ASUS TUF Gaming RX Radeon 7900 XT OC review: krachtig én stil

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  In deze review werpen we een blik op de ASUS TUF Gaming RX Radeon 7900 XT OC Edition 20GB GDDR6. Deze grafische kaart levert flinke prestaties en houdt de temperatuur goed onder controle. Hij is geschikt voor mensen die graag overklokken en toch een stille computer willen hebben.

  Nieuwe AMD RDNA 3 GPU

  Deze grafische kaart is de eerste die wij mochten testen met de AMD RDNA 3-architectuur. ASUS heeft deze gpu uitgerust met 20 GB aan GDDR6-geheugen in plaats van GDDR6X-werkgeheugen, zoals de Nvidia RTX-4000-serie. Dit is waarschijnlijk gedaan om de productiekosten en verkoopprijzen van de RX 7900 XT-gpu’s iets lager te kunnen houden.

  Prestaties

  In termen van prestaties bevindt deze grafische kaart zich ergens tussen de Nvidia RTX 4070 TI en Nvidia RTX 4080. Dit is indrukwekkend gezien de adviesprijs van ongeveer 1050 euro.

  Echter, de adviesprijzen komen niet altijd overeen met de marktprijzen. Op het moment van schrijven is deze Asus TUF Gaming RX Radeon 7900 XT OC Edition 20GB GDDR6 momenteel te verkrijgen voor minder dan de adviesprijs van 1050 euro. Zo is het mogelijk om deze grafische kaart aan te schaffen vanaf 899 euro via onder andere Amazon.

  Koeling van de gpu

  Met de ASUS TUF Gaming RX Radeon 7900 XT OC haal je niet alleen zeer goede prestaties in huis, maar ook een grafische kaart met verrassend goede koelprestaties.

  De kaart blijft behoorlijk koel bij intensief gebruik, zelfs bij games zoals de nieuwe Hogwarts Legacy en Call of Duty: Warzone 2. De temperatuur komt niet boven de 75 graden, wat behoorlijk goed is voor een videokaart met een TBP van 315 watt. Bovendien produceert de koeling van deze GPU ook weinig geluid.   

  Subtiele RGB-verlichting & koelblok

  Naast de goede koelprestaties is de ASUS TUF Gaming RX Radeon 7900 XT OC voorzien van subtiele RGB-verlichting voor de liefhebbers. De kaart biedt ook Aura Sync-ondersteuning, waarmee je de gekleurde ledjes kunt coördineren wanneer je meerdere Asus-componenten in je pc hebt zitten.

  Om de kaart stil te kunnen koelen is hij voorzien van een stevig koelblok met drie ventilators. Houd er echter rekening mee dat het koelblok aan de binnenzijde zo ver uitsteekt dat het PCIe-slot eronder geblokkeerd wordt, wat een probleem kan zijn als je nog andere insteekkaarten in je pc wilt gebruiken.

  Conclusie ASUS TUF Gaming RX Radeon 7900 XT OC review

  Als je een oudere videokaart hebt en behoefte aan hogere prestaties, maar geen zin hebt om zo’n 1500 euro te betalen voor een nieuwere generatie, dan kan de Radeon RX 7900 XT van Asus een goede optie zijn. Dit model levert prima prestaties met een goede en bovenal stille koeling.

  Hoewel de prestatiewinst ten opzichte van het topmodel van de vorige generatie ongeveer tussen de 20 en 30% ligt, is deze GPU nog steeds een goede keuze voor gamers die op zoek zijn naar hogere prestaties.


  ASUS TUF Gaming RX Radeon 7900 XT OC review – plus- en minpunten

  + Hoge prestaties en prima te overklokken
  + Goede en stille koeling
  Prijzig

  ASUS TUF Gaming RX Radeon 7900 XT OC specificaties

  FabrikantMicrosoft

  GPU klokfrequentie

  2130 MHz

  Vermogen

  315W

  Connectors3 × 8 pin
  Afmetingen35,3 × 15,8 × 7,3 cm
  Benchmarks

  FurMark 3D: 14902 punten (2k resolutie)

  Shoplink en prijsAmazon, circa 899 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  MSI Suprim Liquid X RTX 4090 review: prijzig maar wel heel koel & stil

  In deze review werpen we een blik op de Suprim Liquid X RTX 4090 van MSI. Dit is het beste model van het merk en is tegelijkertijd ook de meest compac...

  Asus ROG Delta S gamingheadset

  De ROG Delta S is het topmodel in de Delta lijn van gaming headsets en gemaakt voor games, maar je kunt ook naar muziek luisteren of ermee videobellen...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er