MSI Suprim Liquid X RTX 4090 review: prijzig maar wel heel koel & stil

Elwin Hodžić
0

In deze review werpen we een blik op de Suprim Liquid X RTX 4090 van MSI. Dit is het beste model van het merk en is tegelijkertijd ook de meest compacte RTX 4090 op de markt. Door de compacte afmetingen is deze gpu onder andere geschikt voor SFF-systemen. Ondanks de afmetingen, heeft het model uitstekende koeling en produceert het weinig geluid.

MSI Suprim Liquid X RTX 4090

Het energieverbruik van de RTX 4090 serie

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat het energieverbruik van grafische kaarten van generatie op generatie steeds meer toeneemt. Zo kan ook de RTX 4090 van Nvidia soms meer dan 450W verbruiken. Dat leidt tot veel warmte, wat deze kaarten weer groter maakt dan ooit voorheen. MSI hee­ft bij de Suprim Liquid X echter een andere benadering. De kaart is relatief compact dankzij het gebruik van een 240 mm all-in-one waterkoeler.

MSI Suprim Liquid X RTX 4090 vs Nvidia RTX 4090 Founders Edition

Net als de Nvidia RTX 4090 Founders Edition hee­ft de MSI Suprim Liquid X 16.384 CUDA-cores, maar dan wel met een verhoogde boost klok van 2,62 MHz, wat neerkomt op 0,1 MHz meer vergeleken met de 2,52 MHz van de Founders Edition.

Het opvallende verschil is de ingebouwde alles-in-één vloeistofkoeler die de primaire grafische kaart verkleint tot een slank ontwerp met twee sleuven, met afmetingen van 28 bij 14 bij 4,3 cm, een stuk kleiner dan de Founders Edition van Nvidia met zijn 30,4 bij 13,7 bij 6,1 cm. Dat is dan natuurlijk wel zonder de aangesloten radiator en twee paar 120mm ventilatoren meegerekend, die je nog eventueel zou kunnen vervangen als je dat zou willen.

MSI Suprim Liquid X RTX 4090 design

Het voordeel van deze gpu is dat hij maar twee slots in beslag neemt ten opzichte van veel andere kaarten die er drie in beslag nemen. Wel moet je er rekening mee houden dat je ergens in je behuizing ruimte nodig zult hebben voor de radiator. De meeste pc- behuizingen hebben ten minste één plek om een radiator te monteren, maar als die plek al bezet is door bijvoorbeeld een cpu-koeler, heb je mogelijk een probleem.

Als je een liefhebber bent van rgb-verlichting, dan is deze grafische kaart wellicht niet de beste optie. Op de gpu bevindt zich wel een kleine visgraatmotief, het Suprim-logo staat op de bovenkant en er is een geometrisch ontwerp op de achterplaat die oplichten.

MSI Suprim Liquid X RTX 4090 in de test

We konden het niet laten om de gpu niet alleen te testen door ermee te gamen, maar ook door hem even onder druk te zetten met een FurMark-benchmark. Zoals verwacht kwam deze grafische kaart daar subliem uit met een score van maar liefst 28.030 punten met een resolutie van 2k en een gemiddelde van 467 fps.

Conclusie MSI Suprim Liquid X RTX 4090 review

Al met al kan er verondersteld worden dat deze grafische kaart de crème de la crème is. Natuurlijk hoort daar dan meteen ook een fiks prijskaartje bij. Je betaalt ongeveer 2500 euro voor deze MSI Suprim Liquid X RTX 4090. Daar staat dan wel tegenover dat je daarmee een stille grafische kaart hebt met waanzinnige prestaties.

MSI Suprim Liquid X RTX 4090 review – plus- en minpunten

+ Koelt goed en is stil
Ruimte nodig voor radiatorblok
Duurder dan andere RTX 4090 gpu’s

MSI Suprim Liquid X RTX specificaties

FabrikantMSI, msi.com

grafisch geheugen

24GB GDDR6X

CUDA-cores

16.384
afmetingen28 × 14 × 4,3 cm
benchmarkFurMark 3D: 28.030 punten (2k resolutie)
Shoplink en prijsAmazon, circa 2550 euro

(Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Asrock NUC Box-1260P review: barebone voor de industriële markt

In deze review werpen we een blik op de Asrock Industrial NUC Box-1260P. Dit is een mini-pc-barebone met een hybride Alder Lake-cpu. Hij is krachtig, ...

NUC 12 extreme review – Intels mini-pc barebone voor gamers

Deze mini-pc biedt veel power en ruimte voor een gpu. Maar met beperkingen, zoals je leest in deze Intel NUC 12 Extreme review.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er