Functie-upgrades voor Windows 10 (deel 1)

Noud van Kruysbergen
0

Functie-upgrades behoren tot de grootste bouwterreinen in Windows 10. We krijgen er dan ook veel vragen over. We hebben de vragen die we het meest krijgen samengevat in deze FAQ.

Doen …

Er komt weer een functie-upgrade van Windows 10 aan. Wat moet ik daar in ieder geval mee doen?

Een back-up maken! Op zijn minst van je belangrijke bestanden, maar liefst ook van het complete systeem. Bij de upgrade van 1903 naar 1909 hadden sommige gebruikers problemen, en dat zal bij nieuwe upgrades niet anders zijn. Voor belangrijke bestanden en mappen is het gratis Duplicati een goed idee (voor een uitvoerige test: zie de volgende c’t). Volledige back-ups van de systeemschijf kun je maken met c’t-WIMage. Ook hebben we uitgebreidere back-upsoftware onder de loep genomen.

Met een systeemback-up kun je een computer relatief eenvoudig terugbrengen in werkende staat, mocht een functie-upgrade teveel stress veroorzaken. Werk je draagbare apparaat ook niet bij op de accu, want anders kan hij tijdens het upgraden naar adem gaan happen.

… en laten

Is er iets dat je beslist niet moet doen, omdat de functie-upgrade anders mislukt?

Van sommige wijzigingen aan het systeem is bekend dat ze problemen veroorzaken. Het wordt bijvoorbeeld kritiek als de hoofdmap voor gebruikersprofielen naar een ander station verplaatst is. Een dergelijke ingreep raden we dan ook zeker af. Bij zo ingrijpend aangepaste Windows 10-installaties gaan functie-upgrades voortdurend mis. In dat geval is het aan te raden om door de zure appel heen te bijten en het systeem helemaal opnieuw te installeren.

Een ander probleem kan versleutelingssoftware voor de harde schijf vormen, namelijk als de upgrade-installatie niet samenwerkt met de versleutelingssoftware. Met Veracrypt werkt dat nu al meer dan een jaar, en Microsofts BitLocker levert uiteraard geen problemen op. Als de software niet ondersteund wordt, kun je proberen het versleutelingsstuurprogramma in de upgrade-installatie te injecteren met behulp van de ‘Reflect-Drivers’, bijvoorbeeld met het commando

e:\setup.exe /ReflectDrivers <pad>

Microsoft heeft alle mogelijkheden online gedocumenteerd. Raadpleeg ook de documentatie van de leverancier van de versleutelingssoftware, of gebruik goed ondersteunde versleuteling zoals Veracrypt of BitLocker.

Foutcodes opzoeken

De upgrade is mislukt met een foutcode. Is er een lijst waarin ik de code kan opzoeken?

Ja, Microsoft houdt een lijst bij van de belangrijkste codes en geeft tips die kunnen helpen.

Foutcodes zelf ontcijferen

Ik kan mijn foutcode niet vinden in de bovenstaande lijst. Is het niet mogelijk om zelf uit te zoeken wat die betekent?

Dat vraagt heel wat tijd en geduld, die je misschien niet hebt als je toevallig geen gepassioneerde Windows-ontwikkelaar bent. Maar met een beetje basiskennis kun je op zijn minst wel een idee krijgen wat de code betekent, vooral in welke installatiefase er iets misging en bij wat voor soort actie die voorkwam. Of die informatie je dan ook helpt, is weer een andere zaak.

Foutcodes worden weergegeven als hexadecimale getallen en hebben meestal een indeling zoals ‘0xC1900101 – 0x20007’. Het is daarbij handig als je weet dat het voorvoegsel ‘0x’ geen deel uitmaakt van het getal zelf, maar alleen aangeeft dat wat volgt een hexadecimaal getal is. De foutcodewaarden in het voorbeeld zijn dus ‘C1900101’ en ‘20007’. Om te beginnen is het tweede deel interessant, hier ‘20007’. De belangrijke cijfers zijn hier alleen het eerste (‘2’) en de twee laatste (‘07’).

Het eerste cijfer heeft meestal waarden tussen 1 en 4. Het geeft aan in welke installatiefase de fout is opgetreden. Daarbij staat ‘1’ voor de Downlevel-fase (alles wat er gebeurt vóór de eerste herstart), ‘2’ voor de fase Safe OS (het eigenlijke vervangen van het besturingssysteem vanuit Windows RE), ‘3’ voor de fase First Boot (overdracht van stuurprogramma’s, instellingen, enzovoort) en ‘4’ voor de OOBE-opstartfase (overdracht van gebruikersgegevens en afsluiting van de installatie, ook wel de fase Second Boot genoemd).

