E-mailaccount overzetten: welke tool?

Daniel Dupré
2

Ik moet mijn e-mailadres veranderen omdat ik naar een andere internetprovider ben overgestapt. Ik zoek naar een optie om via IMAP een complete back-up van een account te maken en die te exporteren. Weten jullie daar een tool voor, het liefst freeware of opensource?

Voor Windows is MailStore Home de tool bij uitstek. Die tool is in het algemeen geschikt voor het maken van back-ups van e-mailaccounts en ondersteunt naast IMAP ook diverse andere protocollen en bestandsformaten. Hoewel MailStore Home niet opensource is, is het voor thuisgebruikers gratis.

Als je liever open software gebruikt of niet met een Windows-systeem werkt, dan zou je de commandlinetool imapsync kunnen overwegen. Dat opensource programma is verkrijgbaar voor 60 euro of je kunt het zelf gratis zelf compileren vanuit de broncode. Het programma migreert de IMAP-accounts direct. De gegevens worden wel lokaal gecachet, maar dat kan niet dienen als back-up van een e-mailaccount.

MailStore e-mail back-up

MailStore kan e-mails van talloze servers, programma’s en bestandstypes lezen en back-uppen. De exportfuncties zijn iets beperkter, maar ondersteunen ook diverse programma’s en servers.

De tool imapsync is dankzij de talloze configuratiemogelijkheden wel geschikt voor gecompliceerde gevallen. Je moet wel ervaring hebben in het gebruik van de commandline. Als het maar om enkele accounts gaat die niet al te groot zijn, dan kun je ook overwegen een normale e-mailclient te gebruiken, zoals het opensourceprogramma Thunderbird. Veel clients ondersteunen de mogelijkheid om mails tussen accounts te kopiëren – met of zonder tussenstap via een lokale map.


Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer handige tips lees je in c’t 12/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

E-mail versturen op Raspberry Pi en Linux met Nullmailer

Voor e-mail versturen door een Raspberry Pi of Linux-systeem hoef je geen volwaardige mailserver als Postfix te hebben draaien. Met Nullmailer en Ssmt...

Phishing en spoofing in e-mail verhinderen: SPF, DKIM en DMARC

SPF, DKIM en DMARC zijn tools die kunnen verhinderen dat een mailserver bepaalde mails accepteert. Op die manier kunnen phishing en spoofing in e-mail...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

De laatste keer dat ik mijn e-adres moest veranderen, omdat ik wegging bij een provider (voor e-mail), was in 2006. Heel 2007 heb ik dat e-adres opengehouden door “tientjeslid” te blijven bij die provider. Sindsdien ben ik “onafhankelijk”. Achteraf gebruik ik ook nog steeds een ietwat onafhankelijk e-adres dat ik in 2001 in gebruik nam.

Ik zou iedereen aanraden om een hoofd-adres te gebruiken dat /niet/ gekoppeld is aan het bedrijf dat jou het Internet brengt (de kabels, je werkgever).
Het mooiste is wellicht een eigen domein, wellicht gekoppeld aan een eigen website.

jan
Lezer
jan

MailStore Home vraagt om een certificaat. Ik vind een help pagina hoe dat aan te vragen, maar helaas, de hele procedure gaat ver boven mijn pet. Wat wel eenvoudig ging, was Google TakeOut in combinatie met mbox-viewer.exe. Jammer is alleen dat de mappenstructuur van Gmail verloren gaat (alle emails in de mbox staan op datum volgorde).