleutel \HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop de waarde van PaintDesktopVersion van 0 naar 1 instelt, verschijnt het versienummer van Windows permanent op de desktop.

Bij Windows 10 versie 1909 krijg je dan echter een onjuiste waarde te zien. Daar wordt namelijk nog steeds ‘Build 18362.19h1_release.190318-1202’ getoond, alleen is Build 18362 in feite Windows 10 Version 1903 (wat je terugziet in de datumstring ‘190318’). Het correcte versienummer kom je te weten door in de Opdrachtprompt het commando winver uit te voeren. Op het moment van schrijven was dat ‘Build 18363.720’. Het laatste van de vijf cijfers voor de punt is dus een 3 in plaats van een 2.

Windows-versie op het bureaublad

Ook de registersleutels BuildLab en BuildLabEx, die je vindt bij HKLM\SYSTEM\Software\Microsoft, bevatten de foute versienummers. Dat geldt ook voor de gelijknamige entry’s onder HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion. Ook de entry BuildBranch heeft met ‘19h1_release’ een verouderde waarde. Daar staan echter ook de entry’s ‘CurrentBuild’ en ‘CurrentBuildNumber’, die wel het correcte buildnummer 18363 bevatten.

De reden daarvoor kan zijn dat Microsoft versie 1909 in tegenstelling tot eerdere Windows 10-versies niet als een upgrade, maar als update levert. Het set-upprogramma vervangt daarbij alleen enkele bestanden in plaats van Windows volledig opnieuw te installeren en vervolgens alle gegevens, instellingen en toepassingen over te nemen. Vermoedelijk heeft Microsoft daarbij vergeten de versienummers op alle locaties aan te passen. Dit verschijnsel doet zich overigens ook voor wanneer je een schone installatie van versie 1909 uitvoert.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c't 07/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je het op!

Soms wordt een externe usb-schijf niet (meer) door Windows gezien. Probeer de volgende stappen om het probleem te verhelpen.

Tien superhandige Microsoft PowerToys tools die Windows verbeteren

In dit artikel lees je meer over wat je met Microsoft PowerToys kunt doen, hoe je het installeert en welke tools echt superhandig zijn om te gebruiken...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er