De laatste twee cijfers geven dan een indicatie van de actie waarin de fout is opgetreden. Daar zijn al veel meer opties. Zo geeft ‘07’ geeft een installatiefout van een stuurprogramma aan, ‘0D’ een probleem bij de gegevensoverdracht aan de nieuwe installatie en ‘16’ wijst op een registerfout. Microsoft heeft een volledige lijst met codes gepubliceerd in een nogal lang Help-onderwerp op internet

In ons voorbeeld geeft de foutcode ‘0x20007’ dus aan dat er een probleem was met een stuurprogramma in de Safe OS-fase. Welk stuurprogramma dat was, vind je in het foutenlogboek – in sommige gevallen zelfs eenvoudiger als het systeem crasht met een blauw scherm. Dan wordt vaak de naam van het betreffende stuurprogrammabestand vermeld.

Het ontcijferen van het eerste deel van de foutcode (dus de acht cijfers, in het voorbeeld ‘C1900101’) is lastiger. Kijk eerst of de code met ‘8’ of ‘C’ begint. Dat geeft aan of de laatste vier cijfers een Win32-fout of een NTSTATUS-bericht vormen. De laatste vier cijfers kun je vervolgens opzoeken op de bijbehorende lijst bij Microsoft.

Iemand die niet altijd bezig is met het oplossen van upgradeproblemen, kan veel tijd kwijt zijn als hij problemen op die manier wil oplossen. Zelfs voor ons is dat meestal te tijdrovend. Een pragmatische tip: als je na een half of een heel uur zoeken niet veel gevorderd bent, vraag je dan eens goed af of een schone herinstallatie van het systeem niet minder tijd kost …

Het foutenlogboek

Windows registreert zoveel dingen. Dan geldt dat toch ook voor upgradefouten?

Ja, en je vindt het logboek meestal in de map %windir%\panther (typ dat gewoon in de adresbalk van Verkenner). Daar staat een tekstbestand met de naam ‘setuperr.log’.

Er is geen garantie dat die informatie je ook helpt. Sommige, maar niet alle berichten zijn in begrijpelijk Engels. Een foutcode is meestal wel te ontdekken.

Een usb-stick maken

Af en toe raden jullie aan om de upgrade vanaf een usb-stick uit te voeren om problemen te vermijden. Hoe maak ik die?

Met behulp van de Media Creation Tool, kortweg MCT, die je bij Microsoft kunt downloaden.

Hij werkt onder Windows 7 en later. Belangrijk: klik op de downloadpagina van Microsoft op ‘Hulpprogramma nu downloaden’ en niet op ‘Update nu’.

Als je de MCT hebt gestart en de licentievoorwaarden hebt geaccepteerd, selecteer je de optie ‘Installatiemedia … voor een andere pc maken’. Het maakt niet echt uit of dat echt een andere pc is, maar dat is de enige manier om de usb-stick te maken. De volgende opties (Nederlands, Windows 10, 64-bit) zouden meestal goed moeten zijn. Je hoeft daar alleen iets te wijzigen als je de stick werkelijk op een andere pc maakt dan die je wilt bijwerken en die een andere architectuur heeft (32-bit versus 64-bit).

Sluit dan een usb-stick met een grootte van minimaal 8 GB aan op de pc. Let wel op: de stick wordt zo dadelijk gewist, dus stel eventuele bestanden veilig. De rest spreekt voor zichzelf: de MCT downloadt Windows 10, schrijft het naar de stick en meldt zich zodra het proces is voltooid.

De stick gebruiken

Hoe gebruik ik de usb-stick om Windows 10 bij te werken?

Het allerbelangrijkste is: laat de pc niet vanaf de stick opstarten! Op die manier start je ook een installatie, maar dan voor een compleet nieuwe, schone herinstallatie. Sluit in plaats daarvan de stick aan terwijl Windows 10 actief is. Als Windows niet automatisch voorstelt de installatie te starten, open je de stick in Verkenner en dubbelklik je op de toepassing ‘setup’ of ‘setup.exe’. De (paar) vragen in het dialoogvenster spreken voor zich.

Met de stick kun je meerdere pc’s bijwerken, zonder dat je steeds het datapakket van ongeveer 3 GB hoeft te downloaden.

Meer handige tips lees je in c't 05/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Wil je binnenkort een nieuwe pc samenstellen of je huidige pc/laptop voorzien van een werkgeheugen upgrade? Wij laten je in dit artikel zien hoeveel w...

Is mijn pc geschikt voor Windows 11? Zo kom je daar achter!

Wil je graag je laptop en/of pc upgraden naar Windows 11 vanaf bijvoorbeeld Windows 10? Hiervoor kun je eerst een controle uitvoeren met de PC Health ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er